GR US

Δημοκρατικοί ηγέτες πρόθυμοι να τραυματίσουν το κόμμα για να σταματήσουν τον Σάντερς

Αssociated Press

Ο προεδρικός υποψήφιος Μπέρνι Σάντερς την Πέμπτη στο Σπάρτανμπουργκ Νότιας Καρολίνας. (AP Photo/Matt Rourke)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΝΥΤ»). Συνεντεύξεις με δεκάδες αξιωματούχους του Δημοκρατικού Kόμματος, συμπεριλαμβανομένων και 93 υπερεκλεκτόρων, δείχνει ότι έχουν συντριπτική αντίθεση στο να χριστεί υποψήφιος για την προεδρία ο Σάντερς αν δεν έχει την πλειοψηφία των αντιπροσώπων.

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόσι και ο γερουσιαστής Τσακ Σούμερ, ηγέτης της μειοψηφίας στη Γερουσία γίνονται συνεχώς αποδέκτες προειδοποιήσεων από συμμάχους για βουλευτικές απώλειες εάν το Δημοκρατικό Κόμμα χρίσει υποψήφιο τον Μπέρνι Σάντερς για την διεκδίκηση της Προεδρίας. Δημοκρατικά μέλη της Βουλής μοιράζονται τους φόβους τους για τον Σάντερς σε συνεχή μηνύματα. Και ο Μπιλ Κλίντον σε τηλεφωνήματα παλιών φίλων ξεσπά λέγοντας ότι το κόμμα θα εξοντωθεί στις γενικές εκλογές.

Επίσης, αξιωματούχοι σε τοπικό και εθνικό επίπεδο ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις προκριματικές εκλογές της Σούπερ Τρίτης, την ερχόμενη εβδομάδα και παραπέρα εάν ο φιλελεύθερος Σάντερς αφήσει πίσω του μετριοπαθείς υποψηφίους που συγκεντρωτικά μαζεύουν περισσότερες ψήφους.

Δεκάδες συνεντεύξεις με καθιερωμένους Δημοκρατικούς ηγέτες αυτή την βδομάδα αποκαλύπτουν ότι δεν επικρατεί μόνο αγωνία για την υποψηφιότητα του Σάντερς, αλλά ότι είναι πρόθυμοι να προκαλέσουν πληγές στο κόμμα προκειμένου να σταματήσουν το χρίσμα προς τον Σάντερς στο Εθνικό Συνέδριο του κόμματος τον Ιούλιο εάν έχουν την ευκαιρία.

Από την ημέρα που ο κ. Σάντερς νίκησε στις προκριματικές της Νεβάδα, το περασμένο Σάββατο, η «Νew York Times» πήρε συνεντεύξεις από 93 αξιωματούχους του κόμματος, όλοι τους υπερεκλέκτορες, που μπορεί να έχουν λόγο στον διορισμό υποψηφίου στο συνέδριο και βρέθηκαν να είναι συντριπτικά αντίθετοι με την υποψηφιότητα του γερουσιαστή από το Βερμόντ εάν πάει στο συνέδριο με τους περισσότερους εκπροσώπους, αλλά χωρίς να έχει συγκεντρώσει την πλειοψηφία. Μία τέτοια κατάσταση ίσως οδηγήσει σε ένα διχασμένο συνέδριο, σε μία χαώδη πολιτική μάχη, τέτοια που οι Δημοκρατικοί έχουν να δουν από το 1952 όταν έχρισαν υποψήφιο τον Αντλάι Στίβενσον (Αdlai Stevenson).

«Εχουν παρέλθει μακριά, μακριά οι μέρες που οι ηγέτες του κόμματος μπορούσαν να ορίζουν το αποτέλεσμα. Αλλά νομίζω ότι θα είναι ένα δυναμικό συνέδριο για το αν μπορεί να γίνει κάτι», δήλωσε ο Τζιμ Χάιμς (Jim Himes) βουλευτής του Κονέκτικατ και υπερεκπρόσωπος, ο οποίος πιστεύει ότι ο προεδρικός υποψήφιος οφείλει να έχει την πλειοψηφία των εκπροσώπων.

Να σημειωθεί ότι από τους 4.765 Δημοκρατικούς εκπροσώπους οι περίπου 714 (15%) είναι υπερεκπρόσωποι (superdelegates) που συνήθως είναι Δημοκρατικοί βουλευτές, κυβερνήτες, πρώην πρόεδροι κι άλλοι ηγέτες του κόμματος και εκλεγμένοι αξιωματούχοι.

Από την Καλιφόρνια μέχρι τις Καρολίνες και από τη Βόρεια Ντακότα μέχρι το Οχάιο, οι ηγέτες του κόμματος λένε ότι ανησυχούν για τον Σάντερς, τον δημοκρατικό σοσιαλιστή που θα χάσει από τον πρόεδρο Τραμπ και θα συμπαρασύρει μετριοπαθείς βουλευτές και γερουσιαστές υποψηφίους σε κρίσιμες Πολιτείες με την αριστερή του ατζέντα «Medicare για όλους» και την 4ετή δωρεάν φοίτηση σε δημόσια κολέγια.

Ο κ. Σάντερς και οι σύμβουλοί του επιμένουν ότι το αντίθετο είναι αλήθεια - ότι οι ιδέες του θα προκαλέσουν τεράστιο ενθουσιασμό στους νέους και τους εργαζόμενους στην ψηφοφορία και θα οδηγήσουν σε συμμετοχή-ρεκόρ. Τέτοιες ελπίδες, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί στις προκριματικές εκλογές μέχρι στιγμής.

Ο διευθυντής του Δημοκρατικού Κόμματος στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης και υπερεκπρόσωπος, Τζέι Τζάκομπς (Jay Jacobs), που απηχεί και άλλων απόψεις, είπε ότι θα πρέπει να ψηφιστεί ο καταλληλότερος να νικήσει τον Τραμπ. «Ο Μπέρνι θέλει να επαναπροσδιορίσει τους κανόνες και απλά να πει ότι χρειάζεται σχετική πλειοψηφία. Δεν το κατανοούμε... Δεν νομίζω ότι το κύριο ρεύμα του Δημοκρατικού Κόμματος το κατανοεί. Εάν δεν έχει πλειοψηφία, είναι λογικό να μην γίνει υποψήφιος», είπε ο Τζάκομπς.