GR US

«NYT»: Οι Αρχές ετοιμάζονται να συλλάβουν χιλιάδες μετανάστες χωρίς έγγραφα ανά τις ΗΠΑ

Αssociated press

(AP Photo/Eric Gay, FILE)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι Αρχές των ΗΠΑ ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν επιδρομές σε όλη τη χώρα για τη σύλληψη χιλιάδων μελών οικογενειών μεταναστών χωρίς χαρτιά, σε μια επιχείρηση η οποία αναμένεται να ξεκινήσει την Κυριακή, σύμφωνα με δύο πρώην και νυν αξιωματούχους την Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας, τους οποίους επικαλείται η «New York Times».

Η επιχείρηση, η οποία είχε προωθηθεί από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, είχε αναβληθεί, εν μέρει λόγω και των αντιδράσεων αξιωματούχων ακόμα και εντός της Υπηρεσίας Μετανάστευσης, αναφέρει η νεοϋορκέζικη εφημερίδα.

Οι επιδρομές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα της Υπηρεσίας Τελωνείων και Μετανάστευσης (Immigration and Customs Enforcement - ICE) και θα διαρκέσουν αρκετές ημέρες, θα περιλαμβάνουν και «παράπλευρες» απελάσεις, δηλαδή απελάσεις μεταναστών που θα συλληφθούν τυχαία χωρίς να είναι ο άμεσος στόχος των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Τα μέλη των οικογενειών που συλλαμβάνονται μαζί θα κρατούνται σε οικογενειακά κέντρα κράτησης στο Τέξας και την Πενσυλβάνια, όταν αυτό είναι δυνατόν. Ωστόσο, λόγω του περιορισμένου χώρου, μερικοί ίσως καταλήξουν σε δωμάτια ξενοδοχείων μέχρι να είναι έτοιμα τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα. Στόχος της Υπηρεσίας είναι να απελαθούν οι οικογένειες όσο πιο γρήγορα γίνεται, επισημαίνει η «ΝΥΤ».

Επίσης, στόχος της υπηρεσίας είναι να εντοπιστούν τουλάχιστον 2.000 μετανάστες, για τους οποίους έχει διαταχθεί η απέλαση -μερικοί εκ των οποίων δεν παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο- και διαμένουν παρανόμως στην χώρα. Η επιχείρηση αναμένεται να λάβει χώρα σε τουλάχιστον δέκα μεγάλες πόλεις.

Ο Μάθιου Μπερκ, εκπρόσωπος Τύπου της ICE δήλωσε την Τετάρτη ότι η υπηρεσία δεν θα προβεί σε κάποιο σχόλιο αναφορικά με συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τις επιχειρήσεις της, για λόγους που σχετίζονται με την ασφάλεια του προσωπικού. Η απειλή της απέλασης έχει προκαλέσει αναστάτωση στις μεταναστευτικές κοινότητες ανά τη χώρα, έχει δημιουργήσει αντιδράσεις από τοπικούς πολιτικούς και αστυνομικούς αξιωματούχους, καθώς και διάσπαση ακόμα και ανάμεσα στους αξιωματούχους στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Eρευνα για καταγγελίες κακοποίησης ανηλίκων στα σύνορα

Οι αμερικανικές Αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες για κακοποίηση ανήλικων μεταναστών από μέλη της Υπηρεσίας Φύλαξης Συνόρων (CBP) σε ένα κέντρο κράτησης κοντά στα σύνορα με το Μεξικό.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο «NBC News» ήταν αυτό που είχε μεταδώσει το θέμα, επικαλούμενο επίσημες αναφορές για διάφορα περιστατικά, στις οποίες περιέχονται μαρτυρίες παιδιών που διέμεναν σε κέντρο κράτησης της CBP στη Γιούμα της Αριζόνα.

Μια 15χρονη κοπέλα από την Ονδούρα κατηγόρησε μέλος της υπηρεσίας ότι έβαλε το χέρι του στον στηθόδεσμό της, της έβγαλε τα εσώρουχα και ότι την άγγιξε ενώπιον άλλων μεταναστών και συναδέλφων του στη διάρκεια σωματικού ελέγχου ρουτίνας, σύμφωνα με το «NBC News».

Στη μαρτυρία της η έφηβη δήλωσε ότι ένιωσε «ντροπή την ώρα που ο πράκτορας αυτός μιλούσε αγγλικά και οι συνάδελφοί του γελούσαν», μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Η CBP ανακοίνωσε ότι «λαμβάνει σοβαρά υπόψη της όλες τις καταγγελίες και ερευνά όλες τις επίσημες κατηγορίες».

Η υπηρεσία «αντιμετωπίζει όσους είναι υπό την προστασία μας με αξιοπρέπεια και σεβασμό και προσφέρει πολλές ευκαιρίες να διατυπώνεται οποιαδήποτε καταγγελία απρεπούς συμπεριφοράς», δήλωσε εκπρόσωπος της CBP σε ανακοίνωσή του.

«Οι καταγγελίες δεν συνάδουν με την τρέχουσα πρακτική στις δομές μας και θα γίνουν αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας», πρόσθεσε.