GR US

Βανέσσα Ράικου - El Sol Hotel: Ο ορισμός της φιλοξενίας

Εθνικός Κήρυξ Archive

El Sol Hotel. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση της κα. Βανέσσας Ράικου.

«Η πρωταρχική ιδέα ήταν να δείξουμε την ελληνική φιλοξενία, να πρωτοπορήσουμε στα Κύθηρα και να προβάλουμε το όμορφο νησί μας. Αυτό που πραγματικά θέλω να προφέρω στους πελάτες μας είναι να κάνουν πραγματικές διακοπές, να αισθανθούν σαν να ήταν στο σπίτι τους, στο εξοχικό τους, σε ένα περιβάλλον όμορφο, καθαρό με το προσωπικό μου πάντα χαμογελαστό και έτοιμο να εξυπηρετήσει και τον πιο απαιτητικό πελάτη».

Αυτά τονίζει η κυρία Βανέσσα Ράικου, ιδιοκτήτρια, ενός καταπληκτικού ξενοδοχείου σε ένα πολύ όμορφο και παράλληλα γραφικό νησί. Το El Sol Hotel βρίσκεται σε ένα σημείο «κλειδί» στα Κύθηρα και η κα Ράικου έχει κάθε λόγο να είναι περήφανη για το ξενοδοχείο και φυσικά για το νησί της.

Και τον λόγο τον εξηγεί η ίδια: «To El Sol είναι χτισμένο πάνω σε ένα λόφο μεταξύ της παράλιας του Καψαλιού και της υπέροχης Χώρας του νησιού. Ατενίζει το Ενετικό κάστρο και την υπέροχη Χύτρα που την βρέχουν οι τρεις θάλασσες Ιόνιο, Αιγαίο και Μυρτώο. Τα Κύθηρα είναι ένα πολύ όμορφο νησί με παραλίες ακόμη άγγιχτες, υπέροχα νερά, μονοπάτια γι’ αυτούς που θέλουν να το εξερευνήσουν με τα πόδια και πολύ καλό φαγητό. ένα ήσυχο νησί που αναπτύσσετε σιγά σιγά και έτσι δεν έχει χάσει την ομορφιά του χωριού. Εχει πολλές εναλλαγές τοπίου αρκετό πράσινο και χωριά που έχουν μείνει πίσω στο χρόνο».

Εθνικός Κήρυξ Archive

El Sol Hotel. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση της κα. Βανέσσας Ράικου.

Η κυρία Ράικου αγαπάει πάρα πολύ το νησί της και αυτό δεν φαίνεται μόνο από το γεγονός ότι έμεινε στον τόπο της, ούτε επειδή επένδυσε στον τόπο της, και ούτε φυσικά επειδή λέει τα καλύτερα λόγια για το νησί. Φαίνεται από το ξενοδοχείο της που είναι γεμάτο Κύθηρα και όχι μόνο αυτό αλλά μέσω του καταστήματος με τοπικά προϊόντα «Φιλεύω» έβγαλε τα Κύθηρα εκτός συνόρων τους και εκτός ελληνικών συνόρων.

«Το νησί μας είναι γνωστό για τα προϊόντα του όπως το Θυμαρίσιο Μέλι, το θαλασσινό αλάτι και τα παξιμάδια του και πολλά αλλά προϊόντα που με έκαναν να δημιουργήσω μια δεύτερη επιχείρηση το ‘Φιλεύω’ (www.filevo.gr), όπου συγκέντρωσα όλα τα τοπικά μας προϊόντα και την παραγωγή μου με συνταγές από την Κυθήρεια γιαγιά μου για να προσφέρω στον κόσμο τα Κύθηρα... σε ένα πιάτο», όπως τονίζει χαρακτηριστικά κ. Βανέσσα Ράικου, που διατηρεί άριστους δεσμούς με την Αμερική και την Ομογένεια αφού «έχω φίλους παιδικούς που έχουν φύγει για την Αμερική και μπορεί να βρεθούμε μια μέρα το χρόνο, φυσικά εδώ στο νησί...». Και επί τη ευκαιρία στέλνει το δικό της μήνυμα στους απανταχού ομογενείς.

Εθνικός Κήρυξ

El Sol Hotel. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση της κα. Βανέσσας Ράικου.

Το El Sol Hotel βρίσκεται σε ένα καταπληκτικό σημείο στα Κύθηρα. Στο νότιο μέρος του νησιού και όπως διάβασα στην ιστοσελίδα σας είναι «ένας παράδεισος πάνω σε ένα λόφο»... «To El Sol είναι χτισμένο πάνω σε ένα λόφο μεταξύ της παράλιας του Καψαλιού και της υπέροχης Χώρας του νησιού. Ατενίζει το Ενετικό κάστρο και την υπέροχη Χύτρα που την βρέχουν οι τρεις θάλασσες Ιόνιο, Αιγαίο και Μυρτώο».

Μιλήστε μας για την ιστορία του αλλά και για το σήμερα του El Sol Hotel. «Το ξενοδοχείο μας έχει μια ιστορία 29 ετών και ξεκίνησε ως RAIKOS HOTEL μια οικογενειακή επιχείρηση, μια ιδέα της μητέρας μου όπου από την πρώτη μέρα που ανοίξαμε τις πόρτες μας είμαστε μαζί μέχρι το 2009 όπου πλέον αναλαβαίνω εγώ και τώρα πια περνάει σιγά - σιγά και στην επόμενη γενιά, την κόρη μου».

Εθνικός Κήρυξ Archive

Η κα Βανέσσα Ράικου ιδιοκτήτρια του El Sol Hotel. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση της κα. Βανέσσας Ράικου.

Ποιες είναι οι αξίες που αγκαλιάζουν το ξενοδοχείο σας και αποτελούν «κράχτη» για τους πελάτες του; «Η πρωταρχική ιδέα ήταν να δείξουμε την ελληνική φιλοξενία, να πρωτοπορήσουμε στα Κύθηρα και να προβάλουμε το όμορφο νησί μας. Αυτό που πραγματικά θέλω να προσφέρω στους πελάτες μας είναι να κάνουν πραγματικές διακοπές, να αισθανθούν σαν να ήταν στο σπίτι τους, στο εξοχικό τους, σε ένα περιβάλλον όμορφο, καθαρό με το προσωπικό μου πάντα χαμογελαστό και έτοιμο να εξυπηρετήσει και τον πιο απαιτητικό πελάτη. Αυτό που αποτελεί ‘κράχτη’ για τους πελάτες μας είναι ο τρόπος με τον οποίο τους φιλοξενούμε... το moto μας είναι... the definition of hospitality... και είναι κάτι που μου λένε πολλοί πελάτες μου που έρχονται χρόνια τώρα».

Τα Κύθηρα είναι ένα πολύ ωραίο και ζεστό νησί με φυσικά όμορφα τοπία. Σαν νησί έχει την ανάλογη προβολή και πόσο βοηθάει να έχετε σαν El Sol Hotel πελάτες; «Τα Κύθηρα είναι ένα πολύ όμορφο νησί με παραλίες ακόμη άγγιχτες, υπέροχα νερά, μονοπάτια γι’ αυτούς που θέλουν να το εξερευνήσουν με τα πόδια και πολύ καλό φαγητό. ένα ήσυχο νησί που αναπτύσσετε σιγά σιγά και έτσι δεν έχει χάσει την ομορφιά του χωριού. Εχει πολλές εναλλαγές τοπίου αρκετό πράσινο και χωριά που έχουν μείνει πίσω στο χρόνο».

Εθνικός Κήρυξ

Η κα Βανέσσα Ράικου ιδιοκτήτρια του El Sol Hotel. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση της κα. Βανέσσας Ράικου.

Πάντως εσείς, στο El Sol Hotel, προβάλετε το νησί σας και κυρίως τα τοπικά προϊόντα του που αποτελούν και μεγάλη ατού του νησιού. «Το νησί μας είναι γνωστό για τα προϊόντα του όπως το Θυμαρίσιο Μέλι, το θαλασσινό αλάτι και τα παξιμάδια του. Το Μέλι διεθνώς γνωστό για την υπέροχη γεύση και ιδιότητά του που το κάνει να ξεχωρίσει από τα αλλά θυμαρίσια μέλια λόγω και των πολλών άλλων βοτάνων που έχουμε στο νησί. Ο ανθός του Αλατιού από τη θάλασσα είναι ο θησαυρός του νησιού μας όπου έχουν γραφεί και διάφορα άρθρα για αυτό. Τα παξιμάδια λαδιού χρόνια τώρα από οικογενειακές επιχειρήσεις περνάνε από γενιά σε γενιά και καταπλήττουν με την γεύση τους. Επίσης και πολλά αλλά προϊόντα με έκαναν να δημιουργήσω μια δεύτερη επιχείρηση το ‘Φιλεύω’ (www.filevo.gr), όπου συγκέντρωσα όλα τα τοπικά μας προϊόντα και την παραγωγή μου με συνταγές από την Κυθήρεια γιαγιά μου για να προσφέρω στον κόσμο τα Κύθηρα... σε ένα πιάτο».

Εθνικός Κήρυξ Archive

El Sol Hotel. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση της κα. Βανέσσας Ράικου.

Ενα από τα πλέον... μοδάτα χαρακτηριστικά των ελληνικών νησιών και δη των Κυθήρων είναι οι... γάμοι. Εσείς σαν El Sol Hotel έχετε μπει στη λογική μέσω των γάμων ή άλλων εκδηλώσεων να κρατάτε την παράδοση και παράλληλα να διαφημίζετε νησί και ξενοδοχείο; «Στο ξενοδοχείο μας κάνουμε γάμους από το 2001 και τώρα πια είναι ο τουρισμός που βοηθάει το νησί μας και τις εποχές της low season. Λόγω της τοποθεσίας μας και της οργάνωσης που προσφέρουμε έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό γάμων στο νησί. Τώρα πια οι περισσότεροι γάμοι είναι από το εξωτερικό όπου θέλει έναν άλλο χειρισμό λόγω του ότι κάποιους γάμους τους κανονίζουμε μέσω email, φωτογραφιών και προσωπικής εμπιστοσύνης στη δουλειά μας».

Τι σας ζητούν -σε γενικές γραμμές- οι πελάτες σας να βελτιώσετε, είτε στο νησί, είτε στην Ελλάδα είτε κι εσείς; «Οι πιο πολλοί μας μιλάνε για τους δρόμους ότι θέλουν κάποια βελτίωση, και για κάποιες παραλίες που έχουν ακόμη χωματόδρομο. Κατά τα άλλα τους αρέσει που είναι ακόμη σε μια πιο παλιά εποχή, αρέσει το φαγητό στο νησί και ο κόσμος που είναι πολύ φιλόξενος. Δεν έχει κάποιος να φοβηθεί τίποτα και αν χαθεί γιατί όλοι οι κάτοικοί είναι ήσυχοι και έτοιμοι να βοηθήσουν σε κάθε περίσταση».

Εθνικός Κήρυξ

El Sol Hotel. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση της κα. Βανέσσας Ράικου.

Το πελατολόγιό σας αποτελείται κατά βάση από Ελληνες ή από ξένους τουρίστες και ποιους προτιμάτε εσείς; «Για την Ελλάδα έχω δεχτεί πολλές φορές την λύπη τους για τα νησιά που έχουν μετανάστες ότι δεν θα πήγαιναν λόγω αυτού του γεγονότος και ένα πράγμα που με ρωτάνε είναι αν έχουμε μετανάστες στο νησί μας -φυσικά πριν έρθουν- και κυρίως οι ξένοι. Τώρα πια στο πελατολόγιό μας είναι κυρίως ξένος τουρισμός από Αυστραλία, λόγω και της μεγάλης μετανάστευσης των Κυθήρων στην Αυστραλία, έπειτα από Ευρώπη κυρίως Γαλλία, Ιταλία άλλα πριν από μερικά χρόνια στο ξενοδοχείο μας είχαν έρθει κάποιοι πελάτες από Αμερική όπου και διαπίστωσα την διαφορά τους ως τουρίστες από τους Ρώσους που είχαν καταλύσει την Ελλάδα.

»Η δική μου διαφήμιση ήταν και είναι ‘mouth to mouth’ και έτσι απέκτησα Αμερικανικό τουρισμό με αποτέλεσμα φέτος να έχω ένα γάμο 250 άτομα από Νέα Υόρκη και πολλές άλλες κρατήσεις μέσα στη σεζόν. Σε αυτό βοήθησαν πολλοί φίλοι και πελάτες του ξενοδοχείου που είτε εργάζονται, είτε μένουν στην Αμερική και γνωρίζουν προσωπικά την δουλειά μας ως Χώρος Ξεκούρασης και απόλαυσης πραγματικών διακοπών. Για μένα οι Αμερικανοί και οι Αυστραλοί είναι οι πιο ευχάριστοι πελάτες γιατί ταξιδεύουν συχνά και ξέρουν να συμπεριφερθούν σωστά και αυτό φαίνεται από το πως φέρονται πρώτα στο προσωπικό μου».

Εθνικός Κήρυξ

El Sol Hotel. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση της κα. Βανέσσας Ράικου.

Γνωρίζω ότι έχετε έντονους δεσμούς με την Ομογένεια της Αμερικής. Μιλήστε μας για τους πελάτες σας από την Ομογένεια. «Εχω φίλους παιδικούς που έχουν φύγει για την Αμερική και μπορεί να βρεθούμε μια μέρα το χρόνο, φυσικά εδώ στο νησί... Τα Κύθηρα έχουν μια ενέργεια που μόνο όποιος έρθει το καταλαβαίνει και όλοι όσοι έχουν φύγει μακριά τα έχουν στην καρδιά τους και πάντα μιλάνε για το νησί, τις φυσικές ομορφιές του και το διαφημίζουν όσο καλύτερα μπορούν».

Εθνικός Κήρυξ Archive

El Sol Hotel. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση της κα. Βανέσσας Ράικου.

Κι επειδή γνωρίζετε ομογενείς ένα μήνυμα για τα Κύθηρα κι ένα για το El Sol Hotel. «Αυτό που θέλω πραγματικά να καταλάβουν και να νιώσουν αυτοί που θέλουν να επισκεφτούν το νησί μας και το ξενοδοχείο μας είναι η απίστευτη ενέργεια του τόπου μας και ότι εμείς θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό να ξαναέρθουν... και αυτό είναι κάτι που το έχουμε πέτυχει εδώ και χρόνια με την αγάπη μας στον όρο ‘Ελληνική φιλοξενία’».

Εθνικός Κήρυξ

El Sol Hotel. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση της κα. Βανέσσας Ράικου.

Στοιχεία επικοινωνίας: El Sol Hotel Kαψάλι - ΤΚ 80100 - Κύθηρα - Ελλάδα Τηλ. +30 2736031629, 2736031766, +30 6976444776 Email: info@elsolhotel.gr Site: https://elsolhotel.gr/en/

«Φιλεύω» Μπουμπουλίνας 20 - 18535 - Πειραιάς - Ελλάδα Τηλ. +30 2104177766 Email: info@filevo.gr Site: https://filevo.gr/en/