GR US

Κορυφαίος αστρονόμος του Harvard μιλάει για UFO

Αssociated press

(AP Photo/Esa/Rosetta/Philae, FILE)

ΚΕΙΜΠΡΙΤΖ. ΜΑΣΑΧΟΥΣΕΤΗ. («Τhe Washington Post»). Πριν να ξεκινήσει την ιστορία με το εξωγήινο διαστημικό σκάφος πέρυσι, ο επικεφαλής του τμήματος Αστρονομίας του Harvard (Χάρβαρντ) ήταν γνωστός για τις μετριόφρονες δημόσιες ομιλίες του.

Προσωπική μετριοφροσύνη που ο Αβι Λόεμπ (Avi Loeb) λέει ότι την διδάχτηκε μεγαλώνοντας σε αγρόκτημα. Και αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «κοσμική μετριοφροσύνη» σχετίζεται με την αλαζονεία να θεωρούμε ότι είμαστε μόνοι στο σύμπαν ή ακόμη πως αποτελούμε ένα ιδιαίτερα ειδικό είδος.

Ο κ. Λόεμπ στέκεται δίπλα στο γραφείο του, έτοιμος για την απογευματινή τάξη. Λέει ότι 4 τηλεοπτικά συνεργεία τον περίμεναν στο γραφείο την ημέρα που η θεωρία του για διαστημικό σκάφος έγινε «viral» και πως τώρα πέντε κινηματογραφικές εταιρείες ενδιαφέρονται να κάνουν ταινία τη ζωή του.

Μία σελίδα με υπολογισμούς είναι ακουμπισμένη στο γραφείο του. «Ω, αυτό έκανα χθες βράδυ. Είναι υπολογισμοί», εξηγεί, που στηρίζουν τη θεωρία του για ένα εξωγήινο σκάφος ή τουλάχιστον ένα που αυτή τη στιγμή μπορεί να πετάει πέρα από την τροχιά του Δία.

Από τότε που εξέδωσε την αμφιλεγόμενη εργασία του, ο Λόεμπ έχει μετατραπεί σε ένα ασταμάτητο κύκλωμα ενημέρωσης, αποδεχόμενος τη διασημότητα. Ο κορυφαίος αστρονόμος του Harvard θεωρεί ότι τεχνολογία από άλλο σύστημα μόλις επιδείχθηκε στην πόρτα μας.

Ετσι όταν κάθε αστρονόμος του πλανήτη προσπαθούσε να αντιληφθεί τι ήταν αυτό το διάστερο αντικείμενο που ονομάστηκε με τη χαβανέζικη ονομασία του ανιχνευτή ως «Oumuamua» (Ομούαμούα) και το οποίο εισήλθε στο απομακρυσμένο κομμάτι του Γαλαξία μας, η απόλυτα σίγουρη θεωρία του Λόεμπ ότι πιθανόν να ήταν από άλλο πολιτισμό δεν μπορούσε εύκολα να απορριφθεί.

«Θεωρώντας ότι έχει τεχνητή προέλευση, μία πιθανότητα είναι ότι το ‘Oumuamua’ είναι σαν ένα φωτοστέφανο που πλέει στο διαστρικό Διάστημα ως απόβλητο ενός προηγμένου τεχνολογικά αντικειμένου» έγραψε ο Λόεμπ στον συνάδελφό του Σμούελ Μπιάλι (Shmuel Bialy) στην Επιθεώρηση Αστροφυσικά Γράμματα, προκαλώντας ανατριχίλες στους ενθουσιώδεις οπαδούς του Ε.Τ.

και αναστατώνοντας τις εύθραυστες τροχιές του διαστημικού ακαδημαϊκού χώρου. «Το ‘Oumuamua δεν είναι ένα εξωγήινο διαστημικό σκάφος και οι συγγραφείς της εργασίας προσβάλλουν κάθε τίμια επιστημονική θεωρία για να μπορέσουμε να το προτείνουμε» έγραψε σε tweet ο αστροφυσικός του Πανεπιστημίου του Οχάιο, Πολ Μ. Σάτερ, όταν δημοσιοποιήθηκε η εργασία του Λόεμπ.

«Ενα συγκλονιστικό παράδειγμα αισθησιακής, κακοπροαίρετης επιστήμης», έγραψε στο «Forbes» ο θεωρητικός αστροφυσικός Εθαν Σίγκελ. Η αστροφυσικός του Κρατικού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, Κάτι Μακ, υπαινίχθηκε ότι ο Loeb το έκανε για δημοσιότητα.

Πολλοί επιστήμονες εκτός του Λόεμπ εκτιμούν ότι το «Oumuamua» είναι ένα είδος βράχου. Αλλά τρέχει πολύ γρήγορα για βράχο λέει ο Λόεμπ, και απομακρύνεται από τον ήλιο σαν να το σπρώχνει κάτι από πίσω.

Ο Λόεμπ ισχυρίζεται ότι η συμπεριφορά του «Oumuamua» δεν υπονοεί ότι πρόκειται για βράχο σαν μακριά πατάτα αλλά μάλλον σαν αντικείμενο πολύ μακρύ, περί το χιλιόμετρο, όχι πιο παχύ από ένα millimeter σαν πανί πλοίου που το φως του ηλίου το σπρώχνει έξω από το ηλιακό μας σύστημα.