GR US

Αναμένουν «αστρονομική» εκτόξευση κρουσμάτων κορωνοϊού στη Νέα Υόρκη (Vid)

Αssociated Press

O κυβερνήτης Μάριο Κουόμο χαρακτήρισε την ταχύτητα της επιδημίας που θα πλήξει τη Νέα Υόρκη ως «bullet train», σε συνέντευξη που έδωσε την Τρίτη από το Τζάβις Σέντερ. (AP Photo/John Minchillo)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Αστρονομική» εκτόξευση οδηγεί σε προειδοποίηση καραντίνας, ενώ οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι συστήνουν σε όποιον αφήνει τη Νέα Υόρκη να απομονωθεί στο σπίτι του για 14 ημέρες, καθώς εκτιμάται ότι τα κρούσματα θα διπλασιάζονται κάθε τρεις ημέρες.

Οντως μέχρι την Τρίτη είχαν ελεγχθεί περίπου 91.000 άνθρωποι, δήλωσε ο κυβερνήτης Κουόμο, από τους οποίους 26.000 περίπου είναι θετικοί. Πάνω από 32.000 έχουν νοσηλευτεί και πάνω από 210 έχουν πεθάνει (οι 192 στην πόλη), σε όλη την πολιτεία, συμπεριλαμβανομένου και του βραβευμένου με Τόνι θεατρικού συγγραφέα Terrence McNally.

Οι ΗΠΑ μετρούν 700 νεκρούς και πάνω από 55.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Οι ΗΠΑ είναι η τρίτη χώρα με τα περισσότερα καταγεγραμμένα κρούσματα παγκοσμίως, πίσω από την Κίνα και την Ιταλία. Η πλειονότητα των θανάτων έχει καταγραφεί στη Νέα Υόρκη, που αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η Νέα Υόρκη χρειάζεται 140.000 νοσοκομειακές κλίνες, και όχι 110.00 όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί, δήλωσε ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο. Τώρα υπάρχουν μόνο 53.000 διαθέσιμες. Επίσης θα χρειαστούν 40.000 κλίνες στις Μονάδες Εντατικής και συμπλήρωσε ότι θα απαιτηθούν από την πολιτεία 23.000 αναπνευστήρες πέραν των 7.000 που ήδη αποκτήθηκαν.

Στο μεταξύ, γυναίκες που γέννησαν στα Νοσοκομεία New York-Presbyterian και Mount Sinai Health System είχαν εντολή να γεννήσουν μόνες χωρίς τον σύντροφο ή κάποιον άλλον στο πλάι τους κι αυτό επειδή έπρεπε να προστατευτούν και η μητέρα και το νεογέννητο από τον ιό.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εξέφρασαν αυξανόμενη ανησυχία την Τρίτη για το ξέσπασμα κορωναϊού στη Νέα Υόρκη, συμβουλεύοντας ανθρώπους που έχουν περάσει ή έφυγαν από την πόλη για να τεθούν σε καραντίνα 14 ημερών στα σπίτια τους.

Οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η επιδημία θα μπορούσε να φτάσει στο αποκορύφωμά της στη Νέα Υόρκη πολύ νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν και δήλωσαν ότι έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν την περιοχή ως επίκεντρο του κορωνοϊού, παρόμοια με περιοχές της Κίνας και της Ευρώπης που συγκλονίστηκαν από τον ιό.

Περίπου το 60% των νέων περιπτώσεων στη χώρα ήταν στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης και το ποσοστό μόλυνσης ήταν οκτώ έως δέκα φορές μεγαλύτερο από άλλα μέρη της χώρας, ανέφεραν οι ίδιοι αξιωματούχοι σε μια ενημέρωση με την «ομάδα αντιμετώπισης (Task Force) κατά του ιού του Λευκού Οίκου.

«Οποιοσδήποτε στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης που έχει ταξιδέψει: Η ομάδα αντιμετώπισής μας σας ενθαρρύνει να ελέγχετε τη θερμοκρασία σας, να είστε ευαίσθητοι στα συμπτώματα και ζητάμε από οποιονδήποτε έχει ταξιδέψει από τη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή στη χώρα να απομονωθεί για 14 ημέρες», ανέφερε την Τρίτη, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν δυσκολίες στην τροφοδοσία των αμερικανικών πολιτειών με ιατρικό εξοπλισμό και μέσα υγειονομικής προστασίας, ενώ οι τοπικές Αρχές σε ολόκληρη την χώρα σημαίνουν συναγερμό για ένα σύστημα τροφοδοσίας στα όρια της κατάρρευσης.

Πολιτειακοί και τοπικοί αξιωματούχοι καταγγέλλουν την έλλειψη συντονισμένης δράσης σε ομοσπονδιακό επίπεδο μεσούσης της επιδημίας, λέγοντας ότι με τις κοινότητες να ενεργούν μόνες τους, τις βάζει σε ανταγωνισμό για προμήθειες με άλλες πολιτείες, δήμους, την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ακόμη και άλλες χώρες. Πηγές: «ΑΡ», «NYT»