GR US

Θερμή υποδοχή Τσίπρα από Μέρκελ στο Βερολίνο

Αssociated Press

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε για πρώτη φορά ως Πρωθυπουργός την Καγκελαρία όπου η Αγγελα Μέρκελ τον υποδέχθηκε με κάθε επισημότητα που επιβάλλει το πρωτόκολλο, σε μία προσπάθεια να σταματήσουν την καθοδική πορεία στις σχέσεις τους, αλλά και να βρεθεί μία λύση για την υπερχρεωμένη Ελλάδα.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν χθες αργά το απόγευμα για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα πέντε ημερών, καθώς είχαν βρεθεί ξανά την περασμένη Πέμπτη στο πλαίσιο της οκταμερούς σύσκεψης, που είχε πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής και στις κοινές τους δηλώσεις εξέφρασαν τη διάθεση για συνεργασία μεταξύ τους,

Germany Greece

Την ίδια ώρα πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από τη γερμανική Καγκελαρία, ενώ πολλοί κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα «Η Γερμανία αγαπάει την Ελλάδα».

Μετά την επίσημη τελετή, οι δύο ηγέτες πέρασαν στην Καγκελαρία όπου σύμφωνα με το πρόγραμμα θα συνομιλούσαν για περίπου δύο ώρες και στη συνέχεια θα έδιναν κοινή συνέντευξη Τύπου, πριν συνεχίσουν τη συζήτησή τους σε δείπνο εργασίας, στο οποίο εκτός από τους δύο ηγέτες, θα πάρουν μέρος και πέντε συνεργάτες τους.

Με τον κ. Τσίπρα θα παρακαθίσουν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο νομικός και υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Δηλώσεις

Στη κοινή συνέντευξη Τύπου, η Αγγελα Μέρκελ εξέφρασε την επιθυμία της να συνεχίσει τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση σε πνεύμα εμπιστοσύνης.

Germany Europe Greece

Σημείο εκκίνησης αποτελεί η δήλωση της 20ής Φεβρουαρίου, δήλωσε η Καγκελάριος Μέρκελ και τόνισε την ανάγκη να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη χρήση της επιμήκυνσης του προγράμματος. Είναι σημαντικό, τόνισε, να υπάρχουν τα οικονομικά στοιχεία και να δούμε ποιες μεταρρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοστούν. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν είναι η Γερμανία που αποφασίζει, αλλά η Ευρωζώνη.

«Είπα στις Βρυξέλλες και επαναλαμβάνω ότι θα πρέπει να είναι σαφή τα οικονομικά στοιχεία», υπογράμμισε η κ. Μέρκελ, διευκρινίζοντας ότι «η Γερμανία δεν είναι ο θεσμός που θα αποφασίσει αν επαρκεί το ένα μέτρο ή το άλλο. Κάναμε έναν πρώτο γύρο συνομιλιών και είπαμε ποιες είναι οι ανάγκες που θέλουμε να καλυφθούν».

«Θέλω η Ελλάδα να αναπτυχθεί και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας», σημείωσε ακόμη, επισημαίνοντας παράλληλα την αναγκαιότητα για πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση. Αναφερόμενη δε στις διμερείς σχέσεις, σημείωσε ότι θα συζητηθεί το πώς η Ελλάδα θέλει να συνεχιστεί η συνεργασία Αθήνας-Βερολίνου στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης αλλά και της Task Force.

«Είχαμε μια διάθεση καλής συνεργασίας, είπαμε ότι και τα δύο κράτη θέλουν να συνεχίσουν να ανήκουν στην Ε.Ε. Είμαστε πεπεισμένοι, τουλάχιστον η Γερμανία, ότι τέτοιες στιγμές, που έχουμε δυσκολίες τις οποίες δεν είχαμε φανταστεί ποτέ, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε», ανέφερε η Γερμανίδα Καγκελάριος, προσθέτοντας ότι «είχαμε πολύ θερμές επαφές με τον λαό της Ελλάδας, έχουμε πολλούς Έλληνες που ζουν στη Γερμανία και ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι εκατομμύρια οι Γερμανοί τουρίστες στην Ελλάδα».

Σε ερώτηση προς την κ. Μέρκελ για την εικόνα της Γερμανίας ως πανίσχυρης στην Ευρώπη αλλά και προς τον κ. Τσίπρα για το πώς βλέπει την καγκελάριο, η Αγκελα Μέρκελ απάντησε ότι «ο καθένας είναι ισότιμο μέλος, στο Eurogroup όλοι έχουν μία ψήφο. Ο πρωθυπουργός μίλησε για στερεότυπα. Πρέπει να ξεφύγουμε από αυτό το πνεύμα. Πρέπει να έχουμε επίγνωση του παρελθόντος αλλά το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον».

Germany Europe Greece

«Και οι δυο έχουμε τη διάθεση να συνεργαστούμε σε κλίμα εμπιστοσύνης, να είμαστε σε θέση να απευθύνουμε δύσκολες ερωτήσεις, αλλά σε πνεύμα συνεργασίας. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το οικοδόμημα ειρήνης που είναι η Ευρώπη αποτελεί τεράστια επιτυχία και θα πρέπει να συνεχιστεί από την επόμενη γενιά. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε», δήλωσε η κ. Μέρκελ.

Στο άλλο κρίσιμο θέμα των επανορθώσεων, η κ. Μέρκελ είπε ότι από πολιτικής πλευράς για τη Γερμανία το θέμα έχει ολοκληρωθεί και αναφέρθηκε στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα. «Έχουμε επίγνωση των φρικαλεοτήτων που υπέστη ο ελληνικός λαός», σημείωσε και παραδέχθηκε ότι αυτή η οδύνη δεν είναι τόσο γνωστή στην Γερμανία όσο θα όφειλε. Για αυτό συστήθηκε το Ταμείο για το Μέλλον, ανέφερε. «Καθήκον της Γερμανίας είναι να διατηρήσει νωπές τις μνήμες», συμπλήρωσε. «Δεν φτάσαμε σήμερα σε κάποιο συμπέρασμα, αλλά θα το συζητήσουμε ξανά» ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Germany Greece

Η Αγγελα Μέρκελ είπε ότι οι ελληνογερμανικές επαφές θα συνεχιστούν και σε θέματα όπως η έρευνα και η τεχνολογία. «Είχαμε διάθεση καλής συνεργασίας. Μπορούμε να θίξουμε και δύσκολα θέματα. Τα δύο κράτη ανήκουν και θέλουν να ανήκουν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ» ανέφερε. Κλείνοντας, είπε ότι η κοινή συνεργασία Ελλάδας - Γερμανίας χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Ερωτηθείσα σχετικά με το εξώφυλλο του περιοδικού Der Spiegel που παρουσιάζει την Καγκελάριο μαζί με Ναζί στην Ακρόπολη, η κυρία Μέρκελ επανέλαβε ότι «έχουμε μεγάλο καθήκον να υπάρχει συνεργασία βασισμένη στην εμπιστοσύνη», ενώ αναφερόμενη στον ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη, δήλωσε: «Είμαστε η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη, αλλά αυτό δεν λέει πολλά. Είμαστε όλοι ισότιμοι. Αυτό αποτελεί και στην συνοχή και την ειρηνική συνύπαρξή μας. Συμφέρον μας είναι να έχουμε καλές σχέσεις όχι μόνο με τους γείτονες, αλλά με όλους στην Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν είναι η κάθε χώρα ξεχωριστά. Πρέπει να ισχύει το πνεύμα όπου έχουμε επίγνωση του παρελθόντος αλλά με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον. Αυτή η ΕΕ πολύ σημαντική υπόθεση και πρέπει να την εξελίξουμε και στο μέλλον».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο σύστασης επενδυτικής Τράπεζας στην Ελλάδα, η 'Αγγελα Μέρκελ υπενθύμισε ότι και στο παρελθόν έχει γίνει αυτή η συζήτηση και με προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά διευκρίνισε ότι η σημερινή συνάντηση είναι μόνο μια αρχή, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις. «Όπου η Ελλάδα επιθυμεί στήριξη, εμείς θα στηρίξουμε», τόνισε.

Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε, υπογραμμίζοντας δύο βασικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης: η πρώτη είναι ότι η Ελλάδα συμπληρώνει πέντε χρόνια εφαρμογή ενός προγράμματος διάσωσης που, παρά το γεγονός ότι ήταν πρωτοφανές σε ένταση και διάρκεια, δεν ήταν success story, γιατί χάσαμε 25% του ΑΕΠ μας και δημιούργησε τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις, έφερε μεγάλη ανεργία και διόγκωσε το δημόσιο χρέος. Επίσης, αυτά τα πέντε χρόνια υπήρξε διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Η δεύτερη βασική θέση, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι ότι «παρά ταύτα, είναι λάθος να λέμε ότι για όλα τα δεινά φταίνει οι ξένοι, ότι δεν φταίμε εμείς καθόλου γι' αυτά. Υπάρχουν και ενδογενείς αιτίες που συνέβαλαν να μπει η χώρα στην κρίση, αλλά τα πέντε χρόνια δεν βοήθησαν να αντιμετωπιστούν. Το συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουμε, είναι να μην γκρεμίσουμε ό,τι θετικό έγινε αυτά τα χρόνια, αλλά να αλλάξουμε το μείγμα της πολιτικής, για να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες. Στοχός μας είναι οι μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «η συζήτηση ήταν γόνιμη, ώστε να προσδιορίσουμε κοινούς τόπους αλλά και διαφορές» και πρόσθεσε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε μία διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αναφέρθηκε και στις διμερείς σχέσεις, λέγοντας ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι να σπάσουμε τα στερεότυπα: «Ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες ούτε οι Γερμανοί φταίνε για τα δεινά μας».

«Το δεύτερο είναι να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά που κρατά καθηλωμένη την Ελλάδα» είπε και ζήτησε τη βοήθεια της γερμανικής κυβέρνησης και τη συνδρομή της γερμανικής δικαιοσύνης για την υπόθεση της Siemens.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι πρέπει να επιλύσουμε τις διαφορές που έρχονται από το παρελθόν. Το θέμα του δανείου και των επανορθώσεων είναι πρωτίστως ηθικό και όχι υλικό θέμα για την ελληνική κυβέρνηση. «Για να μην ξαναβρούμε ποτέ μπροστά μας παρόμοιους ολοκληρωτισμούς» εξήγησε ο κ. Τσίπρας

Οπως επίσης είπε «η εμπειρία από τις συζητήσεις μας (με την κ. Μέρκελ) είναι ότι είναι ένας άνθρωπος που ακούει, ευνοεί την ανταλλαγή απόψεων. Χαρακτήρισε επίσης “άδικο” το εξώφυλλο του περιοδικού Spiegel με τις ναζιστικές αναφορές, και για την καγκελάριο και για τον γερμανικό λαό επισημαίνοντας ότι «έβαλε τις φωνές» στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τη γελοιογραφία της «Αυγής».

Ακομη ο κ. Τσίπρας, τόνισε τη σημασία των μεταρρυθμίσεων που δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, για τη δημοσιονομική προσαρμογή και για διεύρυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης, σημειώνοντας ωστόσο ότι «δεν πρέπει να γκρεμίσουμε ό,τι δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια».

Germany Greece

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «θα ήταν οξύμωρο αν ερχόμουν στη Γερμανία για να ζητήσω από την καγκελάριο χρήματα για να πληρώσω μισθούς και συντάξεις» και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση «γνωρίζει το θεσμικό πλαίσιο και τις δυσκολίες» και προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες για μια αμοιβαία επωφελή λύση για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων, ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένα μέλος της κυβέρνησης που να εκδήλωσε την πρόθεση να κατασχεθεί κάποιο κτίριο του γερμανικού δημοσίου» ούτε το κτίριο του Ινστιτούτου Γκαίτε. «Δεν ισχύει τίποτε από αυτά» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε ωστόσο ότι η κυβέρνηση έθεσε ένα θέμα δικαστικής διεκδίκησης, που δεν αφορά όμως μια υλική διεκδίκηση και που δεν συνδέεται με τα θέματα της ευρωζώνης. «Είναι διμερές ζήτημα, ξεχωριστό, και ζητούμε ηθική δικαίωση» είπε ο κ.Τσίπρας.

Σύμφωνα με το «Bloomberg», από την συνάντηση στο Βερολίνο θα εξαρτηθούν οι επόμενες αποφάσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού, καθώς η οικονομική κατάσταση της χώρας του γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη. Η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο, θα πρέπει να διευκρινίσει τα οικονομικά μέτρα που σχεδιάζει να λάβει αυτή την εβδομάδα ώστε να ξεκλειδώσει την απελευθέρωση των δόσεων που θα διασφαλίσουν την ρευστότητα της χώρας.

Κι ενώ πληροφορίες ανάφεραν ότι ο κ. Τσίπρας θα είχε μαζί του τον κατάλογο με τις μεταρρυθμίσεις που θα του επιτρέψουν να συμφωνηθεί η παροχή ρευστού, το «Αssociated Press», μετέδωσε ότι η Αγγελα Μέρκελ είχε ήδη δηλώσει το πρωί της Δευτέρας ότι «η συνάντηση δεν είναι το μέρος που μπορεί να επιδειχθεί κάποιος κατάλογος με μεταρρυθμίσεις». Οπως είπε, αυτές πρέπει να παραδοθούν στους ελεγκτές των δανειστών και όχι στην ίδια τη Γερμανία.

Ωστόσο, όπως μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, «Η Μέρκελ θα ελέγξει το μάθημα οικονομικών του Τσίπρα», καθώς σύμφωνα με την ανταπόκριση, στον απόηχο της επιστολής του Πρωθυπουργού στην Καγκελάριο γίνεται λόγος για πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να δείξει στην Αγγελα Μέρκελ τα πλάνα του για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Φιλοξενεί επίσης δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ανέφερε πως «ξέρουμε ποιοι είναι οι πλούσιοι Ελληνες που φοροδιαφεύγουν και θα τους δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία να σώσουν τους εαυτούς τους».

Το γερμανικό πρακτορείο σημειώνει ότι η κατάσταση είναι σοβαρή για την Ελλάδα, κι αυτό φάνηκε και από την δραματική επιστολή που αποκάλυψε η «Financial Times».

Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες, σύμφωνα με το «Bloomberg», ο επικεφαλής οικονομολόγος της Unicredit, Erik Nielsen, δήλωσε: «Ελπίζω πως θα υπάρξει στροφή στην πολιτική της Αθήνας, αλλά διατηρώ την άποψή μου πως αν αυτό δεν συμβεί τότε η ελληνική οικονομία θα καταρρεύσει και θα οδηγηθεί σε έξοδο από το ευρώ και το χάος». Και πρόσθεσε: «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει ότι πρόκειται για το ‘τέλος του παιχνιδιού’».

Οντας αποκλεισμένη από τις κεφαλαιαγορές και καθώς τα διαθέσιμά της εξαντλούνται, η Ελλάδα «ξύνει» τον πάτο του βαρελιού προκειμένου να πληρώσει μισθούς και συντάξεις εν μέσω ενδείξεων ότι η χώρα ξεμένει από χρήματα τον επόμενο μήνα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στο πακέτο μεταρρυθμίσεων που αναμενόταν να παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας στην Αγγελα Μέρκελ, περιλαμβάνονται οι ιδιωτικοποιήσεις, ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ, η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, υπό προϋποθέσεις, και άλλα μέτρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις είναι οι εξής:

  1. Λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές: Η ελληνική πλευρά θα προτείνει τα καταστήματα να παραμένουν ανοικτά 4+3 Κυριακές τον χρόνο. Συγκεκριμένα, η δυνατότητα της λειτουργίας των καταστημάτων 3 Κυριακές τον χρόνο θα καθορίζονται κεντρικά, ενώ οι υπόλοιπες 4 θα αποφασίζονται από την Περιφέρεια και τους Εμπορικούς Συλλόγους της κάθε περιοχής. Ωστόσο, αδιευκρίνιστο παραμένει αν θα υπάρξει η δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων και άλλες Κυριακές τον χρόνο στις τουριστικές περιοχές.
  2. Ιδιωτικοποιήσεις: Πληροφορίες επιμένουν ότι τελικά θα προχωρήσει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Ωστόσο αναζητείται η «φόρμουλα». Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι το κράτος, ακόμα και μέσω των Δήμων να διατηρήσει σημαντικό ποσοστό, προκειμένου να έχουν έσοδα, και ο επενδυτής που θα εξαγοράσει το υπόλοιπο πακέτο να «δεσμευθεί» ώστε να μην αυξηθούν τα τέλη χρήσης των αεροδρομίων. Εκτός από τα αεροδρόμια ο κ. Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει και σχέδιο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, και δη τα τουριστικά ακίνητα.
  3. Ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ: Ανοικτό αφήνει η κυβέρνηση και το ενδεχόμενο υιοθέτησης ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, χαμηλότερα του 23% (κάποιοι μιλούν ακόμα και για 15%) με παράλληλη κατάργηση όλων των εξαιρέσεων. Ωστόσο, πιθανότερο είναι να υιοθετηθεί το μοντέλο δύο συντελεστών ΦΠΑ, προκειμένου στον χαμηλότερο να παραμείνουν τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης. Οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ βρίσκονται στη συμφωνία 6 σημείων που υπέγραψαν στις 12 Μαρτίου ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Angel Gurria. 4. Ανοιγμα αγορών: Στο προσκήνιο φαίνεται να ξαναμπαίνει και το θέμα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και συγκεκριμένα η τιμή αυτών.