GR US

Ο πρόεδρος Τραμπ και Ρεπουμπλικάνοι προς υποστήριξη του Ακόστα για τον Επστάιν

Ευρωκίνηση

Ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία κινούνται γρήγορα προκειμένου να υποστηρίξουν τον υπουργό Εργασίας Αλεξ Ακόστα που βρίσκεται στο επίκεντρο κριτικής για τους χειρισμούς του στην υπόθεση του μεγαλοεπιχειρηματία Τζέφρι Επστάιν, την εποχή που ήταν εισαγγελέας στη Φλόριντα.

Ωστόσο, η άσκηση πίεσης κλιμακώνεται κι από άλλα κέντρα εξουσίας στον Λευκό Οίκο, με τον υπηρεσιακό Προσωπάρχη Μικ Μαλβέινι σε ιδιωτικό επίπεδο να παροτρύνει τον Αμερικανό πρόεδρο για να προχωρήσει στην απόλυση του Ακόστα, σχολιάζει το Politico.

Ο Μαλβέινι φέρεται να είπε στον πρόεδρο Τραμπ την Δευτέρα, πως οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις γύρω από την συμφωνία του 2008 που έκανε ο Ακόστα, προφυλάσσοντας τον δισεκατομμυριούχο παιδόφιλο Τζέφρι Επστάιν από μία βαριά ποινή φυλάκισης θα μπορούσαν να πλήξουν την κυβέρνησή του, σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν λάβει γνώση για την συζήτηση αυτή.

Από την άλλη μεριά, ο Μαλβέινι ίσως βρήκε μία ευκαιρία για να προσπαθήσει να απομακρύνει έναν συχνό πολιτικό ανταγωνιστή του, που προκαλεί εκνευρισμό σε αρκετούς συντηρητικούς στον Λευκό Οίκο, αλλά και επιχειρηματίες εκτός του Λευκού Οίκου.

Οι επικριτές του Ακόστα, μεταξύ αυτών κι ο Μαλβέινι υποστηρίζουν ότι ο σημερινός υπουργός Εργασίας δεν ήταν αρκετά επιθετικός για την εξάλειψη των κανονισμών για τους χώρους εργασίας, αλλά και των μηνύσεων για διακρίσεις στην εργασία την περίοδο της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ χρησιμοποιούν την υπόθεση Επστάιν, ασκώντας πιέσεις για την απομάκρυνση του Ακόστα από την κυβέρνηση Τραμπ.

Ένας εκπρόσωπος του Μαλβέινι δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα σχολιασμού των εξελίξεων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο απόλυσης συνεργατών του που είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλα, συχνά περίμενε για εβδομάδες, αν όχι μήνες, ώστε να συγκεντρωθούν αρκετά επιβαρυντικά στοιχεία και να κλιμακωθεί η πίεση στο Κογκρέσο και μετά να λάβει τελικές αποφάσεις για την τύχη των προσώπων.

Ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος Σκοτ Προύιτ βρέθηκε αντιμέτωπος με αρκετές καταγγελίες για διαφθορά, αλλά και υπερβολικές δαπάνες, αλλά παρέμεινε στην θέση του για μήνες, πριν απολυθεί από τον πρόεδρο Τραμπ, τον περασμένο Ιούλιο.

Ο πρόεδρος Τραμπ υπερασπίστηκε δυναμικά χθες τον υπουργό του, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο ότι ο Ακόστα “είναι ένας εξαιρετικός υπουργός Εργασίας.”

Από την μεριά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές υποστηρίζουν τον Ακόστα, καθώς είναι εύκολη η συνεργασία τους μαζί του, αλλά σε ιδιωτικό επίπεδο, μερικοί από αυτούς φέρονται να τάσσονται προς την απόλυσή του, από την κυβέρνηση Τραμπ.

Ωστόσο, οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές δεν έχουν διάθεση εμπλοκής σε μία διαδικασία επικύρωσης του διορισμού ενός νέου υπουργού Εργασίας και για τον λόγο αυτό, βρίσκονται -τουλάχιστον για την ώρα- στο πλευρό του Ακόστα.

“Ο [Ακόστα] υπηρετεί έχοντας την εύνοια του προέδρου. Από την άλλη μεριά, θα ξεκαθαρίσω ότι τίποτα καινούργιο δεν έχει βγει. Από την πλευρά μας, πρέπει να κρίνουμε όταν αποκαλυφθούν νέες πληροφορίες,” δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζον Κόρνιν που εκλέγεται στο Τέξας.

Οι πολιτικοί σύμμαχοι του προέδρου Τραμπ δηλώνουν ότι δεν έχουν κάποια ένδειξη σχετικά με την κατεύθυνση που θα επιλέξει να κινηθεί ο Αμερικανός πρόεδρος κι ενώ πληθαίνουν οι φωνές των Δημοκρατικών που ζητούν την απόλυση του Ακόστα, αλλά και οι ανησυχίες μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων ότι ο υπουργός Εργασίας, ήταν εύκολος στους χειρισμούς που έκανε για την υπόθεση του Επστάιν.

Ο Ακόστα είχε την υποστήριξη του πρώην Νομικού Συμβούλου του Λευκού Οίκου Ντον ΜακΓκάν, ο οποίος σήμερα έχει χάσει την εύνοια του προέδρου Τραμπ, μετά τα όσα του αποδίδονται ότι είπε κι αναφορικά με το πόρισμα του Ρόμπερτ Μάλερ.

“Ο πρόεδρος Τραμπ “είναι ιδιαίτερα ικανός να αντιληφθεί την κατάσταση, ξέχωρα από τον θόρυβο που υπάρχει,” δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Κέβιν Κρέιμερ από την Βόρεια Ντακότα.

“Πότε εξετάζει βαθύτερα την κατάσταση; Υπάρχουν αποδείξεις ότι το κάνει αυτό μερικές φορές, αλλά υπάρχουν επίσης, αποδείξεις ότι μερικές φορές ενεργεί πολύ γρήγορα. Ο ίδιος δεν θα κουβαλήσει το πολιτικό φορτίο κάποιου άλλου,” πρόσθεσε ο Κρέιμερ.

Ωστόσο, ο Κρέιμερ δήλωσε πως παρά το γεγονός ότι η συμφωνία του Ακόστα με τον Επστάιν είναι “ανήκουστη,” ο Ακόστα είναι ένας ισχυρός υπουργός Εργασίας.

Ο Ακόστα ήταν εισαγγελέας στο Μαϊάμι όταν προχώρησε σε μία ευνοϊκή συμφωνία, με την οποία δεν άσκησε δίωξη στον Επστάιν για ομοσπονδιακές κατηγορίες σεξουαλικής διακίνησης γυναικών. Η συμφωνία αυτή, επέτρεψε στον Επστάιν να παραδεχτεί την ενοχή του για την διάπραξη πορνείας.

Το σκάνδαλο επανήλθε στο επίκεντρο της επικαιρότητας στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όταν οι εισαγγελείς στο Μανχάταν ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στην απαγγελία νέων κατηγοριών σε βάρος του Επστάιν.

Το συμβούλιο σύνταξης της εφημερίδας “The Miami Herald” που έχει παρουσιάσει εκτεταμένα την ιστορία του Ακόστα, του ζήτησε χθες να παραιτηθεί, γράφοντας: “Αν ο Ακόστα την περίοδο που ήταν εισαγγελέας στο Μαϊάμι είχε επιδείξει ελάχιστη συμπάθεια για τα απροστάτευτα κορίτσια που εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά ο Επστάιν, τα κορίτσια αυτά, θα είχαν μία ισχυρή φωνή στο πλευρό τους.”

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίστηκε να απορρίπτει την τοποθέτηση αυτή της εφημερίδας, δηλώνοντας χθες στους δημοσιογράφους ότι λάθη μπορούν να εντοπιστούν στον φάκελο κάθε εισαγγελέα ή δικαστή.

“Αν πάτε πίσω και κοιτάξετε τις αποφάσεις οποιουδήποτε άλλου, είτε είναι εισαγγελέας ή δικαστής, αν πάτε πίσω 12 ή 15 ή 20 χρόνια και δείτε τις αποφάσεις που έλαβαν στο παρελθόν..., Θα σκεφτείτε ότι ενδεχόμενα θα εύχονται πως ίσως θα έπρεπε να είχαν πράξει διαφορετικά,” είπε ο πρόεδρος Τραμπ.

Πηγή: Politico, ΑΠΕ-ΜΠΕ