GR US

Μελέτη «ΝΥΤ»: Γράφουν διαφορετικά την αμερικανική Ιστορία

Αssociated Press

Σκλάβος το 1850 (Harvard University/The Norwich Bulletin via AP, FILE)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Aναλύοντας μερικά από τα πιο δημοφιλή βιβλία κοινωνικών μελετών που χρησιμοποιούνται στην Καλιφόρνια και το Τέξας, η εφημερίδα «New York Times» βρήκε διαφορές που οφείλονται σε διαφορετική πολιτική σκοπιά, παρά το γεγονός ότι απευθύνονται σε μαθητές.

Τα βιβλία καλύπτουν την ίδια γενική Ιστορία, από τη βαρβαρότητα της σκλαβιάς στον αγώνα των πολιτικών δικαιωμάτων. Από τις αυτονόητες αλήθειες των εγγράφων ίδρυσης του Εθνους στα κύματα μετανάστευσης που ανασχημάτισαν αυτή τη χώρα.

Τα βιβλία έχουν τον ίδιο εκδότη και αναφέρουν τους ίδιους συγγραφείς. Αλλά είναι προσαρμοσμένα για σπουδαστές σε διαφορετικές πολιτείες και το περιεχόμενό τους μερικές φορές αποκλίνει με τρόπους που αντικατοπτρίζουν τις βαθύτερες κομματικές διαιρέσεις του Εθνους.

Εκατοντάδες διαφορές, μερικές επουσιώδεις, άλλες εκτεταμένες, βρέθηκαν στην ανάλυση της «New York Times» που έγινε σε έξι ιστορικά βιβλία που χρησιμοποιούνται ευρέως σε Καλιφόρνια και Τέξας, δύο από τις μεγαλύτερες αγορές.

Σε μια χώρα που δεν μπορεί να καταλήξει σε συναίνεση σχετικά με θεμελιώδη ζητήματα πόσο περιορισμένος είναι ο καπιταλισμός, εάν οι μετανάστες είναι επιβάρυνση ή ευλογία, σε ποιο βαθμό η κληρονομιά της δουλείας συνεχίζει να διαμορφώνει την αμερικανική ζωή - οι εκδότες βιβλίων έχουν βρεθεί στη μέση. Σε αυτά τα ερωτήματα και σε άλλα, τα μέσα της σχολικής τάξης δεν είναι μόνο σκιασμένα από την πολιτική, αλλά συμβάλλουν επίσης στη διαμόρφωση μιας γενιάς μελλοντικών ψηφοφόρων.

Οι συντηρητικοί έχουν αγωνιστεί για την προώθηση του πατριωτισμού στα σχολεία, υπογραμμίζοντας την επιρροή του Χριστιανισμού και εορτάζοντας τους πατέρες του Εθνους. Σε ομιλία του τον Σεπτέμβριο ο πρόεδρος Τραμπ προειδοποίησε κατά μίας «ριζοσπαστικής Αριστεράς που θέλει να σβήσει την αμερικανική Ιστορία, να συντρίψει τη θρησκευτική ελευθερία και να κατηχήσει τους μαθητές μας με αριστερή ιδεολογία».

Η Αριστερά έχει πιέσει για να μπορούν οι μαθητές να αντιμετωπίζουν την Ιστορία περισσότερο προσγειωμένοι, παρά από την κορυφή προς τα κάτω, με έμφαση στις εμπειρίες των περιθωριοποιημένων ομάδων, όπως οι σκλαβωμένοι, οι γυναίκες και οι γηγενείς Αμερικανοί.

Τα βιβλία που ανέλυσε η «ΝΥΤ» εκδόθηκαν το 2016 ή και αργότερα και έχουν ευρέως υιοθετηθεί για τους μαθητές της 8ης και 11η τάξης, αν και οι εκδότες αρνήθηκαν να μοιραστούν ποσοστά πωλήσεων. Κάθε βιβλίο έχει έκδοση για το Τέξας και την Καλιφόρνια, ανάμεσα σε άλλες πολιτείες, προσαρμοσμένο να ικανοποιεί τους πολιτικούς με διαφορετικές προτεραιότητες.

«Στο τέλος της ημέρας, είναι μία πολιτική διαδικασία», δήλωσε ο Jesus F. de la Teja, επίτιμος καθηγητής Ιστορίας στο πολιτειακό πανεπιστήμιο του Τέξας, ο οποίος εργάστηκε για την Πολιτεία του Τέξας και για τους εκδότες στην αναθεώρηση προτύπων και εγχειριδίων.

Οι εκδότες είναι πρόθυμοι να ευχαριστήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και των δύο κομμάτων, σε μια δύσκολη στιγμή για τις εκδόσεις. Τα σχολεία προχωράνε στην ψηφιακή εποχή και με την ευκολία της έρευνας στο Διαδίκτυο, πολλοί δάσκαλοι λένε ότι προτιμούν να επιμελούνται τα δικά τους πρωτογενή υλικά που βγάζουν διαδικτυακά.