GR US

Ταξιδεύοντας: Στο μαγευτικό Περού και γνωρίζοντας τον πολιτισμό των Ινκας

Εθνικός Κήρυξ Archive

Του Μιχάλη Ράμμου.

ΛΙΜΑ, ΠΕΡΟΥ. Στις τραχιές πλαγιές των Άνδεων, σ’ ένα υψόμετρο που σου κόβει κυριολεκτικά την ανάσα, άκμασε ένας από τους σημαντικότερους πολιτισμούς του κόσμου, αυτός των Ίνκας. Mόνο αν συγκρίνει κανείς το μέγεθος των αρχιτεκτονημάτων με το απρόσιτο και άγριο τοπίο μπορεί να καταλάβει την αξία και τη σημασία του.

Eκτός από μεγαλόπρεπα μνημεία οι άνθρωποι που έζησαν εδώ ήξεραν να συντηρούν τους νεκρούς τους μ’ ένα τρόπο παρόμοιο με αυτό των αρχαίων Aιγυπτίων και να «ζωγραφίζουν» ακατάληπτα σχήματα στο έδαφος που είναι όμως ορατά μόνο από τον ...ουρανό.

Aυτό το μυστήριο σε συνδυασμό με την μοναδική αγριότητα του βολιβιάνικου τοπίου θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε σ’ ένα ταξίδι που «χτενίζει» τις Άνδεις, διασχίζει την πανέμορφη Λίμνη Tιτικάκα και συναντά ψηλά στ’ αλατωρυχεία των βουνών και τις μοναδικές αγορές των μικρών πόλεων τους απογόνους των Προκολομβιανών Πολιτισμών των Άνδεων. Σίγουρα θα μαγευτείτε.

Απαραίτητα:

  • Το διαβατήριο με 6μηνη ισχύ από την ημερομηνία επιστροφής του ταξιδιού.
Μη χάσετε:
  • Επίσκεψη στη Νάσκα με πτήση πάνω απ’ τις γραμμές της, κρουαζιέρα στα Ίσλας Μπαγιέστας και η Λευκή Πόλη: Αρεκίπα
Προτεινόμενο ημερήσιο πρόγραμμα

Ημέρα 1η: Λίμα

Μία ξενάγηση μπορεί να είναι αποκαλυπτική των συνιστωσών του χαρακτήρα της πρωτεύουσας του Περού, αφού η επίσκεψη στη πλατεία των Όπλων με το προεδρικό Μέγαρο και στο Καθεδρικό Ναό - στον οποίο βρίσκεται ο τάφος του κατακτητή Πιζάρο - στο μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου με τις κατακόμβες, μπορεί να συνδυαστεί με τα μοντέρνα αριστοκρατικά προάστια Μιραφλόρες και Σαν Ισίδρο. Για τη συνέχεια μία επίσκεψη στο Παγκοσμίως διάσημο Μουσείο του Χρυσού όπου φυλάσσονται μερικά από τα κορυφαία ευρήματα των Προκολομβιανών Πολιτισμών της περιοχής.

Ημέρα 2η: Λίμα

Αναχώρηση οδικώς για το παράκτιο Παράκας όπου μπορεί να επιβιβαστεί κανείς σε ειδικά ταχύπλοα για να απολαύσει μια δίωρη κρουαζιέρα (καιρού επιτρέποντος) στον υδροβιότοπο των Iσλας Mπαγιέστας, με τη σπάνια πανίδα που αποτελείται από θαλάσσια λιοντάρια και άφθονα είδη πτηνών. Στη συνέχεια η έρημος της Nάσκα, η οποία είναι παγκοσμίως διάσημη για τις μυστηριώδεις γραμμές της.

Ημέρα 3η: Νάσκα - Αρεκίπα

Μη χάσετε τη μοναδική εμπειρία της πτήσης με ελαφρά αεροπλάνα πάνω από τις ιδιότυπες γραμμές με τα διάφορα σχήματα που τόσες συζητήσεις έχουν γίνει σχετικά με τη προέλευση τους (καιρού επιτρέποντος). Μπορείτε να ακολουθήσετε μία θαυμάσια διαδρομή κατά μήκος του ωκεανού στην αρχή και διασχίζοντας τις Άνδεις στη συνέχεια, για την Aρεκίπα, τη «Λευκή» πόλη - κόσμημα αποικιακής αρχιτεκτονικής. Κάντε τον απογευματινό σας περίπατο στην υπέροχη κεντρική πλατεία της πόλης με τα αποικιακά κτίρια- κοσμήματα είναι αποκαλυπτικός της σπάνιας ομορφιάς της. Δειπνήστε σε τοπικό εστιατόριο.

Ημέρα 4η: Αρεκίπα - Πούνο

Ξενάγηση στη «Λευκή Πόλη» των Άνδεων. Ο Καθεδρικός Ναός, η διάσημη κεντρική πλατεία, οι εξαίρετες αποικιακές εκκλησίες και βέβαια το περίφημο μοναστήρι της Σάντα Καταλίνα είναι τα κυριότερα αξιοθέατα. Στη συνέχεια μπορεί κανείς οδικώς να φτάσει στη λίμνη Τιτικάκα, η οποία στα 3890μ. είναι η μεγαλύτερη λίμνη στο κόσμο σε τέτοιο υψόμετρο. Μη χάσετε επίσης το παραλίμνιο Πούνο, χτισμένο αμφιθεατρικά στις όχθες της λίμνης.

Ημέρα 5η: Πούνο 

Βαρκάδα στη λίμνη Tιτικάκα και στα μοναδικά «επιπλέοντα νησιά» που είναι φτιαγμένα από καλάμια. Κατοικούνται εδώ και αιώνες από τους Ούρος. Ακόμη μπορεί να δει κανείς το Σιλουστάνι με τα περίφημα Τσούλπας, τους τάφους - πύργους που χρησιμοποιούνταν ως τελευταία κατοικία για τους πολίτες της ανώτατης τάξης της φυλής των Αϊμαρά.

Ημέρα 6η: Πούνο - Κούσκο

Το Κούσκο, η «μυθική» πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ίνκας, στη καρδιά των Άνδεων. Η ξενάγηση στην κατά πολλούς ομορφότερη αποικιακή πόλη του Περού, θα γοητεύσει με την εξαίρετη αποικιακή αρχιτεκτονική της, η οποία οφείλεται στους Ισπανούς που ξεδίπλωσαν τις αρετές τους πάνω στα προϋπάρχοντα παλάτια και κτίρια των Ίνκας. Επισκεφτείτε τη διάσημη πλατεία των Όπλων με το Καθεδρικό Ναό και το παρεκκλήσι του Ελ Τριούνφο και το ναό του Αγίου Δομίνικου που χτίστηκε πάνω στη περίφημη Κορικάντσα, εκεί που κάποτε ήταν ο «ναός του Ήλιου». Προτιμήστε ένα δείπνο που συνοδεύεται με παραδοσιακούς χορούς των Ίνκας σε τοπικό εστιατόριο.

Ημέρα 7η: Μάτσου Πίτσου 

Οπωσδήποτε προτιμήστε μία ολοήμερη επίσκεψη με τραίνο στο θρυλικό Mάτσου Πίτσου, το οποίο ανακάλυψε το 1911 ο σπουδαίος Αμερικάνος αρχαιολόγος Χίραμ Μπίγκαμ και που αποτελεί αναμφισβήτητα το κορυφαίο αρχαιολογικό χώρο της Νοτίου Αμερικής. Ο μοναδικός συνδυασμός της εξαιρετικής τοπογραφίας της περιοχής, της οργιώδους βλάστησης και της επιβλητικής αρχιτεκτονικής αποτελούν ένα σύνολο απαράμιλλης που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.

Ημέρα 8η: Ιερή κοιλάδα των Ίνκας 

Επίσκεψη στην αγορά του Πίσακ με τη αυθεντική της γραφικότητα, ενώ αμέσως μετά δείτε το φρούριο του Ογιανταϊτάνμπο, με την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική τεχνοτροπία που ανέπτυξαν οι Ίνκας. Όλα αυτά συνοδεύονται από τη τραχιά ομορφιά των τοπίων των Άνδεων και τη γαλήνια εικόνα των χωριών των ιθαγενών.

Πρακτικές πληροφορίες

 

ρεύμα Περού

Συνάλλαγμα

Το εθνικό νόμισμα του Περού είναι το PEN (Peruvian Nuevo Sol)

Κυκλοφορούν χαρτονομίσματα των 10, 20, 50, 100 και σπανιότερα των 200 Nuevo sol. Το Nuevo sol υποδιαιρείται σε 100 centimos. Όταν αλλάζετε χρήματα, φροντίστε να ζητάτε χαρτονομίσματα μικρότερης αξίας, γιατί σε μικρές πόλεις και χωριά δεν θα έχουν να σας δώσουν ρέστα από χαρτονομίσματα των 100 Nuevo sol. Τα πιο αξιόπιστα μέρη για να αλλάξετε είναι τα casas de cambio (ανταλλακτήρια συναλλάγματος), που προσφέρουν γρήγορη εξυπηρέτηση και ελαφρώς καλύτερες τιμές από τις τράπεζες για τα μετρητά (όχι για τις ταξιδιωτικές επιταγές) και επίσης παραμένουν ανοιχτά περισσότερες ώρες και έχουν λιγότερο κόσμο.

Ισοτιμία με το ευρώ: 1 € = 3.35 PEN

Ισοτιμία με το δολάριο: 1 $ = 2.60 PEN

ΑΤΜ, ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ

Στη Λίμα οι περισσότερες τράπεζες διαθέτουν ΑΤΜ  που λειτουργούν όλο το 24ωρο και σας επιτρέπουν να αποφύγετε  τις ατελείωτες ουρές στις τράπεζες. Δέχονται κάρτες  Plus (Visa) ή Cirrus (MasterCard) και σας δίνουν μετρητά σε αμερικάνικα δολάρια ή σε Nuevo sol.

Πολλά ξενοδοχεία πολυτελείας και καταστήματα δέχονται πιστωτικές κάρτες, αλλά για τη χρήση τους θα επιβαρυνθείτε με μια προμήθεια 7%.

ΤΕΛΩΝΕΙΟ

Μπορείτε να φέρετε μαζί σας στο Περού 3 λίτρα αλκοολούχων ποτών, 400 τσιγάρα, το φορητό σας υπολογιστή, τη φωτογραφική σας μηχανή ή την κάμερα και αντικείμενα προσωπικής χρήσης. Απαγορεύεται να βγάλετε από το Περού χειροτεχνήματα προκολομβιανής περιόδου και προϊόντα που έχουν κατασκευαστεί από δέρμα, δόντια ή κέλυφος επαπειλούμενων ειδών.

Διαφορά Ώρας  (Λίμα: – 5 GMT/UTC Ώρα Greenwich)

Ελληνική Πρεσβεία στο Περού

Av. Principal 190, Urbanizaci:on Sta. Catalina, Lima, Τηλ.  (00511) 4761548, 4760798