GR US

Στο αυτόφωρο δημοσιογράφοι από Καμμένο

Ευρωκίνηση

Ο εκδότης της εφημερίδας Θανάσης Μαυρίδης, ο διευθυντης Παναγιώτης Λάμψιας και η αρχισυντακτρια του πολιτικού Κατερίνα Γαλανού οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Ελεύθεροι με εισαγγελική εντολή αφέθηκαν οι τρεις δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» που μηνύθηκαν από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο, για δημοσίευμα της εφημερίδας. Εκτός των τριών μηνύθηκαν ακόμη 4 δημοσιογράφοι της ίδιας εφημερίδας.

Η μήνυση του Πάνου Καμμένου αφορά σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια της Λέσβου, αλλά και συνολικά στον τρόπο διαχείρισης των ευρωπαϊκών και άλλων πόρων, που σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου αγγίζουν τα 1,6 δισ. ευρώ.

Ετσι, οι τρεις υπεύθυνοι της εφημερίδας, Θανάσης Μαυρίδης (εκδότης), Παναγιώτης Λάμψιας (διευθυντής) και Κατερίνα Γαλανού (αρχισυντάκτρια), οδηγήθηκαν την Κυριακή στον εισαγγελέα, αφού πέρασαν τη νύχτα κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων όπου και εμφανίστηκαν αυτόβουλα καθώς ο μηνυτής Υπουργός ζητούσε τη σύλληψή τους με την διαδικασία του αυτοφώρου.

Ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης όπου οδηγήθηκαν οι τρεις δημοσιογράφοι διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ώστε να διακριβωθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης σε βάρος του κ. Καμένου, ενώ έδωσε εντολή να λήξει η κράτησή τους.

Μετά την απόφαση του εισαγγελέα να αφεθούν ελεύθεροι, ο δικηγόρος τους, Τάσος Αβραντίνης, δήλωσε πως «μια δημοκρατία που οι πολίτες και τα ΜΜΕ δεν μπορούν να κάνουν κριτική στην κυβέρνηση παύει να είναι δημοκρατία».

Από την πλευρά του ο εκδότης της εφημερίδας, Θανάσης Μαυρίδης, τόνισε ότι η υπόθεση ουσιαστικά «αφορά την έκφραση» και όχι μία μάχη της εφημερίδας. «Εμείς κοιμηθήκαμε κάπως αυτό το βράδυ. Θέλω να ρωτήσω τον κ. Καμμένο, τον κ. Τσίπρα και τον κ. Παππά, πώς κοιμήθηκαν αυτοί... Και να τη θυμούνται πολλά χρόνια αυτή την ερώτηση», είπε ο κ. Μαυρίδης και ευχαρίστησε την Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), αλλά και τους δημοσιογράφους που τους στήριξαν.

Ο διευθυντής της εφημερίδας, Παναγιώτης Λάμψιας, εξερχόμενος από την Ευελπίδων δήλωσε ότι πρέπει να καταργηθεί ο νόμος που προβλέπει αυτόφωρη διαδικασία για αδικήματα περί Τύπου και έκανε λόγο για νίκη της δημοκρατίας και για αυταρχισμό της κυβέρνησης σχετικά με την κράτηση των στελεχών του «Φιλελεύθερου».

Η Κατερίνα Γαλανού, αρχισυντάκτρια του πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας, μιλώντας στον «Σκάι», τόνισε: «Δεν υπάρχει κανένα κουβάρι. Αυτό που υπάρχει είναι ένα ρεπορτάζ εμπεριστατωμένο, στον ‘Φιλελεύθερο’ με πλήρη στοιχεία, χωρίς συκοφαντικό περιεχόμενο, χωρίς κανένα δυσφημιστικό περιεχόμενο, ερωτήματα, χαρτιά, πηγές, ό,τι περιλαμβάνει ένα δημοσιογραφικό ρεπορτάζ. Αυτό το οποίο όφειλε να κάνει ένας υπουργός σε μία σύγχρονη δημοκρατία, ο οποίος έχει δημόσιο λόγο, δημόσιο βήμα, θεσμικό βήμα, είναι να απαντήσει».

Πρόσθεσε επίσης: «Ο Υπουργός θα μπορούσε πολύ εύκολα να αξιοποιήσει όλα τα βήματα, όλες τις οδούς που του δίνει η σύγχρονη Δημοκρατία ώστε να απαντήσει στο δημοσίευμα. Αυτό το οποίο επέλεξε να κάνει είναι να κάνει μήνυση σε επτά δημοσιογράφους, οι τρεις ήμασταν στην Αθήνα και μπορέσαμε να προσέλθουμε... Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν μπερδέματα».

Ο μηνυτής, Πάνος Καμμένος, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter έγραψε: «Επειδή βλέπω την ευαισθησία ΝΔ-Βαξεβάνη για τη σύλληψη των συκοφαντών φίλων τους, τους ενημερώνω ότι πριν στρατολογηθεί ο Λάμψιας από τον Μαρινάκη είχε τον γιο του στο γραφείο μου στο Πεντάγωνο και γνώριζε καλά ότι δεν είχα ποτέ καμία αρμοδιότητα στο προσφυγικό ούτε σε κονδύλια ΕΕ».

Το ιστορικό Οι τρεις δημοσιογράφοι προσήλθαν αυτοβούλως όταν ενημερώθηκαν ότι στα γραφεία της εφημερίδας που παραμένουν κλειστά τα Σάββατα, εμφανίσθηκαν δύο αστυνομικοί με πολιτικά. Οι δύο αστυνομικοί μετέβησαν και στα γραφεία του «liberal.gr» και εν συνεχεία αποχώρησαν. Γνωρίζοντας πλέον τη σε βάρος τους μήνυση παρέμειναν στις οικίες τους αναμένοντας τα αρμόδια όργανα της ΕΛ.ΑΣ. Oμως αφού διαπίστωσαν ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε σχετική όχληση μετέβησαν αυτοβούλως στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) όπου ενημερώθηκαν πως πρέπει να παρουσιαστούν στο Τμήμα των Εξαρχείων. Και αυτό έπραξαν.