GR US

«ΑΡ»: Οι γεννήσεις στις ΗΠΑ βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 32 χρόνων

Αssociated press

(AP Photo/Seth Wenig, File)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Συνεχίζεται η μείωση των γεννήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το ποσοστό να φτάνει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 32 χρόνων, ανάμεσα στις νεαρές γυναίκες έως 29 χρόνων.

Η ανεπίσημη έκθεση δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, και βασίστηκε σε πάνω από 99% φακέλους γεννήσεων στις ΗΠΑ, βάσει των οποίων βρέθηκαν πέρυσι 3,7 εκατ. γεννήσεις.

Ηταν η τέταρτη χρονιά με μειωμένο το ποσοστό, και το χαμηλότερο από το 1986, γεγονός που προκάλεσε έκπληξη σε ορισμένους ειδικούς, δεδομένης της βελτίωσης της Οικονομίας.

Η γονιμότητα 1,7 γεννήσεις ανά Αμερικανίδα επίσης έπεσε 2%, γεγονός που σημαίνει ότι η γενιά αυτή δεν κάνει αρκετά παιδιά προκειμένου να αναπληρωθεί. Το ποσοστό γονιμότητας είναι μία υποθετική εκτίμηση βασισμένη σε πρόγνωση διάρκειας ζωής γόνιμης ηλικίας.

Εάν περισσότερες Αμερικανίδες καθυστερούν τη μητρότητα ή την αποποιούνται ολοκληρωτικά δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο.

Εάν συνεχιστεί η τάση αυτή, λένε οι ειδικοί, οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν μείωση εργατικού δυναμικού, συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας ηλικιωμένων, όταν η γενιά των μπέιμπι μπούμερς (baby boomers) την χρειαστεί περισσότερο.

«Ολο περιμένω τα ποσοστά γεννήσεων να ανέβουν, αλλά αυτά δεν αυξάνονται», δήλωσε ο δημογράφος Κένεθ Μ. Τζόνσον (Kenneth M. Johnson), του Πανεπιστημίου του Νιου Χαμσάιρ Carsey School of Public Policy.

Εκτιμά ότι θα είχαν γεννηθεί 5,7 εκατ. μωρά κατά την περασμένη δεκαετία εάν η γονιμότητα δεν είχε πέσει σε προ ύφεσης επίπεδα. «Αυτό σημαίνει πολλούς άδειους βρεφικούς σταθμούς», δήλωσε ο κ. Τζόνσον που δεν αναμείχθηκε στην έκθεση.

Αλλοι ειδικοί δεν ανησυχούν, εκτιμώντας ότι οι σημερινές νέες γυναίκες θα συλλάβουν σε κάποια στιγμή μεγαλύτερες. Οι μόνες μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες με υψηλότερο ποσοστό γεννήσεων το 2018 είναι οι γυναίκες μετά τα 30 τους και αυτές λίγο μετά τα σαράντα τους χρόνια.

«Τα ποσοστά γονιμότητάς μας είναι ακόμη αρκετά υψηλά για ένα πλούσιο έθνος», δήλωσε η δημογράφος Κάρολιν Στεν Χάρτνετ (Caroline Sten Hartnett), από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας.

Οι Αμερικανίδες ξεκινούν νωρίτερα οικογένεια από ό,τι άλλες σε άλλα αναπτυγμένα έθνη, σύμφωνα με άλλη έρευνα. Αλλες δε χώρες έχουν παρόμοιες μειώσεις ποσοστών γεννήσεων.

Οι νέοι Αμερικανοί θέλουν να αποκτήσουν παιδιά, αλλά δεν αισθάνονται αρκετά σταθεροί ακόμη, δήλωσε η Κάρεν Μπένζαμιν Γκούζο (Karen Benjamin Guzzo), που μελετά οικογένειες στο Μπόουλιν Γκριν του πολιτειακύ Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Οι ΗΠΑ μπορούν να κάνουν περισσότερα να ενθαρρύνουν τις γεννήσεις με άδεια μητρότητας, επέκταση προσχολικών και παιδικών σταθμών και άλλων πολιτικών που βοηθούν νεαρούς ενήλικες, οι οποίοι παλεύουν με τα φοιτητικά δάνεια και κόστη κατοικιών, δήλωσε η Γκούζο.

Οι γεννήσεις μειώθηκαν σε φυλετικές ομάδες, με μικρές πτώσεις σε Ισπανόφωνους, λευκούς, μαύρους και Ασιάτες. Ο αριθμός βρεφών από τη Χαβάη και νησιωτών Ειρηνικού παρέμεινε σταθερός.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από τις 9 Απριλίου σε ανάλυσή της η εφημερίδα «New York Times», θέλοντας να επιχειρηματολογήσει αντίθετα από τον ισχυρισμό του Ντόναλντ Τραμπ ότι το αμερικανικό έθνος είναι πλήρες από μετανάστες, είχε γράψει ότι το έθνος έχει ανάγκη από νέους μετανάστες.

Ειδικότερα, όπως ανέλυσε η εφημερίδα, ένας πληθυσμός που γηράσκει και μειώνονται οι γεννήσεις ανάμεσα στους γεννημένους στη χώρα Αμερικανούς, οδηγεί σε συρρίκνωση της εργατικής δύναμης σε πολλές περιοχές.