GR US

Ταξιδεύοντας: Αυτοκρατορική Ινδία - Ρατζαστάν - Γιορτές Χόλι

Εθνικός Κήρυξ Archive

Του Μιχάλη Ράμμου.

To ταξίδι στην Ινδία-Ρατζαστάν-Γιορτές Χόλι είναι μία συγκλονιστική εμπειρία. Η χώρα διαθέτει εξωτισμό, φινέτσα, μακρόχρονη ιστορία, κορυφαία αξιοθέατα και άρτια τουριστική υποδομή. Ξεκινήστε το ταξίδι σας από τα ιερά Νερά του ποταμού Γάγγη στο Βαρανάσι όπου θα απολαύσετε μοναδικές ινδουιστικές τελετές όπως η προσευχή Αάρτι, ενώ θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τη μοναδική γλυπτική τέχνη των ναών του Καζουράχο που αποτελούν Ωδή στον άνθρωπο.

Στην Αγκρα επισκεφτείτε το Ταζ Μαχάλ μνημείο άφθαστης αρχιτεκτονικής χάρης και τελειότητας, διασχίστε την έρημο Ταρ στο Ρατζαστάν με τα υπέροχα αρχοντικά Χαβέλις και τα Παλάτια των Μαχαραγιάδων και καταλήξτε στη μυθική Τζαϊπούρ για να συμμετέχουμε κι εμείς στo Φεστιβάλ Χόλι, τη Γιορτή των Χρωμάτων που σηματοδοτεί την αρχή της Άνοιξης και είναι αφιερωμένη στο θεό Κρίσνα. Ένα ταξίδι τόσο πλούσιο σε εικόνες και συναισθήματα που είναι βέβαιον που θα χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη σας για πάντα.

Απαραίτητα

  • Το διαβατήριό σας με τουλάχιστον εξάμηνη ισχύ, και τρείς έγχρωμες φωτογραφίες τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν από την αναχώρηση του ταξιδιού.

Προτεινόμενο ημερήσιο πρόγραμμα

Δελχί (ημέρα 1η-2η)

Δείτε ένα από τα ωραιότερα μνημεία της πρωτεύουσας τον ναό Ακσαρντάμ, τον «Οίκο του Θεού» όπως τον αποκαλούν οι Ινδουιστές. Πρόκειται για ένα επιβλητικό θρησκευτικό σύμπλεγμα, πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο των απανταχού Ινδουιστών που έχει συγκεράσει αρχιτεκτονικά στυλ από όλη την Ινδία. Το κεντρικό οικοδόμημα έχει ύψος 43μ., είναι φτιαγμένο από ρόζ ψαμμόλιθο του Ρατζαστάν και διαθέτει 243 σκαλιστές κολώνες και εννέα τρούλους με κορυφαίο τον κεντρικό που αποτελεί «κομψοτέχνημα» γλυπτικής.

Επισκεφτείτε την την Πύλη της Ινδίας, που χτίστηκε εις μνήμην των πεσόντων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Κοινοβούλιο, το απέριττο μνημείο του Γκάντι και το επιβλητικό Μαυσωλείο του Χουμαγιούν. Δείτε επίσης το Κουτούμπ Μινάρ, το Κόκκινο Φρούριο, όπου βρισκόταν το αυτοκρατορικό παλάτι την εποχή των Μουγκάλ, το Ζαμά Μασίντ (Τζαμί της Παρασκευής), και την οδό Ραζ Παθ με τα εντυπωσιακά κυβερνητικά κτίρια και το προεδρικό μέγαρο Ραστραπάτι Μπαβάν.

Βαρανάσι (ημέρα 3η-4η)

Το Βαρανάσι είναι η ιερή πόλη της Ινδίας. Απολαύστε μία βόλτα με παραδοσιακά δίκυκλα «ρίκσοου» στο ιστορικό κέντρο για να βιώσετε τη μοναδική ατμόσφαιρα της θρησκευτικής πρωτεύουσας της Ινδίας. Μη χάσετε μία μοναδική τελετή Αάρτιστα νερά του Γάγγη.

Κάντε μία πρωινή βαρκάδα στον ποταμό Γάγγη που θα σας δώσει την ευκαιρία να κατανοήσετε την σπουδαιότητα του, βλέποντας τους χιλιάδες πιστούς που μαζεύονται σε καθημερινή βάση για να διαλογιστούν, να εξαγνιστούν και να παραδώσουν τα σώματα των αγαπημένων τους στην Πυρά σε μία τελετή που συγκλονίζει. Το Βαρανάσι όντας η ιερή πόλη των Ινδών διαθέτει πάνω από 100 ναούς - βωμούς για την καύση των νεκρών. Απολαύστε πεζοπορία στα στενά σοκκάκια με μικρομάγαζα, ινδουιστικούς ναούς αλλά και κόσμο πολύ να πηγαινοέρχεται δίνοντας ζωντάνια σε μία πολύ-μύθο. Επισκεφτείτε και το Σαρνάθ, το ιερό μέρος των Βουδιστών μια που εκεί ο Βούδας ξεκίνησε να διδάσκει στους πιστούς το «Ντάρμα».

Καζουράχο (ημέρα 5η)

Στο Καζουράχο, μεταξύ 9ου και 12ου αιώνα άνθισε ο πολιτισμός των Chandela. Γνωρίστε μερικούς από τους ναούς του με την εξαιρετική αρχιτεκτονική και τις διάσημες ερωτικές παραστάσεις ανθρώπων, θεών, ζώων που θα σας σαγηνέψουν. Μη χάσετε τη φαντασμαγορική παράσταση Κανταρίγια Μαχαντέο.

Ορτσα - Αγκρα (ημέρα 6η-7η)

Η Ορτσα είναι ένα Πριγκηπάτο του 16ου αιώνα με ένα κάστρο μοναδικό που μαρτυρεί ακόμα και σήμερα τη δύναμη και τον πλούτο του Πρίγκηπα Ρούντα Πραταπ Σίνχ. Το παλάτι του είναι χτισμένο με την τυπική αρχιτεκτονική Μουγκάλ. Στη συνέχεια πάρτε την ταχεία αμαξοστοιχία που θα σας μεταφέρει στην θρυλική Αγκρα.

Επισκεφτείτε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της βόρειας Ινδίας, το Φατεχπούρ Σικρί. Η πόλη είναι φτιαγμένη εξ ολοκλήρου από κόκκινο ψαμμίτη και διαθέτει υπέροχα παλάτια που δυστυχώς εγκαταλείφθηκαν μόλις 14 χρόνια μετά την ίδρυση της. Στην Αγκρα μπορείτε να δείτε το Φρούριο της πόλης, με τείχη ύψους 20 μέτρων, αποτελούμενο από παλάτια με κορυφαίο κτίσμα το μαργαριταρένιο τζαμί. Επισκεφτείτε και το μαυσωλείο του Ιτιμάντ Ουντ Ντάουλα, που αποτέλεσε αρχιτεκτονικό πρότυπο για την κατασκευή του Ταζ Μαχάλ.

Δελχί - Ουνταϊπούρ (ημέρα 8η-9η)

Το εντυπωσιακό Μαυσωλείο Ταζ Μαχάλ που χτίστηκε από τον Σουλτάνο Σαχ Τζαχάν προς τιμή της γυναίκας του Μουμτάζ, στα μέσα του 17ου αιώνα. Το μαυσωλείο κοσμείται με εξαιρετικές παραστάσεις και εντυπωσιάζει με την απαράμιλλη αρχιτεκτονική του αρτιότητα. Καμία περιγραφή δεν μπορεί να φτάσει την ομορφιά του. Απλά απολαύστε το.

Στην Ουνταϊπούρ στην περιοχή του Ρατζαστάν επισκεφτείτε το Παλάτι των Μαχαραγιάδων διάσημο για την επιβλητική αρχιτεκτονική του. Δείτε το Ναό Τζαγκτίς με το χαρακτηριστικό Ινδουιστικό διάκοσμο αφιερωμένο στο Θεό Βισνού. Οι κήποι Σαχελιόν των κυριών της Τιμής με τα περίπτερα και τα σιντριβάνια δίνουν μια δροσερή νότα τις ζεστές ώρες της ημέρας ενώ το απόγευμα μία βαρκάδα στη γοητευτική λίμνη (φωτό) που συνοδεύεται από την επίσκεψη του μικρού νησιού Τζαγκ Νιβάς μπορεί να αποτελέσει το επιστέγασμα μιας ξεχωριστής μέρας.

Μην παραλείψετε να απολαύσετε ένα κοκτέιλ σε κάποιο από τα όμορφα καφέ στις όχθες της λίμνης με θέα το διάσημο νησί - ξενοδοχείο Λέικ Πάλας απολαμβάνοντας ταυτόχρονα το μαγευτικό δειλινό.

Μάουντ Αμπού (ημέρα 10η)

Μη χάσετε το φημισμένο θέρετρο της εποχής των Άγγλων Μάουντ Αμπού. Πνιγμένο στη βλάστηση - και πλούσιο κάποτε σε άγρια θηράματα - αποτελούσε αγαπημένο μέρος για κυνήγι τόσο για τους Βρετανούς όσο και για τους Μαχαραγιάδες των γειτονικών περιοχών. Ξεναγηθείτε στους περίφημους Τζαϊνιστικούς Ναούς Ντελβάρα, που χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα και αποτελούν τόπο προσκυνήματος για τους απανταχού Τζαϊνιστές, πιστούς της ιδιότυπης αυτής θρησκείας. Χαρακτηριστικό των ναών αυτών είναι η άψογη διακόσμηση από σκαλιστή πέτρα και μάρμαρο. Κάντε μια βόλτα γύρω από τη λίμνη Νακί και τον βράχο Τοντ, όπου κατακλύζονται από κόσμο και κυρίως νεόνυμφα ζευγάρια.

Ρανακπούρ - Τζοντπούρ - Τζαϊσαλμέρ (ημέρα 11η-12η-13η)

Η Τζοντπούρ είναι μια από τις ωραιότερες πόλεις της Δυτικής Ινδίας, γνωστή και σαν Μπλε Πολιτεία, λόγω του μπλε - λουλακί χρώματος που έβαφαν τα σπίτια τους οι βραχμάνοι ιερείς. Στο δρόμο μπορείτε να επισκεφτείτε το περίφημο Τζαϊνιστικό ναϊκό συγκρότημα του Ρανακπούρ. Καμία περιγραφή δεν μπορεί να φτάσει την αισθητική τελειότητα του λεπτοσκαλισμένου μαρμάρου που αποτελεί το βασικό υλικό των ναών. Είναι πραγματικά δύσκολο να αντιληφθεί κανείς πως αυτές οι «δαντέλες» στην οροφή των ναών είναι έργα ανθρώπων. Ένας χώρος που μεγεθύνει το θρησκευτικό συναίσθημα και συγκινεί πιστούς και αλλόθρησκους.

Στη Τζοντπούρ δείτε το περίφημο φρούριο Μεχρανγκάρ, κατοικία των μαχαραγιάδων της περιοχής για πολλούς αιώνες. Χτισμένο σ’ ένα λόφο 125 μέτρα ύψος πάνω από την πόλη έχει αρκετά περίτεχνα παλάτια, αυλές και χαρακτηριστικές σκαλιστές όμορφες προσόψεις που του προσδίδουν μια ξεχωριστή γοητεία. Επισκεφτείτε τα βασιλικά κενοτάφια του Τζασβάντ Θάντα, φτιαγμένα το 1899 από λευκό μάρμαρο και αφιερωμένα στη μνήμη του Μαχαραγιά Τζασβάντ Σίνχ καθώς και το κυρίως κέντρο της πόλης με τα χαρακτηριστικά λουλακί του κτίσματα.

Μη χάσετε όμως και τις εσχατιές του Ρατζαστάν, εκεί που κυριαρχεί μία τις πιο αφιλόξενες ερήμους του πλανήτη, η έρημος Ταρ. Ο χρόνος στη Τζαϊσαλμέρ έχει σταματήσει τότε που οι πλούσιοι έμποροι έχτιζαν τις επαύλεις τους, τα γνωστά χαβέλις, και που συναγωνίζονταν μεταξύ τους για την κοινωνική καταξίωση μέσω του πλούτου και της χλιδής. Στα στενά σοκάκια της περιτειχισμένης πόλης, τα μεγαλόπρεπα κτίρια είναι οι καλύτεροι μάρτυρες ενός ενδόξου παρελθόντος. Δεν είναι τυχαίο που η Τζαϊσλμέρ θεωρείται η τελευταία «ζωντανή» μεσαιωνική πόλη-κάστρο.

Τζαϊσαλμέρ (ημέρα 14η)

Γνωρίστε από κοντά μια ακόμη πόλη-θρύλο της Ινδίας. Μπείτε στο κάστρο περπατήστε στα στενά δρομάκια που ασφυκτιούν υπό το βάρος των επιβλητικών σκαλιστών προσόψεων των Χαβέλις. Υπέροχα κτίρια, σπουδαίοι Τζαϊνιστικοί ναοί και η αύρα ενός παρελθόντος γεμάτου αναμνήσεις συνθέτουν τη μαγική εικόνα της «Κεχριμπαρένιας Πολιτείας» του Ρατζαστάν, όπως την αντίκρισαν τα μάτια των ευρωπαίων ταξιδευτών του 18ου αιώνα. Κλείστε την ημέρα σας στους αμμόλοφους της ερήμου Ταρ. Απολαύστε μία υπέροχη βόλτα με καμήλες και φυσικά ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα από αυτά που απλόχερα χαρίζει η έρημος.

Μπικανέρ (ημέρα 15η)

Πρόκειται για μία πόλη κόσμημα. Κορυφαίο αξιοθέατο της πόλης το κάστρο Τζουναγκάρ. Εξωτερικά εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την εναλλαγή των αέρινων μπαλκονιών και των σκαλιστών παραθύρων. Το εσωτερικό του, ακόμα πιο εντυπωσιακό περιλαμβάνει αίθουσες ακροάσεων, εσωτερικές αυλές καθώς και το περίφημο Χαρ Μαντίρ όπου γινόντουσαν οι βασιλικοί γάμοι και οι στέψεις των μαχαραγιάδων. Απολαύστε το παραμυθένιο κόσμο των μαχαραγιάδων που απλόχερα προσφέρει το περίφημο παλάτι Λαξμί Νιβάς, πασίγνωστο για την περίτεχνη αρχιτεκτονική του και το αριστοκρατικό του στυλ.

Τζαϊπούρ (ημέρα 16η-17η)

Η πρωτεύουσα του Ρατζαστάν είναι η όμορφη Τζαϊπούρ. Εκεί βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους ναούς της Ινδουιστικής θρησκείας, αφιερωμένος στο θεό Κρίσνα. Μη χάσερε την ευκαιρία να συμμετάσχετε στην απογευματινή προσευχή Αάρτι. Η πόλη βρίθει από μνημεία και παλάτια, παρακαταθήκη των άξιων μαχαραγιάδων που έμειναν στην εξουσία συνάπτοντας συμφωνίες φιλίας με το «British Raj», τη Βρετανική αποικιακή κυβέρνηση.

Ξεκινήστε την ημέρα σας με την επίσκεψη ενός από τα επιβλητικότερα μνημεία της περιοχής. Το διάσημο κεχριμπαρένιο κάστρο «Αμπερ Φόρτ» έδρα του «γενάρχη» Τζάι Σίνχ που έδωσε το όνομά του στην πόλη, δεσπόζει στην κορυφογραμμή της οροσειράς που γειτονεύει με την Τζαϊπουρ και αποτέλεσε για αιώνες το σπίτι των περίφημων Ραζπούτ πολεμιστών. Στη συνέχεια δείτε το καινούριο Παλάτι της Πόλης «Σίτι Πάλας», το μεγαλύτερο υπαίθριο αστεροσκοπείο στην Ασία, Τσαντάρ Μαντάρ και φυσικά το πασίγνωστο και πολυφωτογραφημένο «Χαβά Μαχάλ», ίσως το πιο περίτεχνο κτίριο της υποηπείρου.

πρακτικές οδηγίες Ινδία ρεύμα

Συνάλλαγμα

Το εθνικό νόμισμα της Ινδίας είναι η Ρουπία (INR, Indian Rupee). Η ρουπία ( Rs ) υποδιαιρείται σε 100 paise (p). Κυκλοφορούν κέρματα των 5,10, 20, 25 και 50 paise και Rs 1,Rs 2 και Rs 5, καθώς και χαρτονομίσματα των Rs 10, Rs 20, Rs 50, Rs 100 και Rs 500.

Στις περισσότερες μεγάλες πόλεις και τουριστικές περιοχές γίνονται δεκτές όλες οι γνωστές πιστωτικές κάρτες. Σε μεγάλες πόλεις υπάρχουν ανταλλακτήρια συναλλάγματος που είναι πολύ πιο γρήγορα από τις τράπεζες.

Στο τέλος του ταξιδιού σας μπορείτε να αλλάξετε ξανά τις ρουπίες που σας απέμειναν, αν έχετε κρατήσει τις αποδείξεις που σας δίνουν οι τράπεζες. Τα χαρτονομίσματα μικρής αξίας, είναι συνήθως σε άθλια κατάσταση (μόλις που διακρίνονται από τη φθορά και τη βρώμα, ξεσχισμένα με τρύπες). Κατά τις συναλλαγές σας, ακόμα και οι τράπεζες θα σας δώσουν δεσμίδες βρώμικων χαρτονομισμάτων, στις οποίες τα χαρτονομίσματα είναι συρραμμένα και τα οποία πρέπει στη συνέχεια να αποσυρράψετε με προσοχή για να μη σχιστούν.

Ισοτιμίες

Ισοτιμία με το Ευρώ: 1 € = 71,90 INR  (Ινδική Ρουπία)

Ισοτιμία με το Δολάριο: 1 $ = 55,45 INR (Ινδική Ρουπία)

Διαφορά Ώρας  (GMT +5 1/2)

Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ινδία

Dr.S.Radhakrishnan Marg, Chanakyapuri, New Delhi 110021

Τηλ.: 009111-6880700

www.hellemb@id.eth.net