GR US

Ο Ερντογάν κάλεσε ΗΠΑ να ανακαλέσουν τον εξοπλισμό των Σύρων Κούρδων

Αssociated Press

O πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. (AP Photo/Burhan Ozbilici, FILE).

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε να δώσει εντολή για τον εξοπλισμό της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας (YPG) προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την ανακατάληψη της πόλης Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος, και η προσπάθειά του αυτή έχει προκαλέσει την άμεση και έντονη αντίδραση της τουρκικής πλευράς και μάλιστα του ίδιου του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Αντιπροσωπεία Τούρκων αξιωματούχων που επισκέφθηκε τη Δευτέρα τον Λευκό Οίκο ενημερώθηκε για την απόφαση του κ. Τραμπ από τον ίδιο τον σύμβουλο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Ερμπερτ Μακμάστερ, ενώ το Πεντάγωνο την ανακοίνωσε την Τρίτη.

Ο πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την απόφαση αυτή, λέγοντας ότι «η μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν πρέπει να έχει ως επικεφαλής μια άλλη τρομοκρατική οργάνωση». «Θέλουμε να ξέρουμε ότι οι σύμμαχοί μας είναι με εμάς και όχι με τρομοκρατικές οργανώσεις», πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Η απόφαση για τον εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία οι ιρακινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από αέρος από τις αμερικανικές και τις συμμαχικές, επιχειρούν στη Μοσούλη. Επικεφαλής του αμερικανικού στρατού υποστήριζαν εδώ και καιρό ότι θα έπρεπε να υπάρχουν ταυτόχρονα χτυπήματα σε Μοσούλη και Ράκα προκειμένου το Ισλαμικό Κράτος να αναγκαστεί να πολεμάει ταυτόχρονα σε διαφορετικά μέτωπα.

Από την πλευρά της, η πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας YPG χαιρέτισε την «ιστορική» απόφαση της Αμερικής να εξοπλίσει τα μέλη της που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους και δήλωσε ότι αναμένει να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο στη μάχη, όπως την χαρακτήρισε, κατά της τρομοκρατίας.

«Θεωρούμε ότι εφεξής, και έπειτα από την ιστορική αυτή απόφαση (η YPG) θα παίξει έναν ισχυρότερο, πιο αποφασιστικό και με μεγαλύτερη επιρροή ρόλο στην ταχεία καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος της YPG, Ρεντούρ Χελίλ.

Ο Χελίλ είπε ότι η απόφαση αυτή των ΗΠΑ «θα δώσει μια ισχυρή ώθηση σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις που μάχονται κατά της τρομοκρατίας και θα έχει θετικά, μεγάλα και γρήγορα αποτελέσματα».

Από την πλευρά της Τουρκίας, εκτός από τον Ερντογάν αντέδρασαν και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να εξοπλίσουν την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας που πολεμά εναντίον του Ισλαμικού Κράτους θα έχει συνέπειες και «αρνητικό αποτέλεσμα» για την Ουάσιγκτον.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο, ο Γιλντιρίμ δήλωσε πως δεν μπορεί να φανταστεί τις ΗΠΑ να χρειάζεται να επιλέξουν ανάμεσα στη στρατηγική σύμπραξη με την Τουρκία και μια τρομοκρατική οργάνωση.

«Η αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει την ευκαιρία να λάβει υπόψη τις ευαισθησίες της Τουρκίας σχετικά με το PKK. Αν υπάρξει διαφορετική απόφαση, αυτή θα έχει ασφαλώς συνέπειες και θα επιφέρει αρνητικό αποτέλεσμα και για τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Γιλντιρίμ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι «κάθε όπλο που εξασφαλίζει η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας, συνιστά απειλή» για τη χώρα, καθώς και ότι η Αγκυρα αντιτίθεται «στην αμερικανική απόφαση να εξοπλίσει τα μέλη της YPG για τον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους».

Ο Τσαβούσογλου, ο οποίος απευθυνόταν σε δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στο Μαυροβούνιο, χαρακτήρισε την YPG «τρομοκρατική οργάνωση, όπως και το απαγορευμένο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK)» και τόνισε ότι οι ΗΠΑ το γνωρίζουν αυτό.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ συμπλήρωσε ότι ο πρόεδρος της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, πρόκειται να συζητήσει αυτά τα ζητήματα με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη εβδομάδα.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Νουρετίν Τσανικλί. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε την παρουσία τρομοκρατικών οργανώσεων που θα απειλούσαν το μέλλον του τουρκικού κράτους... Ελπίζουμε η αμερικανική κυβέρνηση να θέσει τέλος σε αυτό το λάθος. Μια τέτοια πολιτική δεν θα είναι ευεργετική, δεν μπορείς να βρίσκεσαι στο ίδιο τσουβάλι με τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε ο Τσανικλί σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο «A Haber».

Η Αγκυρα θεωρεί την YPG συριακή προέκταση του απαγορευμένου Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την Τουρκία και την Ευρώπη.

Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να συναντηθεί με τον Τραμπ στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα. Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένως επικρίνει την Ουάσιγκτον για την στήριξη που παρέχει στην YPG, λέγοντας ότι ο σύμμαχός του στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να βρίσκεται απόλυτα στο πλευρό της Αγκυρας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.