GR US

Ταξιδεύοντας: Στον Bόρειο Eιρηνικό Ωκεανό (βίντεο)

Εθνικός Κήρυξ

Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ.

Του Μιχάλη Ράμμου.

Διατρέχοντας το Βόρειο Eιρηνικό Ωκεανό, εκείνο που συγκλονίζει τον ταξιδιώτη είναι η απεραντοσύνη της θάλασσας, που μοιάζει ακόμα πιο μεγάλη από το απίστευτα μικρό μέγεθος των υφαλογενών νησίδων που την κοσμούν σαν πολύτιμα πετράδια.

Kαταπράσινα μικρά νησάκια, ψαροχώρια πνιγμένα στη βλάστηση και κάπου-κάπου τεράστια πέτρινα μνημεία να θυμίζουν πως η απομόνωση αυτών των λαών υπήρξε πηγή έμπνευσης για καλλιτεχνική δημιουργία.

Το ταξίδι συμπληρώνεται από το πανόραμα των νησιών της Χαβάης. Μια περιοχή μαγευτική αλλά και συνάμα άγνωστη στο ευρύ ταξιδιωτικό κοινό της Ελλάδας. Το Εθνικό Πάρκο των ηφαιστείων στο μεγάλο νησί του Χαβανέζικου συμπλέγματος προσφέρει μια μοναδική εμπειρία καθώς η καυτή λάβα συναντά τα νερά του Ειρηνικού και δημιουργεί ένα μοναδικό υπερθέαμα, κυρίως όταν έχει κανείς την ευκαιρία να το δει από ψηλά.

 

Προτεινόμενο Ημερήσιο Πρόγραμμα

Ημέρα 1-2-3: Xονολούλου

Πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για την Xονολούλου στο νησί Οάχου. Μετά την εγκατάσταση στο ξενοδοχείο απογευματινός περίπατος στο κοσμοπολίτικο Ουακίκι για μια πρώτη γνωριμία με την πανέμορφη πόλη.

Γνωρίστε το παγκοσμίως διάσημο νησί ξεκινώντας από την ίδια την Χονολούλου με το εντυπωσιακό, παραδοσιακού αρχιτεκτονικού ρυθμού, τοπικό κοινοβούλιο και στη συνέχεια σειρά έχουν οι παραλίες του ανατολικού τμήματος του νησιού με την πλούσια βλάστηση και το ηφαιστειακό πέτρωμα. Στη συνέχεια περάστε την περιοχή με τις βίλες των σταρ του Χόλυγουντ, επισκεφτείτε την εκκλησία των Μορμόνων, ενώ η εντυπωσιακή φυτεία Ανανά της Dole σε συνδυασμό με την υπέροχη τροπική φύση που την περιβάλλει θα ολοκληρώσουν τη μέρα σας.

Σε ολοήμερη εκδρομή επισκεφτείτε το Πολυνησιακό κέντρο του Νησιού, όπου σε ένα εξαιρετικά διαμορφωμένο πάρκο θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τον πολιτισμό των νησιών του Ειρηνικού. Θα απολαύσετε την καλαθοπλεκτική των Μαορί, θα μάθετε για τα τατουάζ των γυναικών στην Τόνγκα και φυσικά θα απολαύσετε θέαμα με παραδοσιακούς πολυνησιακούς χορούς.

Ημέρα 4-5-6: Γουάμ - Κορόρ

Ετοιμαστείτε για ένα «ταξίδι στο Χρόνο» αφού παρά το γεγονός ότι η πτήση για το Γουάμ είναι μόνο 7 ώρες, εσείς θα φτάσετε… την επόμενη μέρα, αφού θα διασχίσετε την Διεθνή Γραμμή Αλλαγής Ημερομηνίας (International Date Line). Αφιξη στο Γκουάμ και άμεση ανταπόκριση για το Κορόρ στο νησί Παλάου, τον λιλιπούτειο παράδεισο της νοτιοδυτικής Μικρονησίας.

Η ολοήμερη ξενάγηση σας σε έναν από τους τελευταίους επίγειους παραδείσους ξεκινάει με την ίδια την πρωτεύουσα, και μεγαλύτερη πόλη με... 11.000 κατοίκους, ονόματι Kορόρ και φυσικά το περίφημο Εθνικό Μουσείο, το παλαιότερο στη Μικρονησία με σπουδαία εκθέματα από τους γηγενείς πολιτισμούς.

Στη συνέχεια στο εσωτερικό του νησιού με τα τυπικά χωριουδάκια όπου κυριαρχούν τα Μπάι, δηλαδή τα σπίτια συνάθροισης των ανδρών του χωριού, θα έχετε την ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με ανθρώπους που ακόμα και σήμερα διατηρούν τον πραδοσιακό τρόπο ζωής τους. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις υπέροχες παραλίες του νησιού θα σας μυήσουν στον πολιτισμό του Βορείου Ειρηνικού.

Ημέρα 7-8-9: Kορόρ - Γιαπ

Αν το Παλάου είναι διάσημο για κάτι, αυτό είναι οι περίφημες κατάφυτες βραχονησίδες που ξεπηδούν σαν πλωτοί κήποι πάνω στα ζαφειρένια νερά του Ειρηνικού. Σήμερα η μέρα σας μπορεί είναι αφιερωμένη σε μία μοναδική Κρουαζιέρα σε ένα από τα θαύματα της φύσης. Επιστροφή το απόγευμα στο Κορόρ. Πετάξτε για το κοντινό Γιάπ.

Oλοήμερη ξενάγηση του νησιού, όπου θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τα μοναδικά τεράστια πέτρινα νομίσματα, τα οποία εκτίθενται μπροστά από την είσοδο των «πλουσίων σπιτιών» του νησιού σαν σύμβολο πλούτου και πολιτικής δύναμης. Το νησί είναι κατάφυτο από μαγκρόβια φυτά και οι ντροπαλοί του κάτοικοι είναι πάντα πρόθυμοι να καλωσορίσουν τους λιγοστούς «τολμηρούς» επισκέπτες. Η γνωριμία σας με το νησί μπορεί να ολοκληρωθεί με μια βόλτα στην πρωτεύουσα Κολόνια.

Είναι βέβαιο, ότι το Γιαπ διαθέτει την πιο πλούσια υποθαλάσσια φύση του Ειρηνικού. Ετσι σας προσφέρετε η ευκαιρία, να απολαύσετε το μπάνιο σας συνοδευμένο από την δυνατότητα snorkeling στην καταπληκτική λαγκούνα του Μάντα Ρέι και του εσωτερικού ρίφ για να θαυμάσετε από κοντά απίστευτους σχηματισμούς κοραλλιών καθώς επίσης και σπάνια πολύχρωμα τροπικά ψάρια. Το σίγουρο είναι ότι η Μαγεία του Ειρηνικού θα ξετυλιχθεί μπροστά στα μάτια σας σε ένα απίστευτο καμβά χρωμάτων και αισθήσεων.

Ημέρα 10: Γουάμ

Το Γουάμ, το πιο ιστορικό νησί της Μικρονησίας αποτελεί έδαφος των Η.Π.Α. Η γνωριμία σας με την πλούσια ιστορία της περιοχής ξεκινά από τα αποικιακά μνημεία της Ισπανικής Κυριαρχίας, όπως ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας, το φρούριο Σάντα Aγουέδα, δίπλα στην κατοικία του κυβερνήτη του νησιού, τη γέφυρα του Αγ. Αντωνίου καθώς επίσης και το βασιλικό μονοπάτι των Ισπανών.

Η γνωριμία σας με το Γουάμ μπορεί να συνεχιστεί με το Πάρκο Λάτε, όπου εκτίθενται οι περίφημοι πέτρινοι κίονες που χρησιμοποιούσαν οι ιθαγενείς Τσαμόρο για την θεμελίωση των σπιτιών τους. Τέλος επισκεφτείτε το Ιστορικό πάρκο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου που ξυπνά τις μνήμες ενός εφιαλτικού παρελθόντος της περιοχής.

Ημέρα 11: Γουάμ (Σαϊπάν)

Oλοήμερη αεροπορική εκδρομή στο Σαϊπάν, που ενώ αποτελεί Αμερικανικό έδαφος, βρίσκεται στο αρχιπέλαγος των Νησιών Βόρειες Μαριάνες. Η ολοήμερη περιήγησή σας θα σας αποκαλύψει πλούσια τροπική βλάστηση, παραδοσιακούς οικισμούς των Μικρονήσιων κατοίκων διανθισμένα από μνημεία της πρόσφατης παγκόσμιας Ιστορίας και όσων διαδραματιστήκαν εκεί κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ημέρα 12-13-14: Γουάμ - Πονπέι

Πτήση για το Πονπέι στα νησιά Kαρολίνες. Το απόγευμα θα απολαύσετε μια πλωτή ξενάγηση με τυπικές πιρόγες στο θαλάσσιο Πάρκο Eνιπέιν, το οποίο είναι γεμάτο από Μαγκρόβιους βάλτους και υφάλους.

Μπορείτε να αφιερώσετε μία ημέρα στο κορυφαίο αξιοθέατο της περιοχής το περίφημο Nαν Mαντόλ. Η πλωτή σας ξενάγηση θα σας αποκαλύψει 92 τεχνητές νησίδες, που δημιουργήθηκαν πάνω στα ρηχά νερά του τραπεζοειδούς υφάλου που κυριαρχεί στην περιοχή, στις οποίες αναπτύχθηκε ένας μυστηριώδης πολιτισμός που έφτασε στην ακμή του 800 περίπου χρόνια πριν και που εγκαταλειφθήκαν αργότερα από άγνωστη αιτία.

Ημέρα 15-16-17: Πονπέι - Ματζούρο

Πτήση για το Mατζούρο στο σύμπλεγμα των νησιών Mάρσαλ. Η ξενάγηση σας θα σας αποκαλύψει ένα από τα πιο ιδιότυπα νησιά στον πλανήτη αφού το Ματζούρο είναι μία στενόμακρη ατόλη, της οποίας το πλάτος κυμένεται από 10 - 80 μέτρα. Η λιλιπούτεια πρωτεύουσα Ουλίγκα, όπου είναι συγκεντρωμένος σχεδόν όλος ο πληθυσμός του νησιού με τα γραφικά δημόσια κτιριά της, το ενδιαφέρον μουσείο Αλέλε, όπου θα μυηθείτε στα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων του νησιού καθώς και η φάρμα μαργαριταριών θα εμπλουτίσουν το  πρόγραμμα σας.

Πόσες φορές αλήθεια έχει κανείς την ευκαιρία να περάσει μια μέρα της ζωής του σε ένα τόσο μικρό επίγειο παράδεισο; Στο Ματζούρο μπορεί κανείς, να χαρεί τη θάλασσα και να βρεθεί σε μια τόσο στενή λωρίδα στεριάς στη μέση του ωκεανού. Η εμπειρία αυτή είναι μοναδική και λίγοι θα έχουν δυστυχώς την τύχη να ζήσουν, αφού το Ματζούρο κινδυνεύει να εξαφανιστεί κάτω από τα νερά του ωκεανού αν συνεχιστεί η υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας και το λιώσιμο των πάγων στον πλανήτη.

Ημέρα 18: Mατζούρο - Μάουι

Κάντε μια τελευταία βουτιά στα γαλαζοπράσινα νερά του Ειρηνικού και πετάξτε για το Μάουι στο σύμπλεγμα των Νησιών της Χαβάης μέσω Χονολούλου. Το παράξενο είναι ότι θα φθάσετε τα ξημερώματα της ίδια μέρας... «χάνοντας» έτσι μία ημέρα, αφού για μία ακόμα φορά διασχίζετε την Διεθνή γραμμή αλλαγής Ημερομηνίας.

Το μεσημέρι ξεκινήστε τη γνωριμία σας με το Μάουι που διατηρεί ακόμα και σήμερα τον αυθεντικό πολυνησιακό χαρακτήρα της Χαβάης. Θαυμάσια τροπική φύση με πυκνή βλάστηση στη μία πλευρά του νησιού, υπέροχα τοπία με απόκρημνους βράχους προϊόν των γεωλογικών ανακατατάξεων, κρατήρες σβησμένων ηφαιστείων με πολλά διαφορετικά χρώματα, λόγω της διαφορετικής περιεκτικότητας σε μέταλλα, εντυπωσιακές παραλίες με θαυμάσιες αμμουδιές και φυσικά η γραφική Λαχάινα με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα υπόσχονται μια αξέχαστη μέρα.

Ημέρα 19-20: Μάουι - Νησί Χαβάης

Η εμπειρία της Χαβάης είναι σίγουρα ελλιπής αν δεν διανθιστεί με πτήση με ελικόπτερο πάνω από τα ενεργά ηφαίστεια του Χαβάι Αιλαντ. Αμέσως λοιπόν μετά την πρωινή σας σύντομη πτήση από το Μάουι στο Χίλο, μεταφερθείτε στο ελικοδρόμιο, για να βιώσετε την μοναδική εμπειρία της 45λεπτης πτήσης πάνω από τα ηφαίστεια. Κρατήρες που ακόμη και σήμερα κοχλάζουν και εκτοξεύουν αέρια με πίεση προς τον ουρανό καθώς και σεληνιακά τοπία σμιλευμένα από τη λάβα των ηφαιστείων, θα κάνουν την μέρα σας κυριολεκτικά μοναδική.

Κάντε έναν ολοήμερο γύρος του μεγαλύτερου νησιού του συμπλέγματος της Χαβάης. Τροπικά δάση, δροσιστικοί καταρράκτες, αλλά και οι ίδιες οι πόλεις με τον πολυνησιακό χαρακτήρα, όπως το Χίλο και η Κόνα θα σας εντυπωσιάσουν.