GR US

Μενδώνη για «Τζόκερ»: Οι δυο υπάλληλοι υπερέβησαν το όριο των αρμοδιοτήτων τους (βίντεο)

Ευρωκίνηση

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη (EUROKINISSI/ΕΦΗ ΣΚΑΖΑ)

ΑΘΗΝΑ. «Τόσο εγώ, όσο και ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού καταδικάζουμε απερίφραστα τον χειρισμό της υπόθεσης. Ομολογώ ότι με ενοχλεί η εικόνα να δημιουργούνται προβλήματα από δυνάμεις καταστολής σε ανήλικα παιδιά και στις οικογένειές τους», δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, αναφερόμενη στο περιστατικό της παρέμβασης της αστυνομίας και της απομάκρυνσης ανηλίκων σε κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπου προβαλλόταν η ταινία «Τζόκερ».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα και με την αστυνομία, η επέμβαση έγινε κατόπιν ειδοποίησης δυο γυναικών, οι οποίες χρησιμοποίησαν την υπηρεσιακή τους ιδιότητα ως υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού.

Την ίδια στιγμή, ο γενικός διευθυντής σύγχρονου πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε ότι η διαδικασία ελέγχου κινητοποιήθηκε κατόπιν καταγγελίας, η οποία προήλθε από εταιρία διανομής.

Η συνέντευξη Τύπου της κ. Μενδώνη

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλημέρα, καλή εβδομάδα. Λυπάμαι για την Πέμπτη που αναβάλαμε τη συνέντευξη, αλλά κράτησε η συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση του μνημονίου με τις ΗΠΑ περισσότερο από ό,τι ήταν το αναμενόμενο, παρόλα αυτά όμως σήμερα θα ξεκινήσω, για να μην κρύβουμε τον ελέφαντα στο δωμάτιο, από το φλέγον θέμα που έχει προκύψει με το θέμα του Τζόκερ και αμέσως μετά θα προχωρήσω στα άλλα θέματα. Όταν τελειώσω και εγώ και οι δύο Γενικοί Γραμματείς είμαστε στη διάθεσή σας ο καθένας στην αρμοδιότητά του να απαντήσει όποιες ερωτήσεις θέλετε.

Λοιπόν, να πάρουμε το θέμα του Τζόκερ ιστορικά. Εχθές το βράδυ ενημερώθηκα από το Γραφείο Τύπου ότι είχε δημιουργηθεί το περιστατικό αυτό στις δύο κινηματογραφικές αίθουσες. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να ρωτήσω τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού και τον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή Σύγχρονου Πολιτισμού αν γνωρίζουν κάτι για το θέμα. Η απάντηση που πήρα ήταν ότι δεν ήξεραν και εκείνοι, όπως και εγώ, τίποτα, και βγήκε η ανακοίνωση την οποία σας στείλαμε χθες, όπου αναφέραμε ακριβώς γιατί υπήρχαν οι πληροφορίες στα Μέσα Ενημέρωσης ότι επρόκειτο για υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού, ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι πράγματι είναι υπάλληλοι, θα κινηθούν οι διαδικασίες έτσι όπως προβλέπονται από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα.

Καταρχάς, σας λέω ότι και εγώ προσωπικά και ο Γενικός Γραμματέας καταδικάζουμε απερίφραστα τον χειρισμό της υπόθεσης αυτής. Ομολογώ ότι με ενοχλεί η εικόνα να δημιουργούνται προβλήματα από δυνάμεις καταστολής, σε ανήλικα παιδιά και στις οικογένειές τους.

Αυτό το οποίο προέκυψε αργά χθες το βράδυ είναι ότι πράγματι οι δύο κυρίες ήταν, είναι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες εκτός από υπάλληλοι του Υπουργείου είναι και μέλη Α’ βάθμιας Γνωμοδοτικής Επιτροπής η οποία παρέχει γνώμη για την κατάταξη των κινηματογραφικών έργων. Αυτό σημαίνει ότι το Υπουργείο Πολιτισμού διαθέτει τέσσερις επιτροπές, οι οποίες γνωμοδοτούν για το αν μία ταινία είναι κατάλληλη για όλους, για το αν μία ταινία είναι κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 12 ετών, αν μία ταινία είναι κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 15 ετών και αν είναι ακατάλληλη για ανηλίκους.

Οι δύο λοιπόν αυτές υπάλληλοι είναι μέλη της Α’ βάθμιας Γνωμοδοτικής Επιτροπής, η οποία επιτροπή ανάμεσα στα άλλα, έχει δυνατότητα άσκησης, μάλλον έχει δυνατότητα εισόδου ελευθέρως με βάση ένα ειδικό δελτίο εισόδου, σε χώρους δημοσίων θεαμάτων και ακροαμάτων για άσκηση ελέγχου αποκλειστικώς στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Το θεσμικό πλαίσιο αυτό εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση του Ν.3905/2005, «Ενίσχυση και ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης» του νόμου για τον κινηματογράφο, του 2010. Είναι μία απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού του 2011 η οποία αναθεωρείται το 2014 από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού, χωρίς όμως στο συγκεκριμένο εδάφιο να υπάρχει η παραμικρή αλλαγή.

Αυτό το οποίο συνέβη, είναι ότι οι συγκεκριμένες δύο κυρίες υπερέβησαν το όριο των αρμοδιοτήτων τους. Έλεγχος δεν σημαίνει ότι αυτομάτως φωνάζεις δυνάμεις καταστολής. Έχουν δικαίωμα να ελέγξουν, ο έλεγχος μπορεί να είναι σε πάρα πολλά επίπεδα. Μπορούν να ελέγξουν, για παράδειγμα, τον αιθουσάρχη, αν πραγματικά ζητάει ταυτότητες για την είσοδο ανηλίκων μέσα στην αίθουσα. Από τη διαδικασία αυτή, μέχρι τη διαδικασία του καλώ δυνάμεις καταστολής, αυτό απέχει πάρα πολύ.

Η επιχείρηση από την Αξιωματική Αντιπολίτευση να πολιτικοποιήσει το θέμα και να αναφερθεί σε σκοτεινές εποχές, θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον ατυχής. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση επί 4,5 χρόνια στην κυβέρνηση είχε όλο το χρονικό περιθώριο να διορθώσει το θεσμικό πλαίσιο. Υπουργική απόφαση ήταν άλλωστε. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν γνώριζε ότι υπήρχε αυτή η διαδικασία, διότι τα ειδικά δελτία εισόδου των υπαλλήλων των συγκεκριμένων, υπογράφονται από τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού το 2016, την κ. Βλαζάκη, δηλαδή.

Αυτό είναι το ιστορικό. Επανέρχομαι και τονίζω ότι και ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης, όσο και εγώ προσωπικά, είμαστε εντελώς αντίθετοι με τον τρόπο που κινήθηκε αυτή η διαδικασία ελέγχου εντός των αρμοδιοτήτων των συγκεκριμένων μελών των επιτροπών, γι’ αυτό και ήδη έχω ζητήσει να γίνει ΕΔΕ, προκειμένου να διαλευκανθεί το πώς έγινε, το αν γνώριζε η αρμόδια Τμηματάρχης και η αρμόδια Διευθύντρια Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογραφίας, η κ. Αλεξομανωλάκη. Αυτά ως προς το συγκεκριμένο θέμα.

Τώρα, να πάμε στα επόμενα θέματά μας. Όπως σας είπα και προηγουμένως, η πρόσκληση ήταν για μία σειρά άλλων θεμάτων, ανάμεσα στα οποία ήταν η κύρωση του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, σχετικά με την επιβολή εισαγωγικών περιορισμών σε κατηγορίες αρχαιολογικού και βυζαντινού, εκκλησιαστικού, εθνολογικού υλικού μέχρι και τον 15ο αιώνα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Είναι, δηλαδή, η ανανέωση του μνημονίου συνεργασίας που εμποδίζει την παράνομη είσοδο πολιτιστικών αγαθών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η α’ φάση του μνημονίου είχε υπογραφεί το 2011 με διαδικασία η οποία είχε ξεκινήσει το 2002. Το 2016 συμπληρωνόταν η 5ετής ισχύς του μνημονίου και βάσει των συμφωνημένων έπρεπε να ανανεωθεί. Αυτό και έγινε. Από το 2016 έπρεπε να γίνει, δεν έγινε τότε, έγινε με τρία χρόνια καθυστέρηση, προχθές, τον Οκτώβριο του 2019.

Βεβαίως ίσχυε το πλαίσιο προστασίας, διότι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών είχαν φροντίσει να διασφαλίσουν με ρηματικές διακοινώσεις ότι δεν θα υπήρχε κενό. Παρόλα αυτά η εικόνα που δίνεται, μία σύμβαση η οποία είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα, απολύτως ευνοϊκή για την Ελλάδα, να μην κυρώνεται από την Βουλή των Ελλήνων, δημιουργεί όπως αντιλαμβάνεστε μία δυσάρεστη εικόνα στο άλλο συμβαλλόμενο μέρος, εν προκειμένω τις ΗΠΑ. Αυτό το οποίο ελέχθη κατά κόρον στη συζήτηση στη Βουλή, ήταν γιατί το μνημόνιο περιορίζεται μέχρι τον 15ο αιώνα και δεν καλύπτει τουλάχιστον μέχρι το 1830, στοιχιζόμενο με τον Ν.3028/2002, δηλαδή τον νόμο περί αρχαιοτήτων.

Απάντησα στη Βουλή, σας δίνω την ίδια απάντηση. Οι διεθνείς συνθήκες διαμορφώνονται την περίοδο που γίνεται η διαπραγμάτευση μεταξύ των μερών. Το 2016, λοιπόν, η τότε κυβέρνηση, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όφειλε να έχει διαπραγματευτεί έτσι, ώστε η παράταση του μνημονίου να καλύπτει μέχρι το 1800. Όταν βρήκαμε εμείς το μνημόνιο συμφωνημένο, αλλά όχι κυρωμένο, δεν μπορούσε να γίνει καμία μονομερής τροποποίηση. Το να φτάσει στο 1800, είναι ο στόχος μας για την επόμενη 5ετία, για την τρίτη, δηλαδή, υπογραφή συμφωνίας, η οποία θα ξεκινήσει πολύ σύντομα, τους επόμενους μήνες. Διότι 2016 και 5 είναι 2021. Το 2021 είναι πολύ κοντά, άρα, εάν θέλουμε να πετύχουμε νέους όρους, η διαπραγμάτευσή μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ξεκινήσει τάχιστα.

Και επειδή ελέχθη ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν προστατεύει επαρκώς, θα σας θυμίσω αυτό που σας είπα και στην προηγούμενη συνέντευξη, στην προηγούμενη συνάντησή μας, ενάμισι μήνα πριν, ότι οι ποινές, οι αυστηρές ποινές που προβλέπει ο Ν.3028/2002 καταργήθηκαν και ελάφρυναν σημαντικά με την ψήφιση των Ποινικών Κωδίκων που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση αυτή στο πρώτο νομοσχέδιο που εισήγαγε στη Βουλή προς ψήφιση, επανέφερε τις ποινές στο αυστηρό επίπεδο του Ν.3028/2002.

Επίσης, για πρώτη φορά το Υπουργείο Πολιτισμού ενεργοποιεί την προβλεπόμενη από τον Ν. 3658 ειδική διυπουργική η επιτροπή, ανάμεσα στα Υπουργεία Πολιτισμού, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των ενεργειών που αφορούν την πρόληψη και την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών. Αυτά εν συντομία ως προς το μνημόνιο.

Το επόμενο θέμα για το οποίο θα ήθελα να σας πω λίγα πράγματα, αφορά την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην πολιτιστική κληρονομιά. Ήδη σας έχουμε ενημερώσει ότι τον Σεπτέμβρη, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα στον Ο.Η.Ε. υπήρξε η ελληνική πρωτοβουλία η οποία αναπτύχθηκε σε ένα προκαταρκτικό event, ένα pre-summit event, πριν την Σύνοδο Κορυφής, όπου η Ελλάδα εξέθεσε την πρωτοβουλία της σχετικά με την σημασία που πρέπει να δώσουμε στις συνέπειες που έχει η κλιματική αλλαγή και τα φαινόμενα που σχετίζονται με αυτήν, στην πολιτιστική κληρονομιά, επιπτώσεις άμεσες και έμμεσες. Και όταν λέμε πολιτιστική κληρονομιά, εννοούμε υλική και άυλη.

Η πρωτοβουλία αυτή της ελληνικής κυβέρνησης βρήκε πολύ θετική ανταπόκριση πολλών κρατών-μελών, ήδη περισσότερα από 40 κράτη έχουν προσυπογράψει την πρωτοβουλία αυτή, το θετικόν της πρωτοβουλίας αυτής, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα, ήταν η σύσταση μιας επιτροπής, ακριβώς για την κλιματική αλλαγή και την πολιτιστική κληρονομιά, την οποία συγκροτήσαμε με πολύ συγκεκριμένο αντικείμενο, και η οποία αποτελείται από στελέχη, ειδικούς επιστήμονες της ακαδημαϊκής κοινότητας και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο καθηγητής κ. Κώστας Καρτάλης, Καθηγητής στο Ε.Κ.Π.Α. της Αθήνας, ειδικός για τα θέματα αυτά, ο οποίος είναι και παρών και είναι στη διάθεσή σας, αν θέλετε να απαντήσει σε ερωτήσεις σας στη συνέχεια.

Μέλη αυτής της επιτροπής είναι η κ. Μαργαρίτα Ασημακοπούλου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ε.Κ.Π.Α., η κ. Νικολέττα Βαλάκου, Αρχαιολόγος, και Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων, η κ. Μαρία-Ξένη Γαρέζου, η οποία είναι Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη στο Τμήμα Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων και Αρχαιολογικού Κτηματολογίου. Η κ. Μαργαρίτα Κοκκώνη, είναι Περιβαλλοντολόγος, στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού, στη ΔΙΠΚΑ, Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ο κ. Χάρης Κοκκώσης, Ομότιμος Καθηγητής Χωροταξίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο κ. Νίκος Μουρτζάς, Διδάκτωρ Γεωλόγος, γνωστός στους περισσότερους εξ ημών από τη θητεία στου στο Κ.Α.Σ. μερικά χρόνια πριν, ο οποίος μελετά συστηματικά την άνοδο της θάλασσας και τη συμπεριφορά βυθισμένων παράκτιων αρχαιολογικών χώρων. Ο κ. Κωνσταντίνος Φρισήρας, είναι ο αρμόδιος Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων, του υπουργείου, και η κ. Βίλλυ Φωτοπούλου, η οποία είναι η Διευθύντρια της Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου και θα έχει συμβολή στο σκέλος που αφορά τις επιπτώσεις στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Το βασικό αντικείμενο της συγκεκριμένης επιτροπής είναι η διαμόρφωση κατευθυντηρίων γραμμών στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, δίνοντας βάρος στην ενσωμάτωση της προστασίας και των ειδικών πολιτικών προσαρμογής σε ευρύτερες εθνικές ή περιφερειακές πολιτικές, στα αναγκαία μέτρα πολιτικής για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και την αέρια ρύπανση. Στη σύνδεση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης με τη σύμβαση για την προστασία του κλίματος των Ηνωμένων Εθνών, τη σύμβαση για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO το 1972, τη σύμβαση για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO 2003, την ευρωπαϊκή σύμβαση για το τοπίο από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2000.

Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να ευθυγραμμιστεί το εθνικό σχέδιο που θέλουμε να προετοιμάσουμε, με τα σχέδια πολιτικής προστασίας. Επίσης, οι βασικές αρχές και οι κατευθύνσεις να περιληφθούν στα σχέδια διαχείρισης των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων τα οποία ήδη έχει ξεκινήσει να προετοιμάζει για μείζονα μνημεία το Υπουργείο Πολιτισμού και θα συνεχίσει με έντονη, με μεγάλη έμφαση για την επόμενη περίοδο. Τη σύνδεση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης με το Εθνικό Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2021-2027 καθώς απαιτούν χρηματοδοτικούς πόρους, προκειμένου να υπάρχει επιλεξιμότητα με το ΕΣΠΑ της προηγούμενης περιόδου. Στις νέες απαιτήσεις που διαμορφώνονται για την ενεργειακή επάρκεια και την ποιότητα του εσωτερικού περιβάλλοντος των μουσείων, διότι οι επιπτώσεις δεν αφορούν μόνο τους ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία που είναι έξω, αλλά αφορούν και τα μουσεία και τα κινητά μνημεία. Την κατάσταση των εμπλεκομένων στο αντικείμενο της πολιτιστικής κληρονομιάς, πάντα σε σχέση με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, στις δράσεις για την ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, στον μηχανισμό για την παρακολούθηση και αποτίμηση της εφαρμογής των αναγκαίων μέτρων προσαρμογής σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο που αφορούν τόσο τα μνημεία, όσο και τον ανθρώπινο παράγοντα. Διότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σχετίζονται και με το πώς πρέπει να διαχειριστεί το Υπουργείο Πολιτισμού και οι αρμόδιοι φορείς και τους επισκέπτες και το ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο εργάζεται στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους. Αντιλαμβάνεστε ότι μία αύξηση θερμοκρασίας η οποία από τη μία πλευρά μπορεί να προκαλέσει βασικές πυρκαγιές στο περιβάλλον των μνημείων, επομένως αυτό σχετίζεται με την προστασία των ίδιων των μνημείων, συγχρόνως, όμως, η αύξηση της θερμοκρασίας δημιουργεί και δυσάρεστες συνθήκες στους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων, οπότε γι’ αυτούς θα πρέπει να υπάρξει σχετική πρόνοια.

Να μην πω τίποτα περισσότερο. Είμαστε στη διάθεσή σας και ο κ. Καρτάλης και ο Γενικός Γραμματέας και εγώ και η κ. Γαρέζου που είναι εδώ, για να απαντήσουν σε ερωτήσεις σας. Άλλωστε έχουμε πει και αρκετά πράγματα μετά την παρουσία μας στην Αμερική, στις 21 και στις 23 Σεπτεμβρίου.

Το επόμενο θέμα είναι η απόφασή μας, το 2020, το οποίο συμπίπτει με τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη, να χαρακτηριστεί Έτος Μελίνας και να θυμηθούμε, να τα θυμηθούμε, όμως, με μία σύγχρονη λογική, όλα όσα σχετίζονται με τη Μελίνα Μερκούρη, η οποία υπήρξε η μακροβιότερη Υπουργός Πολιτισμού. Πολλά πράγματα που σήμερα είναι αυτονόητα, την εποχή εκείνη ήταν απολύτως πρωτοποριακά. Η δημιουργία των ΔΗΠΕΘΕ, των Δημοτικών Περιφερειακών Θεατών, για παράδειγμα, ήταν μία πρωτοβουλία της Μελίνας. Δεν ξέρω αν οι νεότεροι το ξέρουν, είναι ευκαιρία να τους το θυμίσουμε, αλλά είναι και μία καλή ευκαιρία να τιμήσουμε τη μνήμη της και να φέρουμε τα πράγματα πιο κοντά στο σημερινό γίγνεσθαι. Επειδή η μνήμη έχει σημασία, όταν μπορεί, να βελτιώνει το παρόν και να ενισχύει το μέλλον. Η σύλληψη της Μελίνας για τα ΔΗΠΕΘΕ ήταν τότε πρωτοποριακή, σήμερα οφείλουμε να εκσυγχρονίσουμε το θεσμικό πλαίσιο και τη λειτουργία των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων, αν πραγματικά πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχίσουν να επιτελούν έναν τέτοιον ρόλο. Νομίζω, λοιπόν, ότι το 2020, κ. Γενικέ, είναι η χρονιά στην οποία πρέπει να καταλήξει το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με τα ίδια τα ΔΗΠΕΘΕ, με τους Δήμους και τις Περιφέρειες ποιο θα είναι το θεσμικό πλαίσιο που θα συντηρήσει και θα προσδώσει δυναμική στα θέατρα για τα επόμενα χρόνια.

Το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα, βεβαίως όλοι γνωρίζουμε ότι είναι άμεσα συνυφασμένο με τη Μελίνα. Η θέση των ελληνικών κυβερνήσεων και φυσικά του Υπουργείου Πολιτισμού διαχρονικά είναι η ίδια. Τα γλυπτά βρίσκονται εκεί που βρίσκονται ως προϊόν κλοπής, άρα, η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει ούτε την κατοχή, ούτε την κυριότητα, ούτε την νομή σε κανέναν άλλο, διότι ακριβώς δέχτηκε προϊόντα κλοπής.

Το 2020 με την αφορμή μίας έκδοσης η οποία αφορά ένα συνέδριο, το οποίο οργανώθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Απρίλιο του 2020, και για την οποία τώρα δουλεύουν στελέχη της Προεδρίας της Δημοκρατίας με το Υπουργείο Πολιτισμού, θα υπάρξει μία κινητοποίηση και μία πρόσκληση των επιτροπών που έχουν δημιουργηθεί σε όλον τον κόσμο, να έρθουν στην Ελλάδα και να συζητήσουμε μαζί την πολιτική και τις κατευθύνσεις που θα πρέπει να ακολουθηθούν για το θέμα αυτό.

Επίσης, υπάρχει πολύ υλικό το οποίο αφορά τη Μελίνα, κοστούμια της, συνεντεύξεις της, αφίσες από τις κινηματογραφικές ταινίες -μερικές από αυτές είναι έργα τέχνης- οι ίδιες οι ταινίες της. Όλα αυτά θα συγκροτήσουν μία μεγάλη έκθεση την οποία θα οργανώσει το Υπουργείο Πολιτισμού μέσα στο 2020, παράλληλα με ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό αφιέρωμα και μία σειρά μουσικών εκδηλώσεων.

Τέλος, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα το οποίο είχε έναν πρωτεύοντα ρόλο στην πολιτιστική πρωτεύουσα της Αθήνας, μία ιδέα της Μελίνας, είχε οργανώσει μία μεγάλη έκθεση την οποία εγκαινίασε η Μελίνα. Ήταν από τις βασικές εκθέσεις του τότε εορτασμού. Το 2021, έχουμε την Ελευσίνα ως πολιτιστική πρωτεύουσα, για την οποία θα σας ενημερώσουμε με τον κ. Γιατρομανωλάκη τις αμέσως επόμενες μέρες. Δεν πάει πολύ καλά η Ελευσίνα, έως καθόλου καλά, θα έλεγα, και γι’ αυτό πρέπει να σας πούμε πώς είναι η κατάσταση και τι σκοπεύουμε να κάνουμε από εδώ και μετά. Αυτό όμως θα το πούμε σε μία ξεχωριστή συνάντηση. Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα στον χώρο του στην Οδό Κανάρη θα οργανώσει σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, μία καινούρια έκθεση για τη Μελίνα.

Είναι προφανές ότι ο όλος εορτασμός του έτους δεν γίνεται μόνο από το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά γίνεται σε απόλυτη συνεργασία και ταύτιση με το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη. Η κ. Μανουέλα Παυλίδου και ο κ. Χριστόφορος Αργυρόπουλος, η κ. Παυλίδου είναι εδώ παρούσα μαζί με τον κ. Λιόντο, ο οποίος είχε γνωρίσει πολύ καλά τη Μελίνα και συνεχίζει να υποστηρίζει το ίδρυμα, εννοείται ότι θα είναι μέλη της τιμητικής επιτροπής, όπως μέλος της τιμητικής επιτροπής θα είναι ο κ. Λιγνάδης, ηθοποιός, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, υπό την προεδρία του πρώην Υπουργού Πολιτισμού του κ. Ζακ Λανγκ. Και η κ. Παυλίδου και εγώ είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απάντηση σε ερώτησή σας.

Επίσης, να θυμίσω ότι το 2020 τιμούμε έναν άλλον μεγάλο, τον Αντώνη Σαμαράκη. Η κήρυξη του 2002 ως Έτος Αντώνη Σαμαράκη είχε αποφασιστεί από την κ. Ζορμπά ως Υπουργό Πολιτισμού, η οποία είχε συγκροτήσει και την επιτροπή, η οποία θα ασχοληθεί με το αφιερωματικό έτος, η οποία αποτελείται από τον κύριο, σας το θυμίζω γιατί είχε δημοσιοποιηθεί, από τον κ. Βασίλη Σαμπατακάκη, τον κ. Κώστα Καραβίδα. Ο κ. Σαμπατακάκης είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών, ο κ. Κώστας Καραβίδας διδάσκει στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και είναι Κριτικός Λογοτεχνίας. Τον κ. Χρήστο Χωμενίδη, τον γνωστό συγγραφέα, την κ. Μαρία Βλασσοπούλου, Διευθύντρια του Τμήματος της Μπενακείου Βιβλιοθήκης και των Συλλογών Πολιτικών Προσωπικοτήτων στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, την κ. Σίσσυ Παπαθανασίου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου, με αναπληρωτή τον κ. Γιώργο Περράκη, Προϊστάμενο του Τμήματος Γραμμάτων και Βιβλίου της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Σήμερα εδώ μαζί μας, μας κάνει την ιδιαίτερη τιμή να βρίσκεται παρούσα η κ. Ελένη Σαμαράκη, η οποία συνεργάζεται σε όλα τα επίπεδα για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων για το «Έτος Σαμαράκη» που θα περιλαμβάνει ένα αφιερωματικό λεύκωμα με θέμα «Αντώνης Σαμαράκης, ο άνθρωπος και συγγραφέας. Ο 20ος αιώνας στην Ελλάδα και στον κόσμο». Αντίστοιχη έκθεση θα οργανωθεί στην Αθήνα με τη συνεργασία της Βουλής των Ελλήνων, η οποία έχει το Αρχείο Σαμαράκη. Μία σειρά από εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο που θα αφορούν προβολές ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους εμπνευσμένες από το έργο του Σαμαράκη, θεατροποιημένες αναγνώσεις και παραστάσεις για το έργο του, δημιουργία νέων έργων εμπνευσμένων από το έργο του μεγάλου συγγραφέα. Θα υπάρξουν πρόδρομες εκδηλώσεις στο Λονδίνο και στο Παρίσι σε συνεργασία με τις έδρες Ελληνικών Σπουδών, τις πρεσβείες και τα πολιτιστικά ιδρύματα. Ένα μεγάλο συνέδριο με θέμα «Ο Αντώνης Σαμαράκης και η μικρή φόρμα». Και από εκεί και πέρα το Υπουργείο Πολιτισμού δια της επιτροπής της συγκεκριμένης θα συνεργαστεί όπου η ποιότητα είναι υψηλή και όπου υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας με όλους όσους θελήσουν να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις ανάλογες προς τιμήν και εις μνήμην του Αντώνη Σαμαράκη. Επαναλαμβάνω, η λέξη «μνήμη» όταν μιλάμε για τέτοιες προσωπικότητας είναι άμεσα συνυφασμένη με το παρόν και κυρίως με το μέλλον μας, με το εκάστοτε παρόν και με το μέλλον.

Για το τελευταίο θέμα, και εδώ θα σταματήσω, ήθελα να σας ενημερώσω είναι ότι ενδεχομένως να έχετε δει στην αυριανή διάταξη του ΚΑΣ, την οποία έχει υπογράψει από την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας, ο κ. Διδασκάλου, υπάρχει ως θέμα η τροποποίηση της ΚΥΑ που αφορά τον καθορισμό αντιτίμου επίσκεψης οργανωμένων αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, μνημείων και μουσείων, απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής αντιτίμου.

Αυτή είναι μία απόφαση, μία ΚΥΑ, η οποία έχει δημοσιευθεί την 1η Ιουλίου του 2019, 7 μέρες δηλαδή πριν τις εκλογές, βάσει γνωμοδότησης του ΚΑΣ στις 13-3-2019. Μεσολάβησαν αρκετοί μήνες και εντωμεταξύ εξαγγέλθηκαν εκλογές προκειμένου να υπογραφεί αυτή η απόφαση, η οποία δεν εφαρμόστηκε αμέσως, αλλά προέβλεπε χρόνο εφαρμογής την 1η Νοεμβρίου του 2019. Όποτε και αν γινόντουσαν οι εκλογές, Ιούλιο ή Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, την 1η Νοεμβρίου θα είχαν γίνει. Επομένως η προηγούμενη Κυβέρνηση κληροδότησε στην όποια νέα Κυβέρνηση μία βραδυφλεγή βόμβα, η οποία ήταν δεδομένο ότι θα δημιουργούσε πλήθος διαμαρτυριών, όπως και προκάλεσε. Ομολογώ ότι δεν μπόρεσα να βρω διαμαρτυρίες τον Μάρτιο ή τον Ιούλιο. Οι διαμαρτυρίες διατυπώθηκαν τώρα, ενόψει της εφαρμογής.

Η ΚΥΑ αυτή έθετε μία σειρά περιορισμών. Δεν θα σας πω τους περιορισμούς. Θα σας πω αυτά τα οποία εμείς προτείνουμε και τα οποία αύριο ο κ. Διδασκάλου θα θέσει υπόψη του ΚΑΣ για την κατά νόμον γνωμοδότηση. Καταρχήν θεωρούμε ότι άτομα τα οποία έχουν προβλήματα αναπηρίας, ανεξαρτήτως του βαθμού αναπηρίας, θα πρέπει να έχουν δικαίωμα πρόσβασης στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Ελεύθερης πρόσβασης, εννοείται. Σας έχω ξαναπεί ότι θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά υποτιμητικό, το έχω πει και στις προγραμματικές δηλώσεις, να ζητάμε στην είσοδο αρχαιολογικών χώρων και μουσείων πιστοποιητικά αναπηρίας. Γι’ αυτό και η νέα αυτή πρόβλεψη εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό, σας το έχω ξαναπεί, ο στόχος μας είναι μέσα στο 2020 να υπάρξει μία ψηφιακή κάρτα πολιτισμού, η οποία θα αντικαταστήσει και την παλιά κάρτα πολιτισμού, αυτή η οποία είχε θεσπιστεί επί Ευάγγελου Βενιζέλου και καταργήθηκε 3 χρόνια πριν, το 2016 καταργήθηκε, προκειμένου όσοι δικαιούνται, επομένως και τα άτομα με αναπηρία, να μπορούν με την απλή αυτή κάρτα, χωρίς προσβλητικές διαδικασίες, να μπαίνουν ελευθέρας στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία.

Επίσης, διευρύνεται το δικαίωμα δωρεάν πρόσβασης, το οποίο έχουν τα μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, και στα αντίστοιχα επιμελητήρια των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ενιαίου οικονομικού χώρου. Επαναφέρουμε δηλαδή μία διάταξη την οποία είχαμε στην ΚΥΑ την αντίστοιχη το 2011, η οποία στην ουσία καταργείται με την ΚΥΑ του 2019. Αυτό συμβαίνει για ένα πολύ απλό λόγο. Οι Έλληνες πολίτες είναι Ευρωπαίοι πολίτες, επομένως δεν μπορεί να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση των Ελλήνων Ευρωπαίων από τους λοιπούς Ευρωπαίους.

Επίσης, με την απόφαση της 1ης Ιουλίου του 2019, της απόφασης Ζορμπά, καταργείται το δικαίωμα ελεύθερης εισόδου στους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το επαναφέρουμε αυτό και το επαναφέρουμε όχι τυχαία, αλλά διότι θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο κοινό πρέπει να έχει επαφή με αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία και αυτό εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό του Υπουργείου για την ενίσχυση της πρόσβασης στην πολιτιστική κληρονομιά ατόμων της τρίτης ηλικίας. Μετά από λίγο καιρό θα σας ανακοινώσουμε κάποιες δράσεις που αφορούν τη ψυχική υγεία. Ένα από τα βασικά αντικείμενα θεραπευτικά σε πρόσωπα και ηλικίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχολογικά, η μοναξιά, η απομόνωση, είναι ο πολιτισμός. Επομένως, το να επαναφέρουμε τη δωρεάν πρόσβαση στους συνταξιούχους, ανταποκρίνεται σε μία συγκεκριμένη πολιτική.

Η απόφαση Ζορμπά κατήργησε το δικαίωμα ελεύθερης εισόδου στους πτυχιούχους των ιστορικών και αρχαιολογικών τμημάτων των φιλοσοφικών σχολών, των σχολών αρχιτεκτονικής, των σχολών καλών τεχνών, των σχολών συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων και των τεχνικών συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης της ημεδαπής ή ισοτίμων σχολών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στους κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων των σχολών αυτών, των πτυχιούχων μουσειακών σπουδών των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ημεδαπής και αλλοδαπής, Ευρωπαϊκής Ένωσης εννοώ αλλοδαπής, καθώς και τους κατόχους των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων των σχολών αυτών. Επαναφέρουμε αυτές τις δύο διατάξεις. Υπήρχαν, καταργήθηκαν, τις επαναφέρουμε, γιατί για μας είναι αυτονόητο να καταργηθεί, καθώς οι συγκεκριμένοι άνθρωποι σχετίζονται απολύτως με το αντικείμενο του Υπουργείου Πολιτισμού και για μας οι άνθρωποι αυτοί είναι οι φυσικοί μας σύμμαχοι.

Επειδή κάπου υπάρχει μία πρόβλεψη η κάρτα αυτή να αλλάζει κάθε 3 χρόνια, θέλουμε μέσα στη ψηφιακή κάρτα που σας είπα αυτό τον όρο να τον καταργήσουμε. Δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρούμε ανθρώπους κάθε 3 χρόνια να προσκομίζουν πτυχίο.

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου περιλαμβάνονται πλέον στην κατηγορία των νέων έως 25 ετών οι οποίοι δικαιούνται δωρεάν είσοδο. Η προσέγγιση αυτή διευρύνει τους δικαιούχους, καθώς δεν περιορίζεται μόνο στους φοιτητές των πανεπιστημίων ή των στρατιωτικών σχολών, αλλά απευθύνεται γενικά σε Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι είναι νέοι. Και το κοινό αυτό, το νεανικό κοινό, το θέλουμε.

Κάποιος βέβαια θα έρθει να πει: Μα όλο αυτό αποβαίνει εις βάρος των δημοσίων οικονομικών, διότι το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ταμείο Αρχαιολογικών Χώρων χάνουν κάποια σημαντικά χρήματα. Καταρχήν να τονίσω για άλλη μία φορά και το λέω εγώ που υποστηρίζω σταθερά ότι ο πολιτισμός είναι οικονομικό μέγεθος, είναι αναπτυξιακό εργαλείο, είναι ανάπτυξη, ότι η τιμολογιακή πολιτική στα μνημεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία δεν μπορεί να είναι μόνο εισπρακτική πολιτική. Πρέπει να αφορά σε ευρύτερες κοινωνικές, αναπτυξιακές και περιφερειακές πολιτικές.

Και να σας δώσω ένα παράδειγμα, έναν αριθμό, να σας πω ότι την Ημέρα Τουρισμού, πριν από μερικές μέρες που ήταν η Ημέρα Τουρισμού, στην Ακρόπολη οι επισκέπτες έφτασαν περίπου τις 21.000. Αυτό χοντρικά σημαίνει περίπου 190.000-195.000 έσοδα. Σας βεβαιώ ότι όταν υπήρχε το δικαίωμα πρόσβασης σε αυτές όλες τις κατηγορίες σε καμία περίπτωση ο αριθμός αυτών των ομάδων που θέλουμε να εντάξουμε και μας ενδιαφέρουν να εντάξουμε στην πολιτική του πολιτισμού δεν έφτασε το νούμερο αυτό. Σας το λέω απλώς για να έχουμε μία τάξη μεγέθους όταν λέμε δωρεάν εισιτήρια και όταν αποφασίζουμε κάποιες μέρες του χρόνου να είναι χωρίς εισιτήριο η επίσκεψη.

Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Είμαστε στη διάθεσή σας και τα μέλη των επιτροπών που είναι παρόντα, ο καθηγητής κ. Καρτάλης, η κ. Παυλίδου. Είναι η κ. Γαρέζου εδώ που είναι επίσης μέλος της επιτροπής, οι δύο Γενικοί Γραμματείς και εγώ για τις ερωτήσεις σας. Και η κ. Ελένη Σαμαράκη βέβαια, αν θέλει κάτι να πει περισσότερο από αυτά που είπα, εννοείται, επαναλαμβάνω, μας τιμά με την παρουσία της και τη συνεργασία της με την αρμόδια Διεύθυνση και την αρμόδια Επιτροπή για τον εορτασμό του «Έτους Σαμαράκη».

Παρακαλώ.

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιαννακόπουλος από τα «Παραπολιτικά» στο ραδιόφωνο. Ποιος θα ασκεί την εποπτεία σε κινηματογραφικές αίθουσες όταν το έργο κρίνεται κατάλληλο ή ακατάλληλο; Γιατί μας είπατε για τους υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού ότι υπερέβησαν τις αρμοδιότητές τους. Επομένως ποιος θα ασκεί την εποπτεία και τι είδους μέτρα προβλέπεται να λαμβάνονται σε περιπτώσεις που ο νόμος παραβιάζεται; Ευχαριστώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είπα ότι οι υπάλληλοι αυτοί, μάλλον τα μέλη των επιτροπών, μπορεί να είναι υπάλληλοι, μπορεί και να μην είναι, οι συγκεκριμένοι είναι υπάλληλοι και μέλη των γνωμοδοτικών επιτροπών. Έχουν δικαίωμα ελέγχου στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους. Αυτό σημαίνει ότι ο έλεγχος δεν αφορά κατ’ ανάγκη πρόσκληση κατασταλτικών μηχανισμών. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι. Σας είπα για παράδειγμα το να ασκηθεί έλεγχος από τους ίδιους ανθρώπους στους αιθουσάρχες, στο προσωπικό των αιθουσών οι οποίοι εκδίδουν τα εισιτήρια και οι οποίοι επιτρέπουν και δεν ζητούν ενδεχομένως ταυτότητα σε μικρά παιδιά για να διαπιστώσουν εάν είναι πάνω από το όριο ηλικίας.

Αυτό το οποίο καταλαβαίνω είναι και το καταλαβαίνουμε τώρα, διότι τα τελευταία 15 χρόνια τουλάχιστον που θυμάται και ο κ. Κωστάκης ως αρμόδιος Γενικός Διευθυντής και εγώ που παρακολουθώ τα τεκταινόμενα από πολύ κοντά στο χώρο του πολιτισμού, τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια δεν είχε ποτέ ασκηθεί αυτού του είδους η διαδικασία. Δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ. Είναι λοιπόν η πρώτη φορά. Τα δελτία αυτά δεν είναι στιγμιαία. Έχουν μία διάρκεια και αφορούν όλες τις αίθουσες.

ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τριετία, δεκαετία, μέχρι πόσο χρόνο…

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Ουσιαστικά είναι σαν πάσο. Είναι ένα πάσο το οποίο το έχεις και με αυτό μπορείς να προβείς σε αυτές τις επισκέψεις σε κινηματογραφικές αίθουσες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί μέσα στα 2 χρόνια όποτε θελήσει να πάει;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η ΥΑ τουλάχιστον του ’11 και του ’14, την έχεις πρόσφατα; Την εκτυπώσαμε;

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Ναι. Αυτή είναι του ’11.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η ΥΑ του ‘11 και του ‘14 λέει ακριβώς ότι οι ανωτέρω, δηλαδή τα μέλη των γνωμοδοτικών επιτροπών, με την επίδειξη του ειδικού δελτίου δικαιούνται να εισέρχονται ελευθέρως σε χώρους δημοσίων θεαμάτων και ακροαμάτων για άσκηση ελέγχου αποκλειστικώς στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Αυτό λέει. Δεν λέει κάτι περισσότερο. Και επαναλαμβάνω αυτό που είπα μόλις προηγουμένως, επειδή δεν εφαρμόστηκε ποτέ αυτό, δεν εντοπίστηκαν και τυχόν προβλήματα. Αυτή τη στιγμή εντοπίζονται. Δηλαδή δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτή η ταινία στα 15 χρόνια ήταν η μοναδική η οποία μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στον ψυχισμό των ανηλίκων. Δεν είμαι σε θέση εγώ να πω ποιες είναι οι ταινίες αυτές. Μακριά από εμένα όλα αυτά. Αλλά θεωρώ ότι σε 15 χρόνια να είναι μόνο ξαφνικά αυτή η ταινία είναι λίγο δύσκολο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοείτε ότι μπορεί να συμβαίνει και κάτι άλλο;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν εννοώ τίποτα περισσότερο από αυτό που λέω. Εφαρμόζεται για πρώτη φορά στα 15 χρόνια. Μπορεί να είναι και πιο παλιά. Εγώ λέω αυτά που θυμάται ο κ. Κωστάκης και εγώ. 15 χρόνια δεν είχε εφαρμοστεί αυτό. Δεν λέω τίποτα περισσότερο. Αναρωτιέμαι ως πολίτης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω πόσα άτομα … εργάζονται στο συγκεκριμένο τμήμα, εάν είχαν … παλιότερα και είχαν λειτουργήσει με το συγκεκριμένο τρόπο. Και αν αποκρύπτεται κάτι πίσω από αυτό.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι αυτό σας το απάντησα. Τώρα το πόσοι είναι οι υπάλληλοι στο συγκεκριμένο τμήμα μπορεί να μας το απαντήσει ο κ. Γενικός Διευθυντής, ο κ. Κωστάκης, ο οποίος είναι εδώ παρών. Και εάν και είναι και δική μου ερώτηση αυτή, δηλαδή την έχω ήδη ζητήσει μέσα στα πλαίσια της ΕΔΕ, την οποία έχω ζητήσει να γίνει, εάν πραγματικά οι συγκεκριμένοι άλλοι υπάλληλοι πήγαιναν, έχουν πάει σε κινηματογραφικής αίθουσες και έχουν κάνει αναφορές στην υπηρεσία τους, οι υπηρεσίες τους θετικές ή αρνητικές.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Να προσθέσω μόνο κάτι σε σχέση με τις επιτροπές που αναφέρετε. Οι επιτροπές δεν απαρτίζονται μόνο από υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού. Αυτή τη στιγμή η σύνθεσή τους ορίζεται να έχει έναν υπάλληλο του Υπουργείου Πολιτισμού, ένα νομικό, ένα κριτικό κινηματογράφου, ένα σκηνοθέτη κινηματογράφου, έναν εκπαιδευτικό ή κοινωνιολόγο ή ψυχολόγο. Αυτοί δεν είναι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άλλο ρωτάω. Δηλαδή υπάρχει μια συγκεκριμένη ομάδα που κάνει ελέγχους. Υπάρχει καταγεγραμμένο περιστατικά, έχουμε πάει σε αυτό τον κινηματογράφο, διαπιστώσαμε αυτό;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας απάντησα. Αυτό έχω ζητήσει και εγώ και αυτός που θα μπορούσε να απαντήσει αυτή τη στιγμή είναι ο κ. Κωστάκης που είναι ο αρμόδιος Γενικός Διευθυντής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή κατόπιν καταγγελίας οι υπάλληλοι οι συγκεκριμένοι πηγαίνουν στα σινεμά;

ΚΩΣΤΑΚΗΣ: Αυτή τη φορά αυτό έγινε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείτε. Επί 15 χρόνια δεν είχαμε ελέγχους.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό δεν μπορώ να σας το απαντήσω, γιατί έχω και εγώ ακριβώς την ίδια απορία. Αυτό έχω ζητήσει, να μου πει η Υπηρεσία κάθε πότε έκανε έλεγχο, εάν έκανε, και πώς αυτό αποδεικνύεται, γιατί ο κάθε υπάλληλος στα πλαίσια της δουλειάς του, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του όταν κάνει αυτοψίες, οπουδήποτε κάνει αυτοψία, είναι υποχρεωμένος να συντάσσει μία αναφορά με θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα. Αυτό λοιπόν που ζήτησα και εγώ είναι να δω ποιοι, πότε, πόσοι υπάλληλοι έχουν κάνει τέτοιου είδους αυτοψίες και τι έχουν καταθέσει. Αυτό θα μπορώ να σας το πω όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία του ελέγχου την οποία επιβλέπει ο κ. Γιατρομανωλάκης.

Αυτό το οποίο σας λέω ρητά και κατηγορηματικά είναι ότι ούτε εγώ, ούτε ο Γενικός Γραμματέας, ούτε ο Γενικός Διευθυντής δώσαμε εντολή για κάτι τέτοιο. Δηλαδή αυτό το οποίο κυκλοφόρησε, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Πολιτισμού, επαναλαμβάνω, εκπροσωπείται δημόσια από τον Γενικό Γραμματέα και τον Υπουργό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη, αυτή βγαίνει αυτεπαγγέλτως ή κατ’ εντολή; Αυτεπαγγέλτως βγαίνει.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, η Διεύθυνση αυτή κινείται όπως κινείται όλο το δημόσιο. Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν αρμοδιότητες. Το πώς τις ασκούν αυτές τις αρμοδιότητες είναι το θέμα. Εδώ το μόνο που περιγράφεται στις δύο ΥΑ του ’11 και του ’14 είναι ότι ο έλεγχος αυτός γίνεται στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, δεν το είπατε. Είπατε με βάση τις αρμοδιότητες. Δεν είπατε συγκεκριμένα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι αρμοδιότητες είναι να γνωμοδοτούν, σας το διάβασα, όχι απλώς το είπα, σας το διάβασα, αντικείμενο αρμοδιότητας των πρωτοβαθμίων γνωμοδοτικών επιτροπών είναι η παροχή γνώμης προς κατάταξη των κινηματογραφικών έργων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε αυτό που λέτε για τον έλεγχο, λοιπόν, με βάση τις αρμοδιότητες, γι’ αυτό επιμένω, αυτό που λέτε για τον έλεγχο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μάλιστα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Ως προς τον έλεγχο τι δικαιούνται, δεν σας λέω υποχρεούνται, να κάνουν; Μέχρι πού να φτάσουν; Να κάνουν μια αναφορά; Να την καταθέσουν στο Υπουργείο; Να κάνουν τι; Να φωνάξουν, έχουν δικαίωμα να φωνάξουν την Αστυνομία; Αν ο Εισαγγελέας, γιατί εδώ διαβάζω διάφορα, τους είπε ο Εισαγγελέας «Εντάξει, φωνάξτε την Αστυνομία». Έχουν βάση από τα δικαιώματα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το μόνο στοιχείο που έχουμε είναι αυτό το οποίο σας διάβασα. Θεωρώ λοιπόν κατόπιν αυτού ότι το να φτάσεις στην ακραία περίπτωση να φωνάξεις κατασταλτικό μηχανισμό, έχεις υπερβεί το όριο των αρμοδιοτήτων σου. Έχεις αρμοδιότητες, αλλά έχεις υπερβεί το όριο των αρμοδιοτήτων σου. Και σε κάθε περίπτωση τα συγκεκριμένα μέλη της επιτροπής/υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού είχαν τμηματάρχη, διευθυντή, διευθύντρια εν προκειμένω, τμηματάρχη μία κυρία, διευθύντρια την κ. Αλεξομανωλάκη, Γενικό Διευθυντή τον κ. Κωστάκη, Γενικό Γραμματέα τον κ. Γιατρομανωλάκη και εν τέλει εμένα. Φαίνεται ότι τουλάχιστον τα τρία επίπεδα, γενικός διευθυντής, γενικός γραμματέας και εγώ, δεν ενημερωθήκαμε. Έχω την πληροφορία και εγώ από την Αστυνομία ότι η μία στην κατάθεσή της λέει ότι προφορικά είχε ενημερώσει την τμηματάρχη της και τη διευθύντριά της. Αυτό το έχω και εγώ σαν πληροφορία από την Αστυνομία. Η κατάθεση, όπως ξέρετε, στην Αστυνομία είναι μέρος της διαδικασίας του φακέλου και δεν είναι κάτι το οποίο κοινοποιείται ούτε καν στον αρμόδιο υπουργό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπε ο κ. Κωστάκης ότι υπήρχαν κάποιες καταγγελίες. Από ποιους έγιναν καταγγελίες;

ΚΩΣΤΑΚΗΣ: Από εταιρεία διανομής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απ’ ό,τι καταλάβαμε πριν, θέλετε να πείτε ότι … σαφές το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που έχει αυτή η επιτροπή. Θα αλλάξει;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω το απάντησα αυτό.Σας λέω λοιπόν ότι επειδή είναι η πρώτη φορά τουλάχιστον στα 15 χρόνια που εφαρμόζεται αυτό, διαπιστώνεται ότι πράγματι υπάρχει ένα θέμα στο πώς ορίζεται η άσκηση ελέγχου. Γι’ αυτό σας είπα προηγουμένως ότι είναι κάτι το οποίο θα δούμε πώς θα το αποσαφηνίσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα το θεραπεύσετε δηλαδή.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα το αποσαφηνίσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε για υπερβάλλοντα ζήλο των δύο υπαλλήλων.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είπα ότι οι υπάλληλοι πέρασαν το όριο των, κατά τη δική μου γνώμη, όριο των αρμοδιοτήτων τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω το εξής. Είχατε επικοινωνία με το Υπουργείο Προστασίας…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Του Πολίτη; Βεβαίως. Είχα επικοινωνία εχθές στην προσπάθειά μου να δω και να μάθω εάν πράγματι αυτά τα οποία έλεγαν τα δημοσιεύματα, ότι ήταν υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, ήταν έτσι, ότι ήταν αληθή. Επομένως επικοινώνησα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να μου δώσουν τα ονόματα των δύο κυριών, για να δω εάν πραγματικά είναι υπάλληλοι. Ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι προβλέπει ο νόμος;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο Ν.3905/10 λέει ότι όποιος επιτρέπει σε ανηλίκους να εισέλθουν σε αίθουσα ή υπαίθριο χώρο στους οποίους προβάλλεται ταινία ακατάλληλη για την ηλικία τους τιμωρείται με χρηματική ποινή από 1.000€ έως 10.000€. Η τέλεση από αμέλεια της πράξης αυτής τιμωρείται με χρηματική ποινή από 500€ έως 5.000€. Αυτό εδώ…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από ποιον τιμωρείται;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Από τα αρμόδια όργανα. Τι θα πει από ποιον τιμωρείται; Από τα αρμόδια όργανα. Τα αρμόδια όργανα μπορεί να είναι το Υπουργείο Οικονομικών, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά ποιος το καταγράφει, κ. Υπουργέ; Ποιος διαπιστώνει την πράξη;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Την πράξη την διαπιστώνουν τα μέλη των γνωμοδοτικών επιτροπών εφόσον είναι παρόντα. Αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε ότι θα δει την ταινία με τον γιο του.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, εγώ δεν μπορώ να κρίνω καμία συμπεριφορά κανενός συναδέλφου μου Υπουργού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι ακατάλληλη η ταινία; Μπορεί να πάει…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν έχω αντίρρηση να απαντάω μέχρι το βράδυ στις ερωτήσεις αυτές, θεωρώ όμως ότι με το να σχολιάζουμε αυτό το συγκεκριμένο θέμα, υποτιμούμε τουλάχιστον δύο μεγάλους, τον Σαμαράκη και τη Μελίνα. Λοιπόν, καταλαβαίνω την επικαιρότητα, σας λέω μπορώ να απαντώ μέχρι το βράδυ, αλλά εδώ έχουμε και δύο μεγάλες προσωπικότητες που ο καθένας στο είδος του σημάδεψαν τον 20ο αιώνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια ήταν η επικοινωνία σας με τον κ. Χρυσοχοϊδη;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το ερώτημά μου προς τον κ. Χρυσοχοΐδη, ασκώντας αυστηρά το πλαίσιο της αρμοδιότητάς μου, ήταν να μάθω εάν τα συγκεκριμένα πρόσωπα ήταν υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού. Από εκεί και πέρα για όλα τα άλλα οι πληροφορίες, ακόμα και αυτές που διακινούνται στο διαδίκτυο, είναι απολύτως αντιφατικές. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει τις δικές του αρμοδιότητες. Η δική μου αρμοδιότητα περιορίζεται στο αν οι συγκεκριμένοι ήταν υπάλληλοι του Υπουργείου..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Κωστάκης μπορεί να μας διευκρινίσει πού έγινε η καταγγελία της εταιρίας διανομής;

ΚΩΣΤΑΚΗΣ: Να πω ότι μας είπε η υπάλληλος ότι πήρε τηλέφωνο η εταιρεία διανομής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήξερε η εταιρεία διανομής, δηλαδή, τη συγκεκριμένη υπάλληλο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Από τη στιγμή που είναι μέλη γνωμοδοτικής επιτροπής, αυτά είναι γνωστά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη, είναι η ίδια επιτροπή που χαρακτηρίζει τις ταινίες;

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Νομίζω ότι υπάρχει μία παρανόηση. Υπάρχουν επιτροπές που αξιολογούν την καταλληλότητα των ταινιών βάσει ηλικίας. Αυτές είναι επιτροπές που λειτουργούν όλο τον χρόνο. Πριν βγουν οι ταινίες στις αίθουσες, είναι επιφορτισμένες με αυτό το καθήκον. Αυτό γίνεται… το ξέρετε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με συγχωρείς. Λειτουργούν σε όλο τον κόσμο.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Και λειτουργούν σε όλο τον κόσμο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Δεν είναι μία παγκόσμια πρωτοτυπία. Για αυτές τις Επιτροπές μιλάμε. Γιατί ερωτηθήκαμε πριν πώς προκύπτουν αυτές οι επιτροπές. Αυτές είναι επιτροπές διαρκείς, οι οποίες έχουν αυτό το καθήκον. Από εκεί και πέρα, ο νόμος προβλέπει σε μία αποστροφή του και αυτή την αναφορά στον έλεγχο. Αυτό είναι. Αλλά η αρμοδιότητα είναι αυτό που είπαμε πριν. Γνωμοδοτική περί καταλληλότητας και κατάταξης βάσει περιεχομένου.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λοιπόν, οι επιτροπές, όπως σας είπα από την αρχή, είναι τέσσερις επιτροπές. Τέσσερις. Και υπάρχει και η Β’ βάθμια, η οποία είναι επίσης πενταμελής. Προεδρεύεται η Β’ βάθμια από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής. Σήμερα δεν είναι ακριβώς η ίδια ονομασία. Η Β’ βάθμια είναι αυτό που λέει και το όνομά της. Άνθρωποι οι οποίοι διαφωνούν με την απόφαση της Α’ βάθμιας, καταφεύγουν στη Β’ βάθμια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν σας κάνει εντύπωση ότι από τα μέλη των Επιτροπών αυτών μόνοι οι υπάλληλοι του Υπουργείου ασχολήθηκαν;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, δεν μπορώ να μπω στην ψυχολογία του κάθε υπαλλήλου, του κάθε μέλους της Επιτροπής, ούτε γιατί αισθάνθηκαν την ανάγκη στα δεκαπέντε χρόνια με τη συγκεκριμένη ταινία να αντιδράσουν με αυτόν τον τρόπο. Εδώ δηλαδή χρειάζεται ψυχολόγος της Επιτροπής μπορεί να χρειάζεται και για τα μέλη της Επιτροπής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν γίνει μία καταγγελία, λοιπόν, από την εταιρεία διανομής στην υπάλληλο, η υπάλληλος δεν έχει υποχρέωση να ενημερώσει μετά;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό είναι το ζήτημα το οποίο λέμε ως Υπουργείο Πολιτισμού από χθες. Οι συγκεκριμένες κυρίες φαίνεται ότι δεν ενημέρωσαν τουλάχιστον τον Γενικό Διευθυντή. Και δεν θα έπρεπε να ενημερώσουν οι κυρίες τον Γενικό Διευθυντή. Θα έπρεπε τον Γενικό Διευθυντή να τον ενημερώσει, εφόσον το γνώριζε, η αρμόδια Διευθύντρια. Λοιπόν, φαίνεται ότι οι κυρίες αυτές κινήθηκαν αυτοβούλως, χωρίς να ενημερώσουν τουλάχιστον τον Γενικό Διευθυντή ή τον Γενικό Γραμματέα και εμένα. Επαναλαμβάνω τους τρεις μας διότι με αυτούς έχω μιλήσει. Με την κ. Αλεξομανωλάκη εγώ δεν μίλησα. Δεν ξέρω αν μίλησε ο κ. Γενικός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι είπε η κ. Αλεξομανωλάκη;

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Η κ. Αλεξομανωλάκη δεν είχε επικοινωνήσει το διάστημα αυτό, μου είπε, με τις κυρίες. Αυτό.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρέπει να καταλάβετε ότι το Δημόσιο έχει ιεραρχία. Έπρεπε, λοιπόν, αντιστοίχως να ενημερωθεί η ιεραρχία. Αν όχι η πολιτική, τουλάχιστον, γιατί δεν είναι δουλειά της πολιτικής ιεραρχίας, τουλάχιστον η υπηρεσιακή ιεραρχία. Όταν, για παράδειγμα, ένας αρχαιολόγος διαπιστώνει μία παράβαση κάπου και θέλει να στείλει σήμα διακοπής, ο αρχαιολόγος ενημερώνει τον προϊστάμενό του έφορο αρχαιοτήτων, έφορος αρχαιοτήτων τον διευθυντή τον αντίστοιχο στην κεντρική Υπηρεσία, τον γενικό διευθυντή, και αν ο γενικός διευθυντής κρίνει ότι είναι τόσο σοβαρό το θέμα, ενημερώνει την πολιτική ηγεσία. Αυτό λοιπόν που γίνεται καθημερινά στις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες δεν έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Για να είμαι σαφής. Ναι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με αφορμή αυτό το περιστατικό, νομίζω κάνατε κάποια νύξη πριν, θα ξαναδείτε όλο αυτό το πλαίσιο το θεσμικό;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν θα ξαναδούμε όλο το πλαίσιο το θεσμικό. Άλλωστε, ούτως ή άλλως, για τον Κινηματογράφο έχουμε πει, το είπα και σήμερα όταν πήγα στη Συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το έχουμε γράψει και στο Δελτίο Τύπου με την ευκαιρία του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ότι σημειακά, ο νόμος του 2010 πρέπει να επικαιροποιηθεί, για ένα πολύ απλό λόγο. Τα δέκα χρόνια που μεσολάβησαν, και η τέχνη, κυρίως όμως η τεχνολογία, έχει προχωρήσει πάρα πολύ. Ο κινηματογράφος είναι άμεσα συνυφασμένος με την τεχνολογία. Επομένως, το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να αναθεωρηθεί ώστε καλές πρακτικές να ενσωματωθούν, και δυνατότητες να ενσωματωθούν στο θεσμικό πλαίσιο, και κυρίως δυνατότητες που δίνονται για την εξωστρέφεια του σινεμά μέσω των σύγχρονων τεχνολογιών, να αξιοποιηθούν στο έπακρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχει επικοινωνήσει κανείς ακόμη από την πολιτική ηγεσία με τη Διευθύντρια του Τμήματος;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ Σας είπε ο κ. Γενικός Γραμματέας ότι ο ίδιος επικοινώνησε με την κ. Αλεξομανωλάκη. Επικοινώνησε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κ. Αλεξομανωλάκη τι λέει;

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Έχουμε μιλήσει. Έχουν γίνει όλες οι πρώτες ενέργειες που μπορούσαν να γίνουν, έχουν ήδη γίνει από χθες το βράδυ, και σήμερα το πρωί. Όλο αυτό έχει γίνει. Από εκεί και πέρα, πρέπει να διεξαχθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Διοικητική διαδικασία.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Πρέπει να την ακολουθήσουμε όλοι.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επίσης, εγώ θα σας πω και κάτι άλλο. Από το πρωί της Κυριακής που φαίνεται ότι ήταν το πρώτο περιστατικό στη μία εκ των δύο αιθουσών… . Άλλοι λένε Σάββατο, άλλοι λένε Κυριακή. Η Αστυνομία ενημερώνει ότι ήταν την Κυριακή το πρωί. Από την Κυριακή το πρωί μέχρι το βράδυ που υπάρχει, στις 17:30 ώρα που γίνεται το δεύτερο επεισόδιο στην άλλη κινηματογραφική αίθουσα, η υπάλληλος και μέλος της Επιτροπής, δεν όφειλε να ενημερώσει; Δεν το έκανε προκαταβολικά. Δεν το έκανε και μετά; Για σταθείτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην εργασία τους έχουν έρθει οι δύο αυτές κυρίες;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σήμερα το πρωί, ο κ. Γιατρομανωλάκης τις αναζήτησε προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της εποπτείας του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τις βρήκατε;

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Προφανώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και; Και … ;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας παρακαλώ πολύ. Έχει διαταχθεί μία ΕΔΕ. Σεβαστείτε τη διοικητική διαδικασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει πει ότι θα πάει σήμερα, απόψε… .

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν θα κρίνουμε εμείς τον κ. Υπουργό. Λοιπόν, νομίζω ότι ό,τι είχαμε να πούμε για το θέμα, το εξαντλήσαμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε τις αρμοδιότητες της επιτροπής για την κλιματική αλλαγή;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχήν, δεν είναι τόσο πολύ πιεστικά τα προβλήματα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον ελλαδικό χώρο. Μην φανταστείτε, δηλαδή, ότι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής θα συμβεί αμέσως κάτι τρομερό. Για αυτό κιόλας, αυτό το οποίο λέμε είναι ότι χρειαζόμαστε πρόληψη και παρακολούθηση. Η αύξηση της θερμοκρασίας δημιουργεί και εντείνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Πολλά μνημεία, όπως η Ολυμπία, για παράδειγμα, βρίσκονται σε ένα δασικό περιβάλλον. Επομένως, ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην περίπτωση αυτή είναι αυξημένος. Για αυτό λέμε ότι πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη και παρακολούθηση. Πρέπει, λοιπόν, να λειτουργούν σωστά τα συστήματα της πυρασφάλειας προκειμένου να αντιμετωπίσεις ένα τέτοιο κίνδυνο. Έχουμε από τον υψηλό, τον όμβρο, τη βροχή δηλαδή, που πέφτει σε μεγάλη ποσότητα, μπορεί να έχουμε διάβρωση εδαφών. Η διάβρωση εδαφών, σταδιακά, στην πάροδο του χρόνου, μπορεί να δημιουργήσει πράγματι προβλήματα επικινδυνότητας για ένα ιστάμενο μνημείο. Θα σας πω το παράδειγμα που το ξέρετε όλοι, του κίονα στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, ο οποίος έπεσε μετά από ένα πάρα πολύ ισχυρό άνεμο τέλη 19ου αιώνα. Αυτό συνέβη διότι προηγουμένως υπήρχαν πολύ δυνατές βροχές. Διαβρώθηκε, λοιπόν, το έδαφος, και ο πολύ ισχυρός άνεμος επέφερε την κατακρήμνιση του Στύλου. Λοιπόν, αυτό το οποίο εμείς οφείλουμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε και να καταγράφουμε. Για αυτό μίλησα για την πρόληψη και την παρακολούθηση.

Αυτός, άλλωστε, είναι και ο ρόλος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων. Ήδη από το 2002 και χωρίς να είναι τόσο ορατά τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής, ο νομοθέτης είχε προβλέψει στο Εθνικό Αρχείο Μνημείων να υπάρχει τριετής καταγραφή της συμπεριφοράς μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, ακριβώς για να μπορεί να βλέπει και να διαπιστώνει και τα μικρά προβλήματα τα οποία δημιουργούνται, ώστε να παρεμβαίνει ασφαλώς.

Αντίστοιχα τέτοια θέματα με τα μνημεία έχουμε και σε θέματα που αφορούν την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και κυρίως τη συμπεριφορά κοινοτήτων που εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αναγκάζονται να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής. Ποια είναι η ανάμιξη, και σε ποιο βαθμό, και τι προγραμματίζεται, για το 2021, όσον αφορά στις εκδηλώσεις, στη διοργάνωση και στις εκδηλώσεις;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για το 2021 είναι προφανές ότι θα υπάρξει εντελώς διαφορετική και διακριτή ενημέρωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ό,τι αφορά τον δικό σας χαρακτηρισμό για την Ελευσίνα τι μπορείτε να μας πείτε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας είπα ότι θα σας φωνάξουμε τις επόμενες δέκα μέρες. Την επόμενη εβδομάδα θα σας φωνάξουμε για να σας πούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι η κατάσταση;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στην Ελευσίνα όλα είναι κάτω από το μηδέν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όλα. Και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και οι υποδομές. Βρισκόμαστε σε μία συνεχή επαφή με τη νέα Δημοτική Αρχή, η οποία πρέπει και εκείνη να αναλάβει δράση. Μην ξεχνάμε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού έχει εμπλοκή στις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες, αλλά κατά κύριο λόγο, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα διοργανώνεται από τον οικείο δήμο και τις δικές του υπηρεσίες ή τους δικούς του φορείς. Παρ’ όλα αυτά, όπως έχω πει και στις προγραμματικές δηλώσεις, η Ελευσίνα μάς ενδιαφέρει. Θα είναι πολύ υποτιμητικό για την Ελλάδα να μην μπορέσει το 2021 να πραγματοποιήσει την Πολιτιστική Πρωτεύουσα στην Ελευσίνα. Για αυτό και το Υπουργείο Πολιτισμού, έχω, εδώ project manager είναι ο κ. Γιατρομανωλάκης. Προσπαθεί με συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα λάβει, είναι να καλύψει τον χαμένο χρόνο. Το βέβαιο είναι ότι από το 2016 τον Νοέμβριο που ανελήφθη η Πολιτιστική Πρωτεύουσα στην Ελευσίνα, μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, ούτε στο επίπεδο των υποδομών, ούτε στο επίπεδο του καλλιτεχνικού προγράμματος. Είναι λόγια, λόγια, λόγια.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Νομίζω με καλύψατε. Το θέμα είναι πώς ακριβώς μπορούμε άμεσα και αποτελεσματικά, και με ποιες κινήσεις και ποιες αλλαγές, να γίνουν, όχι μόνο απλώς να πούμε ότι σώζουμε την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, αλλά κάνουμε πραγματικά μία σωστή διοργάνωση. Ο χώρος προσφέρεται. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον project, το οποίο, δυστυχώς, οι άνθρωποι που είχαν επιφορτιστεί με την ευθύνη του, δεν του απέδωσαν τον απαιτούμενο σεβασμό, και επομένως, αυτή τη στιγμή είμαστε, όπως λέει και η κ. Υπουργός, υπό το μηδέν. Αυτό πάμε να δούμε πώς μπορούμε να θεραπεύσουμε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι μόνοι οι οποίοι κάνουν έργο στην Ελευσίνα, είναι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, οι Αρχαιολογικές Υπηρεσίες. Αλλά Πολιτιστική Πρωτεύουσα μόνο με το αρχαιολογικό έργο, δεν γίνεται. Το αρχαιολογικό έργο είναι συμπληρωματικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, τον κ. Γιατρομανωλάκη ήθελα να ρωτήσω. Θα γίνουν αλλαγές στο Δ.Σ της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, διότι υπήρχαν και προσωπικές διαφορές, Θα προχωρήσει αυτό; Θα γίνει γρήγορα;

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Έχετε μπερδέψει δύο πράγματα. Πρώτα από όλα, είναι ένα Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο το ορίζει ο Δήμος. Ο Δήμος είναι υπεύθυνος, επομένως ο Δήμος ξέρει και την απάντηση. Επίσης άλλο Διοικητικό Συμβούλιο, άλλη η ομάδα που τρέχει την «Ελευσίνα Α.Ε.». Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει παραιτηθεί, άρα πρέπει να μπει άλλο. Αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι όμως, απαραίτητο να υπάρχει Διοικητικό Συμβούλιο έτσι ώστε να μπορέσουν να τρέξουν οι εργασίες. Χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο δεν...

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό που λέτε απλώς επιβεβαιώνει αυτά που σας είπε ο κ. Γιατρομανωλάκης και εγώ. Όταν έχει παραιτηθεί το Διοικητικό Συμβούλιο, σημαίνει ότι κάτι τρέχει, και το Διοικητικό Συμβούλιο προφανώς πρέπει να αντικατασταθεί από τον Δήμο, διότι διαφορετικά δεν λειτουργεί ο φορέας, παρακαλώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα δημοσιοποιηθούν κάποια στιγμή τα συμπεράσματα της επιτροπής ... κάποιο πόρισμα για την κλιματική αλλαγή;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα φυσικά, η επιτροπή έχει έναν πρώτο χρόνο λειτουργίας μέχρι τον Απρίλιο του 2020, άλλωστε σας θυμίζω αυτό το οποίο έχουμε ανακοινώσει, ότι ο πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα, στη δική του παρέμβαση είπε ότι το 2020 θα οργανωθεί στην Αθήνα μία Σύνοδος Ηγετών, Σύνοδος Κορυφής ακριβώς με θέμα την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στην πολιτιστική κληρονομιά. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι μέχρι, το Υπουργείο Πολιτισμού θα πρέπει να είναι απολύτως έτοιμο προκειμένου να υποστηρίξει απολύτως την πρωτοβουλία του κ. πρωθυπουργού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή ποιος είναι ο σχεδιασμός;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτή τη στιγμή σχέδια διαχείρισης έχουν ξεκινήσει να γίνονται για κάποιους από τους χώρους που είναι ενταγμένοι στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτό θα συνεχιστεί, διότι οι χώροι αυτοί έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της UNESCO, δηλαδή όταν λέω ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εννοώ ότι έχουμε πάρα πολλές υποχρεώσεις, επομένως αυτό θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Και επίσης, θα αντιμετωπιστεί και το θέμα των παρακτίων αρχαιολογικών χώρων ή μνημείων διότι εκεί εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Εξού και αυτό που ανέφερε η συνάδελφός σας προηγουμένως ότι στη Δήλο υπάρχει πρόβλημα. Στη Δήλο υπάρχει μία ανακοίνωση, η οποία έγινε από τον προηγούμενο Διευθυντή της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής που όντως εντοπίζει τα προβλήματα λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας. Είναι προφανές ότι οι χώροι αυτοί οι παράκτιοι έχουν προτεραιότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω για τις επιτροπές που μας είπατε, κ. Υπουργέ. Υπάρχει κάποιος χρονικός ορίζοντας αυτής της συνάντησης;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, η σκέψη μας είναι θα εξαρτηθεί από το πότε θα εκδοθεί το βιβλίο, δηλαδή εγώ περιμένω να μου δώσουν μία ημερομηνία πότε τα πρακτικά θα είναι έτοιμα για να συνοδευτεί η παρουσία των πρακτικών με την παρουσία των επιτροπών αυτών. Χρονικά θεωρώ ότι θα είναι περί το τέλος Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου. Είπα προηγουμένως ότι στο πλαίσιο του Έτους Μελίνα θα εκδοθεί ο τόμος των πρακτικών του συνεδρίου που έγινε τον Απρίλιο, στο Μουσείο της Ακρόπολης, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, σχετικά με το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαπιστώνω από δημοσιεύματα ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα στο ΤΑΠ και υπάρχει και μία τρύπα σχεδόν 2,5 εκατ. ευρώ. Θέλετε λίγο να μας δώσετε μία εικόνα γι’ αυτό;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως, εγώ θα σας πω λίγα πράγματα και είναι εδώ ο Γενικός Γραμματέας ο οποίος είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Στο ΤΑΠ το πρόβλημα που υπάρχει είναι δύο έλεγχοι. Μία έκθεση κατασταλτικού ελέγχου για τα έτη ’14, ’15 και ’16, και το πόρισμα μίας ένορκης διοικητικής εξέτασης που αφορά στο θέμα της μεταφορικής εταιρείας. Στο θέμα της έκθεσης του κατασταλτικού ελέγχου σας λέω απλώς ημερομηνίες και ο καθείς μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, κατετέθη η έκθεση, έχει σταλεί στο ΤΑΠ και στο Υπουργείο Πολιτισμού, στις 23 Απριλίου του 2019. Μέχρι σήμερα καμία Υπηρεσία, του ΤΑΠ εννοώ μέχρι σήμερα, μέχρι τη στιγμή που παρενέβη η Πρόεδρος και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο το Τ.Α.Π. δεν είχε κάνει καμία ενέργεια σε σχέση με τις συστάσεις τις οποίες υποδεικνύει ο καταστατικός έλεγχος. Επίσης, η έκθεση αυτή δεν ετέθη υπηρεσιακά υπόψη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της Προέδρου. Την έκθεση την είχα ζητήσει εγώ από την προηγούμενη πρόεδρο, την κ. Σιδηροπούλου, η οποία την έστειλε στον γραφείο μου και εγώ την κοινοποίησα στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο και στην πρόεδρο. Ήδη εδώ από τον Απρίλη υπάρχει μία σημαντική υστέρηση, γιατί δεν έγινε κάτι; Είτε από το ΤΑΠ είτε από την πολιτική ηγεσία. Το πόρισμα για την μεταφορική. Τον Ιανουάριο του 2019 ο αρμόδιος υπηρεσιακός παράγων ο οποίος διενήργησε την ένορκη διοικητική εξέταση κατέθεσε στον τότε υφυπουργό το δεύτερο πόρισμα της ΕΔΕ για την μεταφορική. Κατέληγε την παραπομπή σε πειθαρχικό. Από τον Ιανουάριο μέχρι το τέλος περίπου του Αυγούστου, στις 22 Αυγούστου, που επαύθη το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο του ΤΑΠ, δεν είχε γίνει κάτι, δηλαδή δεν συζητήθηκε ποτέ το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ταμείου.

Βέβαια, ο υφυπουργός είχε αποστείλει τον Απρίλιο, 25 Απριλίου, μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά παντός υπευθύνου. Γι’ αυτό το θέμα σήμερα έχει κληθεί και η Πρόεδρος του ΤΑΠ από τον αρμόδιο ανακριτή. Από τη μια δηλαδή, εστάλη στην Εισαγγελία και στην Εισαγγελία Διαφθοράς, από την άλλη, όμως, σε ό,τι αφορά το ποινικό σκέλος και τις διοικητικές διαδικασίες, δηλαδή τη διαλεύκανση του θέματος σε διοικητικό επίπεδο, δεν έχει γίνει τίποτα.

Αυτά τα δύο γεγονότα δημιουργούν όπως αντιλαμβάνεστε, ένα θέμα στο ΤΑΠ, το οποίο παρόλα αυτά όσο σοβαρό και αν είναι, δεν σταματά τους στόχους της Διοίκησης του ΤΑΠ και του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Οι στόχοι είναι πολύ συγκεκριμένοι, η αναδιοργάνωση του ταμείου, λειτουργία πωλητηρίων-αναψυκτηρίων, συγκεκριμένα μέτρα στο κεφάλαιο των ηλεκτρονικών εισιτηρίων. Ο Γενικός Γραμματέας ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου μπορεί να σας ενημερώσει με περισσότερες λεπτομέρειες.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Ευχαριστώ πολύ, κ. Υπουργέ. Σε ό,τι αφορά την έκθεση του καταστατικού ελέγχου για τα έτη 2014, ’15 και ’16, σας ενημερώνουμε ότι με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Τ.Α.Π.Α., στις 16/10/2019 αποφασίστηκε να διαβιβαστεί το σύνολο του φακέλου στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προκειμένου να διαταχθεί ΕΔΕ για το σύνολο των ευρημάτων και των εμπλεκόμενων υπαλλήλων σε αυτά, και επίσης σε δεύτερο σκέλος να διαβιβαστεί η έκθεση στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για την ποινική αξιολόγηση των ευρημάτων και την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών. Στην ίδια συνεδρίαση, σε ό,τι αφορά την πορισματική έκθεση και τη συμπληρωματική τους ΕΔΕ για τα ευρήματα σχετικά με την μεταφορική εταιρεία, αποφασίστηκε να διαβιβαστούν τα πορίσματα των ΕΔΕ ώστε σύμφωνα με την πρόταση αυτών το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού να προβεί σε παραπομπή προς το Πειθαρχικό Συμβούλιο, σύμφωνα με το Άρθρο 123, Παρ. 2 του Υπαλληλικού Κώδικα. Επομένως, άμεσα, το Διοικητικό Συμβούλιο μόλις έλαβε γνώση των ανωτέρω ευρημάτων και του ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προέβη στις απαραίτητες κατά νόμον ενέργειες για τη διαλεύκανση και την παραπομπή και στις εισαγγελικές αρχές όπου αυτό έπρεπε να γίνει, ή στα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν το είχατε εσείς το πόρισμα, θα το είχατε καταθέσει; Δηλαδή θέλω να πω ποιο είναι το λογικό χρονικό περιθώριο;

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Δεν μπορώ να απαντήσω σε υποθετικές ερωτήσεις. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι...

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν υπάρχει λογικό χρονικό όριο. Οι αντιδράσεις αυτές σε αυτό πρέπει να είναι άμεσες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό λέω, άμεσες. Αυτό εννοώ.

Οπότε τώρα περιμένουμε την έκβαση των διαδικασιών αυτών που σχετίζονται με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα για να δούμε τι ακριβώς παίζει και υπάρχει και το δικαστικό σκέλος που τρέχει παράλληλα.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Ακριβώς, έχουμε σε εξέλιξη τις διοικητικές διαδικασίες σε ό,τι αφορά τα πειθαρχικά παραπτώματα, και τις αρμόδιες έρευνες, από τα αρμόδια, από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές σε ό,τι αφορά το ποινικό σκέλος.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Συγχρόνως, όμως, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις για να ιαθεί το πρόβλημα, διότι δεν είναι ότι διαπιστώνονται πράγματα και μένουν έτσι. Ήδη το Διοικητικό Συμβούλιο έχει πάρει αποφάσεις προκειμένου τα κακώς κείμενα, τα οποία στην ουσία είναι ανεπαρκείς έλεγχοι εσωτερικοί, δεν υπάρχει συστηματική καταγραφή προϊόντων, για παράδειγμα, στην αποθήκη, στις αποθήκες του Τ.Α.Π.. όλα αυτά τα πράγματα θα θεραπευθούν το συντομότερο δυνατόν. Και επειδή υπάρχει δυσκολία στο προσωπικό του ΤΑΠ να επιληφθεί το ίδιο, παρά το γεγονός ότι σημαίνει τη διάθεση κάποιων πόρων, οι πόροι αυτοί θα διατεθούν ώστε να υπάρχουν και εξωτερικοί έλεγχοι.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Πολύ σωστά, κ. Υπουργέ και ενδεικτικά, δεν υπάρχει διπλογραφικό σύστημα. Δεν υπάρχει, πολύ σωστά, η καταγραφή των παγίων, και καταγράφεται μία σειρά από παθογένειες, στρεβλώσεις, έλλειψη ελέγχων και τήρηση της νομοθεσίας και της διαδικασίας, το πόρισμα στην έκθεση μάλλον του καταστατικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και γι’ αυτόν τον λόγο πήραμε και συγκεκριμένες αποφάσεις.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας είχα πει ότι προς το τέλος Οκτωβρίου το αργότερο η Πρόεδρος θα σας παρουσίαζε σε γενικές γραμμές το Οργανόγραμμα προκειμένου αυτό να προχωρήσει στη συνέχεια στη Βουλή. Με όλα αυτά τα πράγματα, υπάρχει μία υστέρηση αλλά σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι εντός Νοεμβρίου να... Είναι δύο πράγματα που τρέχουν παράλληλα. Πρώτον, η αξιολόγηση των διευθυντών και δεύτερον το Οργανόγραμμα. Το δουλεύει η πρόεδρος, και ενημερώνει τους Γενικούς Γραμματείς, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, και θεωρώ ότι μέσα στον χρόνο θα έχουμε αυτό το Οργανόγραμμα.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Συγνώμη, απλώς να συμπληρώσω ότι όπως πολύ σωστά είπε και η κ. Υπουργός, και η αξιολόγηση του προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν οι θέσεις ευθύνης, αντιλαμβάνεστε ότι είναι απαραίτητο κομμάτι της Διοίκησης για να μπορέσει να λειτουργήσει. Γιατί σε αυτή τη φάση που βρίσκεται το ΤΑΠ έχουμε πάρα πολλές παραιτήσεις υπαλλήλων που έχουν θέση ευθύνης με αποτέλεσμα αυτό να λειτουργεί άλλο ένα πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία και προώθηση των θεμάτων.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Μόνιμων υπαλλήλων;

ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ: Των υπαλλήλων του ΤΑΠ. Παραιτήσεις από θέσεις ευθύνης. Οπότε πρέπει αυτές να καλυφθούν. Για να καλυφθούν, είναι απαραίτητη η διαδικασία. Δεν επιθυμούν. Δεν θέλουν. Δεν αντέχουν τον φόρτο εργασίας. Δεν θέλουν να συμμετέχουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Υπουργέ, ήθελα να σας ρωτήσω για το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων. Είπατε η ίδια στη Βουλή πριν από μερικές μέρες ότι στηρίζετε τον νέο αυτοδιαχειριζόμενο οργανισμό και αυτό που περιμένουμε στην ουσία είναι να λυθούν όλες οι λεπτομέρειες. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρώτα-πρώτα, βρισκόμαστε παρά τα όσα λέγονται σε μία πολύ καλή σχέση και επαφή με τους δημιουργούς. Αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο ζητήσαμε είναι ένα business plan το οποίο να πείθει ότι πράγματι η νέα εταιρεία η οποία έχει να διαχειριστεί τεράστιο αριθμό δημιουργών και συμβολαίων μπορεί πράγματι να ανταποκριθεί ώστε να μην χρειαστεί αυτό το οποίο απεύχονται οι δημιουργοί, απευχόμεθα και εμείς, είναι εμπλοκή ξανά του κράτους.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουμε. Δύο ερωτήσεις ακόμα. Και τελειώσαμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Υπουργέ, στο Ταμείο αλληλοβοήθειας, ήθελα να ρωτήσω αν εμμένετε στην άποψή σας ότι πρέπει να γίνει εκκαθάριση εν λειτουργία.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην γίνει η εκκαθάριση εν λειτουργία. Το ταμείο Αλληλοβοηθείας είναι ένα προβληματικό μόρφωμα αυτή τη στιγμή το οποίο πρέπει να εκκαθαριστεί και από τη στιγμή που έχει γίνει και η παραπομπή όπως έχετε πει εσείς και ούτως ή άλλως, όλοι οι φάκελοι είναι στη δικαιοσύνη, ουδείς θα παρεμποδίσει το έργο της δικαιοσύνης. Άλλωστε, και ό,τι έρχεται στη δική μας γνώση παραπέμπεται κατευθείαν, όπως πορίσματα ΕΔΕ παλαιοτέρων που είχαν διαταχθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, παραπέμπονται αυτομάτως και αυτά στη δικαιοσύνη. Κα. Ανέστη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να κάνω μία ερώτηση σχετικά με το ΕΜΣΤ και την Εθνική Πινακοθήκη, αν υπάρχουν κάποια νεώτερα πώς πάνε τα πράγματα σε σχέση με τα χρονοδιάγραμμα, αν έχουμε κάποια ευχάριστη έκπληξη.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας τα πούμε και αυτά όταν έχουμε πραγματικά να σας ανακοινώσουμε κάτι ουσιαστικό. Πάντως να είστε σίγουροι ότι τα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουμε θέσει, θα τηρηθούν. Σας ευχαριστώ.