GR US

Αναζητούνται ακόμη δύο ύποπτοι για το μακελειό στο Φρέσνο (βίντεο)

Αssociated Press

O αστυνομικός διευθυντής του Φρέσνο σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ για τους πυροβολισμούς που σημειώθηκαν την Κυριακή σε αυλή σπιτιού με 4 νεκρούς και έξι τραυματίες. (AP/Gary Kazanjian)

ΦΡΕΣΝΟ. ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ. Εγκλημα που διέπραξαν μέλη συμμορίας; Πράξη αντιποίνων εξαιτίας ενός διαπληκτισμού μελών της ασιατικής κοινότητας; Η Αστυνομία εξέταζε τη Δευτέρα διάφορα σενάρια στην προσπάθειά της να βρει τους δράστες της επίθεσης στην πόλη Φρέσνο την Κυριακή, η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι έξι.

Η τραγωδία εκτυλίχθηκε το βράδυ της Κυριακής, περί τις 19:40 τοπική ώρα (05:40 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας), κατά τη διάρκεια «οικογενειακής γιορτής» μελών της κοινότητας των Χμονγκ σε σπίτι στη Φρέσνο.

«Τουλάχιστον δύο» ένοπλοι «παρεισέφρησαν στον κήπο» του σπιτιού από μια ξεκλείδωτη πόρτα της αυλής και «άρχισαν αμέσως να πυροβολούν εναντίον των συγκεντρωμένων, περίπου 16 ενηλίκων ανδρών που παρακολουθούσαν αγώνα του αμερικανικού φούτμπολ στον κήπο», αφηγήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Αντι Χολ, ο αρχηγός της Αστυνομίας του Φρέσνο. «Και οι δυο (δράστες) ήταν οπλισμένοι με ημιαυτόματα πιστόλια και διέφυγαν με τα πόδια. Δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες σε αυτό το στάδιο», πρόσθεσε, εκφράζοντας ανακούφιση διότι πολλές γυναίκες και παιδιά που βρίσκονταν στο εσωτερικό του σπιτιού δεν χτυπήθηκαν από τα πυρά.

Τέσσερις άνδρες, 28 ως 40 ετών, σκοτώθηκαν. Αλλοι έξι, 28 ως 36 ετών, τραυματίστηκαν, αλλά δεν διατρέχουν κίνδυνο οι ζωές τους.

Κανένας από τους ανθρώπους μέσα στο σπίτι δεν οπλοφορούσε. Ολοι τους συνεργάζονται με τους ερευνητές της Αστυνομίας. Ωστόσο, κατέθεσαν πως δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τους δράστες, καθώς είχε πέσει το σκοτάδι όταν έγινε η επίθεση: το μόνο που ήταν σε θέση να περιγράψουν ήταν οι λάμψεις των εκπυρσοκροτήσεων.

Οι ύποπτοι δεν έχουν αναγνωριστεί. Τα κίνητρά τους συνεχίζουν να είναι απροσδιόριστα. «Ανοιξαν πυρ αδιακρίτως, δεν φαίνεται πως είχαν στόχο κάποιον συγκεκριμένα», ανέφερε ο Χολ, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως η επίθεση δεν έγινε «τυχαία». Στόχος ήταν «οι ένοικοι του σπιτιού» και μένει να εξακριβωθεί το γιατί. «Εχουμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στη γιορτή μπορεί να είχαν εμπλακεί σε διαπληκτισμό την περασμένη εβδομάδα», ανέφερε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

«Τίποτε δεν υποδεικνύει πως κάποιος από τους παρευρισκόμενους στο σπίτι έχει σχέσεις με οποιαδήποτε συμμορία, αλλά σε ένα συμβάν αυτής της φύσης, πάντα ερευνούμε όλα τα σενάρια και τις πιθανές διασυνδέσεις με συμμορίες», υπογράμμισε ο αρχηγός της Αστυνομίας της πόλης της Καλιφόρνιας.

«Δεν πρόκειται να ανεχθούμε επιθέσεις εναντίον της κοινότητας των πολιτών από τη νοτιοανατολική Ασία, ή οποιασδήποτε άλλης», ξεκαθάρισε ο Χολ. «Θα κάνουμε το παν για να εξιχνιάσουμε αυτήν την υπόθεση», πρόσθεσε.