GR US

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το διυπουργικό - Αντιπαράθεση Μητσοτάκη και Τσίπρα

Ευρωκίνηση

(Eurokinissi/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ)

ΑΘΗΝΑ. Με την ψήφιση του διυπουργικού νομοσχεδίου την Πέμπτη, έκλεισε ο πρώτος κύκλος των νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία έχει προσδώσει στις διατάξεις μείζονα συμβολική και ουσιαστική αξία.

Το απόγευμα της Πέμπτης ψηφίστηκε από την Ολομέλεια κατά πλειοψηφία το διυπουργικό νομοσχέδιο μαζί με τις διατάξεις που αφορούν το πανεπιστημιακό άσυλο, την κυβερνησιμότητα σε δήμους και Περιφέρειες και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Να σημειωθεί ότι καμία από τις ονομαστικές ψηφοφορίες που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ επί των τριών επίμαχων άρθρων δεν διεξήχθη καθώς είχε αποχωρήσει νωρίτερα από την Ολομέλεια και οι βουλευτές του δεν συμμετείχαν στη διαδικασία .

Ονομαστική ψηφοφορία έγινε στη βάση του αιτήματος του ΚΚΕ για το άρθρο 64 που αφορά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου χωρίς τη συμμετοχή του ΜέΡΑ25 που επίσης είχε αποχωρήσει από την Ολομέλεια.

Το άρθρο υπερψήφισαν ΝΔ και Ελληνική Λύση, ενώ το ΚΙΝΑΛ δήλωσε «παρών» και το ΚΚΕ καταψήφισε. Ειδικότερα: Σε σύνολο 198 παρόντων βουλευτών το άρθρο έλαβε 162 ψήφους υπέρ, 15 ψήφους κατά και 21 «παρών». Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ, όπως και υπέρ των άρθρων 1,2,3 που αφορούν την κυβερνησιμότητα σε δήμους και Περιφέρειες.

Υπέρ του άρθρου 101ψήφισαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ενώ καταψήφισε το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. Η νέα διάταξη ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου, λόγω της προηγούμενης θητείας της στο γραφείο του πρωθυπουργού και την οδηγεί σε παραίτηση.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια στάθηκε η αφορμή να έρθουν σε σφοδρή αντιπαράθεση οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας.

«Τα πανεπιστήμια έχουν μετατραπεί σε γιάφκες παραβατικότητας» τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και στρέφοντας τα πυρά του κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα είπε ότι το συγκεκριμένο κόμμα «υποθάλπει τους γνωστούς - αγνώστους τόσα χρόνια».

«Μας παροτρύνατε να ασχοληθούμε με σοβαρότερα ζητήματα από το άσυλο. Είναι πολύ σοβαρό ζήτημα όταν καθηγητές χτίζονται στα γραφεία τους. Είναι σοβαρό ζήτημα όταν τα ΑΕΙ έχουν μετατραπεί σε κέντρα διακίνησης ναρκωτικών, όταν μπαχαλάκηδες που καταδιώκονται από την Αστυνομία μπαίνουν εντός του πανεπιστημίου για να αποφύγουν τη σύλληψη. Πέρασα στο Πολιτικό της Νομικής κύριε Τσίπρα, έδωσα Πανελλήνιες εξετάσεις και δεν ενεγράφη ποτέ. Ως απλός βουλευτής, δεν θα μπορούσα να κάνω ομιλία στο Πανεπιστήμιο γιατί θα με προπηλάκιζαν οι γνωστοί άγνωστοι που εσείς υποθάλπτετε. Η επαναφορά στην κανονικότητα, δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο. Είναι απλά η επανάσταση του αυτονόητου που η δικιά σας παράταξη πολέμησε με λύσσα τόσα χρόνια. Είπατε ωμά ψέματα για τις θέσεις μας αναφορικά με το δημόσιο πανεπιστήμιο».

«Εξηγήστε μου γιατί τόσα χρόνια δεν παρεμβαίνετε στα πανεπιστήμια, αφού αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα βίας. Η ελεύθερη έκφραση δεν προστατεύεται, γιατί ομάδες των μπαχαλάκηδων που εσείς προστατεύετε προπηλακίζουν όσους διαφωνούν με αυτούς. Φυσικά τα πανεπιστήμια δεν θα γίνουν αστυνομοκρατούμενα» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ευρωκίνηση

(Eurokinissi/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ)

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας απέδωσε σε ιδεολογική εμμονή της ΝΔ να φέρει μέσα στον Αύγουστο διάταξη για το άσυλο. «Η σπουδή και η βιασύνη της ΝΔ να φέρει μέσα στον Αύγουστο διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο οφείλεται στην ιδεολογική εμμονή της. Εμμονή που εκκινεί από την αποστροφή της απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά και όσα συμβολίζει σε πολιτικό επίπεδο», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε και σε φήμες που κυκλοφορούν εδώ και καιρό στο Διαδίκτυο ότι ο ίδιος φοίτησε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχοντας πάρει μεταγραφή από πανεπιστήμιο της Βουλγαρίας.

«Είχα την τιμή με πανελλαδικές εξετάσεις να περάσω στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, της Ευρώπης και του κόσμου και γνωρίζω την ποιότητα της δουλειάς που γίνεται», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή για το άσυλο και χαρακτήρισε fake news ότι πήρε μεταγραφή από πανεπιστήμιο της Βουλγαρίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον Πρωθυπουργό λέγοντας ότι «εσείς κύριε Μητσοτάκη δεν δώσατε εξετάσεις, πήγατε κατευθείαν σε ένα καλό πανεπιστήμιο στο εξωτερικό και περιγράψατε εδώ μια εικόνα που δυσφημεί το δημόσιο πανεπιστήμιο. Παραλείψατε να αναφερθείτε στην ποιότητα της δουλειάς που γίνεται στο δημόσιο πανεπιστήμιο».

Για την ΕΥΠ, ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε: «Εμείς την ΕΥΠ κατά την τετραετία που κυβερνήσατε, την αφήσαμε έξω από την πολιτική αντιπαράθεση. Δεν συγκρίνουμε βιογραφικά. Μία ερώτηση: Ο κ. Ρουμπάτης είχε πετύχει την αναγνώριση της ισοτιμίας του πτυχίου του από τον ΔΟΑΤΑΠ όταν του αναθέσατε τα καθήκοντα του;».

Ως προς την κ. Θάνου ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η επιλογή της Βασιλικής Θάνου στην ηγεσία του Αρείου Πάγου, είχε σκιές. «Κύριε Τσίπρα, την επιλέξατε 3 τα χαράματα, μια εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα. Κάθεστε δίπλα στον κ. Πολάκη και αναφέρεστε στο Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών. Πόσο θράσος και πόση υποκρισία! Εσάς κατηγορήσαμε για σκευωρία αναφορικά με τη Novartis, όχι τους δικαστές. Οταν αναλάβει καθήκοντα ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, θα του πω να έρθει να σας ενημερώσει άμεσα, προσωπικά, ώστε να γνωριστείτε με το πρόσωπο που κατηγορείτε με τόση άνεση».