GR US

Μιχάλης Καλογιάννης: Ανάδειξη της τοπικής παραδοσιακής κουζίνας με τοπικά προϊόντα

Εθνικός Κήρυξ Archive

Φωτογραφία: Μιχάλης Καλογιάννης.

Συνδυάζεται το «πολιτικός μηχανικός» και το «σεφ»; Και βέβαια και το αποτέλεσμα είναι ένας τέλειος συνδυασμός, στο όνομα του Μιχάλη Καλογιάννη. Ο... σπουδαγμένος πολιτικός μηχανικός αλλά σεφ στην... καρδιά δημιουργεί μοναδικές επιτυχίες στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Mount Grace Suites and Spa.

Ο κ. Καλογιάννης έχει καταφέρει να «παντρέψει» τις σπουδές τους με την αγάπη του για την μαγειρική και η δημιουργία του είναι μοναδική. Ως πολιτικός μηχανικός έχει μάθει να παίρνει από την φύση ό,τι μπορεί να του προσφέρει και στη συγκεκριμένη περίπτωση παίρνει τα τοπικά προϊόντα του Ζαγοριού και με το ταλέντο του στη μαγειρική δημιουργεί καταπληκτικά πιάτα, για τα οποία παραμιλάνε όλοι.

Αλλωστε δεν είναι τυχαίο πως ένα ξενοδοχείου του επιπέδου του Mount Grace Suites and Spa έχει εμπιστευτεί το εστιατόριό του στον Μιχάλη Καλογιάννη.

Ομως ας τον γνωρίσουμε μέσα από τις μοναδικές απόψεις του για την μαγειρική, τη Φύση, τα Ζαγοροχώρια και φυσικά το Mount Grace Suites and Spa.

κ. Καλογιάννη μιλήστε μας λίγο για την πορεία σας...

«Πρόκειται για μια ιστορία λίγο απίθανη και οξύμωρη, καθώς η ιδιότητα του σεφ προέκυψε μόλις τα τελευταία χρόνια. Το βασικό μου επάγγελμα είναι πολιτικός μηχανικός και δραστηριοποιούμαι στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου και όχι μόνο, από το 2000 όταν και απέκτησα την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, έως και σήμερα ως ελεύθερος επαγγελματίας. Η αγάπη για τη μαγειρική καλλιεργήθηκε από τα παιδικά μου χρόνια ως Α’ μάγειρας σεφ του πατρικού μου σπιτιού, δηλαδή της μητέρας μου. Παρότι η δουλειά μου ως μηχανικός ήταν αρκετά απαιτητική όλα τα χρόνια της καριέρας μου και ακόμα είναι, υπήρχε πάντα η διάθεση να καταλάβω το χώρο της κουζίνας και πάντα έβρισκα το χρόνο καθώς ήταν απόλαυση να ετοιμάσω ένα ωραίο γεύμα για φίλους, συγγενείς και την οικογένειά μου. Τα τελευταία χρόνια η διάθεση αυτή καλλιεργήθηκε ακόμα περισσότερο και με οδήγησε να σπουδάσω και να ασχοληθώ επαγγελματικά με το χώρο της εστίασης. Φυσικά οι δύο ιδιότητες του μηχανικού και του σεφ εμπλέκονται αρκετά στην επαγγελματική εστίαση και στο χώρο του τουρισμού, γεγονός που με οδηγεί να αντιλαμβάνομαι την πολυπλοκότητα ανάλογων έργων από διαφορετικές οπτικές».

Εθνικός Κήρυξ Archive

Ο σεφ του εστιατορίου του ξενοδοχείου Mount Grace Suites and Spa Μιχάλης Καλογιάννης. Φωτογραφία: Μιχάλης Καλογιάννης.

Το Ξενοδοχείο είναι άψογο, τέλειο θα το χαρακτήριζα, αλλά η Φύση ανοίγει την όρεξη κι εσείς με τις δημιουργίες σας φροντίζετε να έχετε τους πάντες ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ...

«Είναι βέβαιο πως η φύση ανοίγει την όρεξη, όμως υπάρχουν αρκετοί επισκέπτες οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται κυρίως για τη φύση αλλά για να γευτούν γεύσεις για τις οποίες έχουν διαβάσει ή τους έχουν αναφέρει φίλοι τους οι οποίοι έχουν μείνει στο ξενοδοχείο και έμειναν ενθουσιασμένοι. Η ικανοποίηση βέβαια δεν προκύπτει μόνο από τις γεύσεις, αλλά από την όλη διαδικασία του γεύματος και της διαμονής σε ένα χώρο που σχεδιάστηκε να είναι μοναδικό και να δημιουργεί μοναδικά όμορφες εντυπώσεις. Ετσι η εξυπηρέτηση ανάλογα πάντα με τον αριθμό των επισκεπτών μπορεί να γίνει πολύ προσωποποιημένη και να στοχεύει να ικανοποιήσει τη μοναδικότητα του κάθε φιλοξενούμενου».

Εθνικός Κήρυξ

Ο σεφ του εστιατορίου του ξενοδοχείου Mount Grace Suites and Spa Μιχάλης Καλογιάννης. Φωτογραφία: Μιχάλης Καλογιάννης.

Τα σχόλια των πελατών του Ξενοδοχείου είναι διθυραμβικά και για το Ξενοδοχείο και για σας. Σας γεμίζουν ευθύνη και άγχος αφού σε καθημερινή βάση δίνετε «εξετάσεις»;

«Η φιλοσοφία μου είναι ότι όλα τα πράγματα ακόμη και τα αρνητικά όπως το άγχος, μπορούν να μεταφραστούν και να αποκτήσουν θετική επιρροή όταν είναι και θετική η οπτική με την οποία τα αντιμετωπίζεις. Ετσι για εμένα το άγχος και η ευθύνη μεταφράζονται ως ενδιαφέρον για τον επισκέπτη, ενδιαφέρον να περάσει όμορφα, να χαλαρώσει, να γευτεί και κατά την ημέρα της αναχώρησής του να νιώθει γεμάτος ενέργεια, έτοιμος να συνεχίσει τις διακοπές του ή να επιστρέψει στη δουλειά του. Φυσικά η επιβράβευσή μου από τους επισκέπτες μας με ένα ζεστό χαμόγελο, με μια έκφραση πληρότητας και ικανοποίησης, ή μετέπειτα με κάποιο σχόλιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο πολλές φορές μοιάζει με την αίσθηση της επιτυχίας σε εξετάσεις δύσκολες και απαιτητικές».

Εθνικός Κήρυξ Archive

Φωτογραφία: Μιχάλης Καλογιάννης.

Σεφ, ποια είναι η φιλοσοφία σας σχετικά με τα πιάτα που έχετε στο μενού του Ξενοδοχείου;

«Η προσέγγιση του μενού του ξενοδοχείου έγινε εξ’ αρχής με γνώμονα την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής και της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου στην οποία εφαρμόζεται και η πινελιά της δημιουργίας και της διαφορετικής παρουσίασης χωρίς υπερβολές και εξωτικά υλικά που δεν έχουν καμία σχέση με την περιοχή. Αυτή ήταν η αρχική μου θέση και συνεχίζει να είναι από όταν ανέλαβα την κουζίνα του ξενοδοχείου. Ολα τα πιάτα που πλαισιώνουν το μενού του ξενοδοχείου έχουν κύρια χαρακτηριστικά την γαστρονομική πληρότητα, την όμορφη παρουσίαση και την γευστική ολοκλήρωση μέσω της χρήση κυρίως παραδοσιακών τεχνικών μαγειρικής και τοπικών πρώτων υλών. Η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και των παράγωγων γεύσεών τους και η γαστριμαργική απόλαυσή τους, είναι ο βασικός πυλώνας της φιλοσοφίας που διέπει κάθε πιάτο».

Επίσης το Ξενοδοχείο είναι εναρμονισμένο με τον περιβάλλοντα χώρο. Η μαγειρική σας;

«Οπως προανέφερα η ανάδειξη της τοπικής παραδοσιακής κουζίνας της περιοχής και η χρήση κατά κύριο λόγο τοπικών προϊόντων είναι η φιλοσοφία που διέπει το μενού του ξενοδοχείου. Η φιλοσοφία όμως αυτής της προσέγγισης έχει βαθύτερο νόημα και συνάδει πλήρως με το τρίπτυχο σεφ, μηχανικός και Ζαγόρι. Το χωριό Μονοδένδρι στο οποίο βρίσκεται το ξενοδοχείο είναι σε περιοχή που διέπετε από αρχιτεκτονικούς όρους οι οποίοι προστατεύουν και αναδεικνύουν την παραδοσιακή οικοδομία της περιοχής, αντικείμενο το οποίο αποτέλεσε και το θέμα της μεταπτυχιακής μου διατριβής ως μηχανικός. Η φιλοσοφία λοιπόν της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής κυρίως λόγω της αδυναμίας μεταφοράς υλικών, ήταν η χρήση των τοπικών υλικών και η γνώση των τοπικών πηγών ανάκτησης και διαχείρισής τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να προκύψει το κάθε επιθυμητό τεχνικό έργο. Ουσιαστικά οι τεχνίτες της εποχής αναδείκνυαν με τα έργα τους τα τοπικά οικοδομικά υλικά, φιλοσοφία που θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι έχει μεταφερθεί και στην κουζίνα του ξενοδοχείου με την ανάδειξη των εκπληκτικών Ηπειρώτικων προϊόντων».

Εθνικός Κήρυξ

Φωτογραφία: Μιχάλης Καλογιάννης.

Μιλήστε μας για τα μελλοντικά σας σχέδια.

«Οπως καταλαβαίνει κανείς είμαι ένας ανήσυχος άνθρωπος με διαφορετικές κλίσεις και τα μελλοντικά μου σχέδια ακολουθούν αυτό το μοτίβο. Υπάρχουν διάφορες σκέψεις και προτάσεις τόσο μονοσήμαντα στο επάγγελμα του μηχανικού ή στο επάγγελμα του σεφ όσο και σε μοναδικούς συνδυασμούς τους. Το σίγουρο είναι ότι όλα τα σχέδια και όλες οι σκέψεις έχουν ως βασικό κριτήριο τη δημιουργία και τη συμμετοχή σε όμορφα projects που θα συμβάλλουν όσο γίνεται περισσότερο τόσο τεχνικά όσο και γευστικά στην ανάδειξη των αισθήσεων των ανθρώπων».

Εθνικός Κήρυξ Archive

Φωτογραφία: Μιχάλης Καλογιάννης.

Ενα μήνυμα για τους ομογενείς μας;

«Νομίζω το βασικότερο μήνυμα προς τους ομογενείς είναι ότι η Ελλάδα τους έχει απόλυτη ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά τώρα τους δύσκολους αυτούς καιρούς της οικονομικής κρίσης. Τους έχει ανάγκη να βοηθήσουν φέρνοντας στην χώρα μας φρέσκιες ιδέες, καθαρά μυαλά που μπορούν να μπολιάσουν τον τόπο με νέες αντιλήψεις για το μέλλον, ένα μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία. Τους χρειάζεται όσο ποτέ για να αναδείξουν σε όλο τον κόσμο, όπου κι αν βρίσκονται, τις ομορφιές και την κουλτούρα του τόπου μας και να καλέσουν όποιον μπορούν να έρθει να τον χαρεί μαζί μας. Σας περιμένουμε…!!!».