GR US

Οι Ρώσοι χάκαραν την ουκρανική εταιρεία αερίου (βίντεο)

Αssociated Press

Ο πρόεδρος Τραμπ. (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΝΥΤ»). Την εποχή που η Αμερική ασχολούνταν με την παρέμβαση Τραμπ στην Ουκρανία, Ρώσοι στρατιωτικοί χάκερ είχαν «διεισδύσει» στην ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου, στο ΔΣ της οποίας ήταν μέλος ο Χάντερ Μπάιντεν.

Οπως γράφει η «New York Times», οι προσπάθειες χακαρίσματος σε βάρος της εταιρείας αερίου ξεκίνησε νωρίς τον Νοέμβριο, όταν στις ΗΠΑ κυριαρχούσε στις ειδήσεις η υπόθεση με την Ουκρανία, οι Μπάιντεν και η μομφή κατά του Προέδρου.

Δεν είναι ξεκάθαρο τι βρήκαν οι χάκερ ή ακριβέστερα τι έψαχναν να βρουν. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι ο χρόνος και η κλίμακα των επιθέσεων υποδεικνύουν ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν να έψαχναν για δυνητικά ενοχλητικό υλικό κατά των Μπάιντεν, το ίδιο είδος πληροφοριών που ζητούσε ο κ. Τραμπ από την Ουκρανία όταν πίεσε για έρευνα των Μπάιντεν και Burisma, δημιουργώντας μία αλυσίδα γεγονότων που οδήγησαν στην κατηγορία για αποπομπή του.

Οι ρωσικές τακτικές είναι εντυπωσιακά παρόμοιες με εκείνες -όπως μαρτυρούν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών- «όταν Ρώσοι χάκαραν τα μηνύματα από τον επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον και την Εθνική Επιτροπή Δημοκρατικού Κόμματος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016. Σε αυτή την περίπτωση, αφού είχαν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν παραπλανητικά μηνύματα για να διαδώσουν το υλικό για μεγαλύτερη επιρροή.

Τότε, όπως και τώρα, οι Ρώσοι χάκερ από μία στρατιωτική μονάδα αντικατασκοπείας, γνωστή ως πρώην G.R.U. και στους ιδιωτικούς ερευνητές με το ψευδώνυμο «Fancy Bear», χρησιμοποίησαν τα αποκαλούμενα ηλεκτρονικά μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phishing) τα οποία εμφανίζονται να έχουν σχεδιαστεί ώστε να κλέβουν ονόματα χρήστη και κωδικούς πρόσβασης, σύμφωνα με την Area 1, την εταιρεία ασφάλειας της Silicon Valley που ανίχνευσε την πειρατεία. Σε αυτή την περίπτωση, οι χάκερ δημιούργησαν ψεύτικες ιστοσελίδες που μιμούνται τις σελίδες εισόδου των θυγατρικών εταιρειών της Burisma και έστελναν στους υπαλλήλους της Burisma σωρεία μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μοιάζουν να προέρχονται από την μητρική εταιρεία. Οι χάκερ εξαπάτησαν μερικούς υπαλλήλους που συνδέθηκαν με τους κωδικούς τους και έτσι οι πρώτοι κατάφεραν να μπουν μέσα σε έναν από τους διακομιστές της Burisma, ανέφερε η Area 1.

«Οι επιθέσεις ήταν επιτυχείς» δήλωσε ο Ορεν Φάκοβιτζ (Oren Falkowitz), συνιδρυτής του Area 1, που είχε πριν υπηρετήσει στην Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (National Security Agency). Η εταιρεία του κ. Φάλκοβιτζ ένα δίκτυο αισθητήρων σε διακομιστές ιστού σε όλο τον Κόσμο -πολλοί που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούνται από χάκερ υποστηριζόμενους από κράτη- γεγονός που δίνει στην εταιρεία προνομιακή θέαση σε επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος και τους επιτρέπει να εμποδίζουν τις επιθέσεις στους πελάτες τους.

«Το χρονοδιάγραμμα της ρωσικής εκστρατείας αντικατοπτρίζει το ρωσικό χακάρισμα που είδαμε το 2016 εναντίον του Δημοκρατικού Κόμματος και του Τζον Ποντέστα (John Podesta)» που ήτανε επικεφαλής της εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, είπε ο κ. Φάλκοβιτζ.

«Για άλλη μια φορά, κλέβουν τα διαπιστευτήρια ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε αυτό που μπορούμε μόνο να υποθέσουμε ότι είναι μια επανάληψη της ρωσικής παρέμβασης στις τελευταίες εκλογές».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατήγγειλε επτά αξιωματικούς από την ίδια στρατιωτική μονάδα πληροφοριών το 2018.

Οι ρωσικές επιθέσεις κατά της εταιρείας Burisma φαίνεται να λειτουργούν παράλληλα με μια προσπάθεια Ρώσων κατασκόπων στην Ουκρανία να «ξεθάψουν» πληροφορίες στον πραγματικό κόσμο που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ντροπή στους Μπάιντεν, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο Ασφαλείας, ο οποίος μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας για να συζητήσει τις ευαίσθητες πληροφορίες. Οι κατάσκοποι, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσπαθούν να διεισδύσουν στη Burisma και σε πηγές εργασίας στην ουκρανική κυβέρνηση αναζητώντας μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οικονομικά αρχεία και νομικά έγγραφα.