GR US

Τις προκλήσεις της Τουρκίας φέρνει στο ΝΑΤΟ ο Μητσοτάκης

Αssociated Press

Ο Γενς Στολτενμπεργκ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μπόρις Τζόνσον στο ξενοδοχείο Grove για την συνάντηση των ηγετών του ΝΑΤΟ, στο Γουότφορντ, Χερτφορντσάιρ, της Αγγλίας, 4 Δεκεμβρίου, 2019. (AP Photo/Matt Dunham)

ΛΟΝΔΙΝΟ. Στη διήμερη (3-4 Δεκεμβρίου) Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο μετέχει από χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με πρωταρχικό στόχο να θέσει υπ’ όψιν των κρατών-μελών της Συμμαχίας την τουρκική προκλητικότητα ζητώντας την καταδίκη της.

Στις 11.45 ώρα Ελλάδας θα παραστεί στην τελετή για τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ ενώ στις 12.00 είναι προγραμματισμένη η έναρξη της συνεδρίασης στη διάρκεια της οποίας θα υπάρξει παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Στις 15.00 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που υλοποιούν τον στόχο της διάθεσης 2% ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες και στις 16.30 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συνεργάτες του «θα θέσω στον Πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες».

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο και όπως ο ίδιος έχει προανήγγειλε, θα ζητήσει από τη Συμμαχία να πάρει θέση. Όπως μάλιστα έχει τονίσει κατά το παρελθόν «η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την Πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας».

Αssociated Press

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καταφθάνει στο ξενοδοχείο Grove για την συνάντηση των ηγετών του ΝΑΤΟ, στο Γουότφορντ, Χερτφορντσάιρ, της Αγγλίας, 4 Δεκεμβρίου, 2019. (AP Photo/Matt Dunham)

Συνάντηση με επενδυτές

Οπως προαναφέρθηκε, ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με επενδυτές στο Λονδίνο.

Στη συνάντηση, που διοργανώθηκε στα γραφεία της Goldman Sachs, ο Πρωθυπουργός κάλεσε τους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα από τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν μετά τις 7 Ιουλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης -αλλά και ευρύτερα- η Ελλάδα απολαμβάνει αυτή τη στιγμή τα αγαθά της πολιτικής σταθερότητας καθώς έχει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση με ορίζοντα ώς το 2023, η οποία στηρίζει τις επενδύσεις που μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι δείκτες καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης καθώς και το κλίμα αισιοδοξίας στην ελληνική οικονομία μάς προδιαθέτουν για υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τις επίσημες προβλέψεις. Παράλληλα τόνισε ότι Ελληνες, μετά από 10 χρόνια κρίσης και σκληρές θυσίες, υποστηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις που μπορούν να ενισχύσουν τις επενδύσεις, να εκσυγχρονίσουν το κράτος και να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη.

Στη συζήτηση που έγινε αναδείχθηκαν οι τομείς των «πράσινων» επενδύσεων, των υποδομών, του τουρισμού και των logistics ως πεδία στα οποία η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί τα μεγάλα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Παράλληλα, συζητήθηκε ολόκληρη η βεντάλια των υποδομών, από τις μεγάλες επενδύσεις όπως το «Ελληνικό» έως τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στα Δίκτυα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στο τρίπτυχο της αλλαγής του δημοσιονομικού μείγματος με τη μείωση των φόρων, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των τραπεζών με την υλοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Συνέντευξη στην «Financial Times»

Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρειο Μακεδονία και την Αλβανία την επόμενη χρονιά, ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξή του στους «Financial Times», εκφράζοντας έτσι τη διαφωνία του με την κίνηση του Γάλλου Προέδρου να μπλοκάρει τη διαδικασία διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια. «Νομίζω ότι αυτό το λάθος πρέπει να διορθωθεί», λέει ο κ. Μητσοτάκης που ασκεί κριτική επίσης και στην πρόσφατη περιγραφή του Γάλλου Προέδρου περί «εγκεφαλικώς νεκρού» Οργανισμού.

«Καμιά φορά και η ίδια η γλώσσα είναι από μόνη της σημαντική, καθώς μπορεί να φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Αλλο να λες ότι το ΝΑΤΟ χρειάζεται μεταρρύθμιση και είναι εντελώς διαφορετικό να λες ότι το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό. Συμφωνώ ότι η Ευρώπη ως σύνολο μπορεί να αναπτύξει περισσότερες αμυντικές δυνατότητες, αλλά το να απορρίπτουμε το ΝΑΤΟ ως πυλώνα ειρήνης στον μεταπολεμικό κόσμο, είναι κάτι που δεν μου αρέσει», αναφέρει. Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι η Ελλάδα «έχει θέματα με την Τουρκία», αλλά εξακολουθεί να προτιμά να τα συζητά με την Αγκυρα, στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Ερωτηθείς για τη ρωσική ανάμειξη στα Δυτικά Βαλκάνια, σε έμμεση αναφορά με τη Συνθήκη των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης απαντά: «Ανησυχούσα, ανησυχώ και θα συνεχίσω να ανησυχώ. Γι’ αυτό λέω ότι η απόφαση που πάρθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής, πρέπει να αναθεωρηθεί το 2020».

Και προσθέτει: «Εάν κοιτάξουμε το ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο, είναι ξεκάθαρο ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος πρέπει να κρατηθεί ανοικτός για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, υπό τον όρο ότι πληρούν τα προαπαιτούμενα, αυτή δεν είναι μία αυτόματη διαδικασία, ειδάλλως αυτό το κενό θα καλυφθεί», λέει ο κ. Μητσοτάκης που παραπέμπει και στο παράδειγμα της ένταξης της Ελλάδας στην Ε.Ε το 1979 που, όπως λέει, ήταν περισσότερο μία γεωπολιτική απόφαση.