GR US

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος και η Ομογένεια

Αssociated Press

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος με τη σύζυγό του Simona Mangiante. (AP Photo/Jacquelyn Martin, FILE)

Δύσκολη μέρα η Δευτέρα για τον Γιώργο Παπαδόπουλο, την οικογένειά του, αλλά και την Ομογένεια, καθώς ο σύμβουλος Εξωτερικών Υποθέσεων του τότε υποψηφίου για την Προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επρόκειτο να παραδοθεί στη φυλακή για να εκτελέσει την ποινή φυλάκισής του στην οποία καταδικάστηκε γιατί είπε ψέματα στο FBI για την έρευνα που διεξάγει σε σχέση με τη Ρωσία.

Η ποινή φυλάκισης είναι δύο μόνον εβδομάδες, ενώ οι Αρχές είχαν ζητήσει την φυλάκισή του για έξι μήνες κι εκείνος ζητούσε αναστολή της ποινής.

Προφανώς, ο ειδικός κατήγορος Μόλερ τον χρησιμοποιεί ως παράδειγμα στους άλλους μάρτυρες στην έρευνα που διεξάγει για τις πιθανές σχέσεις της εκστρατείας του Τραμπ με την Ρωσία.

Η συμπεριφορά του Παπαδόπουλου τον τελευταίο καιρό είναι δυσκολοεξήγητη. Για παράδειγμα, την Κυριακή, έγραψε σε ένα tweet: «Η αλήθεια θα αποκαλυφθεί. Ούτε η φυλάκιση μπορεί να σταματήσει την δυναμική των πραγμάτων. Αποβλέπω στο να καταθέσω δημόσια μετά από τη φυλακή. Τα μαλλιά δεν πρόκειται να καλύπτουν τα μάτια της Αμερικής για πάντα».

Δεν είναι σαφές σε τι αναφέρεται ο κ. Παπαδόπουλος και μάλιστα αφού έχει δηλώσει ένοχος. Μήπως εννοεί ότι τον φόβισε ή τον παραπλάνησε ο Μόλερ για να δηλώσει ένοχος;

Ο καθένας, βέβαια, αντιλαμβάνεται την άσχημη ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται και την επιθυμία του να απαλύνει όσο γίνεται τη θέση του.

Από τη μεριά μας, την μεριά της Ομογένειας, δεν ήταν ακριβώς ευχάριστο ή τιμητικό να βλέπουμε όλο αυτό το διάστημα έναν ομογενή να διασύρεται στα ΜΜΕ. Και μάλιστα έναν ομογενή με ένα τόσο ευδιάκριτο ελληνικό όνομα.

Βέβαια δεν υπάρχει ομαδική ενοχή, παρά μόνον ατομική, αλλά προφανώς όλο και κάτι μένει...

Ωστόσο, από πληροφορίες που μπορέσαμε να συλλέξουμε όλη αυτή την περίοδο, ο ρόλος του Παπαδόπουλου στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ είναι διογκωμένος. Μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό φέρει και ο ίδιος, ο οποίος έτσι παρουσιαζόταν μεταξύ των άλλων και στους Καμμένο και Κοτζιά.

Εχει δίκιο κατά την άποψή μας ο Λευκός Οίκος που ισχυρίζεται ότι ο Παπαδόπουλος ήταν ένας μεσαίας κατηγορίας συνεργάτης στην πολιτική καμπάνια του Τραμπ που ήρθε στην προσοχή των Αρχών και των ΜΜΕ λόγω της πληροφορίας που του έδωσε Ρώσος κατάσκοπος ότι είχαν κλέψει τα e-mail της Χίλαρι.

Μια πληροφορία που ο Παπαδόπουλος την έδωσε σε Αυστραλό διπλωμάτη, καθώς και στον τότε Ελληνα υπουργό των Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, όπως ο ίδιος ο Παπαδόπουλος αποκάλυψε σε συνέντευξή του στον Γιώργο Στεφανόπουλο.

Ενα θέμα που μέχρι τώρα δεν έχει διαλευκανθεί.

Είναι πάντως αρκετά εντυπωσιακό ότι όποια πέτρα και αν σηκώσεις από κάτω θα βρεις έναν Ελληνα, συνήθως να παίζει θετικό ρόλο και να μας κάνει περήφανους, αλλά μερικές φορές και όχι.

Κι αυτό είναι καταπληκτικό, γιατί αυτές οι περιπτώσεις είναι δυσανάλογες του αριθμού μας στις ΗΠΑ.

Λυπούμαστε λοιπόν που ο κ. Παπαδόπουλος μετά από μία μακρά περίοδο διασυρμού στο τέλος οδηγήθηκε στη φυλακή.

Ομως, ο νόμος είναι νόμος και αφού τον παρέβη πληρώνει το τίμημα.

Ας ελπίσουμε ότι έχει πάρει το μάθημά του, κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται να ισχύει από τα tweets που γράφει τελευταία.