GR US

Συνέντευξη Μητσοτάκη στον ΑLPHA: Βέτο της Ελλάδας σε ΕΕ για Λιβύη (βίντεο)

Ευρωκίνηση

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ALPHA (EUROKINISSI/ΓτΠ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

ΑΘΗΝΑ. Τηλεοπτική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην οποία αναφέρθηκε βεβαίως στην επιλογή του για την προεδρία της Δημοκρατίας και τα ελληνοτουρκικά αποκαλύπτοντας ότι η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο στην ΕΕ αν δεν καταργηθούν τα μνημόνια Λιβύης-Τουρκίας.

Ερωτηθείς για την πρότασή του για την προεδρία της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου «συγκεντρώνει εξαιρετικά στοιχεία συμβολικά και είναι πολύ σημαντική προσωπικότητα. Αλλά και πίσω από το σύμβολο είναι ένα πρόσωπο με ιδιαίτερες ικανότητες. Είναι ένα πρόσωπο μη κομματικό, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πρόσωπο μη πολιτικό». Πρόσθεσε μάλιστα πως η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου «είναι ένας θαυμάσιος άνθρωπος και πολύ ζεστός άνθρωπος» αναφερόμενος και στη σελίδα της στο Facebook.

Ο κ. Μητσοτάκης απέκρουσε την κριτική που είχε δεχθεί νωρίτερα από τον Αλέξη Τσίπρα ότι άργησε να ανακοινώσει την επιλογή του, λέγοντας ότι το έκανε νωρίτερα από ό,τι είχε υποχρέωση και πρόσθεσε ότι ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος ήταν ένας καλός Πρόεδρος.

Για το «μνημόνιο» Τουρκίας-Λιβύης ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η Ελλάδα σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί καμιά πολιτική λύση στη Λιβύη η οποία να μην έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση των μνημονίων με την Τουρκία» και εξήγησε πως η χώρα θα θέσει βέτο για το θέμα. «Το ζήτημα αυτό αφορά συνολικά την Ευρώπη. Η Τουρκία έρχεται και λέει ότι τίποτα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να γίνει χωρίς την άδειά μας, αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά συνολικά την Ευρώπη» συνέχισε ο Πρωθυπουργός για το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ευρωκίνηση

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ALPHA (EUROKINISSI/ΓτΠ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

«Από μόνη της η Ευρώπη έχει υποχρέωση να συμπαρασταθεί σε μια ευρωπαϊκή χώρα και σε μια δεύτερη, την Κύπρο, τα κυριαρχικά δικαιώματα της οποίας παραβιάζονται από μια τρίτη χώρα» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης ερωτήθηκε και για την ίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και είπε ότι αν ήξερε πριν από έξι μήνες όσα γνωρίζει τώρα για το Μεταναστευτικό δεν θα καταργούσε το υπουργείο. Στην ερώτηση αν έχει αλλάξει ο σχεδιασμός και η πολιτική της κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό, διαπιστώνοντας άλλα δεδομένα, είπε: «Εχουμε άλλη πολιτική. Πρέπει να προστατεύσουμε καλύτερα τα σύνορά μας, όποιος δεν είναι πρόσφυγας, θα γυρίζει πίσω. Ο νόμος ισχύει. Οι αιτήσεις ασύλου πρέπει να ελέγχονται εντός δύο μηνών και αν δεν είναι πρόσφυγας, θα γυρίζει πίσω στην Τουρκία. Στέλνουμε μήνυμα: Οποιος δεν είναι πρόσφυγας να μη μπει στον κόπο, να γυρίσει πίσω. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να καταγράφονται στα νησιά -είχαμε 70.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου- και μετά έφευγαν στην ενδοχώρα».

Ευρωκίνηση

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ALPHA (EUROKINISSI/ΓτΠ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Για την τουρκική προκλητικότητα ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ο Ερντογάν απομονώνεται και γι’ αυτό προκαλεί. Στις ΗΠΑ τονίσαμε τις κόκκινες γραμμές μας . Με την Τουρκία υπάρχει επικοινωνία, παρά την όξυνση. Γίνονται προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης. Οπως έχω πει, στη Χάγη θα πάμε μόνο για την υφαλοκρηπίδα. Γιατί όχι; Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Τα υπόλοιπα θέματα δεν υπάρχουν. Καμία περίπτωση η χώρα να πάει στη Χάγη για άλλο ζήτημα πλην της υφαλοκρηπίδας. Δεν υπάρχει άλλο θέμα, δεν συζητάω ανύπαρκτα ζητήματα».

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρχει στήριξη από τις ΗΠΑ σε περίπτωση θερμού επεισοδίου, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Το θέμα είναι να μην φτάσουμε εκεί. Η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες. Σε δύο εβδομάδες θα δω τον κ. Μακρόν που έχει δείξει έμπρακτη στήριξη στην Ελλάδα. Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε να διαχειρισθούμε δύσκολη και έντονα κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο, αλλά μπορούμε να τη διαχειρισθούμε».