GR US

Ταξιδεύοντας: Στις Βαλτικές Χώρες, Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία (βίντεο)

Εθνικός Κήρυξ Archive

Του Μιχάλη Ράμμου.

Ενα ταξίδι στις Βαλτικές Χώρες, Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία, είναι ένα οδοιπορικό στην πιο παρθένα και άγνωστη περιοχή της Ευρώπης. Βγαλμένες απ’ τη λήθη του παρελθόντος, οι τρεις χώρες της Βαλτικής, όχι μόνο διεκδικούν επάξια μια θέση ανάμεσα στις πιο όμορφες χώρες του κόσμου αλλά διατηρούν ακόμα το πλούσιο ιστορικό και καλλιτεχνικό παρελθόν με μνημεία που σφράγισαν την ιστορική τους διαδρομή και παραμένουν οι πιο απτές μαρτυρίες του χθες.

Μια φύση μοναδική με πανέμορφα δάση και κάστρα. Πόλεις με γραφικά σοκάκια και επιβλητικά κτίρια και ένας κόσμος που χαμογελά και χαίρεται τη ζωή μεταδίδοντας αυτή την εύθυμη ατμόσφαιρα στον ταξιδιώτη που θα τις επισκεφθεί.

Το ταξίδι με μια ματιά (ή αλλιώς μη χάσετε!)

  • Εμπεριστατωμένες ξεναγήσεις σε Ταλλίν, Ρίγα & Βίλνιους
  • Επίσκεψη στο ανάκτορο Ρούνταλε
  • Επίσκεψη στο μεσαιωνικό κάστρο Τρακάι (Βιτάουτας)
  • Επίσκεψη στο κάστρο Τουράιντα στη Σιγκούλντα
  • Περιήγηση στην πανεπιστημιούπολη της πόλης Ταρτού
  • Επίσκεψη στο νέο ανακαινισμένο μουσείο αυτοκίνητων αντίκες
  • Βόλτα στην λουτρόπολη της Γιούρμαλα, 15χλμ από την Ρίγα
  • Επίσκεψη στο Λόφο των Σταυρών στην περιοχή Σιαλιουάι
  • Περιήγηση στην 2η μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας, το Κάουνας

Απαραίτητα

Διαβατήριο ή ελληνική ταυτότητα νέου τύπου με λατινικούς χαρακτήρες.

Προτεινόμενο ημερήσιο πρόγραμμα

Βίλνιους (ημέρα 1-2η)

Η Λιθουανία μπορεί σήμερα να είναι ένα μικρό κράτος με μόλις 3,5 εκατομμύρια κατοίκους αλλά έχει λαμπρή ιστορία, καθώς για αιώνες αποτέλεσε ηγεμονική δύναμη στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και έπαιξε σημαντικό ρόλο στις ιστορικές εξελίξεις της περιοχής.

Η Βίλνα ή  Βίλνο και σήμερα Βίλνιους, είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας. Χτισμένη στη συμβολή των ποταμών Βίλνελε και Νέρις, όπως οι περισσότερες μεσαιωνικές πόλεις, έτσι και η Βίλνα αναπτύχθηκε γύρω από το δημαρχείο, Αναγεννησιακού ρυθμού.

Περπατήστε στην κύρια πεζοδρομημένη αρτηρία, την οδό Pilies, και θα φτάσετε στο πρώτο και ιστορικό πανεπιστήμιο της Βίλνας, επίσημα «Πανεπιστήμιο Β. Καπτσούκας» του 1579. Θαυμάστε τον Καθεδρικό Ναό της Θεοτόκου και επισκεφτείτε το παρεκκλήσι του, περάστε από την Πύλη της Dawn με το μοναδικό ξυλόγλυπτο της Παναγίας και οδηγηθείτε στη συνοικία Ουζούπης  'στην άλλη πλευρά του ποταμού'.

Ο ναός του Αποστόλου Πέτρου και Παύλου όπως και της Αγίας Άννας θα σας εντυπωσιάσουν ενώ θα σας γοητέψει το καταπράσινο περιβάλλον που την περιβάλλει την πόλη. Σας προτείνουμε μια επίσκεψη «Μουσείο των θυμάτων της Γενοκτονίας», εκεί όπου είχε την έδρα του το  πρώην αρχηγείο της KGB,  απέναντι από την πλατεία Lukiskes.

Η μετάβασή σας στην περιοχή του Τρακάι θα σας αποκαλύψει μια πόλη κυριολεκτικά χτισμένη πάνω στο νερό, περιτριγυρισμένη από περισσότερες 200 λίμνες και 21 μικρά νησάκια. Ως έτος ίδρυσής του θεωρείται το 1337, όπου για πρώτη φορά αναφέρεται από τους Τεύκτονες Ιππότες, ενώ ένα ακόμη σημαντικό χαρακτηριστικό του Τρακάι είναι η πολυπολιτισμικότητα του, καθώς εκτός από τους Λιθουανούς, για αιώνες έχουν ζήσει εδώ Ρώσοι, Τάταροι, Πολωνοί και Εβραίοι.

Τα τρία μεσαιωνικά κάστρα που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του, έχουν συνδεθεί με πλήθος θρύλων και παραδόσεων της περιοχής. Σημαντικότερο θεωρείται αυτό που βρίσκεται στο νησάκι της λίμνης Γκαλβέ, του 15ου αιώνα. Γεύμα ή δείπνο.

Κάουνας, Ανάκτορο Ρούνταλε, Λόφος Σταυρών Σιαϊουλάι (ημέρα 3η)

Μη χάσετε το Κάουνας, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιθουανίας και πρώην προσωρινή πρωτεύουσά της, στη συμβολή των ποταμών Nemunas και Neris. Δημιουργήθηκε τον 13ο αιώνα με την ανέγερση του πρώτου και μεγαλύτερου αμυντικού κάστρου της εποχής αυτής στη Λιθουανία.

Περπατώντας στην περιοχή του κάστρου και ατενίζοντας πανοραμικά την πόλη διαπιστώνετε ότι πολλά στοιχεία της πολιτισμικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς διατηρούνται μέχρι και σήμερα. Ανάμεσα τους βρίσκονται το  η εκκλησία της Αγία Γερτρούδης, το Δημαρχείο της πόλης, το οποίο ονομάζεται επίσης και «Λευκός Κύκνος», αλλά και ο Καθεδρικός Ναός.

Ακολουθεί η επόμενη στάση στο Λόφο των Σταυρών, στην περιοχή Σιαιουλάι, που αποτελεί τόπο προσκυνήματος του Λιθουανικού καθολικισμού. Αλλαγή τοπίου προτείνουμε στην συνέχεια καθώς μπορείτε να μεταφερθείτε στη Λετονία με πρώτη επίσκεψη στη χώρα στο ανάκτορο Ρούνταλε, χτισμένο τον 18ο αιώνα από τον μέγα αρχιτέκτονα Ραστρέλι, έδρα του Ερνστ Γιόχαν φον Μπούρεν, Δούκα του Κόρλαντ.

Ρίγα (ημέρα 4η-5η)

Η Ρίγα είναι μια αρχοντική πόλη με φινέτσα και αρχιτεκτονική. Στις όχθες του ποταμού Νταουγκάβα, περιτοιχισμένη από πανύψηλα τείχη, η κουκλίστικη, πολυπρόσωπη πρωτεύουσα της Λετονίας αποτελεί ιδανικό προορισμό. Πλατείες με εντυπωσιακά κτίρια, δαιδαλώδη πλακόστρωτα δρομάκια, όμορφα πυργόσπιτα, συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό.

Ο Καθεδρικός Ναός με τα χαρακτηριστικά κόκκινα τούβλα, οι περίφημες εκκλησίες του Αγίου Πέτρου και Αγίου Ιακώβ, τα καταπληκτικά κτίρια που άφησε παρακαταθήκη ο σπουδαίος Αιζενστάιν, η μικρή και η μεγάλη εμπορική Συντεχνία, μπορεί να είναι σταθμοί της πρωινής σας βόλτας.

Επισκεφτείτε την Κεντρική Αγορά, πολύχρωμη, φασαριόζικη και πάνω απ’ όλα αυθεντική, συνδυάζει το σοβιετικό παρελθόν με το ευρωπαϊκό παρόν, ενώ προτείνουμε και το Μουσείο της Κατοχής της Λετονίας το οποίο παρουσιάζει την Ιστορία της χώρας την περίοδο 1940-91: από τη γερμανική κατοχή στη Σοβιετική Ένωση και από κει στην ανεξαρτησία. Μια βαρκάδα στα κανάλια της πόλης θα σας γαληνέψει με το καταπράσινο τοπίο που περιβάλλει το ιστορικό κέντρο. Μη χάσετε το μοναδικό μουσείο των αυτοκινήτων όπου μπορείτε να θαυμάσετε τα εξαιρετικά αυτοκίνητα - αντίκες που φιλοξενούνται.

Η περιπλάνησή σας στους γραφικούς δρόμους της Ρίγα θα σας αποκαλύψει καταστήματα με παραδοσιακά είδη, παλαιοπωλεία με μοναδικές αντίκες αλλά και πολυάριθμα καφέ σε εκπληκτικές γωνιές. Μπορείτε να μεταβείτε και στην κοντινή λουτρόπολη Γιούρμαλα, περιοχή που γοητεύει αμέσως.

Χτισμένη σε μια τεράστια αμμώδη παραλία της Βαλτικής,  μόλις δεκαπέντε χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Ρίγα, αποτελεί αριστοκρατικό θέρετρο με παράδοση πάνω από εκατόν πενήντα χρόνια. Παλιά ανακαινισμένα ξενοδοχεία, παραδοσιακές ντάτσες, με την χαρακτηριστική Βαλτική αρχιτεκτονική και ο  πεζόδρομος να διασχίζει το ιστορικό κέντρο θα ξεδιπλώσουν μπροστά σας έναν από τους δημοφιλέστερους τόπους διακοπών της Ρώσικης  Αυτοκρατορίας.

Ρίγα-Ταλλίν (ημέρα 6η)

Προτείνουμε μία βόλτα που μπορεί να σας γυρίσει αιώνες πίσω, την εποχή του βόρειο-ευρωπαϊκού Μεσαίωνα. Διατρέξτε τα δάση του Σέσις με της σημύδες να εναλλάσσουν το αστραφτερό ασημί χρώμα των κορμών τους με τα βαθύ πράσινο των φύλλων τους, και σταματήστε στην όμορφη περιοχή της Σιγκούλντα.  Στη συνέχεια μη χάσετε το κάστρο των Ιπποτών Τουράιντε, που γνώρισε στιγμές δόξας στις αρχές του 13ου αι. 

Καταπράσινο τοπίο με άφθονα νερά, λίμνες και ποτάμια, ανοίγεται μπροστά σας, στη πορεία προς τη πόλη Ταρτού, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Εσθονίας, σημαντικό πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο και έδρα του παλαιότερου Πανεπιστημίου της χώρας.

Θα είστε 186 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ταλλίν, στην επαρχία Ταρτού,  το κέντρο της νότιας Εσθονίας. Ο ποταμός Εμάγιογκι, που συνδέει τις δύο μεγαλύτερες λίμνες της Εσθονίας, διασχίζει τη πόλη. Η συνθήκη ειρήνης του Ταρτού θεωρείται το «πιστοποιητικό γέννησης» της Δημοκρατίας της Εσθονίας και η επίσκεψή σας στην πόλη θα σας συναρπάσει με τους μεγάλους δρόμους, το πεζοδρομημένο ιστορικό κέντρο και τα αριστοκρατικά κτίρια.

Την ίδια μέρα μπορείτε να μεταβείτε στο Ταλλίν. Ξεκινήστε τη γνωριμία σας με το ιστορικό πεζοδρομημένο κέντρο της παλιάς πόλης, περνώντας από την πύλη Viru με τον τριγυρισμένο από λουλούδια ομώνυμο πύργο. Λιθόστρωτα δρομάκια, μυτεροί πύργοι, επικλινείς στέγες και εκπληκτικές εκκλησίες συνθέτουν ένα μοναδικό μεσαιωνικό σκηνικό. Περιδιαβαίνοντας το δρομάκι της Αγίας Αικατερίνης ή πίνοντας μπύρα σε ένα σκοτεινό κελάρι ή σε μια λουλουδιασμένη αυλή, θαρρεί κανείς πως ο χρόνος κάπου εκεί έχει σταματήσει.

Ταλλίν (ημέρα 7η)

Επισκεφτείτε το πάρκο του παλατιού Καντριοργκ και τον μεγάλο παραλιακό δρόμο Birgitta ατενίζοντας τον φινλανδικό κόλπο. Συνεχίστε για τον λόφο Toompea, το εσθονικό κοινοβούλιο και τον περίτεχνο Ρώσικο Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Αλέξανδρου Νέφσκι, χτισμένο στα χρόνια της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Από την κορυφή του λόφου θα απολαύσετε την πανοραμική θέα-κάτοψη της πόλης με τους πύργους, τις κεραμιδένιες στέγες και τις γραφικές πλατείες Περνώντας από την Άνω στην Κάτω γειτονιά. Θα αντικρίσετε ακόμη και σήμερα τη βαριά πόρτα που έκλεινε κάθε βράδυ για να διαχωρίζει την πάνω από την κάτω πόλη, ενώ μπορείτε να διασχίσετε το πιο στενό δρομάκι της περιοχής, εκεί όπου τρέκλιζαν οι μεθυσμένοι καθώς έπεφταν από το νήμα που τοποθετούνταν κατά μήκος.

Περνώντας από την εκκλησία του Αγίου Πνεύματος και του Αγίου Νικολάου κατευθυνθείτε στο μοναδικό ανέγγιχτο γοτθικό δημαρχείο της Βόρειας Ευρώπης και περπατήστε στο μεσαιωνικό τμήμα της κάτω πόλης, ένα μέρος ανέγγιχτο από τον χρόνο. Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2011, το Ταλλίν θυμίζει έντονα σκανδιναβική πόλη ενώ η Νέα Πόλη με τους ουρανοξύστες, κατά κύριο λόγο έδρα επιχειρήσεων πληροφορικής, δίνει στην περιοχή μια δυναμική διάσταση ραγδαία αναπτυσσόμενης περιοχής.