GR US

Greek Gastronomy Guide: Οδηγός Ελληνικής Γαστρονομίας από τον Γ. Πίττα και την Μπ. Τσουκαλά

The National Herald

Ο κ. Γιώργος Πίττας. Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση του Greek Gastronomy Guide.

«Τοπίο – Περιβάλλον – Αγροτική Οικονομία – Αγροδιατροφικά Προϊόντα – Γαστρονομία – Πολιτισμός – Τουρισμός».

«Πιστεύουμε ότι η λογική που συνδέει αυτό το πλέγμα μπορεί να μπορέσει να αποτελέσει βασικό πυλώνα της νέας οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας», αναφέρουν οι δημιουργοί της ιστοσελίδας greekgastronomyguide.gr, η οποία «γεννήθηκε» με στόχο να αναδείξει την ελληνική γαστρονομία στο σύνολό της, αγκαλιάζοντας όλες τις πτυχές και όλες της τις διαστάσεις.

«Σκοπός μας», αναφέρουν ο κ. Γιώργος Πίττας και η κ. Μπήλιω Τσουκαλά, «είναι η λεπτομερής καταγραφή της γαστρονομικής ταυτότητας κάθε περιοχής της Ελλάδας, μέσα από μια ολιστική, αλλά κυρίως ανθρωποκεντρική προσέγγιση».

Γι αυτό και το περιεχόμενο της greekgastronomyguide.gr είναι αποτέλεσμα επιτόπιας έρευνας, καταγραφής και φωτογράφισης με προσωπική συνέντευξη και επίσκεψη στους χώρους.

Η αρχική καταγραφή προήλθε από τα ταξίδια του Γιώργου Πίττα που εδώ και 25 χρόνια ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και αποτυπώνει τα πλέον αχαρτογράφητα θέματα της ελληνικής γαστρονομίας – μέρος των οποίων περιέχεται στα 6 βιβλία του – και από τις έρευνες της Μπήλιως Τσουκαλά, όταν από το 2003 στις τηλεοπτικές της εκπομπές στην ΕΡΤ πρωτοπαρουσίαζε τους παραγωγούς τοπικών προϊόντων της ελληνικής επαρχίας.

Η φιλοσοφία της greekgastronomyguide.gr

Ο τρόπος προσέγγισης των θεμάτων εκτός των πληροφοριών που είναι απαραίτητες και προφανείς, επικεντρώνεται στη γνωριμία των δημιουργών που κρύβονται πίσω τους. Μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση έτσι ώστε να γίνουν γνωστές οι ιστορίες τους.

Οι άνθρωποι αυτοί, οι «δημιουργοί της υπαίθρου», οι περισσότεροι με ατομικές, οικογενειακές αλλά και με μεγαλύτερες (και καμιά φορά πολύ μεγάλες) επιχειρήσεις, δίνουν στην πράξη την απάντησή τους στα καλέσματα των καιρών.

Μόνοι τους, με ελάχιστη βοήθεια από τους κρατικούς θεσμούς, αντιμέτωποι με τη μέγγενη της γραφειοκρατίας και την αδιαφορία των φορέων, παλεύουν στις πιο αντίξοες συνθήκες και κερδίζουν μάχες της εγχώριας αγοράς και, πολύ συχνά, και την αναγνώριση των ξένων.

Νέοι, σπουδαγμένοι οι περισσότεροι, ταυτόχρονα παραγωγοί, μεταποιητές και έμποροι, δημιουργούν το νέο πρότυπο επιχειρηματία και με αγάπη για τον τόπο τους, σεβασμό στο περιβάλλον, μεράκι για τη δουλειά τους, επιμονή στην ποιότητα και πίστη στην αξία των προϊόντων τους, κτίζουν την εικόνα της σύγχρονης ελληνικής επιχειρηματικότητας στο χώρο της υπαίθρου.

The National Herald

Η κ. Μπήλιω Τσουκαλά. Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση του Greek Gastronomy Guide.

Το ίδιο συμβαίνει και με όσους σεφ, εστιάτορες, ταβερνιάρηδες αγνοούν τις σειρήνες τoυ life style και των δυτικών γαστρονομικών προτύπων και επιχειρούν, αξιοποιώντας τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα και τις τοπικές κουζίνες, να παρουσιάσουν τις σύγχρονες εκδοχές της ελληνικής γαστρονομίας.

Τα κείμενα συνοδεύονται από φωτογραφίες που τράβηξε στα ταξίδια του ο Γιώργος Πίττας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που αφορούν κυρίως κάποια εδέσματα, και τα οποία μας παραχώρησαν οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων. Μερικές από τις φωτογραφίες της ιστοσελίδας πρωτοδημοσιεύτηκαν στο υλικό των βιβλίων του Γιώργου Πίττα.

Η λήψη των φωτογραφιών έγινε χωρίς καμία σκηνοθεσία. Δεν χρησιμοποιήθηκαν σερβίτσια, σκεύη επαγγελματικά, ούτε ζητήθηκε η υποστήριξη επαγγελματιών του styling. Μάλιστα, καμιά φορά, οι παραγωγοί – φωτογραφημένοι την ώρα της δουλειάς τους – δυσανασχετούσαν που μπλεκόμασταν στα πόδια τους.

Ο συγγραφέας-ταξιδευτής Γιώργος Πίττας ήταν ταυτόχρονα γλεντιστής, δημοσιογράφος και φωτογράφος, οπόταν το φωτογραφικό αποτέλεσμα μερικές φορές μπορεί καλλιτεχνικά να υστερεί, αλλά αυτό που μας ενδιέφερε ήταν σε κάθε περίπτωση – στα πανηγύρια, στα καφενεία, στα προϊόντα ή στα εδέσματα – να αποτυπώνεται η ατμόσφαιρα της στιγμής χωρίς καμιά προσπάθεια εξωραϊσμού του θέματος, με τα φαγητά, ας πούμε, πάνω σ’ ένα τραπεζομάντηλο γεμάτο ψίχουλα, λερωμένο. Γιατί τελικά έτσι είναι και η ζωή, γεμάτη ψίχουλα και λεκέδες...

Εθνικός Κήρυξ Archive

Η κ. Μπήλιω Τσουκαλά. Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση του Greek Gastronomy Guide.

«Το εγχείρημά μας να γνωρίσουμε την Ελλάδα μέσα από τη ματιά της γαστρονομίας και να αναδείξουμε τους Έλληνες που δημιουργούν στον τομέα αυτό ήταν πολύ φιλόδοξο. Ηθελε χρόνο, κόπο, γνώση, ανοικτή καρδιά, αγάπη για τον τόπο, προσήλωση και πολλή δουλειά. Oι χορηγοί και οι υποστηρικτές μας εκτίμησαν το έργο μας, ενστερνίστηκαν την ιδέα μας και αγκάλιασαν την προσπάθεια μας. Είμαστε πολύ περήφανοι που θα συνταξιδέψουμε μαζί τους», επεσήμαναν ο κ. Πίττας και η κ. Τσουκαλά στην ιστοσελίδα τους.

Οι «δημιουργοί»

Ο Γιώργος Πίττας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σχεδιαστής επίπλων και interior designer.

Από το 1977 έως το 1980 έκανε σπουδές πολιτικής οικονομίας και κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Paris 8 (Vincennes). Ιδρυτικό μέλος από το 1980 της ομάδας “Νέο Κατοικείν” που πρωτοστάτησε για μια 20ετία στον ελληνικό σχεδιασμό επίπλων, με παραγωγή και διάθεση επίπλων design.

Εθνικός Κήρυξ Archive

Ο κ. Γιώργος Πίττας. Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση του Greek Gastronomy Guide.

Από το 1995 μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Αθήνας και Πάρου όπου διατηρεί στο ορεινό χωριό Λεύκες, την πρότυπη ξενοδοχειακή μονάδα Lefkes Village.

Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.) και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) με δράση σε θέματα πολιτισμού και εναλλακτικού τουρισμού.

Από το 2010 ως μέλος του ΔΣ του Ξ.Ε.Ε είναι επικεφαλής του “Ελληνικού πρωινού”, ενός προγράμματος που αποσκοπεί στην σύνδεση της ξενοδοχίας με τον γαστρονομικό πλούτο κάθε τόπου.

Για το λόγο αυτό ταξιδεύει σ’ όλη την Ελλάδα δημιουργώντας πρότυπα τοπικών «Ελληνικών πρωινών» με τις πιο αντιπροσωπευτικές γεύσεις και προϊόντα κάθε περιοχής.

.

Το συγγραφικό του έργο:

  • Το 2007 εξέδωσε «Τα Σημάδια του Αιγαίου».
  • Το 2008 το βιβλίο «Πάρος – Οδοιπορικό στον Τόπο και το Χρόνο».
  • Το 2009 την «Αθηναϊκή Ταβέρνα».
  • Το 2011 «Τα Πανηγύρια στο Αιγαίο».
  • Το 2013 «Τα Καφενεία της Ελλάδας».
  • Το 2014 τους «Θησαυρούς της Ελληνικής Γαστρονομίας».
Η Μπήλιω Τσουκαλά τελείωσε πανεπιστημιακές οικονομικές σπουδές στην Ελλάδα και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι.

Σπούδασε δημοσιογραφία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Τύπου (Institut Francais de Presse, I.F.P.) του Πανεπιστημίου Paris II, και στη συνέχεια πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης Paris ΙΙ, από όπου πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα Πολιτικών Επιστημών (D.E.A.) Παράλληλα, παρακολούθησε πανεπιστημιακά μαθήματα αγγλικής φιλολογίας, κινηματογράφου και πολιτικής οικονομίας.

The National Herald

Ο κ. Γιώργος Πίττας. Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση του Greek Gastronomy Guide.

Από το 1984 εργάστηκε ως δημοσιογράφος γράφοντας σε περιοδικά και εφημερίδες («ΕΝΑ», «Αντί», «Γυναίκα», «Κλικ», «Εγώ», «Μεσημβρινή», «Κέρδος»). Από το 1994 ως το 2006 αρθρογραφούσε στο περιοδικό «Madame Figaro».

Το 1985 ήταν μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Ελεύθερη Ραδιοφωνία «Κανάλι 15», πρωτοστατώντας στην κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και στο άνοιγμα των πρώτων ελεύθερων ραδιοφωνικών σταθμών.

Το 1986 έκανε ραδιοφωνικές εκπομπές στον πρώτο δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» και αργότερα στον TOP FM, στον ANT-1 και στον Alpha Radio.

Εργάστηκε στην τηλεόραση από το 1995, παρουσιάζοντας εκπομπές για τον πολιτισμό, όπως το «Συν και Πλην», ένα από τα πρώτα πολιτιστικά μαγκαζίνο της δημόσιας τηλεόρασης.

Από το 2003 έως το 2013 παρουσίαζε στην ΕΡΤ την εκπομπή «Εχει Γούστο», μία δίωρη, καθημερινή, ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή για τον πολιτισμό.

Είναι παντρεμένη με τον Γιώργο Πίττα.