GR US

Ταξιδεύοντας: Στη Βιρμανία και τα εντυπωσιακά μνημεία της (βίντεο)

Εθνικός Κήρυξ Archive

Πηγή: www.groupsonline.gr

Του Μιχάλη Ράμμου.

Η Βιρμανία είναι μια χώρα που σίγουρα εντυπωσιάζει. Η μακρόχρονη ιστορία της που συνδέθηκε με κατακτήσεις και μεταναστεύσεις λαών, δημιούργησε ένα πολιτισμικό καλειδοσκόπιο που αποτυπώθηκε ανεξίτηλα στα μνημεία της.  Ενα από τα πιο θρησκευόμενα έθνη του κόσμου, ταύτισε την λατρεία του Βούδα με την καθημερινή του ζωή.

Αυτή ίσως είναι η πιο εντυπωσιακή εικόνα που εισπράττει ο ταξιδιώτης στην Βιρμανία. Ναοί και μοναστήρια, μοναδικά μνημεία πολιτισμού και εικόνες μιας καθημερινότητας που έχει χαθεί εδώ και δεκαετίες στις γειτονικές χώρες, επιβιώνουν εδώ και υπογραμμίζουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο την αυθεντικότητα και την απλοϊκότητα ενός λαού που ακόμα δεν έχει παρασυρθεί από την δύνη της παγκοσμιοποίησης. Ενα ταξίδι στην Βιρμανία είναι σίγουρα ένα ταξίδι στον χρόνο.

Προτεινόμενο ημερήσιο πρόγραμμα

Ημέρα 1η: Γιανγκόν

Η Γιανγκόν, είναι η πρωτεύουσα της Βιρμανίας ή Μυανμάρ όπως είναι η νέα ονομασία της χώρας. Είναι γνωστή και ως «’ο Κήπος της Ανατολής’». Μια πόλη αρκετά νέα αφού έγινε πρωτεύουσα του κράτους μόλις τα τέλη του 19ου αιώνα όταν τα βρετανικά στρατεύματα κατέλαβαν την Άνω Μπούρμα και έτσι έληξε η περίοδος του τελευταίου βασιλείου της Βιρμανίας.

.

Η βρετανική κατοχή έδωσε στην πρωτεύουσα μια αρχοντιά με την σύγχρονη ρυμοτομία και τα αποικιοκρατικού ρυθμού κτίρια. Η πόλη, πνιγμένη στο πράσινο θεωρείται δικαίως μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ν.Α. Ασίας (αν και από το 2006 σταμάτησε να εκτελεί χρέη επίσημης πρωτεύουσας, ρόλο που επωμίστηκε η νεοσύστατη Νάι Πι Τάου 320 χλμ. βόρεια της Yangon).

Κάντε μία ολοήμερη ξενάγηση της πόλης όπου μεταξύ των άλλων θα δείτε τον καθεδρικό ναό της Παρθένου Μαρίας, την Παγόδα Σούλε και την περίφημη τοπική αγορά Σκοτ. Στη συνέχεια σας περιμένει η απαστράπτουσα παγόδα Σβεταγκόν με το χρυσό χρώμα. Πραγματικά εντυπωσιακό το θέαμα καθώς γύρω από την κεντρική παγόδα βρίσκονται δεκάδες ναΐσκοι σε λευκό και χρυσό που δημιουργούν μια μυστηριακή ατμόσφαιρα και προσφέρουν μια εικόνα μαγική.

Το βράδυ μπορείτε να μεταφερθείτε στις όχθες της Βασιλικής Λίμνης όπου δεσπόζει το κτίριο Καραβέικ, χτισμένο στο σχήμα του μυθολογικού πτηνού Καραβέικ και θα απολαύσετε ένα εορταστικό δείπνο με φολκλορικό σώου στο φημισμένο εστιατόριο Karaweik Royal Barge.

Ημέρα 2η: Μπαγκάν

Η αρχαία πόλη του Μπαγκάν ξεχωρίζει όχι μόνο για τα πολυάριθμα θρησκευτικά μνημεία, αλλά και για την υπέροχη αρχιτεκτονική των κτισμάτων, καθώς και για τη συμβολή τους στον σχεδιασμό των ναών στην Βιρμανία. Το σχήμα και η κατασκευή του κάθε κτιρίου είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους Βουδιστές.

Το κάθε στοιχείο έχει τη δική του πνευματική σημασία. Θα επισκεφθούμε την πολύχρωμη τοπική αγορά και αμέσως μετά η σημερινή μέρα είναι ολόκληρη αφιερωμένη στους ναούς του Μπαγκάν, τον δεύτερο σπουδαιότερο αρχαιολογικό χώρο της Ασίας μετά το Ανγκόρ στη Καμπότζη. Σε μια έκταση 41 τετρ. χιλιομέτρων περισσότεροι από 5.000 ναοί του 11ου και 13ου αιώνα αφηγούνται το ιστορικό και θρησκευτικό παρελθόν της χώρας.

.

Η ξενάγηση θα σας κόψει την ανάσα. Η επίσκεψη περιλαμβάνει τη χρυσή παγόδα Σβεζιγκόν, την παγόδα Νταμαγιάνγκ (ο μεγαλύτερος ναός στο Μπαγκάν), τον ναό Χτινλομίνλο τον εντυπωσιακό ναό Κουμπιακούι με τις υπέροχες τοιχογραφίες του 11ου αιώνα και φυσικά τον Ναό Ανάντα, τον ωραιότερο ναό του Μπαγκάν, σχεδόν «Γοτθικού» στυλ. Η ώρα του δειλινού είναι πράγματι μαγευτική καθώς οι ναοί φωτίζονται από τις τελευταίες θαμπές ακτίνες του ήλιου και δημιουργούν ένα παραμυθένιο τοπίο.

Ημέρα 3η: Ηφαίστειο Πόπα

Μη χάσετε την επίσκεψη στο όρος Πόπα, ένα ανενεργό ηφαίστειο 1.518 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Γι’ αυτό που είναι όμως περισσότερο γνωστό το όρος είναι το εντυπωσιακό μοναστήρι Πόπα Τανγκαλά που βρίσκεται «σκαρφαλωμένο» στην κορυφή και είναι αφιερωμένο σε μυθολογικές θεότητες του βουδισμού.

Ανεβαίνοντας τα 777 σκαλιά ως την κορυφή θα βρεθείτε μπροστά σε μια εκπληκτική θέα που κόβει την ανάσα. Αργά το απόγευμα απολαύστε μια βαρκάδα στον ποταμό Ιραουάντι πριν επιστρέψουμε στο Μπαγκάν. Το βράδυ μη χάσετε ένα πλούσιο δείπνο σε εστιατόριο με πολιτιστικούς χορούς, για να γευθείτε την τοπική κουζίνα της χώρας.

Ημέρα 4η: Μανταλέι

Η μέρα σας μπορεί να ξεκινήσει με επίσκεψη στην Αμαραπούρα, την αρχαία πρωτεύουσα της Βιρμανίας. Στη συνέχεια θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το μεγαλύτερο Βουδιστικό Μοναστήρι της χώρας, το Μαχακανταγιόν, που φιλοξενεί πάνω από 1.000 μοναχούς και να παρατηρήσετε από κοντά τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής τους.

Οταν γυρίσετε στο Μανταλέι κάντε μία ξενάγηση στην πιο ιερή Παγόδα της περιοχής, Μαχαμούνι όπου φιλοξενείται ιερότατο άγαλμα του Βούδα. Η πόλη φημίζεται για την κατεργασία του μαρμάρου, τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τα φύλλα χρυσού, για να «ντύσουν» τις παγόδες και τα αγάλματα του Βούδα.

Η ημέρα μπορεί να κλείσει με την επιβίβασή σας σε πλοιάριο, όπου πλέοντας κατά μήκος του ποταμού Ιραουάντι θα επισκεφθείτε την παγόδα Μινγκούν με την… μεγαλύτερη καμπάνα του κόσμου που ζυγίζει 90 τόνους.

Ωστόσο είναι βέβαιο ότι το ενδιαφέρον θα μονοπωλήσουν οι ξύλινες βάρκες που κινούνται κατά μήκος του ποταμού, με τις κατάφυτες όχθες από μπαμπού και τις δεκάδες παγόδες και ιερά όπου βουδιστές μοναχοί και μαθητευόμενοι προσπαθούν στην ηρεμία του τοπίου να φτάσουν στη «νιρβάνα». Ακόμη δείτε την Παγόδα Κουθοντάου όπου φυλάσσεται το μεγαλύτερο βουδιστικό βιβλίο στον κόσμο.

Ημέρα 5η: Πιν Ου Λουίν

Το Πιν Ου Λουίν, είναι η πόλη των λουλουδιών όπως ποιητικά αποκαλείται, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.070μ και που την εποχή της αποικιοκρατίας ήταν γνωστή με το όνομα Μαιμιό και αποτέλεσε τη θερινή πρωτεύουσα της αποικίας της Μπούρμα, όπως ήταν γνωστή τότε η χώρα. Τα αποικιακού ρυθμού σπίτια κρυμμένα μέσα σε τεράστιους ευκάλυπτους, πεύκα και βελανιδιές δίνουν μια μοναδική εικόνα την οποία θα απολαύσετε γυρνώντας την πόλη.

Η επίσκεψή σας στον Εθνικό Βοτανικό Κήπο θα σας αποκαλύψει έναν πολύχρωμο παράδεισο από άγριες ορχιδέες, ντάλιες, πολλά είδη εξωτικών δένδρων και φυτών. Περπατήστε επίσης στο κέντρο της μικρής γοητευτικής πόλης και θαυμάστε την παγόδα Μαχααντ Τουκανθάρ.

Ημέρα 6η: Γκοκ Τέικ - Μανταλέι

Επιβιβαστείτε στο τραίνο για μια μοναδική διαδρομή κατά μήκος της πιο διάσημης γέφυρας της χώρας, της Viaduct Gokhteik. Η ιδιαίτερη αυτή οδογέφυρα κατασκευάστηκε το 1900 από τους Βρετανούς και στην εποχή της ήταν η δεύτερη ψηλότερη γέφυρα στον κόσμο. Πριν την επιστροφή στο γνώριμο Μανταλέι δείτε το ηλιοβασίλεμα από την πολύ-φωτογραφημένη ξύλινη γέφυρα Ου Μπειν, μήκους 1.200 μέτρων που κατασκευάστηκε το 1850 και θεωρείται η παλιότερη και μακρύτερη γέφυρα στον κόσμο από ξύλο τικ.

Ημέρα 7η: Πιντάγια

Από το Χέχο μία γραφική διαδρομή μέσα από τους καταπράσινους λόφους και τους ορυζώνες θα σας φέρει στην Πιντάγια. Δείτε το ομώνυμο σπήλαιο το οποίο είναι γεμάτο με ιερά αγάλματα του Βούδα σε μια εκπληκτική ποικιλία σχημάτων και υλικών. Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση τα αγάλματα υπολογίζονται σε 8.500, μερικά από τα οποία είναι τοποθετημένα εκεί αιώνες πριν από προσκυνητές από όλη την χώρα, και άλλα τα έχουν αφήσει προσκυνητές που έχουν έρθει εδώ από όλες τις γωνιές του κόσμου.

Ημέρα 8η-9η: Λίμνη Ινλε

Στη διαδρομή για τη λίμνη Ινλε βρίσκεται και το Μοναστήρι Σβε Γιαν Πι που αγαπούν ιδιαίτερα οι φωτογράφοι για τα μοναδικά παράθυρά του σε οβάλ σχήμα και όταν οι μοναχοί στέκονται μπροστά σε αυτά χαρίζουν μοναδικές φωτογραφίες.

Το ίδιο απόγευμα μπορείτε να εξερευνήσετε με πλοιάριο κρυμμένες γωνιές της υδάτινης πολιτείας όπου συνυπάρχει η λατρεία του Βούδα με τον παραδοσιακό και άκρως φωτογραφικό τρόπο ζωής των κατοίκων της λίμνης. Πλωτοί κήποι και σπίτια πάνω σε πασσάλους, ψαράδες που ψαρεύουν με τον παραδοσιακό τρόπο της περιοχής και παγόδες που καθρεφτίζονται στα νερά συνθέτουν το σκηνικό της ζωής στην λίμνη. Μέρος της ξενάγησής σας μπορεί να είναι και η Μεγάλη Παγόδα με τις εξαιρετικές εικόνες του Βούδα αλλά και το Μοναστήρι Να Πι Κάου που είναι διάσημο για τις εκπαιδευμένες από τους μοναχούς γάτες του.

Συνεχίστε την ξενάγηση στην λίμνη με πλοιάριο και επισκεφτείτε το χωριό Ιν Ντείν, της μειονότητας Πάο. Κατά την πλωτή διαδρομή σας ααφήνετε πίσω τις καλαμιές και παρακολουθείστε την βλάστηση της ζούγκλας να γίνεται όλο και πυκνότερη στις όχθες, λίγο πριν εμφανιστεί ξαφνικά μπροστά σας το χωριό. Αφεθείτε στη μυστικιστική ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι παγόδες στην κορυφή του λόφου του Ιν Ντείν και περιηγηθείτε στο χωριό των Πάο. Μη χάσετε μια εκδρομή με παραδοσιακά τουκ τουκ / ποδήλατα στην περιοχή του «Κόκκινου Βουνού» με τους αμπελώνες και θαυμάστε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα στη διάρκεια του δείπνου σας με συνοδεία οινογνωσίας.

Ημέρα 10η-11: Γιανγκόν - Κιαικτίγιο (Χρυσός Βράχος) - Γιανγκόν

Από τη Γιανγκόν (γνωστότερη ως Ραγκούν την εποχή της αποικιοκρατίας) μπορείτε να μεταβείτε στη Νοτιοανατολική Βιρμανία και την περιοχή των Μον. Στη διαδρομή δείτε την παγόδα Κιαικπουν με τα τέσσερα τεράστια αντικριστά αγάλματα του Βούδα. Θα φτάσετε στο μάλλον «άγνωστο» χωριό, που ακούει στο ιδιόρρυθμο για τη γλώσσαόνομα Κιαικτίγιο, που όμως έχει το προνόμιο να είναι το μέρος που βρίσκεται η περίφημη παγόδα με τον εντυπωσιακό Χρυσό Βράχο, ένα από τα πιο φημισμένα θρησκευτικά σύμβολα της Ν.Α. Ασίας.

Δείτε το διάσημο μνημείο που είναι ένας ολόχρυσος βράχος από γρανίτη, ο οποίος αιωρείται στην άκρη του ομώνυμου λόφου, σε ύψος 1.100μ. από το επίπεδο της θάλασσας και που στην κορυφή του βρίσκεται η μικρή παγόδα που του έδωσε και το όνομά του. Η κατάνυξη των πιστών, το απόκοσμο θέαμα του βράχου σε συνδυασμό με το υπέροχο τοπίο καθιστούν την επίσκεψη μια σπάνια ταξιδιωτική εμπειρία.