GR US

Ταξιδεύοντας: Πανόραμα Μαδαγασκάρης και Μαυρίκιος

Εθνικός Κήρυξ Archive

Του Μιχάλη Ράμμου.

Μαδαγασκάρη, η χώρα των πυγμαίων σύμφωνα με τους μαλαγασιανούς μύθους. Η χώρα που πρόσφερε καταφύγιο στα μεταναστευτικά ρεύματα της νότιας Ασίας, της Μαλαισίας και της Αραβίας. Ένα κομμάτι γης στη μέση του Ινδικού ωκεανού που μέχρι την Παλαιοζωική εποχή αποτελούσε μέρος της αρχαίας ηπείρου Γκοντουάνα.

Η πλούσια και εξαιρετικά σπάνια χλωρίδα του νησιού αλλά και η ιδιόρρυθμη πανίδα του έχουν δεσμούς περισσότερο με την Ινδική υποήπειρο παρά με την Αφρική. Οι σημερινοί της κάτοικοι μιγάδες πια, με αίμα μαλγασιανό και νέγρικο, συνεχίζουν να χτίζουν τις ξύλινες κατοικίες τους πάνω σε υψώματα σύμφωνα με το παραδοσιακό στυλ. Το ταξίδι συμπληρώνει ο επίγειος παράδεισος του Μαυρικίου με τα γαλαζοπράσινα νερά και τις ολόλευκες παραλίες. Ένα ταξίδι μοναδικό όσο και ο Ινδικός Ωκεανός.

Γενικές χρήσιμες οδηγίες

  • Απαραίτητη η 6μηνη ισχύ του διαβατηρίου.
  • Η τουριστική υποδομή της Μαδαγασκάρης δεν είναι ανεπτυγμένη. Σε πολλά σημεία οι δρόμοι είναι στενοί και οι διαδρομές πολύωρες. Επίσης σε κάποια μικρά μέρη τα ξενοδοχεία είναι απλά χωρίς ιδιαίτερες ανέσεις.
  • Συνιστάται Αγωγή κατά της Μαλάριας.

Προτεινόμενο Ημερήσιο Πρόγραμμα

Ημέρα 1η-2η: Ανταταναρίβο - Αντασίμπε (Περινέ)

Το Ανταταναρίβο, είναι η πρωτεύουσα της μυστηριακής Μαδαγασκάρης και το μεγαλύτερο αστικό κέντρο του νησιού των 22 εκατ. κατοίκων. Εδώ, οι κάτοικοί την αποκαλούν χαϊδευτικά «Τάνα» και φυσικά είναι περήφανοι γι’ αυτή. Μία ξενάγηση θα σας αποκαλύψει τα διαφορετικά πρόσωπα της μητρόπολης, που είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε διαφορετικά επίπεδα και περιβάλλεται από καταπράσινους λόφους.

Το περίφημο Βασιλικό παλάτι που δεσπόζει στην πόλη, η λίμνη Ανοσύ, η εκκλησία Αμπονιναμπαμαρινάρα χτισμένη στο μέρος που θυσιάζονταν οι πιστοί του νησιού τα πρώτα χριστιανικά χρόνια και φυσικά το παλάτι Αμνποχιμάνγκα είναι οι κυριότεροι σταθμοί κάθε περιήγησης.

Μη χάσετε το Αντασίμπε, όπως ονομάζεται πλέον το Εθνικό Πάρκο του Περινέ. Το μέρος είναι το «σπίτι» του περίφημου Λεμούριου, Ίντρι, που είναι ο πιο μεγαλόσωμος της Μαδαγασκάρης. Αφιερώστε χρόνο για γνωριμία με τους Λεμούριους, τα δενδρόβια ζώα που αποτελούν μακρινούς συγγενείς των πιθήκων και που η απομόνωση της Μαδαγασκάρης τους επέβαλλε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Ημέρα 3η: Αντασίμπε (Περινέ) – Ανταταναρίβο

Επισκεφτείτε το διάσημο Εθνικό Πάρκο, και μυηθείτε στον τρόπο ζωής των συμπαθέστατων ζώων και γνωρίστε σε βάθος τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Επίσης, η ιδιαίτερη, χαρακτηριστική χλωρίδα της περιοχής θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον σας.

Ημέρα 4η: Ανταταναρίβο – Αντσιράμπε

Μη χάσετε την ενδοχώρα του νησιού. Η διαδρομή ανάμεσα σε καταπράσινους ορυζώνες και επιβλητικά βουνά είναι μαγευτική. Πρώτος σταθμός του οδοιπορικού το Αντσιράμπε, σε υψόμετρο 1.500 μέτρων φημίζεται για το υγιεινό του κλίμα, που σε συνδυασμό με τις ιαματικές πηγές αποτέλεσε θέρετρο την εποχή της αποικιοκρατίας. Μία περιήγηση θα σας αποκαλύψει τον αποικιακό χαρακτήρα της πόλης με τις πολυτελείς βίλες και τους υπέροχους κήπους και μπορεί να ολοκληρωθεί με την επίσκεψή σας σε εργαστήριο παραγωγής μινιατούρων από ανακυκλωμένο χαρτί, κάτι για το οποίο φημίζεται η περιοχή.

Ημέρα 5η: Φιαναραντσόα

Οδικώς μπορείτε να κατευθυνθείτε για την Φιαναρατσόα (ή «Φιάνα», όπως για λόγους ευκολίας την αποκαλούν οι κάτοικοι της) διασχίζοντας τα διάσημα υψίπεδα της Μαδαγασκάρης με τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς των ορεινών όγκων, οι οποίοι είναι «πνιγμένοι» στην πυκνή τροπική βλάστηση. Σταματήστε στη γραφική Αμποσίτρα που είναι γνωστή για τα περίτεχνα ξυλόγλυπτα της. Αφού φτάσετε στη «Φιάνα» μία ξενάγηση θα σας αποκαλύψει μία πόλη με έντονη πνευματική ζωή και καλλιτεχνικό χαρακτήρα, που δικαίως την καθιστά τη πολιτιστική πρωτεύουσα του νησιού.

Ημέρα 6η: Φιαναραντσόα - Ρανοχίρα (Εθνικό Πάρκο Ίσαλο)

Γνωρίστε την πολυγαμική φυλή Μπαρά, που διατηρεί ακόμη και σήμερα παράξενα ταφικά έθιμα. Στη συνέχεια, σας περιμένει η γραφική πόλη του Αμπαβαλάο, όπου φτιάχνεται το περίφημο χειροποίητο χαρτί Αντεμόρο. Αφού επισκεφθείτε κάποια βιοτεχνία παραγωγής του εν λόγω χαρτιού, συνεχίστε για το παγκοσμίως διάσημο εθνικό Πάρκο του Ίσαλο.

Ημέρα 7η: Ρανοχίρα (Εθνικό Πάρκο Ίσαλο)

Η επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο Ίσαλο είναι μία σπάνια εμπειρία. Ιδιότυποι βραχώδεις σχηματισμοί όπως αυλακώθηκαν από τα στοιχεία της φύσης στα εκατομμύρια χρόνια γεωλογικής εξέλιξης, εντυπωσιακά φαράγγια, μικροί αλλά ορμητικοί καταρράκτες, τα περίφημα δέντρα Μπαομπάμπ με τα κλαδιά που θυμίζουν ρίζες, είναι στοιχεία που συνθέτουν ένα ανεπανάληπτο τοπίο που απαντάται μόνο στη Μαδαγασκάρη.

Ημέρα 8η: Τουλεάρ

Το πολύβουο λιμάνι Τουλεάρ είναι η μητρόπολη της νοτιοδυτικής ακτής της Μαδαγασκάρης. Η διαδρομή είναι θαυμάσια, διανθισμένη με επιβλητικά δέντρα μπαομπάμπ και όμορφα χωριά φιλόξενων μαλαγασιανών κατοίκων, ενώ το ίδιο το Τουλεάρ είναι μία ζωντανή πόλη με έντονη δραστηριότητα στο λιμάνι της και με έντονο αυθεντικό αφρικανικό χρώμα.

Ημέρα 9η-10η-11η-12η: Ανταταναρίβο - Μαυρίκιος

Η άφιξη σας, αεροπορικώς, στο Ανταταναρίβο, μπορεί να συνοδεύεται με απογευματινή επίσκεψη στο παλάτι Αμνποχιμάνγκα, ενώ στη συνέχεια επιστρέψτε στο κέντρο της πόλης για τα απαραίτητα τελευταία αναμνηστικά σας δώρα.

Πετάξτε για τον «παράδεισο» του Ινδικού Ωκεανού, που ακούει στο όνομα Μαυρίκιος. Μία ολοήμερη εκδρομή θα σας φέρει σε επαφή με μία αμόλυντη τροπική φύση διανθισμένη από ηφαιστειακούς κρατήρες, καταπράσινα άγρια βουνά, όμορφες λίμνες και υπέροχες άγριες παραλίες, εικόνες μοναδικές μακριά από τα τουριστικά στερεότυπα του μαζικού τουρισμού.

Στη συνέχεια το ίδιο το Πορτ Λουί, η πρωτεύουσα του νησιού με το πολυεθνικό χαρακτήρα, όπου οι Κινεζικές Παγόδες και οι Χριστιανικοί ναοί συνυπάρχουν με τα Μουσουλμανικά Τεμένη και τα Τέμπλα των Χιντού.

Η γνωριμία σας με την όμορφη πόλη ολοκληρώνεται με το εμπορικό κέντρο της Caudan Waterfront με τα trendy καταστήματα όλων των επωνύμων οίκων και φυσικά με τα σουβενίρ της λαϊκής τέχνης του νησιού. Στη συνέχεια επισκεφτείτε τους περίφημους βοτανικούς κήπους Παμπλμούς διάσημους για τα υπερμεγέθη νούφαρα τους κλείνοντας ιδανικά τη μέρα σας.