GR US

Πλήττει με μανία τις Καρολίνες ο «Φλόρενς» παρά την υποβάθμισή του-Τουλάχιστον 4 νεκροί (βίντεο)

Αssociated Press

This enhanced satellite image made available by NOAA shows Hurricane Florence off the eastern coast of the United States on Wednesday, Sept. 12, 2018 at 5:52 p.m. EDT. (NOAA via AP)

ΝΙΟΥ ΜΠΕΡΝ. ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΑ. Παρά το γεγονός ότι υποβαθμίστηκε σε τυφώνας κατηγορίας 1 ήδη από το βράδυ της Πέμπτης και αργότερα την Παρασκευή σε τροπική καταιγίδα, ο «Φλόρενς» σκορπούσε την καταστροφή στις Καρολίνες με την έλευσή του, το πρωί της Παρασκευής.

Ο «Φλόρενς» έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους: Μία μητέρα με το μωρό της, που σκοτώθηκαν όταν ένα δέντρο έπεσε πάνω στο σπίτι τους, μια γυναίκα που υπέστη καρδιακή προσβολή και έναν άνδρα που έπαθε ηλεκτροπληξία προσπαθώντας να θέσει σε λειτουργία μια γεννήτρια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να επισκεφθεί τις περιοχές που επλήγησαν από τον τυφώνα Φλόρενς την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος απόψε. Η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί μόλις καθοριστεί ότι το ταξίδι του δεν θα διαταράξει τις προσπάθειες διάσωσης, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το επίκεντρο του τυφώνα έπληξε το Ράιτσβιλ Μπιτς της Βόρειας Καρολίνας το πρωί στις 7:15, με την ταχύτητα των ανέμων του να είναι της τάξεως των 90 μιλίων την ώρα.

Σχεδόν τέσσερις ώρες αργότερα, στις 11 το πρωί, το μάτι του τυφώνα ήταν περίπου 20 μίλια νοτιοδυτικά του Γουίλμιγκτον με την ταχύτητα των ανέμων του να έχει υποχωρήσει στα 80 μίλια την ώρα.

Στο πέρασμά του ο τυφώνας προκαλούσε μεγάλες ζημιές και με την ταχύτητα των ανέμων του, αλλά και με τις πλημμύρες που προκαλούσαν οι βροχές που τον συνόδευαν.

Περίπου 200 άτομα διασώθηκαν από σπίτια που είχαν αρχίσει να πλημμυρίζουν ήδη από το βράδυ της Πέμπτης στο Νιου Μπερν, σύμφωνα με τα όσα είπε στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος της πόλης. Αλλα 150 σπίτια έπρεπε να εκκενωθούν το πρωί.

Την ίδια στιγμή, περίπου 500.000 άνθρωποι είχαν μείνει χωρίς ρεύμα στη Βόρεια Καρολίνα, με τους υπεύθυνους της πολιτείας να εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA) ανακοίνωσε ότι ο «Φλόρενς» θα συνιστά «σημαντική απειλή» για ακόμη 24 έως 36 ώρες.

«Δεν έχει τελειώσει», προειδοποίησε ο Τζεφ Μπάιαρντ, αξιωματούχος της FEMA κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης. «Η σημαντική απειλή θα παραμείνει για 24 έως 36 ώρες ακόμη», κυρίως εξαιτίας «αυξημένου κινδύνου πλημμυρών», πρόσθεσε.

Οι μετεωρολόγοι της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) τόνισαν ότι η κυκλώνας «Φλόρενς» προχωρεί με αργή ταχύτητα και κατά συνέπεια προκαλεί πολύωρες ισχυρές βροχοπτώσεις στις ίδιες περιοχές.

Τα εδάφη έχουν απορροφήσει ήδη μεγάλες ποσότητες νερού εξαιτίας των βροχοπτώσεων των τελευταίων δύο εβδομάδων και δεν έχουν άλλα περιθώρια, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, εξ ου και η αυξημένη ανησυχία για σοβαρές και αιφνίδιες πλημμύρες, παρά το γεγονός ότι ο κυκλώνας έχει υποβαθμισθεί στο επίπεδο 1 της 5βαθμης κλίμακας Saffir-Simpson.

Εξάλλου, περίπου 60 άτομα εκκενώθηκαν από ένα ξενοδοχείο στο Jacksonville, της Βόρειας Καρολίνας, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, αφού οι ισχυροί άνεμοι της καταιγίδας απειλούσαν τη δομική ακεραιότητα του κτιρίου.

Σε κάποια σημεία στο Εμεραλντ Αϊλ της Βόρειας Καρολίνας τα κύματα έφταναν τα επτά πόδια και οι μετεωρολόγοι έλεγαν ότι κάποια στιγμή μέσα στη χθεσινή ημέρα το ύψος μπορεί να έφτανε ακόμα και τα 11 πόδια. Το ύψος της βροχής στην ίδια περιοχή αναμενόταν να φτάσει τις 40 ίντσες, κάτι που θα προκαλούσε εκτεταμένες πλημμύρες.

Παράλληλα, περισσότεροι από 4.500 άνθρωποι είχαν πάει σε καταφύγια στη Νότια Καρολίνα και οι Αρχές δήλωσαν ότι διέθεταν χώρο για περισσότερα από 34.000 σε 64 συνολικά καταφύγια. Η Βόρεια Καρολίνα είχε ανοίξει 126 καταφύγια για περίπου 12.000 άτομα και προσπαθούσε να ανοίξει περισσότερα.

Οι παράκτιες κοινότητες στη Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα ερήμωσαν με τις αρμόδιες Αρχές να εκτιμούν ότι τουλάχιστον 1,5 εκατ. πολίτες έχουν εκκενώσει τις εστίες τους. Ο τυφώνας ακολουθούσε μια πορεία που έδειχνε ότι θα ταλαιπωρούσε τις Καρολίνες τουλάχιστον και το Σάββατο.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων της Αμερικής, ο «Φλόρενς» αναμένεται να είναι στον κατάλογο των δέκα πιο καταστροφικών τυφώνων στην Ιστορία των ΗΠΑ. Κριτήριο για την εισαγωγή του στον κατάλογο είναι οι εκτιμώμενες ζημιές που αναμένεται να προκαλέσει σε υποδομές.

Στη λίστα πρώτη θέση, ως προς το καταστροφικό του έργο, έχει ο τυφώνας «Κατρίνα», ο οποίος προξένησε ζημιές ύψους 160 εκατ. δολαρίων. Ο «Φλόρενς» είναι στην 8η θέση, με εκτιμώμενες ζημιές ύψους 30 εκατ. δολαρίων.