GR US

Για την έκθεση του Μόλερ

Αssociated Press

Στο τραπέζι η έκθεση του Μόλερ (AP Photo/Cliff Owen)

Η με τόσο μεγάλο ενδιαφέρον αναμενόμενη έκθεση του ειδικού εισαγγελέα, Ρόμπερτ Μόλερ, αποτελεί μια πρωτοφανή, στην νεώτερη Ιστορία της χώρας, βαρύτατη, καταγγελία των ενεργειών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Σε σύγκριση με αυτό, οι πράξεις του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον μάλλον ωχριούν.

Αν και το πώς θα την αντιμετωπίσουν, η διχασμένη κοινή γνώμη και το Κογκρέσο, μένει να αποδειχθεί.

Εν τω μεταξύ, μια πρώτη αντικειμενική, κατά το δυνατόν, αποτύπωση των συμπερασμάτων της ιστορικής αυτής έκθεσης είναι η ακόλουθη:

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, συνεπικουρούμενος από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, διακηρύττει ότι «δικαιώθηκε πλήρως» από την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μόλερ.

Και ως προς το σημείο της κατηγορίας, για συνεργασία του με τους Ρώσους για την ενίσχυση της εκλογικής του εκστρατείας, όντως έτσι είναι τα πράγματα.

Συγκεκριμένα, ο Μόλερ συμπεραίνει ότι «δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Πρόεδρος ή οι βοηθοί του εμπλέκονται σε μια εγκληματική συνωμοσία με τους Ρώσους, παρά το γεγονός ότι η εκστρατεία του Τραμπ καλωσόριζε το σαμποτάζ του Κρεμλίνου (της εκστρατείας της Χίλαρι) και ανέμενε ότι η δική του θα ενισχυόταν από την κλοπή ηλεκτρονικών μηνυμάτων από τους Δημοκρατικούς».

Και προσθέτει:

«H έρευνα αποκάλυψε πολλαπλές επαφές μεταξύ των αξιωματούχων της καμπάνιας του Τραμπ με την ρωσική κυβέρνηση...».

«Τελικά», συνεχίζει, «η έρευνα δεν διαπίστωσε ότι η εκστρατεία συνεργάστηκε ή συνωμότησε με την ρωσική κυβέρνηση...».

Η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα, μια έκθεση αποτελούμενη από 400 σελίδες, παρουσιάζει την εικόνα ενός προέδρου που δεν τιμά τον προεδρικό θώκο.

Η φράση, που πιθανότερα θα μείνει στην μνήμη αυτής της γενιάς των Αμερικανών που ζουν αυτά τα ιστορικά γεγονότα -δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται περί ιστορικών γεγονότων- είναι: «Ω Θεέ μου. Αυτό είναι φοβερό. Αυτό αποτελεί το τέλος της προεδρίας μου».

Ετσι αντέδρασε ο Πρόεδρος όταν ο Σέσιονς -τότε υπουργός της Δικαιοσύνης- τον ενημέρωσε ότι ο Ρόμπερτ Μόλερ διορίστηκε ειδικός εισαγγελέας για την πιθανή μεσολάβηση των Ρώσων στις εκλογές.

Γιατί άραγε πίστευε ο Πρόεδρος ότι αυτό ήταν το τέλος της προεδρίας του;

Τώρα, όσον αφορά την γενική δικαίωση του Τραμπ, αρκούν οι παρακάτω δυο αναφορές στην έκθεση του Μόλερ για να αποδείξουν το αντίθετο.

Γράφει ο Μόλερ:

«Οι προσπάθειες του Τραμπ να επηρεάσει την έρευνά μας απέτυχαν, κυρίως γιατί σε ένα μεγάλο βαθμό τα άτομα τριγύρω από τον πρόεδρο αρνήθηκαν να εκτελέσουν διαταγές του ή να υποκύψουν στις επιθυμίες του».

Και καταλήγει:

«Aν ήμασταν βέβαιοι μετά από μια εκτεταμένη έρευνα των γεγονότων ότι ο Πρόεδρος καθαρά δεν διέπραξε το έγκλημα της παρεμπόδισης της απόδοσης της Δικαιοσύνης, θα το δηλώναμε. Με βάση τα γεγονότα και τα σχετικά νομικά δεδομένα, δεν μπορούμε να εκφράσουμε αυτή την άποψη».

Στο τέλος όμως, πέρα και πάνω από αυτά, το βασικότερο πιθανώς σημείο της έκθεσης του Μόλερ είναι η τραγικά απαράδεκτη εικόνα για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Συνεχή ψέματα του Προέδρου στον λαό και στους συνεργάτες του. Συνεργάτες που στο τέλος τον έσωσαν επειδή αρνήθηκαν να υλοποιήσουν τις εντολές του, ένα χάος, μια φρενίτιδα προσπάθειά του να σταματήσει την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα.

Στο τέλος, το ερώτημα είναι ένα: Είμαστε ή δεν είμαστε όλοι ίσοι έναντι του νόμου;