GR US

Υπολειτουργούν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην Νέα Υόρκη

Αssociated Press

(AP Photo/Mark Lennihan)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αβεβαιότητα και ανασφάλεια επικρατεί σε πολλούς ομογενείς επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες εταιρειών που στην πλειοψηφία τους έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους ή υπολειτουργούν εξαιτίας του κορωνοϊού. Οι κατασκευαστικές εταιρείες υπολειτουργούν, ενώ χάος επικρατεί με το τι μέλλει γενέσθαι στις κατοικίες, τις πληρωμές ενοικίων, αλλά και σε όσα έχουν να αντιμετωπίσουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ο Δημήτρης Τσιρογιάννης, ιδιοκτήτης της εταιρείας «Galaxy Properties» επισημαίνει πως τα προβλήματα που θα επιφέρει το κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων θα είναι πολλαπλά. Ηδη τα τηλεφωνήματα που δέχεται είναι πολλά, κυρίως από ενοικιαστές, που ρωτάνε τι θα γίνει με τις πληρωμές των ενοικίων τους.

«Ακόμα δεν ξέρουμε ποιος θα πληρώσει, ποιος δεν θα πληρώσει. Μας παίρνει συνεχώς τηλέφωνο ο κόσμος. Στα διαμερίσματα περιμένουμε να έχουμε χάσιμο. Πολύς κόσμος έχει χάσει τις δουλειές του και κατά συνέπεια δεν θα πληρωθεί. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα πιστεύω θα έχουν τα μαγαζιά που καλούνται να πληρώσουν υψηλά ενοίκια».

Ο ίδιος ελπίζει σε μια σύντομη βελτίωση της κατάστασης με τον κορωνοϊό ώστε να επανέλθει η αγορά σε φυσιολογικά επίπεδα. «Ετσι όπως έχουν τα πράγματα, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Δεν μπορείς να βγάλεις τον άλλο από το σπίτι του. Δεν το θέλουμε αυτό. Από την άλλη όμως δεν γίνεται να σταματήσουν όλοι να πληρώνουν. Πραγματικά δεν ξέρουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε όλο αυτό. Ας ελπίσουμε να κρατήσει έστω δύο εβδομάδες και όχι παραπάνω», προσθέτει ο κ. Τσιρογιάννης.

Με τους μισούς υπαλλήλους λειτουργεί η κατασκευαστική εταιρεία «Galaxy General Constructions», του Στιβ Ζερβούδη. Η εταιρεία αναλαμβάνει κυρίως δουλειές για την Πολιτεία, ενώ κατασκευάζει κτίρια για άτομα με ειδικές ανάγκες. Αυτό το διάστημα που τα πάντα έχουν σταματήσει να λειτουργούν, οι μισοί εργάτες της εταιρείας δεν δουλεύουν.

«Αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα. Τους μισούς υπαλλήλους τους έστειλα στο σπίτι τους. Κάθε μέρα γίνονται και χειρότερα τα πράγματα. Ενας υπάλληλός μου, ήρθε και μας είπε ότι η σύζυγός του έχει τον ιό, οπότε τον στείλαμε κι αυτόν σπίτι του. Και να μην πούμε για τις πληρωμές. Εμείς, περιμένουμε να πληρωθούμε από την Πολιτεία για να πληρώσουμε και εμείς με τη σειρά μας τους υπαλλήλους, τους λογαριασμούς κ.λπ.» θα πει ο κ. Ζερβούδης.

Αλλά και οι συνθήκες εργασίας όσων εξακολουθούν να εργάζονται δεν είναι ιδανικές. «Πρέπει να φοράμε συνεχώς μάσκες και γάντια, ενώ πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας κάθε δέκα λεπτά και αυτό μας δυσκολεύει περισσότερο» συμπληρώνει.

Προσωρινό λουκέτο έβαλε στην επιχείρησή του ο ιδιοκτήτης της «Ν&Α General Constructions», με έδρα το Μανχάταν, Αλέκος Τσουκαλάς για να προστατέψει τους υπαλλήλους του από την απειλή του κορωνοϊού.

«Η επιχείρηση έκλεισε προσωρινά. Δεν θέλουμε να εκθέσουμε τους εργάτες μας σε κίνδυνο. Εχουμε περί τα πενήντα άτομα προσωπικό. Σκέφτηκα πως είναι καλύτερα να μείνουμε για λίγο κλειστά μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση. Εξάλλου, τα πάντα τώρα έχουν σταματήσει να λειτουργούν και από όσο βλέπω δεν θα τελειώσει σύντομα όλο αυτό. Οι δουλειές θα ξαναγίνουν, το πιο σημαντικό είναι να έχουμε υγεία», είπε στον «Ε.Κ» ο κ. Τσουκαλάς.

Για απελπιστική κατάσταση κάνει λόγο και ο Γιώργος Αλεξίου, ιδιοκτήτης του μεσιτικού γραφείου «Alexiou Realty». «Ο κόσμος υποφέρει. Πολλοί έχασαν την δουλειά τους και τώρα δεν έχουν ούτε το νοίκι τους να πληρώσουν. Είναι λογικό, όμως δεν έχω ακούσει από την Πολιτεία τίποτα και για τους ιδιοκτήτες. Αυτοί πώς θα πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους; Φόρους, επισκευές, λογαριασμούς νερού, ρεύματα. Ποιος θα τα πληρώσει όλα αυτά; Το κράτος δεν χαρίζει τίποτα» μας είπε.