GR US

Χρονολογίες και σταθμοί που συνέβαλλαν στην εικόνα της Fiat από το 1899

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

To Fiat Panda το 1991. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη για την Fiat η οποία συμπληρώνει αισίως 120 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Από την πρώτη στιγμή το 1899 η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία κατέκτησε ηγετική θέση στο χώρο της αυτοκίνησης, η οποία πραγματοποιούσε τότε τα πρώτα της βήματα.

Η συνεχής αναζήτηση νέων ιδεών, η εφαρμογή πρωτοποριακών λύσεων και πάνω απ' όλα η εστίαση στον εκδημοκρατισμό της αυτοκίνησης, παρέχοντας έξυπνες και προσιτές λύσεις για όλους, αποτέλεσαν τα χαρακτηριστικά που καθιέρωσαν τη Fiat στην παγκόσμια αγορά

Μέσα στα 120 χρόνια ιστορίας της μάρκας μια σειρά μοντέλων, αλλά και εξελίξεων σε όλους τους τομείς της λειτουργίας της έφεραν τεράστιες αλλαγές στο χώρο του αυτοκινήτου, αλλάζοντας ριζικά τη βιομηχανία, αλλά και την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η χρονολογία σταθμός που ουσιαστικά σημάδεψε την ιστορία της Fiat είναι το 1900, όπου εγκαινιάζει το πρώτο της εργοστάσιο. Το Corso Dante στο Τορίνο αποτελεί μία από τις πρώτες οργανωμένες μονάδες παραγωγής στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Το εργοστάσιο από τα πρώτα στάδια της λειτουργίας του με στόχο την εντατικοποίηση της παραγωγής και την βελτιστοποίηση της ποιότητας εφάρμοσε τεχνικές που αποτέλεσαν προπομπούς της γραμμής παραγωγής.

Το 1910 εγκαινιάζει την πρώτη μονάδα παραγωγής της στις Η.Π.Α. Η μάρκα ήδη από το 1901 ξεκίνησε την εξαγωγή αυτοκινήτων εκτός Ιταλίας, ενώ το 1908 μεγάλο μέρος της παραγωγής εξαγόταν στο εξωτερικό, θέτοντας τη βάση για μία παρουσία σε παγκόσμιο επίπεδο, στοιχείο που σήμερα είναι χαρακτηριστικό όλων των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών.

Πέντε χρόνια αργότερα σχεδιάζει και κατασκευάζει εξολοκλήρου το πρώτο της αεροσκάφος. Από το 1908 η εταιρεία έχει κατασκευάσει τον πρώτο της κινητήρα για χρήση στην αεροπορία, ενώ με το διθέσιο αναγνωριστικό Farman 5B ανοίγει έναν κύκλο, που θα αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικός για τη μάρκα, τόσο σε επίπεδο παραγωγής, όσο και τεχνολογικής εξέλιξης. Οι πρωτοποριακές ιδέες που εφαρμόζονται στα αεροπλάνα της Fiat συχνά εξελίσσονται και βρίσκουν το δρόμο και για τα αυτοκίνητα της μάρκας.

Το 1923 πραγματοποιεί τα εγκαίνια του εργοστασίου στο Lingotto. Αποτελώντας ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής το Lingotto μένει στην ιστορία για την γραμμή παραγωγής που ακολουθεί μια σπειροειδή πορεία, καθώς και για την εμβληματική πίστα δοκιμών στην οροφή του.

Η πίστα χρησιμοποιήθηκε και για τη δοκιμή των αυτοκινήτων που έβγαιναν από την γραμμή παραγωγής του εργοστασίου, με τη Fiat να δημιουργεί ένα ιδιαίτερα προηγμένο για την εποχή σύστημα ποιοτικού ελέγχου εξασφαλίζοντας υψηλά επίπεδα ασφάλειας.

Το 1936 γεννιέται στο Lingotto το Fiat Topolino αποτελώντας το μικρότερο όχημα που μπαίνει σε μαζική παραγωγή. Ουσιαστικά πρόκειται για το ξεκίνημα της κυριαρχίας της Fiat στα αυτοκίνητα πόλης, παράδοση που διατηρείται μέχρι και σήμερα.

Η χρονολογία που έγινε σταθμός για την ιστορική αυτοκινητοβιομηχανία ήταν το 1957, όπου το Fiat 500, δημιούργημα του ιδιοφυούς μηχανικού και σχεδιαστή Dante Giacosa, μπαίνει στην παραγωγή και αλλάζει για πάντα το χώρο του αυτοκινήτου.

Συμπαγές, πρακτικό και προσιτό αποτελεί την πρόταση της Fiat για ένα αυτοκίνητο που είναι εφικτό να το αποκτήσει ο καθένας. Με το Fiat 500 εκατομμύρια ανθρώπων γνωρίζουν τη χαρά της αυτοκίνησης και ο κόσμος αποκτά ένα ορόσημο στιλ και σχεδιαστικής ευφυΐας, του οποίου η επίδραση ξεπερνά τα στενά όρια της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Μια δεκαετία αργότερα το Fiat 124 κατακτά τον τίτλο Car Of The Year, την πιο σημαντική διάκριση στο χώρο του αυτοκινήτου. Ευρύχωρο και πρακτικό αποτέλεσε πρότυπο οικογενειακού αυτοκινήτου, καθώς και τη βάση για ξεχωριστές σπορ κατασκευές όπως τα 124 Sport Coupe και 124 Sport Spider.

Η κατάκτηση του Car Of The Year από το 124 άνοιξε τον κύκλο διακρίσεων για τη Fiat στο συγκεκριμένο θεσμό, με την εταιρεία να έχει κατακτήσει το συγκεκριμένο βραβείο συνολικά 9 χρονιές, αριθμός που ξεπερνά την επίδοση κάθε άλλου κατασκευαστή.

Το 1980 με το Panda η Fiat για ακόμα μία φορά ανατρέπει τα καθιερωμένα παρουσιάζοντας ένα αυτοκίνητο, του οποίου η χρηστικότητα το κάνει τόσο αγαπητό στο κοινό. Σήμερα το μοντέλο έχει περάσει στην 3η γενιά του, αποτελώντας σταθερά το πιο δημοφιλές αυτοκίνητο πόλης στην Ευρώπη.

Τέσσερα χρόνια αργότερα πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Fully Intergrated Robotised Engine -ή όπως έχει γίνει ευρύτερα γνωστός, του κινητήρα F.I.R.E.-, που φέρνει επανάσταση χάρη στο σύγχρονο σχεδιασμό του συνόλου, αλλά κυρίως του πρωτοποριακού τρόπου κατασκευής του που γίνεται σχεδόν εξολοκλήρου από ρομπότ. Η Fiat έχει ήδη από το 1978 εντάξει στις μονάδες παραγωγής αυτοκινήτων τα ρομπότ που βελτιώνουν σημαντικά την παραγωγικότητα, αλλά και την ποιότητα κατασκευής.

Πρωτοπόρος στη χρήση εναλλακτικών καυσίμων η Fiat το 1997 παρουσιάζει το Marea Bi-Power, το πρώτο αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο. Η Fiat εξαργυρώνει την τόλμη της αποτελώντας σήμερα τον μεγαλύτερο κατασκευαστή αυτοκινήτων και ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων CNG με περισσότερες από 750.000 πωλήσεις.

Η αναβίωση του παρελθόντος για το Fiat 500 έγινε το 2007, όπου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου Fiat 500. Βασιζόμενο στο μοναδικό στιλ και τον ξεχωριστό χαρακτήρα του θρυλικού 500 του 1957, το νέο 500 διατηρεί στο ακέραιο την αίσθηση ελευθερίας του προγόνου του, συνδυάζοντας ιδανικά τη μοντέρνα τεχνολογία με το κλασσικό στιλ.

Σήμερα το νέο Fiat 500 εξακολουθεί να εντυπωσιάζει με τον διαχρονικό του χαρακτήρα, αποτελώντας το 2ο δημοφιλέστερο αυτοκίνητο πόλης στην Ευρώπη, πίσω από το Fiat Panda.

Τέλος, φέτος, με το πρωτότυπο Fiat Concept Centoventi, η ιταλική μάρκα γιορτάζει τα 120 χρόνια της με ένα μοντέλο που χαρακτηρίζει απόλυτα τη φιλοσοφία της, η οποία βασίζεται στον εκδημοκρατισμό της αυτοκίνησης.

Με το Centoventi η Fiat παρουσιάζει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θα δίνει απάντηση στα καθημερινά προβλήματα μετακίνησης με μια σειρά ξεχωριστών χαρακτηριστικών, ενώ παράλληλα χάρη στον έξυπνο σχεδιασμό του θα παραμένει ιδιαίτερα προσιτό για το ευρύ κοινό.