GR US

Ταξιδεύοντας: Στη Λατινική Αμερική και το Πολιτιστικό Πανόραμα Μεξικό

Εθνικός Κήρυξ Archive

Του Μιχάλη Ράμμου.

Το Μεξικό είναι από τα λίγα λατινοαμερικάνικα κράτη, που μπορεί να περηφανευτεί για ένα τόσο λαμπρό παρελθόν πριν από τους χρόνους του Κολόμβου. Η αυτοκρατορία των Αζτέκων ήταν, πράγματι, στον κολοφώνα της δύναμής της όταν ο Κορτές αποβιβάστηκε στις Μεξικανικές ακτές.

Η συγχώνευση των στοιχείων της ινδιάνικης και της ισπανικής πολιτιστικής κληρονομιάς είναι το πιο έντονο χαρακτηριστικό του σημερινού προσώπου της χώρας. Αποικιακές πόλεις κομψοτεχνήματα. Μνημεία μοναδικά, παρακαταθήκη ενός ένδοξου παρελθόντος και σπουδαίων πολιτισμών. Άνθρωποι περήφανοι για τη καταγωγή τους, με έμφυτη ζωντάνια, έτοιμοι να ξεχάσουν στη πρώτη ευκαιρία τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Όλα αυτά και άλλα πολλά χαρίζει απλόχερα η μαγική αυτή χώρα σε εσάς που το επισκέπτεστε.

Προτεινόμενο ημερήσιο πρόγραμμα

Μέξικο Σίτυ (ημέρα 1η)

Ξεναγηθείτε στη μεγαλύτερη πόλη του κόσμου που ξε­περνάει τα 20.000.000 κατοίκους με το επίκεντρο της προσοχής στο παλιό ιστορικό κέντρο, γύρω από την πλατεία Σόκαλο, άλλοτε κέντρο της πρωτεύουσας των Αζτέκων, Τενοξτιτλάν και σήμε­ρα ζωντανό μουσείο αποικιακής αρχιτεκτονικής.Δείτε το προεδρι­κό μέγαρο με τις περίφημες τοιχογραφίες του Ντιέγκο Ριβέρα, τον Κα­θεδρικό Ναό και τα απομεινάρια του ναού Τεοκάλι των Αζτέκων. Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον κορυφώνεται στο εντυπωσιακό μουσείο του Μεξικού, ό­που φιλοξενούνται οι θησαυροί όλων των προκολομβιανών πολιτισμών της χώρας.

Μέξικο Σίτυ (ημέρα 2η)

Ξεκινήστε την ημέρα σας με ξενάγηση στο μεγαλύτερο αρχαιολογικό χώρο του Μεξικού: τις πυραμίδες Τεοτιχουακάν, γνωστές ως πυραμίδες του Ηλίου και της Σε­λήνης. Το επιβλητικό τοπίο και τα ακόμη επιβλητικότερα κτίσματα του 1ου αιώνα μ.χ., κάνουν το Τεοτιχουακάν τον πιο εντυπωσιακό ιστορικό τόπο της Βόρειας Αμερικής. Αργότερα μπορείτε να επισκεφτείτε το μουσείο του Λεονίντ Μπρόνσταϊν, γνωστότερου στους πολλούς σαν... Τρότσκυ. Στεγάζεται στο σπίτι όπου έζησε ο εξόριστος Ρώσος επαναστάτης και στη συνέχεια δείτε τα κανάλια του Σοτσιμίλκο, ό,τι απέμει­νε από τη μεγαλοπρεπή «υδάτινη» πρωτεύουσα των Αζτέκων, το Τενοξτιτλάν.

μεξικό

Γκουανταλαχάρα (ημέρα 3η)

Εξερευνήστε τις βόρειες επαρχίες και ειδικά την Γκουανταλαχάρα όπου δεν θα πρέπει να χάσετε τα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης, όπως το Οσπίσιο Καμπάνιας, τον Καθεδρικό ναό, τις τέσσερις πλατείες που τον περιβάλλουν κ.ά. Μη διστάσετε να δοκιμάσετε νοστιμιές από τα μικρά μαγειρεία του πρώτου ορόφου της κεντρικής αγοράς. Το βράδυ δειπνήστε σε τοπικό εστιατόριο με ορχήστρες Μαριάτσι, διάσημες σε όλο το Μεξικό, που παίζουν τραγούδια κατά παραγγελία: Ζητήστε να σας παίξουν το «Λα Νέγρα»!

Πατσκουάρο (ημέρα 4η)

Μια ακόμη αλυσίδα αποικιακών πόλεων-κοσμημάτων. Μεταξύ αυτών το Πατσκουάρο, μια κομψή "χωμάτινη" κωμόπολη του 16ου αιώνα που δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα από τότε. Πιο πολύ θυμίζει πόλεις των Άνδεων του Περού και της Βολιβίας παρά της Κεντρικής Αμερικής!

Μορέλια - Γκουαναχουάτο (ημέρα 5η)

Ταξιδέψτε ακόμη πιο βόρεια με πρώτο σταθμό τη Μορέλια που κατοικείται κυρίως από Ινδιάνους και έχει ανακηρυχθεί ο­λόκληρη Εθνικό Μνημείο. Περπατήστε στη χαρι­τωμένη Πλάσα ντε Άρμας, εξερευνήστε το Μερκάδο Ιδάλγο, το κέντρο χειροτεχνίας, το ανάκτορο Κλαβίχερο κ.ά. Μη διστάσετε να συνεχίσετε για το Γκουαναχουάτο διασχίζοντας το μεξικάνικο οροπέδιο. Πρόκειται για μία γοητευτική πόλη με στενα δρομάκια, ανηφορικές καγιεχόνες και τπεριποιημένες πλατείες.

Σαν Μιγκέλ - Κερέταρο (ημέρα 6η)

Μικρά χωριά και γραφικές πόλεις κοσμούν τη μεξικάνικη ύπαιθρο δίνοντάς μας κάτι από την παλιά ατμόσφαιρα των ραντσέρος. Σταθείτε στο Σαν Μιγκέλ Αγιέντε, μια κομψή αποικιακή πόλη που έγινε πόλος έλξης καλλιτεχνών. Ετσι στα παλιά αποικιακά κτίρια βρήκαν σήμερα καταφύγιο οι καλλιτέχνες της Μορέλια που ξεκίνησαν, με το μεγάλο ζωγράφο Σικέιρος, τη σχολή καλών τεχνών του Σαν Μιγκέλ. Περάστε και από το Κερέταρο, πόλη προστατευόμενη από την UNESCO.

Πουέμπλα (ημέρα 7η)

Με κατεύθυνση Νοτιοανατολικά θα βρεθείτε στην υπέροχη Πουέμπλα. Ξεναγηθείτε στο απίστευτης τέχνης παρεκκλήσι του Σάντο Ντομίνγκο και στις παλιές γειτονιές της πόλης.

Χαλάπα - Βέρα Κρουζ (ημέρα 8η)

Στην πόλη Χαλάπα, βρίσκεται το δεύτερο σημαντικό­τερο μουσείο της χώρας. Εκπληκτικά ευρήματα από τον πολιτισμό των Ολμέκων, των Τοτονάκων και των Ταράσκα εκτίθενται στο μουσείο εντυπωσιάζοντας κάθε επισκέπτη. Το απόγευμα μεταβείτε στη Βέρα Κρουζ, την πιο πρόσχαρη και πιο ερωτική πόλη του Μεξικού. Απολαύστε μουσική από άρπες και μαρίμπα στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Σαν Κριστόμπαλ (ημέρα 9η-10η)

Η διαδρομή δεν είναι μικρή αλλά αξίζει να ανηφορίσετε στην ανατολική Κορδιλιέρα της Σιέρρα Μάδρε. Στα 2.200 μέτρα είναι στο Σαν Κριστόμπαλ, την πρωτεύουσα των Μάγια στην περιοχή Τσιάπας. Κάντε εξόρμηση στα χωριά των Τσιάπας, των Ινδιάνων Τζοτσίλ, που αποτελούν απογόνους των Μάγια. Στις υπαίθριες αγορές ανακατεμένοι με το πλήθος, θαυμάστε τις στολές των ανδρών και τα στολίδια των γυναικών. (Προσοχή: Στις φωτογραφίες να είστε συντηρητικοί και να μην επιμένετε όταν οι ντόπιοι αρνούνται να φω­τογραφηθούν!)

Παλένκε (ημέρα 11η)

Στις πεδιάδες το σκηνικό αλλάζει καθώς εμφανίζονται οι αδιαπέραστες ζούγκλες της Κεντρικής Αμερικής. Το Παλένκε, είναι ο πιο εντυπωσιακός χώ­ρος του πολιτισμού των Μάγια.

Μποναμπάκ και Γιακτσιλάν (ημέρα 12)

Γίνετε....Ιντιάνα Τζό­ουνς. Βαθιά μέσα στη ζούγκλα, κοντά στα σύνορα της Γουατεμάλα, βρίσκονται τα ερείπια των ναών Μποναμπάκ και Γιακτσιλάν. Η εκτενής, συναρπαστική εξόρμηση θα σας επιβραβεύσει με την επίσκεψη των πιο δυσπρόσιτων αρχαιολογικών χώρων του Μεξικού που τους περιβάλει η αδιαπέραστη ζούγκλα της Κεντρικής Αμερικής.

Καμπέτσε (ημέρα 13η)

Συνεχίστε μία διείσδυση στη θρυλική χερσόνησο του Γιουκατάν και θα βρεθείτε σ' ένα άθικτο από το χρόνο αρχιτεκτονικό κόσμημα που βρίσκεται στον κατάλογο της UNESCO: Την ήρεμη αποικιακή πόλη Καμπέτσε.

Μέριντα (ημέρα 14η-15η)

Επισκεφτείτε το πρώτο μεγάλο αρχαιολογικό συγκρότημα του Γιουκατάν, το ιερό του Ουξμάλ, του πιο περίτεχνου συ­γκροτήματος του πολιτισμού των Μάγια και στη συνέχεια μπορείτε να φτάσετε στη Μέριντα που τη στολίζουν παλιά αποικιακά μέγαρα.

Κάντε εξόρμηση στην ανατολική ακτή της Kαραϊβικής, όπου στις λι­μνοθάλασσες του Σελεστούν σας περιμένει το εξωκόσμιο θέαμα του ο­μώνυμου υδροβιότοπου με 100.000 ροζ φλαμίνγκο, πελεκάνους, ερωδιούς και κορμοράνους.

Τουλούμ - Κανκούν (16η)

Ξεναγηθείτε στην Τσίτσεν Ιτσα, τον πιο καλοδιατηρημένο αρχαιολογικό χώρο του Μεξικού, ενώ στη συνέχεια σας περιμένει το ανέλπιστο Τουλούμ που οι αρχαιότητες βρίσκονται σχεδόν μέσα στα γαλαζοπράσινα νερά της Καραϊβικής. Στο τέλος της ημέρας κρατήστε μία διανυκτέρευση στο Κανκούν, το κοσμοπολίτικο θέρετρο του Μεξικού.

 

μεξικό ρεύμα

 

Συνάλλαγμα

Το εθνικό νόμισμα του Μεξικού είναι το MXN (Mexican Peso) Ισοτιμία με το ευρώ: 1 € = 14,72 MXN Ισοτιμία με το δολάριο: 1 $ = 11,54 MXN Ενδείκνυται να έχετε μαζί σας δολάρια

Διαφορά Ώρας (Πόλη του Μεξικού – 6 GMT/UTC Ώρα Greenwich) 8 ώρες πίσω από την ελληνική όλο το χρόνο. Όταν στο Μεξικό είναι 12.00 το μεσημέρι στην Ελλάδα είναι 20.00.