GR US

Ερωτήματα στον πρώην ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά

Ευρωκίνηση

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση/Γιώργος Κονταρίνης.

Η Συμφωνία με τα Σκόπια πέρασε από τη Βουλή. Τα Σκόπια βαφτίστηκαν «Βόρεια Μακεδονία». Με άλλα λόγια «Μακεδονία». Μην έχετε αμφιβολία ότι έτσι θα τους λένε, όλοι.

Το ΝΑΤΟ και οι διάφορες πρεσβείες στην Αθήνα, ανοίγουν σαμπάνιες.

Και οι κύριοι Τσίπρας και Κοτζιάς πανηγυρίζουν. Οι πραγματικοί Μακεδόνες, κι αυτοί από όλη την Ελλάδα που οι συγγενείς τους σκοτώθηκαν στους Μακεδονικούς αγώνες, ναι «Στα μυστικά του Βάλτου» οι Μακεδονομάχοι που ειρωνεύονται οι διάφοροι της κυβέρνησης, θρηνούν.

Ο Κοτζιάς δεν είναι πλέον ΥΠΕΞ. Ομως δεν σημαίνει ότι δεν θα τον ακολουθεί η... ιστορία του.

Κι έχει μακρά και πλούσια ιστορία.

Οπως αυτή που ο «Εθνικός Κήρυκας», μόνος κι έρημος, -κανείς, μα κανείς άλλος δεν συγκινήθηκε από τόσα ΜΜΕ στην Ελλάδα - έφερε στην προσοχή του Ελληνισμού, στις 17 Ιανουαρίου, από δημοσίευμα της εφημερίδας «The Epoch Times».

Εν πάση περιπτώσει, στο σχόλιό μου, στις 17 Ιανουαρίου έγραφα και τα εξής: «Συγκλονιστικά στοιχεία για συνάντηση του τότε υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με κορυφαία στελέχη της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ ήρθαν στην επιφάνεια και εγείρουν χίλια και ένα ερωτηματικά. Στοιχεία τόσο σκοτεινά που θυμίζουν την ιστορία του Γουότεργκεϊτ (Watergate) με την ανάμειξη του Τομ Πάππα και άλλων, μόνο που αυτοί δεν κατείχαν δημόσια θέση».

«Συγκεκριμένα, η εφημερίδα ‘The Epoch Times’ αποκαλύπτει ότι ο Τζορτζ Παπαδόπουλος σε ένορκη κατάθεσή του στο Κογκρέσο αποκάλυψε το όνομα ενός στελέχους της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ που πίστευε ότι ήταν πράκτορας των αμερικανικών υπηρεσιών.

Και γράφει η εφημερίδα: ‘Αυτός ο υποτιθέμενος πράκτορας’, κατέθεσε ο Παπαδόπουλος, ‘άρχισε να έρχεται σε επαφή μαζί του την εποχή που γνώρισε τον υπουργό των Εξωτερικών της Ελλάδας - (Τον Κοτζιά)’.

Και συμπληρώνει: O υποτιθέμενος πράκτορας επανεμφανίστηκε μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2016, και ζήτησε από τον Παπαδόπουλο να συμμετάσχει σε μια συνάντηση μεταξύ του Ελληνα Υπουργού των Εξωτερικών με δυο ανώτατα στελέχη της καμπάνιας του Τραμπ.... ‘Αυτό δεν είχε κανένα νόημα’, δήλωσε ο Παπαδόπουλος, γιατί αυτό το άτομο ήθελε να συμμετάσχω σε συνάντηση μεταξύ του Ελληνα ΥΠΕΞ με τον Μάικλ Φλιν -αργότερα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου- και του Τζεφ Σεσιονς -αργότερα υπουργού Δικαιοσύνης- εκτός κι αν είχε πληροφορηθεί αυτό που είχα πει στον Ελληνα Υπουργό των Εξωτερικών.»

Θα περιμένουμε να δούμε αν έχει κάποια εξήγηση για αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία ο τέως υπουργός και η κυβέρνηση.

Και βέβαια, δεν υπήρξε καμία απάντηση.

Επειδή όμως το θέμα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον επανέρχομαι και ερωτώ:

Πρώτον, πώς και πότε γνώρισε ο Κοτζιάς τον Φλιν, στρατηγό εν αποστρατεία, πρώην Διευθυντή της Μυστικής Υπηρεσίας του υπουργείου Αμυνας, από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Αύγουστο του 2014;

Υπενθυμίζω ότι ο Κοτζιάς, στις 27.1.2015, μόλις δηλαδή ανέλαβε επικεφαλής του ΥΠΕΞ έσπευσε στις Βρυξέλλες για να στηρίξει τη Ρωσία.

Δήλωσε: «Αύριο το βράδυ πρέπει να πάμε στις Βρυξέλλες γιατί βρισκόμαστε από χθες σε μια σκληρή διαπραγμάτευση γύρω από το ζήτημα ενός τρίτου κύματος κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία. Την Πέμπτη έχουμε έκτακτο συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και επιτρέψτε μου να πω ότι ορισμένα δείγματα ορισμένων εταίρων μας δεν ήταν τα καλύτερα. Παραβίασαν τους κανόνες λειτουργίας της ΕΕ και προσπάθησαν να μας φέρουν προ τετελεσμένων πριν καν ορκιστεί η νέα κυβέρνηση».

Πώς συμβιβάζονται από τη μια να στηρίζει τη Ρωσία και από την άλλη να συναντάται με κορυφαίους συνεργάτες της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ, και μάλιστα με τον Φλιν;

Δεύτερον, ποιο ήταν το αντικείμενο της συνάντησης; Δηλαδή τι είχε να προσφέρει ο Ελληνας Υπουργός των Εξωτερικών στην προεκλογική εκστρατεία ενός Αμερικανού υποψηφίου για την προεδρία;

Τρίτον, υπήρξε follow up, άλλη συνάντηση προεκλογικά και μετά τη νίκη του Τραμπ;

Τέταρτον, ποιος κανόνισε την συνάντηση μεταξύ τους;

Πέμπτον, τι θα κέρδιζε η Ελλάδα από την συνάντηση αυτή;

Εκτον, ποιες θα ήταν οι συνέπειες στην Ελλάδα αν η τότε κυβέρνηση Ομπάμα -και η υποψήφια Χίλαρι- πληροφορούνταν αυτή τη συνάντηση;

Εβδομον, ποιος ή ποιοι ομογενείς συνέβαλαν στο να κλειστεί αυτή η συνάντηση;

Μπορεί να αργήσει αλλά κάποτε θα δοθούν απαντήσεις στα πολύ σοβαρά αυτά ερωτήματα.