GR US

Το διπλό παιχνίδι Ορμπαν με το Ισραήλ και το ρατσισμό

Αssociated Press

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ (δεξιά) υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Ουγγαρίας, Viktor Orban στο Οβάλ Γραφείο τη Δευτέρα, 13 Μαΐου. (AP Photo/Evan Vucci)

Στα τέλη Νοεμβρίου το ακροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Βίκτορα Ορμπαν ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει 3,4 εκατ. δολάρια για τους σκοπούς καταπολέμησης του αντισημιτικού κινήματος στην Ευρώπη.

Την επόμενη ημέρα, επισημαίνει η εφημερίδα «Νew York Times», ένα περιοδικό που ελέγχει ο δικηγόρος του κ. Ορμπαν αφιέρωσε το εξώφυλλό του στον Αντρας Χέιζλερ (Andras Heisler), ηγέτη του μεγαλύτερου εβραϊκού οργανισμού της Ουγγαρίας, πλημμυρισμένο από τραπεζικές επιταγές. Εβραίοι ηγέτες από όλον τον Κόσμο αποκήρυξαν το εξώφυλλο ως αντισημιτικό.

Ο κ. Ορμπαν αρνήθηκε να ασκήσει κριτική στο περιοδικό. Ηταν ένα ζωντανό παράδειγμα, του πώς ο Ούγγρος ηγέτης έχει αμφότερα αντιταχθεί και αποδεχθεί τον αντισημιτισμό, καμιά φορά μέσα στην ίδια εβδομάδα.

«Πρόκειται για ένα διπλό παιχνίδι», είπε ο κ. Χέιζλερ σε μία συνέντευξη. Περιέγραψε τη σχέση της κυβέρνησης Ορμπαν με τον εβραϊκό πληθυσμό των 100.000 ανθρώπων στην Ουγγαρία ως «απίστευτα θετική». Αλλά πρόσθεσε ότι συχνά αξιωματούχοι προβαίνουν σε χειρονομίες που «καταστρέφουν τις αξίες, τις οποίες υποτίθεται ότι πρέπει να υιοθετήσουν».

Ηρωας σε πολλούς ακροδεξιούς εθνικιστές στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Ορμπαν κέρδισε ένα μεγάλο βραβείο στις δημόσιες σχέσεις τη Δευτέρα. Μία συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο.

Οι δύο άνδρες κολάκεψαν ο ένας τον άλλο. Ο κ. Τραμπ περιέγραψε τον Ούγγρο ηγέτη ως «αμφιλεγόμενο», αλλά με θετική έννοια. Πρόσθεσε δε, ότι μερικοί άνθρωποι θεωρούν και τον ίδιο αμφιλεγόμενο.

Η συνάντηση από μόνη της προκάλεσε αντιπαράθεση, καθώς οι επικριτές κατηγόρησαν τον κ. Τραμπ ότι περιποιείται έναν νεο-αυταρχικό ηγέτη, ο οποίος κατηγορείται για οπισθοχώρηση της δημοκρατίας στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εννέα Δημοκρατικοί, μέλη του Κογκρέσου, είχαν ζητήσει από τον κ. Τραμπ να ακυρώσει τη συνάντηση λόγω του ιστορικού του αντισημιτισμού του κ. Ορμπαν, καθώς και των επικρίσεών του για τους μουσουλμάνους.

Ωστόσο, αν μη τι άλλο, οι κ. Ορμπαν και Τραμπ έχουν ακολουθήσει το ίδιο παιχνίδι με τον κάθε ηγέτη να κατευθύνουν προς το δικό του πολιτικό πλεονέκτημα συγκεχυμένους και αντιφατικούς τρόπους τον αντισημιτισμό που ήρθε πάλι στην επιφάνεια σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα σημείο αλληλοκάλυψης, τόσο για την άκρα δεξιά, όσο και για την άκρα αριστερά, για ισλαμιστές και ισλαμόφοβους, για όσους διασύρουν ή υποστηρίζουν το Ισραήλ.

Ο κ. Ορμπαν βρίσκεται στο απόγειο αυτών των αντιθέσεων. Είναι ένας ακροδεξιός ηγέτης μίας χώρας όπου οι Εβραίοι πολίτες λένε ότι αντιμετωπίζουν λιγότερη παρενόχληση από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ευρώπης.

Ο κ. Ορμπαν και το κόμμα του, Fidesz, έχουν χρησιμοποιήσει αντισημιτικά σχήματα λόγου για να προωθήσουν το όραμα του ουγγρικού εθνικισμού και έχουν κατηγορηθεί για προσπάθεια υποβάθμισης ουγγρικής εμπλοκής στο Ολοκαύτωμα, ακόμη και αν έχει χρηματοδοτήσει πολλά εβραϊκά ινστιτούτα και οργανώσεις.