GR US

Αυτοί που σώζουν την ανθρωπιά μας

Εθνικός Κήρυξ Archive

Είναι μερικά πράγματα που σε συγκινούν. Που σώζουν την ανθρωπιά όλων μας. Οπως η σκηνή που διαδραματίστηκε στα γραφεία μας, το βράδυ της Τρίτης, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Ανδρέα Γερολυμάτου «An International civil war, Greece 1943- 1949» - («Ενας διεθνής εμφύλιος πόλεμος, Ελλάδα, 1943-1949»), έκδοση Yale University Press.

Oταν σηκώθηκα να αποχαιρετήσω τον κ. Ανδρέα Δρακόπουλο, τον πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ο οποίος αναχωρούσε με τους συνεργάτες του, μου ζήτησε να πάμε σε ένα διπλανό δωμάτιο όπου μου έδωσε δυο επιταγές, μια προσωπική του για $25.000 και μία του Ιδρύματος σε matching funds (αντισταθμιστικό πρόγραμμα του Ιδρύματος) των $10.000 για την ενίσχυση του Ιδρύματος των Δεινοπαθούντων του «Εθνικού Κήρυκα».

Τι λέει κανείς σε μια τέτοια στιγμή; Τα λόγια δεν αρκούν για να περιγράψουν την συγκίνηση που αισθάνεται. Οχι μόνο για την πράξη αυτή καθ’ εαυτή, που ασφαλώς δεν είναι ασήμαντη. Αλλά για τον τρόπο με τον οποίο το έκανε και για τη σημασία που η γενναιόδωρη αυτή πράξη έχει για το Ιδρυμα του «Ε.Κ.» και διά μέσου αυτού για τους δεινοπαθούντες.

εθνικός κήρυξ Ιδρυμα foundation national herald

Την πράξη αυτή φυσικά την ανακοίνωσα, αφού αναχώρησε ο κ. Δρακόπουλος, στους παρευρισκόμενους, που βεβαίως την εκτίμησαν δεόντως. Και, επιπλέον, μερικοί εξ αυτών μου ανακοίνωσαν κατ’ ιδίαν και τη δική τους επιθυμία να προσφέρουν στο Ιδρυμα. Εξυπακούεται ότι δεν μπορεί ο καθένας να προσφέρει τέτοια ποσά, όσο και να το θέλει.

Ομως αυτό δεν έχει και τόση μεγάλη σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι η συμμετοχή, η δύναμη στην ενότητα, η θέληση και η αγωνία να βάλει κανείς μια μικρή πέτρα, να βοηθήσει στον βαθμό που μπορεί -αυτό είναι το ζητούμενο- έναν συνάνθρωπο την ώρα που το έχει ανάγκη.

Υπάρχουν όμως κι αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο. Πιθανόν να το κάνουν με διαφορετικό τρόπο. Κι ως προς αυτό κάνουν άριστα. Οι ανάγκες των ανθρώπων δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν από ένα μόνο άτομο ή ίδρυμα.

Εξάλλου, ακόμα και το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που είναι πια διεθνώς αναγνωρισμένο και για την γενναιοδωρία του, αλλά και επίσης για τον προσεκτικό, άκρως επαγγελματικό τρόπο που εκτελεί τις χορηγίες του, συνεργάζεται και με άλλα ιδρύματα για τον πολλαπλασιασμό της απόδοσής του.

Ετσι, προφανώς αποφάσισε να ενισχύει και το δικό μας έργο, γιατί και εμπιστοσύνη έχει όσον αφορά τη διαχείριση των χρημάτων, αλλά και γιατί αντιλαμβάνεται ότι στον χώρο της Ομογένειας έχουμε και εμείς μια συσσωρευμένη γνώση και γνώμη για τις γενικότερες ανάγκες της.

Για το Ιδρυμά μας η ψήφος εμπιστοσύνης του κ. Ανδρέα Δρακόπουλου σημαίνει μεγαλύτερη ευθύνη. Γι’ αυτό και θα ανακοινώσουμε σύντομα μια νέα πρωτοβουλία με στόχο να καταστεί το Ιδρυμα ακόμα πιο προσιτό, πιο διαφανές, πιο αποτελεσματικό.

Οταν αποφασίσαμε τη δημιουργία του Ιδρύματος του «Ε.Κ.» είχαμε θέσει μεγαλεπήβολα σχέδια. Τώρα πια βρισκόμαστε στην αρχή του δρόμου της δημιουργίας ενός ισχυρού ταμείου που να έχει τη δυνατότητα να ικανοποιήσει υψηλούς στόχους. Παρακαλώ, λάβετε και εσείς μέρος.

Αποστείλατε ό,τι μπορείτε στο:

The National Herald The National Herald Foundation 37-10 30 Street L.I. C. NY 11101

@AHDiamataris