GR US

Ο αποχαιρετισμός του «Στρατάρχη» Πάνου

Αssociated Press

(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Τι είδους νοοτροπία είναι αυτή; Τι ανασφάλειες; Τι κομπλεξισμός; Τι κατάντια τελικά είναι αυτή που μας δέρνει σαν λαό;

Η είδηση στην οποία αναφέρομαι είναι τόσο εξωφρενική, τόσο εξοργιστική, που αναγκάζει τον αναγνώστη της να σταματήσει την ανάγνωση για να βεβαιωθεί ότι όντως διαβάζει σωστά.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, σε ανακοίνωσή του ο ΓΕΕΘΑ έλεγε τα εξής: «Αύριο στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί πτήση ζεύγους μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ πάνω από τον χώρο της τελετής (σ.σ. της παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Αμυνας). Επομένως οι Αθηναίοι δεν χρειάζεται να ανησυχήσουν για τη χαμηλή πτήση των μαχητικών, ούτε και να αναρωτηθούν τι συνέβη».

Και όντως η τελετή πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Και ναι μεν οι Αθηναίοι δεν χρειάστηκε να ανησυχήσουν για τον θόρυβο των αεροπλάνων χρειάζεται όμως να ανησυχούν, και μάλιστα πολύ, για το μήνυμα που η πράξη αυτή εκπέμπει:

Εάν το μήνυμα είναι ότι το κράτος είναι ιδιοκτησία μερικών -α λα το κράτος είμαι εγώ- ότι το κράτος τούς οφείλει, ότι μερικοί είναι υπεράνω γραπτών και άγραφων νόμων τότε είναι μια νοοτροπία που συνήθως συναντά κανείς σε τριτοκοσμικές χώρες.

Γιατί σε ποια χώρα που σέβεται τον εαυτό της «αποχαιρετούν» τον υπουργό Αμυνας πολεμικά αεροπλάνα; Πιθανόν στη Σαουδική Αραβία ή στη Βενεζουέλα. Σίγουρα όμως όχι σε καμιά σοβαρή χώρα.

Αλλά και να υπήρχε μια τέτοια χώρα όπου τέτοιες πράξεις ντροπής γινόντουσαν δεν θα έπρεπε να είχε σκεφτεί κάποιος ότι στην Ελλάδα, τη χώρα της οικονομικής κρίσης, τη χώρα που κινδυνεύει με νέο μνημόνιο με την πορεία των παροχών και της αδράνειας της κυβέρνησης, τη χώρα με την ανεργία στα ύψη, τη φτωχοποίηση μεγάλου ποσοστού της κοινωνίας, της χώρας με τη μεγάλη φυγή επιστημόνων (brain drain) στο εξωτερικό, τέτοιες πράξεις δεν αρμόζουν;

Αυτό που έγινε είναι κάτι περισσότερο από ντροπή. Είναι έγκλημα. Είναι έγκλημα να σπαταλούνται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να τιμηθεί «ο μέγας στρατάρχης», ο τουρκοφάγος και μακεδονομάχος Πάνος Καμμένος.

Δεν ντρέπονται;

Υπάρχει όμως και ένα λεπτό θέμα που καυτηρίασε με προσοχή μεν ο Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή αλλά αξίζει επανάληψης: Αυτή η κυβέρνηση έχει την επικίνδυνη τάση να εξασθενίζει τα τείχη που πρέπει να χωρίζουν την πολιτική από τη στρατιωτική εξουσία.

Για παράδειγμα χρειάστηκε απόφαση του Κογκρέσου για να επιτραπεί στον Μάτις να αναλάβει τη θέση του Υπουργού Αμυνας για τον λόγο ότι υπάρχει κανονισμός που απαγορεύει σε πρώην στρατιωτικό να αναλάβει πολιτική θέση πριν περάσουν 7 χρόνια από την αποστράτευσή του.

Αντίθετα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης από την μια μέρα στην άλλη, κυριολεκτικά, διορίστηκε υπουργός Αμυνας. Κάτι που όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή είχε να γίνει από την εποχή του Σπαντιδάκη, της 21ης Απριλίου, της χούντας.

Δεν πρέπει να παίζει κανείς με ορισμένα πράγματα. Οχι γιατί αναγκαστικά κινδυνεύει η δημοκρατία. Αλλά γιατί είναι το λάθος μήνυμα να φαίνεται, έστω, ότι πολιτικοποιούνται οι Ενοπλες Δυνάμεις. Πολύ λάθος μήνυμα.