GR US

Ανάλυση «ΝΥΤ»: Το στίγμα μένει αλλά ο Τραμπ βγαίνει θριαμβευτής

Αssociated Press

Περιχαρής ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία που μπόρεσε να πετύχει την απόρριψη της κλήτευσης μαρτύρων. (AP Photo/J. Scott Applewhite)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με βέβαιη την απαλλαγή του από τη Γερουσία, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, θα εντάξει τη νίκη του μαζί με το παράπονό του στην προεκλογική του εκστρατεία, χωρίς πλέον να ανησυχεί για περιορισμούς από το Κογκρέσο. Αυτό είναι τουλάχιστον το συμπέρασμα της πρωτοσέλιδης ανάλυσης του Πίτερ Μπέικερ στην κυριακάτικη «New York Times».

Μάλιστα ο Μπέικερ γράφει τη συμβουλή του Ραλφ Γουάλντο Εμερσον (Ralph Waldo Emerson) που ως διανοούμενος είχε πει τον 19ο αιώνα, πως «όταν επιτίθεσαι στον βασιλιά, πρέπει να τον σκοτώσεις».

Οπως αναφέρει ο αρθρογράφος, με τη λήξη της δίκης καθαίρεσης κατά του Προέδρου και εξασφαλισμένη την αθώωσή του, αναδύεται ένας θριαμβευτικός Τραμπ μέσα από τη μεγαλύτερη δοκιμασία της προεδρίας του, ενθουσιασμένος, έτοιμος να διεκδικήσει απαλλαγή και να μεταφέρει την υπόθεσή του με παράπονα, διώξεις και μνησικακία στο προεκλογικό του μονοπάτι εκστρατείας.

Οι Δημοκρατικοί αντίπαλοι του Προέδρου ενεργοποίησαν το μεγαλύτερο συνταγματικό όπλο που είχαν και δεν κατάφεραν να τον νικήσουν, ή ακόμη και να αναγκάσουν μια πλήρη δίκη με μάρτυρες για να καταθέσουν σε βάρος του. Τώρα ο κ. Τραμπ, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι το Σύνταγμα «μου επιτρέπει να κάνω ό,τι θέλω» και διεύρυνε τα όρια που περιόριζαν τους προηγούμενους προέδρους, δεν έχει λόγο να φοβάται το Κογκρέσο ούτε να δείξει μία οποιαδήποτε διάθεση για συνεννόηση.

«Δεν νομίζω ότι ο Τραμπ είναι πρόθυμος με οποιοδήποτε τρόπο να προχωρήσει μπροστά», δήλωσε ο Μίκι Εντουαρντς (Mickey Edwards), πρώην Ρεπουμπλικανός βουλευτής που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Princeton. «Νομίζω ότι μόλις του δόθηκε πράσινο φως και θα διεκδικήσει όχι μόνο αθώωση, αλλά και δικαίωση και μπορεί να κάνει αυτά τα πράγματα, καθώς δεν μπορούν να τον αποπέμψουν ξανά. Νομίζω ότι αυτό θα τον κάνει ακόμη πιο τολμηρό. Αναμένω να τον δω ακόμη πιο χαλαρό».

Ωστόσο, η κατηγορία καθαίρεσης θα είναι πάντα μια κηλίδα στο ιστορικό αρχείο του κ. Τραμπ, μια πραγματικότητα που τον σημάδεψε ιδιωτικά, σύμφωνα με μερικούς ανθρώπους που είναι κοντά του. Αλλά θα είναι ο πρώτος Πρόεδρος της αμερικανικής ιστορίας που θα αντιμετωπίσει τους ψηφοφόρους του μετά από μια δίκη μομφής και αυτό θα του δώσει την ευκαιρία να υποστηρίξει για τους επόμενους εννέα μήνες ότι οι εχθροί του έχουν περάσει ολόκληρη την προεδρία του συνωμοτώντας σε βάρος του για να ανατρέψουν το αποτέλεσμα των εκλογών του 2016.

«Αυτό ήταν ξεκάθαρα ένα πολιτικό πραξικόπημα οργανωμένο από μία ομάδα ανθρώπων, που ήταν σε απίστευτο βαθμό ανοικτά ανέντιμοι και νομίζω ότι θα αποκηρυχθεί» δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νιουτ Γκίνγκριτς (Newt Gingrich), ισχυρός σύμμαχος του Προέδρου. «Χτυπήθηκε για τρία ολόκληρα χρόνια και ακόμη στέκεται όρθιος. Πρόκειται για θαυμάσιο κατόρθωμα αν το σκεφτείς...».

Ακόμη και πριν από την τελική ψηφοφορία επί του κατηγορητηρίου καθαίρεσης την Τετάρτη, ο κ. Τραμπ έχει αρκετές ευκαιρίες τις επόμενες ημέρες για να αρχίσει να διαμορφώνει το νέο μεταδικαστικό περιβάλλον προς όφελός του.

Την Κυριακή έδωσε συνέντευξη στον Sean Hannity του «Fox News» στη διάρκεια του «pregame» πριν το Super Bowl, με τη μεγαλύτερη, ως γνωστόν, τηλεθέαση της χρονιάς. Μετά την Τρίτη, θα απευθύνει την ομιλία του για την Κατάσταση του Εθνους από το βήμα της Βουλής, όπου κατηγορήθηκε τον Δεκέμβριο.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης ενημέρωσε τους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι ο Πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει την ομιλία για την Κατάσταση του Εθνους για να γιορτάσει τη «μεγάλη αμερικανική επιστροφή» και να παρουσιάσει «ένα όραμα της ατέλειωτης αισιοδοξίας» ενθαρρύνοντας το Κογκρέσο να συνεργαστεί μαζί του. Ο κ. Τραμπ σκοπεύει να ακολουθήσει μια νέα ατζέντα περικοπής φόρων, μειώνοντας τις τιμές των φαρμάκων με συνταγή, ολοκληρώνοντας τις εμπορικές του διαπραγματεύσεις με την Κίνα και περιορίζοντας περαιτέρω τη μετανάστευση.

Από εκεί, ο κ. Τραμπ θα συνεχίσει την προεκλογική του εκστρατεία, με πρώτο σταθμό το Νιου Χαμσάιρ το βράδυ της 10ης Φεβρουαρίου, μία ημέρα δηλαδή πριν τις εκεί προκριματικές εκλογές, ως μία προσπάθεια να υπερκεράσει τους Δημοκρατικούς που προσπαθούν να επιλέξουν τον υποψήφιο που θα τον αντιμετωπίσει το Φθινόπωρο.