GR US

Η ζωή στη Σχοινούσα και η επίσκεψη των Κινητών Ιατρικών Μονάδων (βίντεο)

Εθνικός Κήρυξ Archive

Πηγή: Youtube@Stavros Niarchos Foundation.

ΑΘΗΝΑ. Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ) συνεχίζουν να προσφέρουν τις τόσο αναγκαίες υπηρεσίες τους, σε απομακρυσμένες περιοχές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας, και το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αποκλειστικός δωρητής της πρωτοβουλίας αυτής, έδωσε στη δημοσιότητα μία ακόμη ταινία μικρού μήκους, αυτή τη φορά από τη Σχοινούσα, το οποίο αναδεικνύει το πόσο σημαντικό είναι το πρόγραμμα και το έργο των ΚΙΜ.

Στην ανακοίνωσή με το νέο βίντεο, το ΙΣΝ, επεσήμανε ότι «περίπου 100 ναυτικά μίλια μακριά από την Ανάφη, τον πρώτο σταθμό των Κινητών Ιατρικών Μονάδων που καταγράψαμε σε ταινία μικρού μήκους και μοιραστήκαμε μαζί σας, βρίσκεται η Σχοινούσα ανάμεσα στη Νάξο, την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια.

Το νησί των μόλις 9 χιλιομέτρων και περίπου 100 μόνιμων κατοίκων, επισκέφτηκαν οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες, για δεύτερη φορά από την έναρξη του προγράμματος, τον Ιανουάριο από τις 12 – 13 Ιανουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής, η ομάδα των 30 γιατρών, νοσηλευτών και τεχνικού προσωπικού των ΚΙΜ πραγματοποίησε 220 δωρεάν εξετάσεις σε 80 κατοίκους, όπως ενδεικτικά 46 υπέρηχους, 30 ηλεκτροκαρδιογραφήματα, 11 μετρήσεις οστικής πυκνότητας, 8 Τεστ ΠΑΠ και μαστογραφίες.

Την τελευταία ημέρα και λίγο πριν ολοκληρώσουν το μάζεμα του ιατρικού εξοπλισμού τους, οι γιατροί των ΚΙΜ χρειάστηκε να προχωρήσουν σε έκτακτη μικρή χειρουργική επέμβαση σε μία γυναίκα ηλικίας 87 χρονών, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Έτσι, η αποστολή έληξε στο ίδιο ευχάριστο κλίμα με το οποίο ξεκίνησε.Πριν το πλοίο αναχωρήσει από το λιμάνι της Σχοινούσας, οι κάτοικοι μας αποχαιρέτησαν και μας ζήτησαν να τους επισκεφτούμε ξανά σύντομα. Εις το επανιδείν!».

ΚΙΜ

Υπενθυμίζεται ότι με πρωτοβουλία του ΙΣΝ, το 2014, δημιουργήθηκε και ξεκίνησε τις αποστολές του το πρόγραμμα των Κινητών Ιατρικών Μονάδων (ΚΙΜ), το οποίο υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του ΙΣΝ από την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος», σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ) και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, για την παροχή δωρεάν ιατρικής φροντίδας σε κατοίκους παραμεθόριων περιοχών.

Το πρόγραμμα 5ετούς διάρκειας περιλαμβάνει την αγορά δύο Κινητών Ιατρικών Μονάδων, οι οποίες εξοπλίστηκαν με υπερσύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, τρισδιάστατο ψηφιακό μαστογράφο, οδοντιατρείο, συγκρότημα μέτρησης της οστικής πυκνότητας και φορητό μηχάνημα ακτινογραφίας, προσφέροντας τη δυνατότητα σε επιστημονικό προσωπικό να δημιουργεί και να οργανώνει εντός δυο ωρών μία κλινική σε κατάλληλο δημόσιο χώρο στις εκάστοτε απομακρυσμένες περιοχές που επισκέπτονται.

Λίγο, όμως, πριν ολοκληρωθεί η περίοδος της πενταετίας, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποφάσισε να ανανεώσει τη δωρεά του για επιπλέον 5 έτη, με στόχο να καλύψει τις ανάγκες 48 γεωγραφικά αποκλεισμένων περιοχών, συμπεριλαμβανομένων 22 νησιών και 26 περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας, αυξάνοντας τον αριθμό των επισκέψεων από μία σε τρεις το μήνα.

Η παραμονή κάθε αποστολής διαρκεί 2 έως 3 ημέρες, κατά τη διάρκεια της οποίας οι κάτοικοι έχουν τη δυνατότητα να συναντήσουν γιατρούς 15 ειδικοτήτων, και συγκεκριμένα Ακτινολόγο, Γενικό Γιατρό, Γενικό Χειρουργό, Γυναικολόγο, Καρδιολόγο, Νευρολόγο, Οδοντίατρο, Ορθοπαιδικό, Οφθαλμίατρο, Παιδίατρο, Ωτορινολαρυγγολόγο, Διαιτολόγο, Ψυχολόγο, Εργοθεραπευτή και Ψυχίατρο, καθώς και 26 καταρτισμένους νοσηλευτές και τεχνικό προσωπικό.

Παράλληλα, υποβάλλονται σε μία σειρά διαγνωστικών και απεικονιστικών εξετάσεων, όπως ακτινογραφίες, τεστ ΠΑΠ, triplex καρδιάς, ακτινογραφικούς υπέρηχους θυροειδούς, μαστών, και σε έλεγχο νεοπλασιών, ενημερώνοντας για τον οικογενή χαρακτήρα της νόσου και τον τρόπο που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν μελλοντικά προβλήματα στους ίδιους και τους συγγενείς τους.

Έως σήμερα έχουν εξετασθεί περισσότεροι από 13.600 άνθρωποι ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 37.956 ραντεβού και 23.968 κλινικές εξετάσεις. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου έχουν γίνει διαγνώσεις περιστατικών με καρδιολογικά προβλήματα και διαφορετικές μορφές νεοπλασιών, τα οποία παραπέμφθηκαν στην Αθήνα, στην Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού ή στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν, για περαιτέρω εξετάσεις και νοσηλεία και αντιμετωπίστηκαν χάρη στην έγκαιρη διάγνωσή τους.

Ενώ, αρκετές φορές, κατά τη διάρκεια των επισκέψεων των ΚΙΜ, έχουν πραγματοποιηθεί χειρουργικές επεμβάσεις, και έχουν αντιμετωπιστεί έκτακτα περιστατικά, όπως ενδεικτικά σοβαροί τραυματισμοί, καρδιολογικά επεισόδια και επιληπτικές κρίσεις.

Στο πλαίσιο των παρεχόμενων υπηρεσιών των ΚΙΜ πραγματοποιούνται επίσης ομιλίες με θέμα τις μαθησιακές δυσκολίες, την πρόληψη ψυχικών νόσων, παροχή διατροφικών συμβουλών καθώς και μαθήματα πρώτων βοηθειών, υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων επαγγελματιών.

Το πρόγραμμα των Κινητών Ιατρικών Μονάδων δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα χωρίς την πολύτιμη συμβολή του συνεργαζόμενου επιστημονικού προσωπικού. Πρόκειται για ανθρώπους, που, με δική τους θέληση, αφιερώνουν ένα σαββατοκύριακο τον μήνα σε συνανθρώπους τους που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Συνεργαζόμενοι γιατροί, νοσοκόμοι και τεχνικό προσωπικό κλείνουν τα γραφεία τους, αναβάλλουν τα ραντεβού τους και τις οικογενειακές υποχρεώσεις τους, με σκοπό να παράσχουν τις υπηρεσίες τους και να εξασφαλίσουν ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας.

Πηγή: SNF.org