GR US

Η κοινότητα της Χαβάης ετοιμάζεται πυρετωδώς να υποδεχθεί τον Ελπιδοφόρο

Εθνικός Κήρυξ Archive

Το εξωτερικό του ιερού ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Χονολουλού Χαβάης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΓΙΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην πόλη Χονολουλού της Χαβάης ετοιμάζεται πυρετωδώς για να υποδεχθεί τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, ο οποίος θα την επισκεφθεί το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Ιανουαρίου, όπου θα πραγματοποιήσει ποιμαντορική επίσκεψη και θα προστεί της Θείας Λειτουργίας.

Σε τηλεφωνική του συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα», ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας π. Αλέξανδρος Λεόνγκ, είπε πως «όλοι αναμένουμε τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό, τιμή και αγάπη».

Οταν τον ρωτήσαμε πότε ήταν η τελευταία φορά που Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε την κοινότητα, απάντησε πως «τον Νοέμβριο του 1990 ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, όταν είχαμε τα εγκαίνια του ναού, κι από τότε είναι η πρώτη φορά στα 29 χρόνια που θα μας επισκεφτεί Αρχιεπίσκοπος. Κι αυτό είναι κάτι το πολύ μοναδικό, σπουδαίο και εξαιρετικό για μας». Συμπλήρωσε, πως «οι ενορίτες διακατέχονται από μεγάλο ενθουσιασμό, είναι κάτι το ιστορικό και μεγάλο, προετοιμαζόμαστε εντατικά και επίσης ετοιμάζουμε το επίσημο γεύμα μετά τη Θεία Λειτουργία προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου».

Εθνικός Κήρυξ Archive

Ο ιερατικός προϊστάμενος π. Αλέξανδρος Λεόνγκ της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Χονολουλού Χαβάης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΓΙΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ

Οπως είπε ο π. Αλέξανδρος, η κοινότητα απαρτίζεται από περίπου 120 οικογένειες. «Εχουμε αρκετές ελληνικές οικογένειες, μερικές ουκρανικές, ρωσικές, λιβανέζικες, σερβικές και ασιατικές».

Η κοινότητα διατηρεί ελληνικό σχολείο, το οποίο όπως επισήμανε ο π. Αλέξανδρος «έχει πάνω από είκοσι μαθητές όλων των ηλικιών, ενώ υπάρχουν και αρκετοί ενήλικες γηγενείς από τη Χαβάη αλλά και Αμερικανοί που ζουν εδώ και οι οποίοι μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα».

Οταν τον ρωτήσαμε ποια νομίζει πως είναι η μοναδικότητα της κοινότητας, ο π. Αλέξανδρος είπε «η ποικιλότητά της και το γεγονός ότι έχουμε εδώ πολλούς πολιτισμούς και κουλτούρες». Στην ερώτηση πως συγχρονίζονται και συνυπάρχουν τόνισε: «Εχουμε κοινή την Ορθόδοξη Πίστη μας, η οποία μάς ενώνει και ο καθένας σέβεται και εκτιμά την μοναδικότητα και ιδιαιτερότητα της κουλτούρας του άλλου».

Οσον αφορά τη διοργάνωση ελληνικού φεστιβάλ, απάντησε πως «ναι, κάναμε στο παρελθόν. Ομως, αυτή τη στιγμή ο χώρος στον οποίον γινόταν το φεστιβάλ βρίσκεται υπό επισκευή γι’ αυτό και δεν το είχαμε τα τελευταία χρόνια, αλλά συνήθως έχουμε».

Εθνικός Κήρυξ Archive

Η νεανική χορωδία της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Χονολουλού Χαβάης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΓΙΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ

Οταν τον ρωτήσαμε πώς αισθάνεται που είναι ιερεύς στη Χονολουλού της Χαβάης, υπογράμμισε πως «σίγουρα είναι μεγάλη χαρά, αλλά και πρόκληση διότι η απόσταση που μας χωρίζει από την κυρίως χώρα, τη στεριά αν θέλετε, είναι δυόμισι χιλιάδες μίλια, είμαστε τόσο απομονωμένα, τόσο απόμακρα στον ωκεανό». Στην ερώτηση τι σημαίνει ιεροσύνη για εκείνον, απάντησε πως «αυτή είναι σοβαρή και μεγάλη ερώτηση, είναι σίγουρα χαρά και ευλογία να υπηρετείς τον Χριστό και πάντοτε στηρίζεσαι στη χάρη του Αγίου Πνεύματος να σε καθοδηγήσει».

Η κοινότητα υπάγεται στη Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου και ανάγει την ίδρυσή της το 1965. Τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο θα συνοδεύει ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Κ.», περισσότερο παντός άλλου οι Μητροπολίτες Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος και Ατλάντας Αλέξιος συμπεριφέρονται σεβαστικά και άψογα στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, τηρούντες την εκκλησιαστική τάξη και τα θέσμια όταν παρίσταται ο Αρχιεπίσκοπος όντας ο Πρώτος της τοπικής Εκκλησίας της Αμερικής.

Εθνικός Κήρυξ Archive

Το Ελληνικό Χορευτικό Συγκρότημα "Νησιώτες" της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Χονολουλού Χαβάης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΓΙΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ

Ο π. Αλέξανδρος είναι νυμφευμένος με την πρεσβυτέρα Νικόλ και έχουν τρία παιδιά, δύο αγόρια και ένα κορίτσι ηλικίας 18, 15 και 11 ετών.

Ο π. Αλέξανδρος γεννήθηκε στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας. Στην ηλικία των 6 ετών η οικογένειά του μετακόμισε στη Σάντα Κλάρα και από εκεί ένα χρόνο αργότερα στο Σαν Τζοσέ. Στην ηλικία των 15 ετών ο θετός του πατέρας, η μητέρα του και τα τρία αδέλφια του μεταστράφηκαν στην Ορθόδοξη Πίστη. Επειτα από την αποφοίτησή του από το Λύκειο εισήλθε στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης από την οποία απεφοίτησε το 1991. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1999 και Πρεσβύτερος το 2000.

Ιεράτευσε σε διάφορες κοινότητες στην Καλιφόρνια, ενώ στην κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Χονολουλού υπηρετεί από το έτος 2013.