GR US

Σε σκάνδαλο εμπλέκονται και οι τρεις ηγέτες της Βιρτζίνια

Αssociated press

Φωτογραφία αρχείου: Από αριστερά, Justin Fairfax, Mark Herring και Ralph Northam (Bob Brown/Richmond Times-Dispatch via AP, FILE)

ΡΙΤΣΜΟΝΤ. ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ. Η πολιτική κρίση στη Βιρτζίνια ξέφυγε από κάθε έλεγχο, καθώς και ο γενικός εισαγγελέας ομολόγησε ότι εμφανίσθηκε με «μαύρο πρόσωπο» τη δεκαετία του 1980, την ώρα που μία γυναίκα δημοσιοποίησε με λεπτομέρειες την σεξουαλική επίθεση που, όπως λέει η ίδια, δέχθηκε από τον αντικυβερνήτη της Πολιτείας.

Με την καριέρα του κυβερνήτη, Ραλφ Νόρθαμ, να κρέμεται από μία κλωστή λόγω της ρατσιστικής φωτογραφίας στο λεύκωμα της Ιατρικής Σχολής όπου σπούδαζε το 1984, οι εξελίξεις της Τετάρτης απειλούν να εκπορθήσουν και τους τρείς κορυφαίους ηγέτες της Πολιτείας, όλοι τους Δημοκρατικοί.

Η σοκαριστική εξέλιξη σημειώθηκε όταν ο γενικός εισαγγελέας, Μαρκ Χέρινγκ, κάλεσε τους Αφροαμερικανούς που είναι μέλη των πολιτειακών νομοθετικών οργάνων και τους έδωσε εξηγήσεις για την κίνησή του να βάψει μαύρο το πρόσωπό του στο παρελθόν, ζητώντας συγγνώμη για την συμπεριφορά του. Οσοι συμμετείχαν στη συνάντηση εμφανίστηκαν σοκαρισμένοι μετά την πραγματοποίησή της.

Μέσα σε λίγες ώρες, μία δεύτερη «βόμβα» έσκασε στο Ρίτσμοντ. Η Βανέσα Τίσον ισχυρίστηκε ότι ο αναπληρωτής κυβερνήτης Τζάστιν Φέιρφαξ της επιτέθηκε σεξουαλικά, ενώ έκανε δημόσιες δηλώσεις για πρώτη φορά, με μία μακροσκελή ανακοίνωση, περιγράφοντας λεπτομερώς τα όσα ισχυρίζεται.

Το «ΑΡ» ξεκαθαρίζει ότι κανονικά δεν δημοσιοποιεί ονόματα γυναικών που δέχονται σεξουαλική επίθεση, αλλά η κ. Τάισον υπέγραψε το ανακοινωθέν.

Η 42χρονη Τάισον είναι πολιτική επιστήμονας που έχει μία υποτροφία από το Stanford University και ειδικεύεται στις επιπτώσεις των σεξουαλικών επιθέσεων.

Ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν για το μέλλον της ηγεσίας στην Πολιτεία της Βιρτζίνιας, σε μία εβδομάδα από σήμερα.

Ο κυβερνήτης Ραλφ Νόρθαμ έχει εμπλακεί σε μία αντιπαράθεση σχετικά με μία ρατσιστικού περιεχομένου φωτογραφία του, σε ένα αναμνηστικό άλμπουμ του παρελθόντος, όπου φέρεται να έχει βάψει μαύρο το πρόσωπό του. Ο ίδιος προσπαθεί να ξεκαθαρίσει την θέση του και δέχεται ισχυρές πολιτικές πιέσεις για να παραιτηθεί.

Από την άλλη μεριά, τόσο ο Φέιρφαξ, όσο και ο Χέρινγκ, που θα μπορούσαν να διαδεχτούν τον κυβερνήτη της Πολιτείας μετά από μία ενδεχόμενη παραίτησή του, βρίσκονται αντιμέτωποι με τα δικά τους σκάνδαλα.

«Υιοθετούμε μία ισορροπημένη προσέγγιση και το κάνουμε αυτό, βήμα, βήμα. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την όλη κατάσταση», δήλωσε ο Δημοκρατικός Τζο Λίντσεϊ, που είναι μέλος της τοπικής Βουλής στην Βιρτζίνια.

Οι πολιτικοί σύμμαχοι του Νόρθαμ, που πριν από λίγες ημέρες βρίσκονταν αντιμέτωπος με την λήξη της πολιτικής του καριέρας, εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι ο κυβερνήτης θα κατορθώσει να ξεπεράσει το σκάνδαλο και να επιβιώσει πολιτικά.

Τα σκάνδαλα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι Φέιρφαξ και Χέρινγκ, απάλλαξαν προς στιγμήν τον Νόρθαμ από την ισχυρή πολιτική πίεση που δεχόταν, καθώς ο ίδιος έπαψε περιστασιακά να βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας στην Βιρτζίνια.

Ο κυβερνήτης προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν ήταν ο ίδιος στην αναμνηστική φωτογραφία από το άλμπουμ της Ιατρικής Σχολής του. Η φωτογραφία αυτή δείχνει έναν άντρα με το πρόσωπό του να έχει βαφτεί μαύρο και δίπλα του, έναν άλλον που φοράει την στολή της Κου Κλουξ Κλαν.

Ο κυβερνήτης είχε αρχικά παραδεχτεί ότι ήταν ο ίδιος στην φωτογραφία. Τόσο σε αμερικανικό, όσο και σε πολιτειακό επίπεδο, ο Νόρθαμ έχει δεχθεί πιέσεις για να παραιτηθεί κατά τις τελευταίες πέντε ημέρες, ενώ ο ίδιος δεν φαίνεται να ενδίδει, τουλάχιστον για την ώρα.