GR US

Τα «νέα επτά θαύματα του Κόσμου» κατά τη «ΝΥΤ» (βίντεο)

Αssociated Press

(AP Photo/Ng Han Guan, FILE)

NEA YOΡΚΗ. Δημοσίευμα για τα «νέα επτά θαύματα του Κόσμου» φιλοξενεί η «Νew York Times», στο οποίο υπάρχουν εντυπωσιακές φωτογραφίες, ενώ στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας το θέμα πλαισιώνεται από σχετικά βίντεο.

Πρόκειται για μέρη και μνημεία που έρχονται να σταθούν δίπλα στα αρχαία επτά θαύματα του Κόσμου, στα οποία περιλαμβάνονταν οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας και οι Πυραμίδες της Γκίζας (από τα επτά θαύματα του αρχαίου Κόσμου μόνον οι Πυραμίδες υπάρχουν σήμερα).

Τα «νέα επτά θαύματα του Κόσμου» ορίστηκαν μέσω ενός διαδικτυακού διαγωνισμού του 2007 από μια ελβετική εταιρεία. Ολα τους έχουν κηρυχθεί μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

1. Το Σινικό Τείχος

Το Σινικό τείχος είναι κινεζική οχύρωση που κατασκευάστηκε σταδιακά, από το 220 π.Χ. έως το 1644 μ.Χ. προκειμένου να προστατευθεί η Κίνα από τις επιδρομές μογγολικών και τουρκικών φύλων. Το Tείχος εκτείνεται σε συνολικό μήκος 8.850 χλμ., σύμφωνα με πρόσφατη μέτρηση, αποτελούμενο από 6.259 χλμ. πραγματικού τείχους, 359 χλμ. τάφρου και 2.232 χλμ. φυσικών οχυρώσεων όπως λόφοι και ποταμοί. Αποτελεί έτσι το μεγαλύτερο σε διαστάσεις ανθρώπινο οικοδόμημα. Κατά άλλη σύγχρονη μέτρηση, το Σινικό Τείχος, με όλες τις διακλαδώσεις του, έχει συνολικό μήκος 21.196 χιλιόμετρα.

2. Ταζ Μαχάλ

Πρόκειται για ένα κτιριακό συγκρότημα στην Ινδία, κτισμένο στη νότια όχθη του ποταμού Γιαμούνα κοντά στη πόλη Αγκρα. Το συγκρότημα αναπτύσσεται γύρω από το μαυσωλείο που ανήγειρε ο Σαχ Γιαχάν, Μογγόλος αυτοκράτορας (Σάχης) προκειμένου να τιμήσει τη πολυαγαπημένη του σύζυγο Μουμτάζ Μαχάλ που πέθανε το 1631 κατά τη διάρκεια τοκετού.

Για την ανέγερσή του, απασχολήθηκαν 20.000 εργάτες που ξεκίνησαν το 1632 δουλεύοντας καθημερινά, για να το ολοκληρώσουν το 1649. Πλην όμως για να ολοκληρωθούν όλα τα κτίσματα του συγκροτήματος χρειάστηκαν 22 χρόνια. Μέσα στο 2016 το Tαζ Μαχάλ το επισκέφθηκαν πάνω από έξι εκατομμύρια επισκέπτες, γεγονός που το κατατάσσει σε ένα από τα μνημεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα ανά τον Κόσμο.

3. Πέτρα

Πρόκειται για μια αρχαία πόλη στην Ιορδανία που χτίστηκε μεταξύ του 4ου αιώνα π.Χ. και του 2ου αιώνα μ.Χ. Το όνομα που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της πόλης, οι Ναβαταίοι ή Ναμπάτου όπως τους αποκαλούσαν οι Μεσοποτάμιοι λαοί, ήταν Ράκμου που σημαίνει «Βράχος με χρωματιστές ραβδώσεις». Σύμφωνα με τον αρχαίο Ελληνα ιστορικό του 4ου αιώνα π.Χ. Ιερώνυμο τον Καρδιανό, το όνομα Πέτρα δόθηκε από τους Ελληνες εμπόρους επειδή οι κάτοικοι της πόλης γιόρταζαν την εποχή της άνοιξης μια θεότητα στην οποία προσέφεραν διάφορα αγαθά, ως θυσία, πάνω σε μια μεγάλη πέτρα. Η μεγάλη αυτή πέτρα βρίσκεται νοτιοδυτικά της αρχαίας πόλης και σήμερα ονομάζεται Ουμ-αλ-Μπιγιάρα.

4. Κολοσσαίο

Το Κολοσσαίο στη Ρώμη (ή Amphitheatrum Flavium όπως είναι η επίσημη ονομασία του) ήταν ένα αμφιθέατρο στην Ρώμη το οποίο πέρυσι δέχθηκε πάνω από 6 εκατομμύρια επισκέπτες. Το Κολοσσαίο άρχισε να κατασκευάζεται στην εποχή του Βεσπασιανού το 72 μ.Χ., συνεχίστηκε την εποχή του Τίτου και ολοκληρώθηκε όταν ήταν αυτοκράτορας ο Τίτος, το 80 μ.Χ.

Ονομαζόταν Αμφιθέατρο των Φλαβίων, από το όνομα της δυναστείας των αυτοκρατόρων που το έκτισαν. Για να κατασκευαστεί, εργάστηκαν χιλιάδες Ιουδαίοι αιχμάλωτοι που είχαν συλληφθεί από τον Τίτο μετά την καταστροφή των Ιεροσολύμων. Πήρε το όνομά του από το κολοσσιαίο άγαλμα του Νέρωνα (Ο Κολοσσός), που βρισκόταν στην τοποθεσία που χτίστηκε.

5. Το Αγαλμα του Χριστού του Λυτρωτή

Το Αγαλμα του Χριστού Λυτρωτή είναι ένα τεραστίων διαστάσεων άγαλμα το οποίο εικονίζει τον Ιησού Χριστό με απλωμένα τα χέρια και βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Κορκοβάντο, πάνω από το Ρίο ντε Τζανέιρο, στο εθνικό πάρκο του Δάσους Τιζούκα. Στέκεται με απλωμένα τα χέρια σαν να καλωσορίζει τον κόσμο, σε ύψος 710 μέτρων. Εχει ύψος 32 μέτρα, ζυγίζει 1.000 τόνους και μάλιστα είναι εγκατεστημένο με τρόπο ώστε να ατενίζει την πόλη του Ρίο. Το άγαλμα θεμελιώθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1931 και οι επισκέπτες του κάθε χρόνο υπολογίζονται σε περίπου δύο εκατομμύρια.

6. Τσιτσέν Ιτζά

Το Τσιτσέν Ιτζά είναι μια μεγάλη προκολομβιανή αρχαιολογική περιοχή που χτίστηκε από τον πολιτισμό των Μάγια και που βρίσκεται στο βόρειο κέντρο της χερσονήσου Γιουκατάν, στο σημερινό Μεξικό.

Το Τσιτσέν Ιτζά ήταν σημαντικό περιφερειακό κέντρο στα βόρεια πεδινά των Μάγια από την Υστερη Κλασική μέσω της Υστερης Κλασικής και έως τα αρχικά στάδια της Πρόωρης Μετακλασικής περιόδου. Η περιοχή εκθέτει ένα πλήθος αρχιτεκτονικών μορφών, από αυτές που καλούνται «Μεξικανικές» και ενθυμίζουν τις μορφές που βλέπουμε στο Κεντρικό Μεξικό στο ύφος Puuc των Μάγια των βόρειων πεδινών.

Η παρουσία κεντρικών μεξικανικών μορφών θεωρούνταν κάποτε ως αντιπροσωπευτική της άμεσης μετανάστευσης ή ακόμα και της κατάκτησης από το Κεντρικό Μεξικό, αλλά οι περισσότερες σύγχρονες ερμηνείες βλέπουν την παρουσία αυτών των μη-Μάγια μορφών περισσότερο ως αποτέλεσμα της πολιτιστικής διάχυσης.

7. Μάτσου Πίτσου

Η αρχαία πόλη Μάτσου Πίτσου που βρίσκεται στο Νότιο Περού είναι το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα του πολιτισμού των Ινκα, που χάθηκε με απότομο τρόπο και που η εξέλιξή του ήταν και θα παραμείνει θέμα συζήτησης.