GR US

Οι μνήμες παραμένουν ζωντανές 17 χρόνια μετά - Αφιέρωμα του «Ε.Κ.» στην 11η Σεπτεμβρίου

Cameras

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από το πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, όταν η Αμερική, αλλά και ολόκληρος ο ελεύθερος Κόσμος έμπαιναν στο στόχαστρο των τρομοκρατών.

Δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια και είναι σαν να μην έχει περάσει ούτε μια ημέρα. Μπορεί να λένε ότι ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός, αλλά σε περιπτώσεις σαν και αυτή, ο γιατρός μπορεί μεν να επουλώνει τις πληγές, να απαλύνει τον πόνο, οι εικόνες όμως μένουν έντονες και ζωντανές στη μνήμη.

Ισως είναι η δύναμη της τηλεοπτικής εικόνας, που αποτύπωσε την τραγωδία ζωντανά και την έβαλε μέσα στα σπίτια όλου του πλανήτη σε πραγματικό χρόνο και την μεγέθυνε στην συλλογική μνήμη. Ισως είναι το μέγεθος της καταστροφής, που όμοιό του δεν έχει ξαναϋπάρξει, που συνέβαλε στο να θεωρείται η 11η Σεπτεμβρίου συνώνυμο της απόλυτης καταστροφής.

Ο «Ε.Κ.» αποτίει έναν μικρό φόρο τιμής στα περίπου 3.000 θύματα της τραγωδίας - μεταξύ των οποίων και 49 ομογενείς- με το αφιέρωμά του σε αυτή την αποφράδα ημέρα με την ευχή, όχι μόνο η Αμερική, αλλά ολόκληρη η ανθρωπότητα να μην βιώσουν ποτέ ξανά κάτι ανάλογο στο μέλλον.

Οι ομογενείς της τραγωδίας που χαράχτηκε στη μνήμη μας

Σαράντα εννέα ήταν οι ομογενείς θύματα της αποφράδας ημέρας της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Από το σύνολο των 49 ομογενών θυμάτων οι 48 σκοτώθηκαν στους Δίδυμους Πύργους και ένας κυπριακής καταγωγής, ο Μιχάλης Ταρρού, ήταν μέλος του πληρώματος της «United Airlines» που χτύπησε σ’ ένα από τα κτίρια του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, στο Μανχάταν.

Τρία από τα θύματα της Ομογένειας είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα. Πρόκειται για τους Προκόπη Πολ Ζώη, Βασίλειο Χαράμη και Κατερίνα Μπάντη. Τα πιο νεαρά θύματα ελληνικής καταγωγής ήταν ο 23χρονος Αντριου Στεργιόπουλος, η 26χρονη Τζένιφερ Τζέμη, η 27χρονη Ιωάννα Αχλαδιώτη, η 29χρονη Ντανιέλα Κουσούλη και ο 31χρονος Γιάννης Κατσιματίδης.

Αναλυτικά, τα ονόματα των 49 Ελληνοαμερικανών:

Ιωάννα Αχλαδιώτη 27, Ernest Αλικάκος 43, Ariene Μπαμπακίδης 47 (Αμερικανίδα παντρεμένη με Ελληνοαμερικανό), Κατερίνα Μπάντη 48, Peter Brennan 30, Θωμάς Δαμασκηνός 33, Αντώνιος Δήμας 61, Κωνσταντίνος Οικονόμου 41, Μιχαήλ Ελφερής 27, Αννα Φωστέρης 58, Δημήτριος Γκρεκιώτης 56, Kenneth Γρουζάλης 56, Βασίλειος Χαραμής 56, Νικόλας Ιωάννου 42, Ιωάννης Κατσιματίδης 31, Ντανιέλα Κουσούλη 29, Θωμάς Κουβείκης 48, Δημήτρης Μαούνης 42, Φίλιππος Μαστρανδρέας 42, Γεώργιος Μερκούρης 35, Στυλιανός Μουσουρούλης 38, Πέτρος Μούτος 44, Νικόλαος Παπαδόπουλος 29, Δημήτρης Παπαγιώργος 29, Γεώργιος Πήγης 60, Δάφνη Πουλέτσος 47, Richard Πούλος 55, Στέφανος Πούλος 45, Αντώνιος Σάββας 72, Φαίη Σισκόπουλος 60, Timothy Σούλας 35, Ανδρέας Στεργιόπουλος 23, Μιχαήλ Θεοδωρίδης 32, William Τσελεπής 33, Tzennifer Τζέμης 26 και Προκόπιος Ζώης 46. Apollo Peter, Aranyos Patrick, Hagis Steven, Halikiopoulos Leonidas, Haros Frances, Klares Richard, Steve Kokkinos, Kuras Patricia, Markoulis George, Nickolas John, Pullis Edward, Tarrou Michael, Zavvos Gus.

Ο αριθμός των Ελληνοαμερικανών μπορεί να είναι μεγαλύτερος, επειδή είναι πολύ πιθανό να υπήρχαν και άλλοι ομογενείς, που έχασαν τη ζωή τους εκείνη τη μέρα, αλλά δεν είχαν ελληνικό όνομα (κυρίως από μεικτούς γάμους) και οι συγγενείς τους δεν ανέφεραν κάτι σχετικό στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής ή σε ελληνική διπλωματική υπηρεσία στις ΗΠΑ.

Τα 102 λεπτά που άλλαξαν τον Κόσμο

Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση των αμερικανικών Αρχών, οι αεροπειρατείες της 9/11 πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερα αεροπλάνα, δύο των American Airlines (πτήσεις 11 και 77) και δύο των United Airlines (πτήσεις 175 και 93).

Οι αεροπειρατές ήταν μέλη της Αλ Κάιντα, τρομοκρατικής οργάνωσης υπό την αρχηγεία του Σαουδάραβα τρομοκράτη Οσάμα Μπιν Λάντεν (Osama bin Laden).

Κάθε ομάδα αεροπειρατών αποτελούνταν από πέντε τρομοκράτες, με εξαίρεση την πτήση 93 της United Airlines, όπου ήταν τέσσερις, καθώς το πέμπτο μέλος της ομάδας δεν κατάφερε να μπει στις ΗΠΑ, λόγω του ότι είχε θεωρηθεί ύποπτος από την ασφάλεια του αεροδρομίου Orlando International Airport της Φλόριντα.

Λίγο μετά την απογείωσή τους από διάφορα αμερικανικά αεροδρόμια, τα αεροπλάνα περνούν στον έλεγχο των αεροπειρατών.

Η πτήση 11 της American Airlines συντρίβεται στο Βόρειο Πύργο στις 8:46 τοπική ώρα, η πτήση 175 της United Airlines συντρίβεται επάνω στο Νότιο Πύργο στις 9:02, η πτήση 77 της American Airlines πέφτει στο αμερικανικό Πεντάγωνο στις 9:37, ενώ η πτήση 93 της United Airlines συντρίβεται σε ανοικτή περιοχή στη νοτιοδυτική Πενσυλβάνια στις 10:03.

Αυτή η πτήση κατευθυνόταν προς την Ουάσιγκτον, με πιθανό στόχο το Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών ή τον Λευκό Οίκο. Η αποτυχία των αεροπειρατών να χτυπήσουν τον στόχο τους αποδόθηκε στην καθυστέρηση που προέκυψε από την προσπάθεια των επιβατών να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροσκάφους.

Μέχρι τις 10:28 εκείνης της ηλιόλουστης Τρίτης, οι Δίδυμοι Πύργοι είχαν καταρρεύσει, στο μεγαλύτερο τρομοκρατικό χτύπημα στην αμερικανική ιστορία.

Το χρονικό διάστημα από την πρόσκρουση του πρώτου αεροπλάνου μέχρι την κατάρρευση του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου ήταν 102 λεπτά.

Οσοι κατάφεραν να επιβιώσουν των τρομοκρατικών χτυπημάτων, θα ζούσαν σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο.