GR US

Στην κορυφή της Αμερικής οι 14χρονοι της Δόξας Νέας Υόρκης

Εθνικός Κήρυξ

O Γιάννης Μάνεσης, με τον αρχηγό της ομάδας Κάτω των 14 ετών David Rodriguez και τον προπονητή της δεύτερης ομάδας Γιώργο Κατέχη. Φωτογραφία: Δόξα ΝΥ

Επος. Χρυσή σελίδα στην ιστορία της Δόξας Νέας Υόρκης και μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ομογενειακού ποδοσφαίρου πέτυχαν οι 14χρονοι της Δόξας ΝΥ. Κατέκτησαν το πρωτάθλημα Αμερικής και είναι οι νέοι πρωταθλητές της χώρας!

Τα «μαυραετόπουλα» πήγαν στα τελικά του πρωταθλήματος στο Ντένβερ του Κολοράντο ως πρωταθλητές του MID-ATLANTIC και ουσιαστικά εκπρόσωποι των πολιτειών: Νew Εngland, New York, New Jersey, Pennsylvania, Delaware, Maryland, Washington, D.C., Virginia και West Virginia και γύρισαν με την «κούπα» στα χέρια. Από μόνο του είναι τεράστια επιτυχία αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Εθνικός Κήρυξ

Η πρωταθλήτρια Αμερικής ομάδα Κάτω των 14 ετών της Δόξας Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Δόξα ΝΥ.

Η ομάδα Κάτω των 14 ετών ξεκίνησε τα τελικά με το αριστερό και ήττα με 0-1 από την Αλαμπάμα όμως η συνέχεια ήταν καταιγιστική και την ένιωσαν στο... πετσί τους το Rhode Island με 3-0 στην πλάτη, η Καλιφόρνια με... 5-0 στον ημιτελικό και η Χαβάη στην παράταση με 4-2 στον τελικό.

Κι εδώ πρέπει να σταθούμε λιγάκι γιατί οι παίκτες της Δόξας υπερέβαλαν εαυτούς αλλά και έδειξαν το πάθος, την θέληση, τον τσαμπουκά και το ελληνικό DNA με το πείσμα και την αποφασιστικότητα που έχει μέσα της αυτή η ομάδα.

Στον τελικό με την Χαβάη (είχε αποκλείσει το Μπάφαλο στα ημιτελικά) η Δόξα έπαιζε από τα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου με 10 παίκτες λόγω αποβολής παίκτη. Ομως όχι μόνο δεν το έβαλαν κάτω, όχι μόνο δεν... βολεύτηκαν με την παρουσία τους στον τελικό, όχι μόνο δεν εκμεταλλεύτηκαν την ατυχία τους με την αποβολή και να... φυγοπονήσουν αλλά βγήκαν στην παράταση και «έτρωγαν» σίδερα.

Δεν καταλάβαινες ότι ήταν δέκα παίκτες αλλά νόμιζες ότι ήταν χιλιάδες. Ψυχή και πάθος χιλιάδων ανθρώπων που εκπροσωπούσαν αυτά τα 14χρονια «μαυραετόπουλα» της Δόξας στον τελικό του πρωταθλήματος Αμερικής. Και φυσικά κέρδισαν. Και κέρδισαν με άνεση (4-2) κατακτώντας το Πρωτάθλημα Αμερικής.

Εθνικός Κήρυξ Archive

Η πρωταθλήτρια Αμερικής ομάδα Κάτω των 14 ετών της Δόξας Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Δόξα ΝΥ.

Κι εδώ πρέπει να σταθούμε σε μία πολύ μεγάλη μορφή της ομάδας αυτής. Και το όνομα αυτού... Jose Rodriguez. Και αν κάποιοι σκεφτούν ότι δεν έχει σχέση με Ελλάδα, ομογένεια, ελληνικά ονόματα κλπ. πλανώνται πλάνην οικτρά.

Ο Jose ξεκίνησε να παίζει σε ηλικία 8 ετών από τα... Τσικό της Δόξας, έμαθε το ποδόσφαιρο, διαμόρφωσε τον χαρακτήρα του, αγάπησε την ομάδα και καθετί ομογενειακό, ίδρωσε, μάτωσε, χάρηκε, δάκρυσε δίπλα σε ανθρώπους που είναι η προσωποποίηση του ομογενειακού ποδοσφαίρου, όπως ο Γιάννης Μάνεσης, συναναστρεφόταν συνεχώς με ομογενείς που πονάνε την ομάδα και την Ελλάδα όπως Λεγάκης, Κατέχης, Γράφας και πολλοί - πολλοί άλλοι και φυσικά έβαλε και την δεύτερη... γενιά του μέσα στην οικογένεια της Δόξας ΝΥ, αφού στους Πρωταθλητές Αμερικής είναι ο γιος του, David Rodriguez!

Εθνικός Κήρυξ

Ο «αρχιτέκτονας» της ομάδας Jose Rodriguez με τον αρχηγό και γιο του David και τη γυναίκα του Indie. Φωτογραφία: Δόξα ΝΥ.

Γι αυτά και φυσικά για την επιτυχία των παιδιών του ο «αρχιτέκτονας» των Πρωταθλητών Αμερικής, Jose Rodriguez ξέσπασε σε λυγμούς αμέσως μετά την λήξη του αγώνα.

Με δάκρυα στα μάτια πήρε όλα τα παιδιά αγκαλιά, τα επαίνεσε για το πολύ όμορφο και (κυρίως) καθαρό ποδόσφαιρο που έπαιξαν -σ.σ. χωρίς να απαντήσουν στις προκλήσεις και τα χτυπήματα- ευχαρίστησε τους γονείς των παιδιών που ήταν δίπλα τους αλλά και δίπλα του όλη την χρονιά και ειδικά στις 6 μέρες των τελικών στο Ντένβερ και πίστεψαν σ’ αυτήν την ομάδα και τέλος αφιέρωσε το Κύπελλο στην «ψυχή» της ομάδας, Γιάννη Μάνεση για την προσφορά του στο σύλλογο.

Εθνικός Κήρυξ Archive

Ο «αρχιτέκτονας» της ομάδας Jose Rodriguez με τον αρχηγό και γιο του David και τη γυναίκα του Indie. Φωτογραφία: Δόξα ΝΥ.

Από κοντά του ο συνεργάτης του Χουάν, ακοίμητος «εργάτης» και αφανής ήρωας αυτής της ομάδας έδειξε την σιγουριά του πως «αυτή η ομάδα μπορεί να φτάσει πάρα πολύ ψηλά και σε λίγα χρόνια να δούμε καταπληκτικό ποδόσφαιρο με εκπληκτικούς παίκτες σε όποιο σωματείο και αν αγωνιστούν».

Δίπλα τους και κάπου... χαμένος από την επιτυχία ο πρόεδρος της ομάδας Παναγιώτης Λεγάκης που δεν πίστευε στα μάτια του βλέποντας αυτούς τους μικρούς «μάγους» της «στρογγυλής θεάς» να πανηγυρίζουν κρατώντας την «κούπα» των Πρωταθλητών Αμερικής στα χέρια.

Από κοντά και ο προπονητής της πρώτης ομάδας Πολύκαρπος Γραφάς... τρελαμένος που έβλεπε τα 14χρονα της Δόξας να είναι στην κορυφή του ποδοσφαίρου της Αμερικής μοίραζε παντού συγχαρητήρια και μπράβο, ενώ στα μάτια του έβλεπες το... συμφέρον. Σίγουρα από μέσα του... σκεφτόταν «αυτά τα παιδιά πολύ γρήγορα θα στελεχώσουν την ανδρική ομάδα της Δόξας και μαζί τους θα παίρνουμε το πρωτάθλημα για χρόνια»...

Εθνικός Κήρυξ Archive

Ο αρχηγός των πρωταθλητών Αμερικής, David Rodriguez. Φωτιγραφία: Δόξα ΝΥ.

Και μέσα στα πανηγύρια και στις χαρές από την κατάκτηση του Πρωταθλήματος Αμερικής ξεχώριζε η μορφή του Γιάννη Μάνεση. Η προσωποποίηση του ομογενειακού ποδοσφαίρου και «ψυχή» της Δόξας για πολλά - πολλά χρόνια ήταν ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος. Κυριολεκτικά «χαμένος» από ευτυχία και από χαρά που τα παιδιά της ομογενειακής ομάδας της Δόξας Νέας Υόρκης κατέκτησαν την κορυφή της ποδοσφαιρικής Αμερικής μοίραζε παντού «συγχαρητήρια» και «ευχαριστώ» (!) στους πρωταθλητές και στους γονείς.

«Ειδικά στους γονείς των παιδιών που για έξι μέρες άφησαν τις δουλειές τους, τα σπίτια τους, τις οικογένειές τους, τις υποχρεώσεις τους, την Νέα Υόρκη και ήρθαν εδώ στο Ντένβερ -πάνω 1.750 μίλια μακριά- για να στηρίξουν και συμπαρασταθούν στα παιδιά και στην ομάδα», όπως έλεγε χαρακτηριστικά, για να κλείσει τονίζοντας πως «παίκτες, προπονητής και γονείς βοήθησαν τη Δόξα να γράψει με χρυσά γράμματα ότι η ομάδα των 14χρονων παιδιών της ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί που είναι Πρωταθλητής Αμερικής και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες που είχε ποτέ η Δόξα».

Εθνικός Κήρυξ

Η πρωταθλήτρια Αμερικής ομάδα Κάτω των 14 ετών της Δόξας Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Δόξα ΝΥ.

Τέλος το Διοικητικό Συμβούλιο της Δόξας ευχαριστεί δημόσια την Ρόζι που μετέδωσε όλα τα παιχνίδια των παιδιών ζωντανά μέσω του Facebook και το είδαν αρκετοί φίλαθλοι. Μία Ρόζι που καθόλη τη διάρκεια των αγώνων, λόγω... δουλειάς δεν μπορούσε να εκφράσει... ζωντανά τη χαρά της και της βγήκε όλη μαζεμένη στα τέλος ξεσπώντας σε λυγμούς χαράς και ευτυχίας.

Εθνικός Κήρυξ Archive

Η πρωταθλήτρια Αμερικής ομάδα Κάτω των 14 ετών της Δόξας Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Δόξα ΝΥ.

Ο πρόεδρος της ομάδας, Παναγιώτης Λεγάκης ευχαριστεί τις ποδοσφαιρικές ομάδες της Νέας Υόρκης και της γύρω περιοχής και οργανισμών για τα συγχαρητήρια και τις ευχές που έστειλαν στη Δόξα ΝΥ για τη μεγάλη επιτυχία της. Επίσης ο New York Cosmos προσκαλεί τους Πρωταθλητές Αμερικής, το Σάββατο (27 Ιουλίου) στις 7.00 το απόγευμα στο Mitchell Field του Λονγκ Αϊλαντ για να παρακολουθήσουν τον ημιτελικό του National Cup με το Σαν Ντιέγκο, ενώ στη συνέχεια θα υπάρχει δεξίωση σε εστιατόριο του Λονγκ Αϊλαντ.