GR US

Οι εισαγγελείς φοβούνται πιέσεις από τον πρόεδρο Τραμπ

Αssociated Press

Ο βετεράνος Ρεπουμπλικανός και πρώην έμπιστος του προέδρου Τραμπ, Ρότζερ Στόουν, που αναμένει την ποινή του από δικαστήριο της Ουάσιγκτον κατηγορούμενος για ψευδορκία στο Κογκρέσο. (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΝΥΤ»). Μετά την περίπτωση του Ρότζερ Στόουν, όπου το υπουργείο Δικαιοσύνης παρενέβη ζητώντας ηπιότερη ποινή από αυτή που είχαν ζητήσει 4 εισαγγελείς, οι οποίοι και παραιτήθηκαν, τώρα επικρατούν φόβοι για πιέσεις από Τραμπ. Παράλληλα, το επεισόδιο Στόουν έφερε και έντονες εντάσεις στο γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης στην Ουάσιγκτον.

Οπως αναφέρει η «New York Times», για δεκαετίες μετά το Γουότεργκέιτ (Watergate), ο Λευκός Οίκος αντιμετώπιζε το υπουργείο Δικαιοσύνης με το γάντι, από το φόβο ότι οποιοδήποτε σημείο πολιτικής παρέμβασης θα ανακτούσε το φάσμα του υπ. Δικαιοσύνης, Τζον Μίτσελ (John Mitchell) που βοήθησε τον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον να διεξάγει μια εγκληματική συνομωσία για πολιτικούς σκοπούς.

Το 2001, ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης, Γουίλιαμ Μπαρ περιγράφοντας το πρώτο του καθήκον ως υπουργός Δικαιοσύνης, υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους, μίλησε για το προστατευόμενο καθεστώς του υπουργείου στην εποχή μετά το Γουότεργκέιτ. «Δεν ανακατευτήκατε με αυτό, δεν παρεμβήκατε δεν μεσολαβήσατε» είχε πει χαρακτηριστικά.

Τώρα το 2020, ο κ. Μπαρ είναι και πάλι Υπουργός Δικαιοσύνης. Ωστόσο, η διαχείριση Τραμπ έχει καταστρέψει εκείνα τα κάποτε ιερά προστατευτικά κιγκλιδώματα.

Η παρέμβαση τού κ. Μπαρ για τη μείωση της σύστασης φυλάκισης τού καταδικασμένου φίλου του προέδρου Ρότζερ Στόουν (Roger J. Stone Jr.), ώθησε και τους τέσσερις εισαγγελείς που είχαν προτείνει την ποινή να αποσυρθούν από την υπόθεση, ενώ ο ένας παραιτήθηκε.

Για τους εισαγγελείς καριέρας στη χώρα, η υπόθεση Στόουν δημιούργησε νέους φόβους για το τι πρόκειται να έρθει. Μέχρι τώρα, σύμφωνα με συνομιλίες με περισσότερους από δώδεκα δικηγόρους εν ενεργεία σε μερικά από τα 93 γραφεία εισαγγελέων στις ΗΠΑ, που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα, λένε ότι στο υπουργείο Δικαιοσύνης εκτελούνται σημαντικές αλλαγές σε απάντηση προς τον κ. Τραμπ, ενώ το έργο της δίωξης εγκλημάτων ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστο από την πολιτική της στιγμής. Τώρα οι εισαγγελείς σταδιοδρομίας δήλωσαν ότι ανησυχούν ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη πίεση.

«Στην ουσία, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει επιβάλει την καταδίκη σε ένα πολιτικά ευαίσθητο ποινικό θέμα, αναστρέφοντας τη θέση που ομοιόμορφα αποδέχεται και προωθείται από τους εισαγγελείς καριέρας», δήλωσε ο Ντέιβιντ Λάουφμαν (David Laufman), συνεργάτης της Wiggin και Dana και πρώην επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών και ελέγχου εξαγωγών του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η απόσυρση των εισαγγελέων έστειλε ένα σαφές μήνυμα, είπε ο Γκρεγκ Μπράουερ (Greg Brower), ένας πρώην εισαγγελέας που κάποτε ήταν επικεφαλής του γραφείου του FBI στο Κογκρέσο. «Ολοι διαφώνησαν με το πώς παρενέβησαν οι ανώτεροι υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης», είπε. «Πέρα από αυτό, πρόσθεσε ο κ. Μπράουερ, «πιθανόν ηθικοί λόγοι να τους ώθησαν στην απόφαση να αποσυρθούν».

Εισαγγελείς σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι μίλησαν με την προϋπόθεση της ανωνυμίας για να αποφύγουν τα αντίποινα, δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι ήδη ανησυχούσαν και ήταν επιφυλακτικοί να αναλάβουν οποιαδήποτε περίπτωση που θα μπορούσε να προσελκύσει την προσοχή του κ. Τραμπ και ότι το επεισόδιο του Στόουν απλώς εμβαθύνει την ανησυχία τους. Είπαν επίσης ότι ανησυχούν ότι ο κ. Μπαρ ενδέχεται να μην τους υποστηρίξει σε πολιτικά καταγγελλόμενες περιπτώσεις».

Ο κ. Μπαρ και οι υποτακτικοί του παρενέβησαν την Τρίτη, ώρες μετά την παρέμβαση Τραμπ για την πρόταση φυλάκισης του Στόουν από 7 έως 9 χρόνια. Ο Πρόεδρος συνεχάρη τον κ. Μπαρ την Τετάρτη «για την ανάληψη μιας υπόθεσης που ήταν εντελώς εκτός ελέγχου και ίσως δεν έπρεπε να είχε καν υποβληθεί» και δήλωσε ότι οι εισαγγελείς «θα έπρεπε να ζητήσουν συγγνώμη» από τον κ. Στόουν.