GR US

«ΝΥΤ»: Τι πρέπει να κάνετε αν θεωρείτε πως έχετε τον ιό

Αssociated Press

Ο κυβερνήτης της Φλόριδας Ρον Ντεσάντις καθώς κάτοικοι στην περιοχή συνταξιούχων The Villages της Φλόριδας δέχεται τον κινητό έλεγχο για τον κορωνοϊό. (AP Photo/John Raoux)

NEA YOΡΚΗ. Καθώς ο κορωνοϊός απλώνεται σε όλο τον Κόσμο, η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί από εμάς θα μολυνθούμε πιθανότατα κάποια στιγμή. Ευτυχώς, η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων θα αναπτύξει μόνο ήπια έως μέτρια συμπτώματα που δεν θα απαιτούν νοσηλεία.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι παραμένουν φοβισμένοι από την αβεβαιότητα αν θα αρρωστήσουν από τη νέα ασθένεια και αναρωτιούνται πώς και πότε πρέπει να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη. Ιδού, τι μπορείτε να κάνετε εάν εσείς ή κάποιος στην οικογένειά σας αναπτύξει συμπτώματα ή ελεγχθείτε και βρεθείτε θετικοί στη μόλυνση με τον κορωνοϊό.

- Πώς μπορώ εγώ ή κάποιος συγγενείς να κάνει το τεστ;

Είναι πολύ πιθανό ότι ακόμη και αν έχετε τον ιό, δεν θα ελεγχθείτε ποτέ γι 'αυτό. Αυτό είναι απογοητευτικό για τους ανθρώπους που έχουν συμπτώματα και θέλουν να μάθουν αν πρέπει να απομονώσουν τον εαυτό τους και να προειδοποιήσουν τους φίλους τους για πιθανή μόλυνση. Αλλά αυτή την περίοδο ο εκτεταμένος έλεγχος όλων των ασθενών με συμπτώματα δεν συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν έχετε συμπτώματα γρίπης, θα πρέπει να υποθέσετε ότι έχετε την ασθένεια και να λάβετε προφυλάξεις. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για καθοδήγηση.

- Πρώτα καλέστε το γιατρό σας, πριν πάτε.

Εάν ανησυχείτε (και έχετε συμπτώματα που θα σας στείλουν στον γιατρό κατά τη διάρκεια κανονικών περιόδων), καλέστε τον οικογενειακό γιατρό σας και ζητήστε καθοδήγηση. Μπορείτε επίσης να καλέσετε τα επείγοντα για συμβουλές. Το σημαντικό είναι ότι δεν πρέπει να εμφανιστείτε μόνοι σας. Τα νοσοκομεία έχουν σχέδια για την άφιξη πιθανών ασθενών με κορωνοϊό, για την προστασία του προσωπικού και άλλων ασθενών, οπότε καλέστε πριν εμφανιστείτε.

- Μην τρέξετε στα επείγοντα.

Τα επείγοντα στα νοσοκομεία είναι γεμάτα με πολύ άρρωστους ανθρώπους και κουρασμένο προσωπικό και γιατρούς. Δεν είναι τόπος που θέλετε να είστε, και εάν εμφανίζεστε άσκοπα, παίρνετε τη φροντίδα από ανθρώπους που τη χρειάζονται πραγματικά. Πριν πάτε στα επείγοντα (E.R.), σταματήστε και ρωτήστε τον εαυτό σας: «Θα πρέπει να πάω στα επείγοντα για αυτά τα συμπτώματα (βήχας ή πυρετό) υπό κανονικές συνθήκες;». Στις περισσότερες περιπτώσεις, η απάντηση είναι πιθανόν όχι. Βήχας, πυρετός, οι πονόλαιμοι και η ρινική καταρροή σπάνια υπήρξαν έκτακτη ανάγκη στο παρελθόν και τα συμπτώματα αυτά, ακόμη και αν οφείλονται στον κορωνοϊό, δεν θα είναι επείγοντα στις περισσότερες περιπτώσεις. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

- Πότε πρέπει υψηλού ρίσκο ασθενείς να αναζητήσουν φροντίδα;

Οι ασθενείς υψηλού ρίσκου πρέπει να κάνουν check-in με τους γιατρούς τους μόλις έχουν συμπτώματα. Ενας γιατρός που γνωρίζει την κατάστασή σας μπορεί να σας βοηθήσει να πλοηγηθείτε στο σύστημα και να σας συμβουλέψει για το πώς και πότε να αναζητήσετε θεραπεία. Οι ασθενείς υψηλού ρίσκου περιλαμβάνουν τους ηλικιωμένους, καθώς και τα άτομα με άσθμα ή πνευμονική νόσο ή ιστορικό πνευμονίας, καρδιακής νόσου, νεφρικής νόσου, διαβήτη, ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, λόγω ασθένειας ή φαρμακευτικής θεραπείας ή πρόσφατη θεραπεία για καρκίνο.

- Ποιες είναι οι προειδοποιητικές ενδείξεις που πρέπει να προκαλέσουν ανησυχία για άλλους υγιείς ανθρώπους;

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (C.D.C.) ανέφεραν ότι τα ακόλουθα συμπτώματα θα σας παρακινήσουν να αναζητήσετε θεραπεία έκτακτης ανάγκης.

- Δυσκολία αναπνοής - Επίμονος πόνος ή πίεση στο στήθος - Σύγχυση ή αδυναμία έγερσης - Μπλαβίζοντα χείλη ή πρόσωπο - Οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα σοβαρό ή που προκαλεί ανησυχία.

- Πώς πρέπει να φροντίζουμε τους ανθρώπους στο σπίτι που έχουν συμπτώματα ή είναι θετικοί στον ιό;

Πολλοί άνθρωποι που έχουν τον κορωνοϊό δεν θα παραμείνουν σε νοσοκομείο και θα απομονωθούν στο σπίτι. Αν έχετε όλα τα συμπτώματα του ιού αλλά δεν έχετε κάνει το τεστ, θα πρέπει να υποθέσετε ότι το έχετε και εξακολουθείτε να παίρνετε προφυλάξεις. Η φροντίδα για κάποιον με ήπια έως μέτρια συμπτώματα του ιού είναι παρόμοια με τη φροντίδα για κάποιον που πάσχει από τη γρίπη. Δώστε τους υποστηρικτική φροντίδα, υγρά, σούπες και Tylenol, και να ελέγχεται τη θερμοκρασία τους τακτικά. Εάν ένα άτομο είναι τόσο άρρωστο ή αδύναμο που δεν μπορεί να φάει, να πίνει ή να πάει στο μπάνιο, καλέστε γιατρό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατευθυντήριες γραμμές για την κατ’ οίκον περίθαλψη ασθενών με υποψίες ή επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωνοϊού.

- Πρέπει να πάρω ειδικές προφυλάξεις;

Ναι! Ο ασθενής θα πρέπει να περιορίζεται σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο χωρίς καμία ή ελάχιστη επαφή με το υπόλοιπο νοικοκυριό (συμπεριλαμβανομένων των ζώων συντροφιάς) και θα πρέπει να χρησιμοποιεί ξεχωριστό μπάνιο αν είναι δυνατόν. Τις περισσότερες φορές, ένας άρρωστος θα αισθάνεται άθλια, αλλά μπορεί να πάρει δίσκους με φαγητό που αφήνονται στην πόρτα του και να καθαρίσει ένα κοινό μπάνιο μετά τη χρήση του. (Αυτό μπορεί να μην συμβαίνει με τα μικρά παιδιά). Εάν έχετε μάσκες στο σπίτι, τόσο ο ασθενής όσο και ο φροντιστής θα πρέπει να τις φορούν όταν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Βεβαιωθείτε ότι οι κοινόχρηστοι χώροι στο σπίτι έχουν καλή κυκλοφορία του αέρα ενεργοποιώντας ένα κλιματιστικό ή ανοίγοντας ένα παράθυρο. Μην μοιράζεστε πιάτα, πετσέτες ή κλινοσκεπάσματα με άρρωστο άτομο.

- Πώς μπορώ να καθαρίσω όταν το μέλος της οικογένειάς μου είναι στο σπίτι και άρρωστος;

Εάν ένα άρρωστο άτομο μπορεί να απομονωθεί στο σπίτι, θα πρέπει να προσπαθήσετε να μειώσετε τον καθαρισμό στην περιοχή του όσο το δυνατόν περισσότερο για να αποφύγετε την άσκοπη επαφή με τον άρρωστο. Το C.D.C. συνιστά την παροχή προμηθειών καθαρισμού -χαρτομάντηλων, χαρτοπετσετών και απολυμαντικών- για την κρεβατοκάμαρα και το μπάνιο ενός ασθενούς (εκτός εάν πρόκειται για μικρό παιδί ή άτομο με αναπηρία). Εάν τα μέλη της οικογένειας πρέπει να μοιράζονται ένα μπάνιο, ο ασθενής πρέπει να κάνει το καλύτερο δυνατό για να το καθαρίσει και να τον απολυμάνει μετά από κάθε χρήση. Οι φροντιστές πρέπει να περιμένουν όσο είναι πρακτικό μετά τη χρήση από έναν άρρωστο άτομο για να εισέλθουν και να καθαρίσουν και να απολυμάνουν επιφάνειες υψηλής ευκρίνειας. Πλύνετε πάντα καλά τα χέρια σας μετά τον καθαρισμό.

Εάν μοιράζεστε χώρους με ένα άρρωστο άτομο, πρέπει να φοράτε γάντια και να απολυμαίνετε πόμολα, διακόπτες φωτισμού, βρύσες, τουαλέτες και οποιεσδήποτε άλλες περιοχές υψηλής χρήσης που έχει χρησιμοποιήσει ο ασθενής. Διαβάστε τις οδηγίες του C.D.C. σχετικά με τον καθαρισμό και την απολύμανση ενός σπιτιού που μοιράζεται κάποιον με υποψία κρούσματος κορωνοϊού.

- Μπορούν οι υπόλοιποι της οικογένειας να πάνε στις δουλειές τους;

Οχι. Εάν ένα άτομο έχει μολυνθεί ή υποψιαστεί ότι έχει τον κορωνοϊό, ο άρρωστος πρέπει να απομονώνεται και ολόκληρο το νοικοκυριό θα πρέπει να βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι για 14 ημέρες, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της δημόσιας υγείας. Αν δεν έχετε επιβεβαιωμένο τεστ, αλλά το μέλος της οικογένειας παρουσιάζει όλα τα συμπτώματα του ιού, να παραμείνετε σε καραντίνα.

- Πόσο θα πάρει ένα άτομο να ανανήψει;

Οι περισσότεροι θα αισθανθούν καλύτερα μετά από μία βδομάδα, σύμφωνα με το C.D.C.

- Μπορούμε να τελειώσουμε την απομόνωση σπιτιού;

Ενας νοσηλευόμενος ασθενής τυπικά θα λάβει εξιτήριο μετά από δύο αρνητικές εξετάσεις, σε διάστημα 24 ωρών. Αλλά επειδή υπάρχει έλλειψη δοκιμών, πολλοί άνθρωποι που αναρρώνουν στο σπίτι δεν θα κάνουν το τεστ για να διαπιστώσουν εάν εξακολουθούν να είναι μεταδοτικοί. Οι κατευθυντήριες γραμμές αλλάζουν ταχύτατα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να απομονώνονται οι ασθενείς για 14 ημέρες μετά την αποκατάσταση των συμπτωμάτων. Το C.D.C. στις ΗΠΑ δίνει όχι τόσο αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές, λέγοντας τώρα ότι πρέπει να γίνουν τρία πράγματα πριν να μπορέσετε να βγείτε απομόνωση μετά από μια περίοδο (επιβεβαιωμένη ή μη επιβεβαιωμένη) με τον Covid-19.

- Δεν υπάρχει πυρετός για τουλάχιστον 72 ώρες (δηλαδή τρεις ολόκληρες μέρες χωρίς πυρετό χωρίς τη χρήση φαρμάκου που μειώνει τους πυρετούς) - Αλλα συμπτώματα έχουν εξαφανιστεί (ο βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή έχουν βελτιωθεί) - Και έχουν περάσει τουλάχιστον επτά ημέρες από τότε που εμφανίστηκαν τα συμπτώματα του ασθενούς.