GR US

Νέα επιστήμονας θέλει να αναδείξει την Φωκίδα μέσα από τη Βουλή

Εθνικός Κήρυξ Archive

Ευγενική παραχώρηση της κ. Χρύσας-Αριάδνης Κουσελά.

Η Κουσελά είναι ένας νέος άνθρωπος, που αρχικά αισθάνθηκε την απογοήτευση από το πολιτικό σύστημα. Στη συνέχεια, όμως, την ενεθάρρυνε ο αγώνας του Γιάνη Βαρουφάκη που, όπως ισχυρίζεται η ίδια, έμεινε πιστός στα όσα υποστήριζε τότε και όσα υποστηρίζει ακόμη. Γι’ αυτό η Κουσελά ήταν και η συγγραφέας και ψυχή του πρώτου πολιτικού comic που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Πατάκη με τίτλο «WOW (V for V)».

Η Κουσελά είναι πτυχιούχος εκπαιδευτικός του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

«Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και δεν εκτιμώ καθόλου την παγιωμένη εικόνα της κομματοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων. Πιστέψτε με, αυτή η εικόνα έχει αηδιάσει πολύ τους νέους ανθρώπους και έχει απογοητεύσει τους μεγαλύτερους».

Και τότε πώς αποφάσισες να κατέβεις με τον Γιάνη Βαρουφάκη; την ρωτάμε.

Οπως λέει, «έχω αποφασίσει να διευρύνω την ήδη υπάρχουσα ενασχόλησή μου με την κοινωνία μέσα από ένα νέο πολιτικό κόμμα, αυτό του Γιάνη Βαρουφάκη, του οποίου είμαι ιδρυτικό μέλος και υπήρξα και μέλος της πολιτικής γραμματείας. Οι λόγοι της συμπόρευσής μου είναι δύο: Πρώτον, γιατί το ΜέΡΑ25 έχει συνεκτικό και άμεσα εφαρμόσιμο πολιτικό πρόγραμμα και, δεύτερον, γιατί έως τώρα ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν έχει παρεκκλίνει από τις θέσεις που είχε διατυπώσει το εξάμηνο του 2015. Επιπλέον το ΜέΡΑ25 εισάγει έναν πολιτικό πολιτισμό στο προσκήνιο που είναι ικανό να ενώσει τις διασπασμένες αντιμνημονιακές δυνάμεις. Αξίζει να δοκιμαστεί και εδώ είμαστε να το κρίνουμε και να κριθούμε».

Στην επισήμανση ότι παρατηρείται διάσπαση πολλών δυνάμεων που αυτοχαρακτηρίζονται αντιμνημονιακές, σπεύδει να μας πει ότι «στην κοινωνία καταγράφεται ένα δυνατό αίτημα συμπόρευσης των δημοκρατικών αντιμνημονιακών δυνάμεων. Ελπίζω να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια και στη βάση της προγραμματικής σύγκλισης να υπάρξει συνεργασία. Νομίζω πως εφόσον επιτευχθεί προγραμματική σύγκλιση οι αντιμνημονιακές δυνάμεις θα είναι ισχυρή αντιπολιτευτική φωνή μέσα στη Βουλή! Το ΜέΡΑ25, όπως σας είπα, έχει και το πολιτικό πρόγραμμα και τον πολιτικό πολιτισμό ώστε να  αποτελέσει τη βάση της σύγκλισης».

«Γιατί στη Φωκίδα», ρωτάμε και αν γνωρίζει καλά την περιοχή.

«Η Φωκίδα είναι ο τόπος μου, όπως βέβαια και η Κων/πόλη. Με την Φωκίδα και συγκεκριμένα με το Σερνικάκι, το Γαλαξείδι, το Χρισσό, τους Δελφούς και τον Ελαιώνα της Αμφισσας με συνδέουν πολλά! Προέρχομαι κατά το ήμισυ από την οικογένεια Σκουρλέτου, οι οποίοι ξεκίνησαν από το Γαλαξείδι και σταδιακά μετοίκησαν στο Σερνικάκι και στην Αμφισσα. Ως παιδί έχω αναμνήσεις από αυτές τις περιοχές και από αφηγήσεις της γιαγιάς μου, της Χρύσας Σκουρλέτου. Τώρα καλλιεργώ τις ελιές μου στον Ελαιώνα με όσες προκλήσεις και δυσκολίες αυτή η ενασχόληση μπορεί να εμπεριέχει. Συναναστρέφομαι με τους ανθρώπους εκεί, είναι άξιοι άνθρωποι. Διαμένω στο Χρισσό στην αγαπημένη μου φίλη Ζαφείρα που έχει τον ξενώνα εκεί. Αγαπώ τους Δελφούς και συγκινούμαι κάθε φορά που πηγαίνω, εισπράττω την ενέργεια και το δέος, μου έρχεται στο μυαλό ο Αγγελος Σικελιανός και το όραμα μιας άλλης γενιάς για μια Ελλάδα κέντρο του Παγκόσμιου Πολιτισμού και της παγκόσμιας νεολαίας. Στην Αμφισσα και στην Ιτέα επίσης έχω γνωρίσει υπέροχους ανθρώπους. Ολόκληρη η Φωκίδα είναι ένας θησαυρός!

Συνεπαρμένη όντως για τον ιδιαίτερο τόπο της, συνεχίζει λέγοντας ότι «η Φωκίδα βέβαια θα έπρεπε να είναι brand name από μόνη της. Επρεπε να ευημερεί στο σύνολό της με τόση φυσική και ιστορική κληρονομιά που έχει. Δυστυχώς, όμως, τα συμφέροντα καταστρέφουν τον τόπο, και αυτό συμβαίνει διαχρονικά. Αποκορύφωμα η ΚΥΑ της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία απαξιώνει τον τόπο με την αποκλειστική μεταλλευτική δραστηριότητα και τα αιολικά πάρκα κατά μήκος των ακτογραμμών που επέβαλε. Πλήρης απαξίωση και παραβίαση του φυσικού περιβάλλοντος. Δεν υπάρχει όραμα από πλευράς της Πολιτείας για την Φωκίδα δυστυχώς, όπως δυστυχώς δεν υπάρχει για όλη την Ελλάδα. Η προώθηση της ‘Αποκλειστικής Μεταλλευτικής Δραστηριότητας’ σε ποσοστό 45% του τόπου, είναι ο αργός και βασανιστικός θάνατος της Φωκίδας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αφού οι εξορύξεις αποκλείουν άλλες χρήσεις και καταστρέφουν το περιβάλλον. Ντροπή!».

Συνεπαίρνει η θέρμη με την οποία μιλάει για την Φθιώτιδα: «Πρέπει ο κόσμος να ξαναχαμογελάσει και να σταθεί στα πόδια του! Πρέπει να φτιαχτεί το οδικό δίκτυο, ο αγροτικός τομέας χρειάζεται ένα κοινό εθνικό όραμα και ένα συγκεκριμένο εθνικό πρόγραμμα που δεν θα καθυποτάσσεται κάτω από την ασφυξία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Υπάρχει έλλειψη υποδομών τα σχολεία, υπάρχει ανάγκη να επιστρέψουν οι νέοι, να γεμίσει ο τόπος με παιδιά! Μακάρι να επέστρεφαν οι νέοι αλλά και να ερχόντουσαν μονάδες από ορφανοτροφεία και να αναβίωναν την Φωκίδα! Είναι απαραίτητη στον νομό μας η μέριμνα προς τους ηλικιωμένους. Και πολλά άλλα... Βέβαια σας διαβεβαιώνω πως οι Φωκείς σε μεγάλο βαθμό, μέσα από πρωτοβουλίες προσπαθούν να περισώσουν ό,τι περισώζεται και να δημιουργήσουν».

Τι προσδοκάτε τελικά από αυτές τις εκλογές;

«Αυτό που ελπίζω και προσπαθώ είναι να έχει το ΜέΡΑ25 φωνή μέσα στη Βουλή».