GR US

Ο Τραμπ ζητάει από τη Γερουσία να μην προχωρήσει στη δίκη του

Αssociated Press

(AP Photo/ Evan Vucci)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι η Γερουσία θα πρέπει απλώς να απορρίψει την υπόθεση μομφής εναντίον του, μια αναπάντεχη πρόταση, καθώς η Βουλή ετοιμάζεται να διαβιβάσει τις κατηγορίες στο Σώμα για την ιστορική δίκη.

Ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος δίνει μεικτά μηνύματα πριν από τη διαδικασία της Γερουσίας σε λίγες μέρες. Ο Τραμπ αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι καταχράστηκε την εξουσία πιέζοντας την Ουκρανία για να ερευνήσει τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, Τζο Μπάιντεν και στη συνέχεια παρεμπόδισε το Κογκρέσο.

Αρχικά, ο Πρόεδρος πρότεινε τις δικές του ιδέες να κληθούν μάρτυρες στη δίκη. Κατόπιν ισχυρίσθηκε το αντίθετο, αναρτώντας tweets ότι η δίκη δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί καθόλου, «διότι οποιαδήποτε τέτοια διαδικασία θα προσέφερε, κατ’ αυτόν, αξιοπιστία ως μη οφείλεται» σε αυτό που αποκαλεί «κυνήγι μαγισσών» από πλευράς των Δημοκρατικών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε, με το κατηγορητήριο που ενέκρινε τον περασμένο μήνα η Βουλή, ο τρίτος εν ενεργεία πρόεδρος στην Ιστορία των ΗΠΑ σε βάρος του οποίου ασκήθηκε δίωξη.

Η άποψη απόρριψης των κατηγοριών κατά του Τραμπ είναι και ασυνήθιστη και παράδοξη, κατά το «Associated Press». Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ (Mitch McConnell) υπέγραψε μια πρόταση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ των συντηρητικών γερουσιαστών, αλλά δεν έχει αρκετή υποστήριξη από το σύνολο του κόμματος στη Γερουσία για να το κάνει πραγματικά. Θα απαιτούσε μια σπάνια αλλαγή κανόνων σαν αυτή που έκανε ο Μακόνελ για να εγκρίνει τους διορισμούς στο Ανώτατο Δικαστήριο.

«Θεωρούμε πως υπάρχουν αρκετές αποδείξεις για να καθαιρεθεί ο πρόεδρος Τραμπ», είπε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, κατά τη διάρκεια συνέντευξής της την Κυριακή στην εκπομπή «This Week» του τηλεοπτικού δικτύου «ABC News». Και τόνισε ότι οι γερουσιαστές θα «πληρώσουν το τίμημα» εάν εμποδίσουν καταθέσεις μαρτύρων καθώς θα θεωρηθεί από τους Αμερικανούς συγκάλυψη των ενεργειών Τραμπ.

Τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδό τους είτε να προχωρήσουν, είτε να πληρώσουν το τίμημα, συμπλήρωσε.

Ο Τραμπ δεν κρύβει τον εκνευρισμό του για τη διαδικασία παραπομπής του, που δηλητηριάζει το τέλος της πρώτης του θητείας στην προεδρία, η οποία ελπίζει ότι δεν θα είναι η τελευταία. «Γιατί έπρεπε να έχω το στίγμα της ‘παραπομπής’ πλάι στο όνομά μου, ενώ δεν έχω κάνει τίποτα κακό;» διερωτήθηκε με εμφανή οργή ο ένοικος του Λευκού Οίκου μέσω Twitter χθες, πληκτρολογώντας τη λέξη «τίποτα» με κεφαλαία για έμφαση όπως συνηθίζει. Κατόπιν εξαπέλυσε για ακόμα μια φορά σφοδρά πυρά εναντίον των Δημοκρατικών, απαιτώντας η «νευρική Νάνσι» Πελόζι και ο Ανταμ «ο διπρόσωπος Σιφ», που επέβλεψε την έρευνα σε βάρος του, να κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες.

Να σημειωθεί ότι η Πελόζι έδωσε την Παρασκευή το «πράσινο φως» προκειμένου το κατηγορητήριο σε βάρος του Τραμπ να διαβιβαστεί στην άνω Βουλή των ΗΠΑ, έπειτα από ένα μπρα-ντε-φερ που κράτησε εβδομάδες με τους Ρεπουμπλικανούς για το εάν θα κληθούν ή όχι μάρτυρες - ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την άμεσα επικείμενη διεξαγωγή δίκης στη Γερουσία. Μάλιστα, επιβεβαίωσε ότι θα ορίσει το χρονοδιάγραμμα σε συνεννόηση με το κόμμα της την Τρίτη.