GR US

Το 2018 το τέταρτο πιο ζεστό έτος όλων των εποχών σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA

Αssociated press

(Kathryn Mersmann/NASA - Scientific Visualization Studio via AP)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι επιστήμονες της NASA ανακοίνωσαν επίσημα την Τετάρτη ότι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη το 2018 ήταν τέτοια που κατατάσσει το έτος αυτό, ως το τέταρτο θερμότερο εδώ και 140 περίπου χρόνια που κρατούνται στατιστικά στοιχεία.

Τη μελέτη της NASA δημοσίευσε και η εφημερίδα «New York Times», εξηγώντας ότι τα στοιχεία σημαίνουν πως τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν και τα πλέον ζεστά και ότι τα 18 από τα 19 πιο ζεστά χρόνια καταγράφηκαν από το 2001.

Οι γρήγορα αυξανόμενες θερμοκρασίες τις τελευταίες δύο δεκαετίες καλύπτουν μία πολύ πιο μακριά τάση θέρμανσης που τεκμηρίωσαν οι επιστήμονες και αντιστοιχεί στο επιστημονικό συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

«Δεν μιλάμε πλέον για μία κατάσταση όπου η υπερθέρμανση της Γης είναι κάτι για το μέλλον. Είναι εδώ και συμβαίνει τώρα» ανέφερε ο Γκάβιν Α. Σμιντ, διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Σπουδών Goddard που επιμελήθηκε την έρευνα της ΝASA.

Βεβαίως ο Δρ. Σμιντ ανέφερε ότι δεν πρόκειται για δείκτες ότι ο κόσμος θα καταστραφεί άμεσα αλλά πρέπει να θεωρηθούν σαν μία κατηφόρα που θα οδηγήσει σε βλαβερά επίπεδα. «Συμβολικά είναι σημαντικό», είπε.

Ενώ αυτός ο πλανήτης έχει δει θερμότερες μέρες σε προϊστορικούς χρόνους και ψυχρότερες στη σύγχρονη εποχή, αυτό που θέτει την πρόσφατη αύξηση της θερμοκρασίας στο πέρασμα του γεωλογικού χρόνου είναι η σχετικά απότομη άνοδος των θερμοκρασιών και η σαφής συσχέτισή της με τα αυξανόμενα επίπεδα αερίων θερμοκηπίου όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο που παράγονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Τα αποτελέσματα αυτής της ταχείας αύξησης της θερμοκρασίας παρατηρούνται από τα κύματα καύσωνα στην Αυστραλία και την εκτεταμένη ξηρασία στις παράκτιες πλημμύρες στις Ηνωμένες Πολιτείες, την εξαφάνιση του πάγου της Αρκτικής και τη συρρίκνωση των παγετώνων.

Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει την αλλαγή του κλίματος με πιο καταστροφικούς τυφώνες όπως τους «Μάικλ» και «Φλόρενς» πέρυσι και έχουν βρει συνδέσεις σε τέτοια φαινόμενα όπως η πολική δίνη, η οποία την περασμένη εβδομάδα έφερε το πολικό ψύχος στις αμερικανικές Μεσοδυτικές και Βορειοανατολικές Πολιτείες.

Η θερμοκρασία της Γης το 2018 ήταν πάνω από ένα βαθμό Κελσίου ή 1,8 Φαρενάιτ, πάνω από τη μέση θερμοκρασία στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν οι άνθρωποι ξεκίνησαν να διοχετεύουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Οι επιστήμονες λένε ότι εάν ο κόσμος επιχειρήσει να αποφύγει τις χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες δεν πρέπει να αυξηθούν περισσότερο από δύο βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Φαίνεται όμως πολύ πιθανό, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, ότι το όριο θα ξεπεραστεί, παρά το γεγονός ότι πάνω από 190 χώρες έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού, που θέτει στόχους για μείωση αερίων του θερμοκηπίου. Οι ΗΠΑ τεχνικά παραμένουν, αλλά ο πρόεδρος Τραμπ έχει υποσχεθεί απόσυρση.

Με μία συμπαγή προσπάθεια να μειωθούν τα αέρια του θερμοκηπίου παγκοσμίως θα μπορούσε να δώσει κάποια έστω και αργά αποτελέσματα.

Το πλέον θερμό έτος ήταν το 2016, με τις θερμοκρασίες ρεκόρ που προκλήθηκαν από το φαινόμενο του Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το 2018, ο κόσμος έζησε την εμπειρία του αντίθετου φαινομένου, Λα Νίνια, με ένα αδύναμο Ελ Νίνιο προς το τέλος του έτους.

Τα αποτελέσματα του Ελ Νίνιο από πέρυσι πιθανώς να γίνουν αισθητά το 2019 δήλωσε ο Zeke Hausfather (Ζέκε Χαουσφάδερ), ένας αναλυτής στην «Berkeley Earth», ένα ανεξάρτητο ερευνητικό γκρουπ για το Κλίμα. Οπως είπε, πιθανώς το 2019 να αποβεί το δεύτερο πιο ζεστό έτος όλων των εποχών.

Ακόμη και άνοδος 1,5 βαθμών θα έχει σοβαρές συνέπειες, σύμφωνα με την επιστημονική επιτροπή του ΟΗΕ, που έχει ως αναφορά τη χρονιά 1850, ημερομηνία κατά την οποία ξεκίνησαν οι συστηματικές καταγραφές της θερμοκρασίας.

Ομως, «είναι πολύ σημαντικότερο να εξετάσουμε την μακροπρόθεσμη εξέλιξη της θερμοκρασίας (...) από το να κάνουμε μια κατάταξη μεταξύ διαφορετικών ετών» υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας του WMO Πέτερι Τάλας, υπενθυμίζοντας ότι στα τελευταία 22 έτη, καταγράφηκαν οι 20 θερμότερες χρονιές.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προειδοποιεί, επίσης, ότι το 2019 δεν έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς. Η Αυστραλία, για παράδειγμα, γνώρισε τον θερμότερο από ποτέ Ιανουάριο, την ώρα που ένα κύμα πρωτόγνωρου ψύχους σάρωσε ένα μέρος της Βόρειας Αμερικής.

«Το κύμα ψύχους στις Ανατολικές ΗΠΑ δεν αντικρούει βέβαια την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής» επισήμανε ο Τάλας.

Και πρόσθεσε: «Η Αρκτική θερμαίνεται σε διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο (...) Τα όσα συμβαίνουν στους Πόλους δεν παραμένουν περιορισμένα στους Πόλους, αλλά επηρεάζουν τις μετεωρολογικές και κλιματικές συνθήκες σε άλλες περιοχές, όπου ζουν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι».

Η μελέτη των δεδομένων θερμοκρασίας της NASA βρίσκονται σε συμφωνία με αυτά του ομοσπονδιακού οργανισμού ΝΟΑΑ (Εθνική Διοίκηση Ωκεανού και Ατμόσφαιρας) που χρησιμοποιεί ελαφρώς διαφορετική μεθοδολογία.