GR US

Ταξιδεύοντας: Στην Πολωνία για τις γιορτές των Χριστουγέννων

Εθνικός Κήρυξ Archive

Του Μιχάλη Ράμμου.

ΠΟΛΩΝΙΑ. Τα Χριστούγεννα είναι από τις καλύτερες περιόδους του χρόνου να επισκεφτεί μεταξύ άλλων δύο από τις πιο αξιόλογες πόλεις της Πολωνίας, τη Βαρσοβία και την Κρακοβία, που αποτελούν ένα μοναδικό κράμα αρχιτεκτονικής και ταμπεραμέντου.

Στη καρδιά της χώρας, τόσο από γεωγραφική όσο και από πολιτική άποψη, βρίσκεται η Βαρσοβία. Περπατώντας στη παλιά πόλη της Βαρσοβίας, δύσκολα κανείς θα πιστέψει ότι το ιστορικό της κέντρο κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο είχε μετατραπεί σε σωρό ερειπίων, καθώς στη συνέχεια αποκαταστάθηκε μέσα από αρχεία και παλιές φωτογραφίες με απόλυτο σεβασμό ως προς στην ιστορία της πόλης.

Παλιά πρωτεύουσα της Πολωνίας για 500 χρόνια, η Κρακοβία, αντίθετα με τη Βαρσοβία, ξέφυγε της καταστροφής και αποτελεί σήμερα μια πόλη-κόσμημα. Με με μια θαυμάσια παλιά πόλη με τόνους τέχνης και κρυμμένους θησαυρούς γοτθικής και αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, θεωρείται η χαϊδεμένη πόλη της Πολωνίας.

Απαραίτητα

  • Απαραίτητο διαβατήριο ή ταυτότητα νέου τύπου με λατινικούς χαρακτήρες.
Προτεινόμενο ημερήσιο πρόγραμμα

Βαρσοβία, Τσεστοχόβα Κρακοβία (Ημέρα 1η)

Προτείνουμε να ξεκινήσετε το πρόγραμμά με προσγείωση στην Κρακοβία, αλλά αν οι πτήσεις δεν εξυπηρετούν, από τη Βαρσοβία μπορεί κανείς οδικώς να φτάσει στην Κρακοβία. Επιβάλλεται μία στάση στην Τσεστοχόβα με το μοναστήρι της Γιάσνα Γκόρα, και μία έστω σύντομη επίσκεψη στο παρεκκλήσι της μονής.

Κρακοβία (Ημέρα 2η)

Μη χάσετε μία ολοήμερη εκδρομή  στο Ζακοπάνε, νότια της Κρακοβίας κοντά στα σύνορα της Σλοβακίας. Το Ζακοπάνε είναι φωλιασμένο στα όρη Τάτρα, δημοφιλές θέρετρο της Πολωνίας, τόσο το χειμώνα όπου το επισκέπτονται σκιέρ για τις όμορφες πίστες του όσο και όλο τον υπόλοιπο χρόνο όπου προσφέρεται για πεζοπορία και ορειβασία.

Ο κεντρικός πλατύς πεζόδρομος της πόλης και τα κουκλίστικα ξύλινα σπιτάκια του θα σας μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή, τέλη του 18ου αιώνα, όπου προσέλκυσε ανθρώπους των τεχνών της Πολωνίας και λόγω των ορυχείων και της μεταλλουργίας που αναπτύχθηκε στην περιοχή εξελίχθηκε σε σημαντικό κέντρο.

Κρακοβία, Αλατoρυχεία (Ημέρα 3η)

Δείτε το εντυπωσιακό Βασιλικό Κάστρο στο λόφο Βάβελ, τον Καθεδρικό Ναό με τους Βασιλικούς τάφους και την Καμπάνα, το πανεπιστήμιο Γιαγκελονιάν, την μεγάλη μεσαιωνική πλατεία με την εκκλησία Μαριάτσκι αφιερωμένη στην Παναγία.

Στη μέση της πλατείας δεσπόζει το αναγεννησιακού ρυθμού κτίριο Σουκιένιτσε, όπου παλαιότερα διακινούνταν το εμπόριο των υφασμάτων και τώρα στεγάζει το μεγαλύτερο κατάστημα με σουβενίρ και μια έκθεση ζωγραφικής Πολωνών ζωγράφων.

Επισκεφτείτε την περιοχή της Βιελίτσκα όπου τα αλατoρυχεία της αποτελούν μοναδικό κειμήλιο στην ιστορία των ορυχείων. Οι υπόγειες στοές στις οποίες βρίσκονται εκκλησίες σκαλιστές πάνω στο αλάτι, μικρές φωσφορίζουσες λίμνες και τα ξύλινα υποστυλώματα των στοών τα οποία είναι αληθινά καλλιτεχνήματα μαραγκών της παλιάς εποχής, προσδίδουν στο αλατορυχείο μια γοητεία η οποία παρακινεί τους ανθρώπους από όλο τον κόσμο, εδώ και αιώνες να θαυμάσουν αυτό το μοναδικό έργο τέχνης.

Μπορείτε επίσης να περιπλανηθείτε στα στενά δρομάκια της πόλης, και απολαύσετε ποτό η φαγητό στα δεκάδες μπαράκια και εστιατόρια που κατακλύζουν την πλατεία της πόλης.

Κρακοβία, Άουσβιτς (Ημέρα 4η)

Αφήνοντας τη Νότια Πολωνία με προορισμό τη Βαρσοβία, καθοδόν μη χάσετε τον μουσειακό χώρο Άουσβιτς/Μπιρκενάου. Από τα μεγαλύτερα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο πάνω από 2 εκ. άτομα κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Βαρσοβία (Ημέρα 5η)

Η ιστορική πόλη της Βαρσοβίας περιβάλλεται από παλιές οχυρώσεις, βρίσκεται στον κατάλογο της πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και αποτελεί τον σημαντικότερο πόλο έλξης για τους συντηρητές μνημείων ανά τον κόσμο.

Δείτε μεταξύ άλλων την κεντρική πλατεία της Αγοράς, το Βασιλικό Ανάκτορο, πολύ καλό δείγμα μπαρόκ αρχιτεκτονικής, που τώρα λειτουργεί σαν Μουσείο και έδρα της Βουλής Seim, το παλάτι και την πλατεία του Κάστρου Plac Zamkowy, από τα λίγα σημεία που σώθηκαν από τη ναζιστική λαίλαπα, το μνημειώδες Παλάτι Πολιτισμού και Επιστήμης, δώρο του Στάλιν στη Βαρσοβία.

Επίσης το Μεγάλο Θέατρο Βιέλκι, που στεγάζει την όπερα και το μπαλέτο, το μπαρόκ παλάτι Κρασίνσκι, που θεωρείται από τα ομορφότερα κτίρια της πόλης, τους Βασιλικούς Κήπους, και το Εβραϊκό Γκέτο, το σπίτι της Μαρίας Κοζλόφκα Κιουρί, που τιμήθηκε με Νόμπελ, το άγαλμα του Φρεντερίκ Σοπέν, που στολίζει τους κήπους του ανακτόρου Λαζιένσκι. Περπατήστε κατά μήκος της δυτικής όχθης του ποταμού Βιστούλα, στη περιοχή της Βασιλικής Οδού. 

Ηλεκτρικό Ρεύμα

Τάση Ρεύματος: 230V, 50Hz

πρίζα Πολωνία

Συνάλλαγμα

Το εθνικό νόμισμα της Πολωνίας είναι το ζλότι (PLN, Polish Zloty)

Ισοτιμία με το Ευρώ: 1 € = 4.703 PLN

1 PLN = 0.213€  (Απρίλιος 2009)

Διαφορά Ώρας  (GMT/UTC +1)

Η Πολωνία βρίσκεται 1ώρα πίσω από την Ελλάδα

(Αθήνα 12:00 - Βαρσοβία 11:00)