GR US

Ταξιδεύοντας: Στη χώρα των Βάσκων στο Βορρά της Ιβηρικής

Εθνικός Κήρυξ Archive

Του Μιχάλη Ράμμου.

Κατοικούν στο Βορρά της Ιβηρικής χερσονήσου, ανάμεσα στον Ατλαντικό και τα Πυρηναία, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Κατάφεραν να διατηρήσουν την ιδιαίτερη ταυτότητά τους, την αρχαία γλώσσα, τις παραδόσεις, το πάθος για ελευθερία, υπό αντίξοες συνθήκες.

Είναι Βάσκοι. Τα τελευταία χρόνια η πανέμορφη χώρα τους έχει συνδεθεί με την τυφλή βία και τις ακραίες διεκδικήσεις, όμως ένα μοναδικό ένστικτο επιβίωσης τούς φέρνει πάλι στον αφρό. Γιατί, όπως λέει και το ρητό τους, «πριν ο Θεός γίνει Θεός και οι πέτρες γίνουν πέτρες, οι Βάσκοι ήταν ήδη Βάσκοι».

Προτεινόμενο Ημερήσιο Πρόγραμμα

 

Μπιλμπάο (Ημέρα 1η-2η)

Γεννημένο πριν από 7 αιώνες στη νότια όχθη του ποταμού Νερβιόν 14 χλμ. πριν την έξοδο του στο Βισκαϊκό κόλπο και περιτριγυρισμένο από βουνά - οι κάτοικοι του το αποκαλούν στοργικά ''El Bocho'' (H Γούρνα )- το Μπιλμπάο θα αποτελέσει για αιώνες το σπουδαιότερο λιμάνι εξαγωγών της Βορείου Ισπανίας, με το μαλλί της Καστίλης τους πρώτους αιώνες.

Αλλά κυρίως με τον σίδηρο των γύρωλατομείων προς την βιομηχανική Ευρώπη τους δυο τελευταίους αιώνες μέχρι τις αρχές του '80 οπότε και επέλεξε να μετατραπεί σε μια σύγχρονη και δυναμική πόλη υπηρεσιών και τουρισμού. Βόλτα στην παλιά πόλη των Επτά Δρόμων ( Siete Calles) τον Καθεδρικό την Πλάθα Νουέβα με τις αψίδες της και τα γύρω μπαρ γνωστά για τα pintxos, τους φημισμένους μεζέδες πάνω σε φέτα ψωμιού γνωστά σε όλο τον Βορρά και ιδιαίτερα αγαπητά από τους Βάσκους.

Ξεναγηθείτε στο μέχρι πριν τρεις δεκαετίες σημαντικότερο κέντρο βαριάς βιομηχανίας της Βορείου Ισπανίας που θα μεταμορφωθεί σε σύγχρονο υπόδειγμα οικονομικής, πολεοδομικής και κυρίως αισθητικής αναγέννησης. Επισκεφτείτε το μουσείο Γκούγκενχαϊμ, πρωτοπόρα ''φουτουριστική είσοδος'' του Μπιλμπάο στον 21ο αιώνα και μάλιστα στο χώρο που κάποτε βρίσκονταν το βιομηχανικό λιμάνι.

Εν συνέχεια νεοκλασικές πλευρές της πόλης (Δημαρχείο, Θέατρο Αριάγα Πλάζα Μογιουα  )την Γκραν Βία με τα κομψά της καταστήματα ,τις γέφυρες του ποταμού Νερβιόν και φυσικά τα υπερσύγχρονα έργα πολλών φουτουριστών αρχιτεκτόνων (Μέγαρο Euskalduna ,Isozaki, είσοδοι Μετρό, νέο Στάδιο Σαν Μαμές). Δοκιμάστε σε κάποιο από τα μπαρ η εστιατόρια την Βασκική Κουζίνα, μια από τις πιο πλούσιες σε συνταγές και φήμη παγκοσμίως.

Βιτόρια – Παμπλόνα (Ημέρα 3η)

Απολαμβάνοντας ένα από τα υψηλοτέρα επίπεδα ζωής σε Ισπανία και Ευρώπη ,-Πράσινη Πρωτεύουσα το 2012- η πόλη Βιτόρια ζει μέσα στο πράσινο, με την παλιά πόλη στο υψηλότερο σημείο να αντιπροσωπεύει την Μεσαιωνική Βιτόρια (Καθεδρικός της Σάντα Μαρια , Πλατεία Machete) και λίγο πιο έξω την σύγχρονη( Πλατεία Ισπανίας, Νέος Καθεδρικός Μουσείο Καλών Τεχνών) και τέλος το Παλάτι Ajuria Enea έδρα της Προεδρίας της Βασκικής Κυβέρνησης.

Ακόμη επισκεφτείτε τη φημισμένη για τις παγκοσμίου φήμης γιορτές του Σαν Φέρμιν την Παμπλόνα. Από τις 7-13 Ιουλίου κάθε χρόνο δεκάδες ταύροι ξεχύνονται το πρωί στους δρόμους της παλιάς πόλης με χιλιάδες κόσμο να τρέχει αναμεσά τους μέχρι να οδηγηθούν- όχι πάντα ανώδυνα- μέχρι την Αρένα. Περπατήστε τη διαδρομή περνώντας από το Δημαρχείο, τον Καθεδρικό καταλήγοντας στην Πλατεία Κάστρου το ιστορικότερο και πιο πολυσύχναστο σημείο της Παμπλόνας.

Σαν Σεμπαστιάν – Μπιαρίτζ  (Ημέρα 4η)

Κοσμοπολίτικο εδώ και αιώνες -εκλεκτό τουριστικό θέρετρο από τον 19ο αιώνα -, μ ‘ένα παγκοσμίου φήμης Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Τζαζ, το Σαν Σεμπαστιάν αποτέλεσε από παλιά το σημείο συνάντησης της Ισπανικής με την Ευρωπαϊκή αριστοκρατία. Χτισμένο γύρω από την αξέχαστη θέα που προσφέρουν τα τρία μικρά βουνά που το περιβάλλουν, την αριστοκρατική ομορφιά της Donostia ( η ονομασία του Βασκικά) ολοκληρώνει η παραλιακή λεωφόρος της Concha με την ακτή της, η πιο φημισμένη διεθνώς εικόνα της πόλης.

Πίσω από ένα από τα βουνά, το Urgul, η Παλιά Πόλη με τα αμέτρητα μπαρ με pintxos, και πλούσια Βασκική κουζίνα και τα πολλά γραφικά στενά. Λίγο πιο πέρα η ψαραγορά Brecha και το Δημαρχείο απ’ όπου η Λεωφόρος του Μπουλεβάρντ μας συνδέει με την σύγχρονη πόλη, το θέατρο Μαρια Ευγενία, έδρα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου αναγεννησιακού ρυθμού, το νέο Καθεδρικό, επαύλεις, έργα μεταμοντέρνων καλλιτεχνών και αρχιτεκτόνων ( Chillida, Kursaal).

Μη χάσετε τη Γαλλική Χώρα των Βάσκων και την πρωτεύουσα του Μπιαρίτζ. Όντας η κοσμικότερη τουριστική λουτρόπολη της Νοτιοδυτικής Γαλλίας από πολύ παλιά, υπήρξε και λατρευτό σημείο διακοπών της Τσαρικής Ρωσίας μέχρι το 1917 κληρονομιά του οποίου η Ορθόδοξη εκκλησία της πόλης. Έδρα παγκοσμίων σέρφερ, βασκικό στις γεύσεις, με πολλές βίλες και παράλιες.

Σανταντέρ - Οβιέδο (Ημέρα 5η)

Δείτε ακόμη την πρωτεύουσα της Κανταβρίας, το Σανταντέρ. Έχοντας συνδεδεμένο το όνομα του με την μεγαλύτερη σήμερα τράπεζα της Ισπανίας και από τις πρώτες του κόσμου, αποτέλεσε κι αυτό από αιώνες αγαπημένος τόπος θερινών διακοπών των Ισπανών μοναρχών με τις υψηλές ελίτ της Δύσης.

Περιηγηθείτε στην παλιά πόλη με τον Καθεδρικό, το Ναυτικό Όμιλο και Μουσείο και μέσω της λεωφόρου Reina Victoria αντικρύστε τον πανέμορφο ισθμό - νησί της Magdalena με το ομώνυμο πανέμορφο παλάτι στην κορυφή, τόπος καλοκαιρινών διακοπών των Ισπανών Βασιλέων από τις αρχές του 20ου αιώνα για να καταλήξουμε στην πανέμορφη και κοσμική παράλια του Sardinero με το παγκοσμίου φήμης του Καζίνο και τις πανέμορφες επαύλεις γύρω.

Μεταβείτε και στην πρωτεύουσα της Αστούριας, το Οβιέδο. Επισκεφτείτε το ιστορικό του κέντρο στην Πλατεία Αλφόνσου 2ου. Ο Καθεδρικός Ναός σύμβολο της πόλης και μοναδικό δείγμα αγνότητας του γοτθικού ρυθμού, το Παλάτι Βελάρδε, το σιντριβάνι La Foncalada και πολλά ιστορικά κτίρια. Ανοίξτε την όρεξη σας πίνοντας το ιερό ποτό της περιοχής την Sidra και ολοκληρώστε την ημέρα σας με κάποιο από τα λατρευτά φαγητά τους όπως την Φαβάδα η ένα pote.

Χιχόν (Ημέρα 6η)

Μη χάσετε το μεγάλο λιμάνι της Αστούριας και από πάντα ανταγωνιστή του Οβιέδο, το Χιχόν. Με πρόσωπο ανοικτό στην Πράσινη Ακτή, ανέκαθεν μεγάλο εμποροβιομηχανικό λιμάνι και ανερχομένη τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια το Χιχόν συνδυάζει το παλιό- με την Cimadevilla πάνω στο λόφο να ενώνεται - με το νέο και σύγχρονο της παράλιας. Πολύχρωμες παραδοσιακές κατοικίες δίπλα σε σύγχρονα έργα αρχιτεκτονικής.

Κάντε μία εκδρομή στον εθνικό Δρυμό της Covadonga, ένα από τα ωραιότερα και πιο προστατευόμενα τοπία φυσικού κάλλους της Ευρώπης και όπου το 722μ.χ οι χριστιανοί του Don Pelayo κατάφεραν την πρώτη νίκη τους κατά τον εισβολέων Μουσουλμάνων, κάνοντας την αρχή που σήμαινε και την έναρξη επανάκτησης της Ιβηρικής από τους ντόπιους πληθυσμούς κατά την πάροδο των επόμενων αιώνων.

Λα Κορούνια – Σαντιάγο Ντε Κομποστέλα (Ημέρα 7η)

Μέσω των Κανταβρικών ακτών της Αστούριας μπορείτε να φτάσετε στην καταπράσινη Γαλικία που συνδυάζει πανέμορφα τοπία της ενδοχώρας με τους θαλάσσιους κόλπους της (Rias) που ανά έξι ώρες βρίσκονται υπό παλίρροια. Η Λα Κορούνια είναι μεγαλύτερη πόλη της Γαλικίας. Εκεί όπου η Κανταβρική θάλασσα ενώνεται με τον καθ’ αυτού Ατλαντικό.

Πόλη ναυτικών από την εποχή των Ρωμαίων με τον 'Φάρο του Ηρακλή' να ξεπροβάλει περήφανος στην άκρη της πόλης, με τις τζαμένιες προσόψεις των παλιών αρχοντικών μαζί με το παλιό λιμάνι να περιβάλλουν την θάλασσα σε μια πόλη γεμάτη κολπίσκους που της δίνουν και τον ιδιαίτερο της χαρακτήρα.

Επισκεφτείτε επίσης το Σαντιάγο Ντε Κομποστέλα, τον παγκοσμίου φήμης θρησκευτικό προορισμό χιλιάδων πιστών των Καθολικών και όχι μόνο, που αφού πραγματοποιήσουν χιλιάδες χιλιόμετρα περπατώντας το Καμίνο ντε Σαντιάγο καταλήγουν στον Καθεδρικό για να προσκυνήσουν τα λείψανα του Αγίου Ιάκωβου.

Ορένσε (Ημέρα 8η)

Διασχίστε την καταπράσινη Γαλικία με μια στάση στο όμορφο Ορένσε με τον ποταμό Μινιο να το διασχίζει. Γνωστό από τους Ρωμαίους ακόμα για τα θεραπευτικά ιαματικά Λουτρά του μέχρι και σήμερα αλλά και μια γραφική παλιά πόλη με γραφικά στενάκια, μικρές πλατείες κι έναν θαυμάσιο Καθεδρικό.

Πόρτο (Ημέρα 9η)

Ξεναγηθείτε στην πόλη που με το αρχαίο λατινικό της όνομα (Portus Cale) έμελλε να δώσει κατόπιν και το όνομα στην χώρα της. Χτισμένο στην έξοδο του ποταμού Douro στον Ατλαντικό , το Πόρτο συνδέθηκε από αιώνες όχι μόνο για το φημισμένο του κρασί αλλά και με την ανά καιρούς οικονομική πρόοδο και ευημερία της Πορτογαλίας.

Δείτε τον Καθεδρικό, τον Σιδηροδρομικό Σταθμό διακοσμημένο με τα χρωματισμένα πλακάκια azulejos με τις θαυμάσιες αναπαραστάσεις να τον στολίζουν. Μη χάσετε το εσωτερικό της Bolsa (Παλιό Χρηματιστήριο), σημείο αναφοράς για την τόσο σπουδαία οικονομική ιστορία της πόλης. Εν συνέχεια μεταβείτε στο παλιό λιμάνι Ribeira , το γεμάτο καλντερίμια κι εστιατόρια να κοιτούν τις γέφυρες - όπως του Don Luis I- να ενώνουν το Portus με το Cale εκεί όπου οι ξακουστές Bodegas (Αποθήκες Κρασιού) εδώ και αιώνες είτε τους εμπόρους και τα τελευταία χρόνια τους τουρίστες να τα επισκέπτονται.

Κάντε βόλτα στον εμπορικό πεζοδρόμο Rua Santa Catarina για τα τελευταία ψώνια ενός ταξιδιού γεμάτου πανέμορφες εικόνες φυσικού κάλλους, πλούσια κουζίνα και πανέμορφες πόλεις και χωριά.