GR US

Ταξιδεύοντας: Βελιγράδι από τις πιο παλιές πρωτεύουσες Ευρώπης

Εθνικός Κήρυξ Archive

Του Μιχάλη Ράμμου.

Το όνομα Βελιγράδι σημαίνει "λευκή πόλη". Στην πραγματικότητα όμως η πρωτεύουσα της Σερβίας είναι μια πόλη καταπράσινη, γεμάτη πάρκα, πόλη ζωντανή τόσο την ημέρα όσο και την νύχτα με γραφικές μποέμ συνοικίες, ταβερνάκια, κομψά καφέ και μπαράκια που σφύζουν από ζωή.

Είναι μια από τις πιο παλιές πρωτεύουσες της Ευρώπης με πλούσια ιστορία από την εποχή των Κελτών, χτισμένη στην συμβολή δύο ποταμών του Σάββα (Sava) και του Δούναβη (Danube), πόλη γεμάτη αντιθέσεις και ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Ένα μικρό διαμαντάκι στην γειτονιά των Βαλκανίων, ανερχόμενος τουριστικός προορισμός που περιμένει να τον ανακαλύψουμε.

Απαραίτητα Διαβατήριο ή ταυτότητα νέου τύπου για Ελληνες πολίτες

Προτεινόμενο Ημερήσιο Πρόγραμμα

Βελιγράδι (Ημέρα 1η-2η)

Η πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι, έχει χαρακτηριστεί ως το «Βερολίνο των Βαλκανίων» λόγω της εναλλακτικής και νεανικής αύρας που αποπνέει. Μια πόλη γεμάτη ζωντάνια, απλωμένη στις όχθες του Δούναβη, όπου συνυπάρχουν η ευρωπαϊκή φινέτσα και το πάθος της Ανατολής. Οι μαγικές διαδρομές που υπόσχεται είναι σίγουρο ότι θα σας γοητεύσουν.

Ξεκινήστε την πανοραμική μας ξενάγηση στη πόλη από το περίφημο φρούριο Καλεμεγκτάν, σήμα κατατεθέν της πόλης, χτισμένο πάνω ακριβώς από τη συμβολή των ποταμών Σάβα και Δούναβη το οποίο προσφέρει εκπληκτική θέα του Νέου Βελιγραδίου και του Ζέμουν. Δείτε από μακριά το Πύργο Νεπόισα, τόπο όπου μαρτύρησε ο Ρήγας Φεραίος.

Περπατήστε προς την Μητρόπολη του Βελιγραδίου περνώντας από το τέρμα της οδού Κνέζ Μιχαήλοβα, αγαπημένο πεζόδρομο ντόπιων και επισκεπτών με εντυπωσιακά κτίρια του 19ου αι. που τώρα στεγάζουν μοντέρνα εμπορικά μαγαζιά αλλά και κομψά καφέ και εστιατόρια. Συνεχίστε προς το νέο Βελιγράδι. Αφού περάσετε τη γέφυρα Μπράνκο στο ποταμό Σάβα που χωρίζει το παλιό με το νέο Βελιγράδι, θα δείτε το μοντέρνο Βελιγράδι και επιστρέψτε περνώντας από την νέα γέφυρα Άντα για να περάσετε από ένα από τα πολλά γνωστά πάρκα του Βελιγραδίου, το Τόπσιντερ.

Προχωρήστε προς τις αριστοκρατικές περιοχές του Βελιγραδίου για να επισκεφτείτε το «σπίτι των λουλουδιών», το μαυσωλείο του Τίτο. Αν συνεχίστε θα φτάσετε στην τεράστια σε μέγεθος εκκλησία της Ορθοδοξίας, το Ναό του Αγίου Σάββα. Είναι μία από τις μεγαλύτερες Ορθόδοξες εκκλησίες στο κόσμο, εξωτερικά τελειωμένη όμως εσωτερικά χρειάζεται ακόμα αρκετά μέχρι να είναι έτοιμη. Περάστε ακόμη από τη γνωστή πλατεία Σλάβια, που μοιάζει με την Ομονοίας στην Αθήνα, θα δείτε τα βομβαρδισμένα κτήρια από τον τελευταίο πόλεμο, το κτήριο της Κυβέρνησης, τη Βουλή, το Δημαρχείο και την Πλατεία της Δημοκρατίας. Απόγευμα ελεύθερο.

Δειπνήστε στην πλακόστρωτη περιοχή της Σκαντάρλια, που φημίζεται για τις ταβέρνες της, την ρακή και την τοπική κουζίνα της.

Μοναστήρι Χόποβο- Σρέσκι Κάρλοβτσι - Νόβι Σαντ (Ημέρα 3η)

Κάντε μία εκδρομή στη Βόρεια Σερβία, την περιοχή της Βοϊβοντίνας. Περάστε από την απέραντη πεδιάδα της Βοϊβοντίνας για να επισκεφτείτε πρώτα το μοναστήρι Χόποβο, ένα από τα πολλά μοναστήρια της περιοχής Φρούσκα Γκόρα. Συνεχίστε για την πανέμορφη κωμόπολη του Σρέμσκι Κάρλοβτσι με πανέμορφο κέντρο, με κτήρια με πλούσια αρχιτεκτονική όπως το παλιό πατριαρχείο, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το πρώτο Σέρβικο Γυμνάσιο, την Θεολογική σχολή και άλλα. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε ένα τοπικό οινοποιείο για να δοκιμάσετε κρασιά, μέλι και ρακί.

Συνεχίστε προς τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας το Νόβι Σάντ. Είναι χτισμένη στις όχθες του Δούναβη και ιδρύθηκε για να εξυπηρετεί ως ενδιάμεση στάση στις εμπορικές συναλλαγές. Εξαιτίας του εμπορίου αναπτύχθηκε τόσο πολύ που την αποκαλούσαν ως την "Αθήνα της Σερβίας". Ξεναγηθείτε στα σπουδαιότερα αξιοθέατα της πανέμορφης αυτής πόλης όπως είναι το Εθνικό Θέατρο, το Δημαρχείο, η Καθολική Εκκλησία της Παναγίας. Περπατήστε και γνωρίστε από κοντά την παλιά Ελληνική συνοικία της πόλης.

Βελιγράδι - Τόπολα - Βουνό & Πύργος Άβαλα (Ημέρα 4η)

Κάντε μία ολοήμερη εκδρομή στο βουνό Άβαλα, όπου ο ομώνυμος πύργος αποτελεί το ψηλότερο κτίριο της Σερβίας & ένα από τα πιο ψηλά στην Ευρώπη! Θαυμάστε τη θέα και δείτε το άγαλμα του Άγνωστου Ήρωα, ενώ αξίζει να επισκεφτείτε και την μικρή κωμόπολη Τοπόλα.

Εκεί ξεκίνησε η επανάσταση των Σέρβων εναντίον των Τούρκων αρχές του 18ου αιώνα από τον γνωστό φιλικό Καραγιώργη Σερβίας. Δείτε την εκκλησία Αγίου Γεωργίου στο λόφο Όπλενατς, το εξοχικό του Βασιλιά Πέτρου που είναι μουσείο, το κονάκι του Καραγιώργη Σερβίας αλλά και το μουσείο Βασιλικό οινοποιείο.

*Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν τη τύχη τους τότε μπορούν να επισκεφτούν το Grand καζίνο, το γνωστότερο στο Βελιγράδι.